ODLUKA

O UREĐENJU FASADA

("Sl. list grada Smedereva", br. 13/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se određuje postupak uređenja fasada: stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata koji se nalaze u okviru zone Smederevske tvrđave, zona sa spomeničkim svojstvima i konfliktnih zona, fasada objekata utvrđenih kao nepokretna kulturna dobra - spomenici kulture, fasada evidentiranih objekata-u proceduri utvrđivanja, kao i fasada objekata koji uživaju prethodnu zaštitu u skladu sa članom 27. stav 1. tačka 1. i članom 47. stav 1. Zakona o kulturnim dobrima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 71/94) i Generalnim planom "Smederevo 2020" u delu "Plan zaštite nepokretnih kulturnih dobara" ("Službeni list opštine Smederevo", broj 9/2006), a nalaze se na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Fasadu objekta čini zidno platno sa spoljnom oblogom i fasadnom plastikom i spoljnim elementima objekta kao što su: kapije, vrata, prozori, balkoni, erkeri, strehe, oluci, krovne površine, krovne badže i dimnjaci.

Član 3

Uređenje fasade je u funkciji uređenja gradskog jezgra ili manjih ambijentalnih celina grada.

Cilj uređenja fasada objekata je da fasade imaju estetski prihvatljiv izgled, da budu čiste i da svi elementi budu u funkcionalnom stanju, tako da korišćenje objekata i njihove okoline bude bezbedno.

Pod uređenjem fasada smatra se i potencijalno izvlačenje vlage.

II OBUHVAT

Član 4

Zona zaštite Smederevske tvrđave

Celokupan kompleks Smederevske tvrđave obuhvata unutrašnjost same tvrđave i zaštićenu okolinu koja zalazi u urbane strukture grada.

Granicu zaštićene okoline čine: Linija priobalnog pojasa do desne obale ušća Jezave u Dunav, zatim osovine ulica Kralja Petra, Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Miloša Velikog i njenim pravcem do nasipa na desnoj obali Jezave, zatim ivicom nasipa do ušća Jezave u Dunav.

Član 5

Zone sa spomeničkim svojstvima

Zone sa spomeničkim svojstvima predstavljaju zone koje poseduju određen broj objekata utvrđenih nepokretnih kulturnih dobara, evidentiranih objekata i objekata pod prethodnom zaštitom, koncentrisanih u jednom potesu, ali i objekata koji funkcionišu kao celine po određenim spomeničkim i prostornim karakteristikama.

Zone sa spomeničkim svojstvima su:

Donji grad - podgrađe sa gl. gradskim trgom i pristaništem

Zona čija je okosnica ulica Kralja Petra i Trg Republike - sadrži zone južno od pravca ulice Kralja Petra i Vuka Karadžića. Omeđena je dalje - potesom uz Dunav ulice Despota Đurđa, ulicom Filipa Višnjića, Nušićevom, Nemanjinom, zatim Karađorđevom, Trgom ispred Gimnazije, delom ulice Miloša Velikog, Dine Mančića i Branka Radičevića.

Stara srpska varoš - zona ulice Ante Protića i Slovenske

Prostor sa severne strane Karađorđevog brda ("Majdan"). Obuhvata ulice Ante Protića i Slovensku koje, kao okosnica zone, vode ka crkvi na Starom groblju. Zone zatvaraju - južno ulice Joakima Vujića i Natalije Cvetković i severno ulice Ravni gaj i Ante Protića sa pripadajućim parcelama severne strane tih ulica.

Donja varoš - ulica Kneza Mihaila

Zona pod "Majdanom", južno i jugoistočno - zona koju zahvata ulica Kneza Mihaila sa Srbinom i Đušinom ulicom i Trgom na mestu robne kuće - sektor zatvoren spoljnim granicama parcela pomenutih ulica, delom Radosava Mirkovića, Cvijićevom, Mome Ardelića i sokačetom naspram Gradske bolnice koji povezuje Knez Mihailovu i Srbinu.

Gornja Varoš - ul. 17. oktobra

Urbana celina koja obuhvata ul. 17. oktobra i delom ul. 16. oktobra sa pripadajućim parcelama uz glavni ulični tok, sa trgovima pred Zadužbinom (Mala pijaca) i Trgom Nikole Krge (Žitni trg) i dalje do Partizanske ulice. Sa severne strane omeđena je delom ulice Miloša Velikog, Vojvode Putnika i Železničkom; južno je uokviruju ulice Davidovićeva (sa prekidom u delu južne strane Ulice 17. oktobra) i Gundulićeva.

Kompleks starog groblja - istorijsko memorijalni kompleks

Ovaj istorijsko-memorijalni kompleks po prirodi ima svoje granice kao Staro smederevsko groblje. Zahvata severoistočnu padinu Karađorđevog brda sa brojnim građevinama i spomenicima od značaja za Smederevo.

Karađorđevo brdo i priobalje - zone prirodnih vrednosti i karakteristične konfiguracije terena unutar varoši

Obuhvata greben i severne i južne padine Karađorđevog brda, do zadnjih regulacija parcela ulica Kneza Mihaila, Đušine, Karađorđeve, Ante Protića, Joakima Vujića i Natalije Cvetković, ne računajući kompleks Starog groblja. Deo brda od Goričke ulice prema Karađorđevoj i dunavsko priobalje od Stare železare na zapadu.

Član 6

Konfliktne zone

Ove zone predstavljaju delove grada u kojima je tokom vremena narušena urbana matrica i u kojima je došlo do narušavanja sistema. U tim delovima grada došlo je do nesaglasja nasleđene i nove strukture u gotovo svim urbanim elementima - gabariti, regulacija, parcelacija, ambijent.

U ovakvim celinama evidentirano je 17 objekata pod prethodnom zaštitom, koji predstavljaju jedine vredne ostatke starog urbanog sistema, narušenog tokom vremena.

Konfliktne zone su:

Sektor Cvijićeve ulice

Zaleđe Cvijićeve ulice sa obe strane - do Knez Mihailove ulice i ulice Jovana Krajišnika; Zonu zatvaraju ulice Mome Ardelića, Davidovićeva, prostor trga kod Karađorđevog duda i deo ulice Radosava Mirkovića. Preklapa se sa prostornom celinom Donje varoši - ulicom Knez Mihaila.

Unutar sektora, ne računajući pomenuti deo preklapanja, evidentirano je 5 objekata pod prethodnom zaštitom.

Sektor Karađorđeve ulice

Severno i južno zaleđe Karađorđeve ulice. Ka jugu do ulica Ravni gaj i Ante Protića; ka severu do ulica Nemanjine i Despota Đurđa. Preklapa se sa prostornom celinom "Donji grad" i "Stara srpska varoš".

Unutar sektora, ne računajući pomenuti deo preklapanja, evidentirano je 6 objekata pod prethodnom zaštitom.

Sektor ulice Miloša Velikog

Severno i južno zaleđe ulice Miloša Velikog. Ka jugu do donjih granica parcela prostorne celine Gornja varoš (ul. 17. oktobra); ka severu zalazi u zonu zaštite Smederevske tvrđave.

Unutar sektora, evidentirano je 3 objekta pod prethodnom zaštitom.

Sektor u jugozapadnom zaleđu Trga Nikole Krge

Deo grada između ulica 17. oktobra, Gundulićeve i Đure Daničića sa Davidovićevom. Preklapa se sa prostornom celinom "Gornja Varoš".

Unutar sektora, ne računajući pomenuti deo preklapanja, evidentirano je 3 objekta pod prethodnom zaštitom.

Član 7

"Fiksni sistemi" spomenici kulture i objekti u proceduri utvrđivanja

Pored objekata u zonama bliže opisanim u članu 4., 5. i 6. ove Odluke na teritoriji grada Smedereva postoje građevine i mesta koji po svom značaju, ali i po merama utvrđenim rešenjem o utvrđivanju imaju status - "Fiksnih sistema" koji su utvrđena nepokretna kulturna dobra - spomenici kulture ili su u proceduri za utvrđivanje.

Objekti pod prethodnom spomeničkom zaštitom u zakonskom smislu uživaju zaštitu kao objekti iz ove grupe, a obrađeni su kao sastavni delovi određenih zona.

Objekti utvrđeni kao nepokretna kulturna dobra su:

1. Smederevska tvrđava

2. Crkva uspenja presvete Bogorodice

3. Zgrada Okružnog načelstva (Sud)

4. Crkva Sv. Đorđe

5. Zgrada Prve smederevske kreditne banke

6. Zgrada Opštinskog doma (Grand hotel)

7. Zgrada Gimnazije

8. Kuća u Ulici Ante Protića broj 2

Evidentirani objekti - u proceduri utvrđivanja:

1. Letnjikovac Obrenovića

2. Zgrada osnovne škole Dimitrije Davidović

3. Zgrada Stare Zmaj Jovine škole, danas SSS Despot Đurađ

4. Kuća Popovića (Milice Zlatanović), Ćir Antina broj 29

5. Zgrada Crkvene opštine

6. Zgrada starog hotela Ninić

7. Zgrada arhiva

8. Vila Mitinac

9. Kuća Ljubisavljevića na Trgu Nikole Krge broj 2.

III NAČIN FINANSIRANJA

Član 8

Grad Smederevo će Odlukom o budžetu grada Smedereva obezbediti sredstva za investicije za uređenje fasada na godišnjem nivou.

Sredstva za uređenje fasada dele se na tri kategorije investicija:

- sredstva za uređenje fasada objekata koji su u državnoj i javnoj svojini,

- sredstva za uređenje fasada objekata koji su u privatnoj i mešovitoj svojini i

- sredstva za uređenje fasada objekata koji su u privatnoj svojini.

Sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se na sledeći način:

- Za objekte koji su u državnoj i javnoj svojini 100% sredstava za uređenje fasada obezbeđuje grad Smederevo.

- Za objekte koji su u privatnoj i mešovitoj svojini 50% sredstava za uređenje fasada obezbeđuje grad Smederevo, a preostalih 50% vlasnici objekta.

- Za objekte koji su u privatnoj svojini 30% sredstava za uređenje fasada obezbeđuje grad Smederevo, a preostalih 70% vlasnici objekta.

Izuzetno, može se promeniti odnos visine sredstava iz stava 3. ovog člana, o čemu odlučuje Gradsko veće grada Smedereva.

IV POSTUPAK ZA IZBOR OBJEKATA

Član 9

Postupak za izbor objekata za uređenje fasada sprovodi Komisija za izbor objekata za uređenje fasada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje Gradsko veće grada Smedereva, a Komisiju čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici.

Predsednika i zamenika predsednika određuje grad Smederevo.

Po dva člana i njihove zamenike, određuju Zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu (u daljem tekstu: Zavod) i Direkcija za izgradnju urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP (u daljem tekstu: Direkcija) iz reda zaposlenih stručnih lica arhitektonske struke.

Stručno-administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja stručno lice iz Direkcije u saradnji sa Zavodom.

Član 10

Komisija raspisuje konkurs za uređenje fasada na objektima iz člana 1. ove Odluke, putem javnog oglasa.

Uz prijavu na konkurs vlasnici objekata, skupština zgrade, odnosno savet zgrade (u daljem tekstu: vlasnik objekta) podnose:

- projekat rekonstrukcije fasade koji izrađuje Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP, na osnovu prethodno pribavljenih uslova i saglasnosti Zavoda;

- mišljenje odgovornog projektanta da li je potrebno da se na fasadi izvedu radovi hidroizolacije i radovi na krovnom pokrivaču objekta (radovi na krovnim ravnima i olučnim horizontalama i vertikalama), odnosno da su ti radovi već izvedeni;

- predmer i predračun potrebnih radova;

- dokaz o pravu svojine;

- izjavu fizičkog lica kao vlasnika objekta o uređenju fasade;

- saglasnost suvlasnika na objektu;

- saglasnost etažnih vlasnika stanova ili drugih posebnih delova objekata, kada su u pitanju stambene zgrade.

Dostavljanjem saglasnosti za uređenje fasada objekata etažnih vlasnika stanova ili drugih posebnih delova objekata, odnosno izjavom vlasnika objekta, potvrđuje se namera da vlasnici objekata učestvuju u sufinansiranju troškova uređenja fasade u procentima iznosa navedenim u članu 8. stavu 3. alineja 2. i 3. ove Odluke, a u odnosu na troškove utvrđene predmerom i predračunom potrebnih radova za taj objekat.

Komisija vrši verifikaciju dospelih predmera i predračuna potrebnih radova na uređenju fasada.

Član 11

Na osnovu sprovedenog konkursa, a nakon verifikacije predmera i predračuna iz prethodnog člana, Komisija će sačiniti Predlog programa za uređenje fasada na objektima iz člana 1. ove Odluke.

Predlogom programa određuje se redosled objekata za uređenje fasada gde prioritet imaju objekti sa najvišim stepenom oštećenja koja predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, nalaze se u centralnom gradskom jezgru i ugrožavaju pešačke tokove ljudi.

Predlog programa sadrži i visinu troškova utvrđenih na osnovu predmera i predračuna potrebnih radova na uređenju fasada.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće grada Smedereva.

Nakon donetog Programa, u ime grada, Javno preduzeće "Gradska stambena agencija" Smederevo zaključuje sa vlasnikom objekta ugovor kojim se regulišu međusobni odnosi u vezi izvođenja radova na uređenju fasade.

V VOĐENJE INVESTICIJA

Član 12

U ime grada Smedereva, poverava se Javnom preduzeću "Gradska stambena agencija" Smederevo vođenje investicija za uređenje fasada, prema sredstvima planiranim Finansijskim planom Javnog preduzeća "Gradska stambena agencija", na objektima iz člana 1. ove Odluke.

Zavod obavlja poslove konzervatorskog nadzora nad izvođenjem radova na uređenju fasada.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".