PRAVILNIK

O NAČINU PODSTICANJA PROIZVODNJE, REMONTA I PRODAJE GRAĐEVINSKIH MAŠINA, PROIZVODNJE I PRODAJE TERETNIH VOZILA I SPECIJALNIH NADGRADNJI NA KAMIONSKIM ŠASIJAMA I SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE TERETNIH VOZILA PROIZVEDENIH U REPUBLICI SRBIJI ZAMENOM STARO ZA NOVO U 2012. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 10/2012, 92/2012 i 114/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje novih građevinskih mašina, proizvodnje i prodaje novih teretnih vozila (u daljem tekstu: kamioni) i novih specijalnih nadgradnji na kamionskim šasijama proizvedenim u Republici Srbiji (u daljem tekstu: nadgradnje), kao i način sprovođenja subvencionisane kupovine novih kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2012. godini.

Član 2

Radi ostvarivanja prava na podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina, proizvodnje i prodaje kamiona i nadgradnje i sprovođenja subvencionisane kupovine kamiona proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2012. godini u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina, proizvodnje i prodaje teretnih vozila i specijalnih nadgradnji na kamionskim šasijama i sprovođenja subvencionisane kupovine teretnih vozila proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2012. godini ("Službeni glasnik RS", br. 2/12, 35/12, 90/12 i 102/12), Ministarstvo finansija i privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) vršiće avansno plaćanje proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina, proizvođačima kamiona i proizvođačima nadgradnje u Republici Srbiji u ratama, srazmerno dinamici proizvodnje i prodaje novih građevinskih mašina, kamiona, nadgradnje, remonta građevinskih mašina i zamene kamiona staro za novo, a po osnovu podnetog zahteva proizvođača.

Član 3

Radi ostvarivanja prava na podsticaje za kupovinu nove građevinske mašine, kamiona, nadgradnje i remonta građevinskih mašina proizvedenih u Republici Srbiji umanjenjem maloprodajne cene kod proizvođača bez poreza na dodatu vrednost (u daljem tekstu: PDV) nove građevinske mašine, kamiona i nadgradnje, odnosno cene remonta građevinske mašine u visini 20% cene iskazane u dinarima, i/ili u dinarskoj protivvrednosti cene ugovorene u evrima, obračunate po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan prodaje, odnosno na dan izdavanja računa za izvršene usluge remonta, fizička lica koja obavljaju registrovanu delatnost, organi državne uprave i pravna lica registrovana u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: kupac) proizvođaču, odnosno remonteru građevinskih mašina, proizvođaču kamiona i proizvođaču nadgradnje, odnosno njegovom ovlašćenom distributeru, dostavljaju original dokaza o svom registrovanom statusu.

Podsticanje proizvodnje i prodaje iz člana 1. ovog pravilnika sprovodi se i dodatnim umanjenjem maloprodajne cene kod proizvođača bez PDV novog kamiona pri kupovini kamiona zamenom staro za novo u visini 10% od cene iskazane u dinarima i/ili u dinarskoj protivvrednosti cene ugovorene u evrima, obračunate po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja fakture, odnosno fiskalnog računa, za sve proizvode prodate ili remontovane posle 1. januara 2012. godine.

U slučaju da se proizvodi iz člana 1. ovog pravilnika prodaju preko ovlašćenih distributera, odnosno dilerske mreže, cena ne može biti veća od cene iz st. 1. i 2. ovog člana.

Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu nove građevinske mašine, kamiona, nadgradnje i remonta građevinskih mašina proizvedenih u Republici Srbiji, na osnovu dokaza o statusu iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika, kupac zaključuje ugovor sa proizvođačem, odnosno njegovim ovlašćenim distributerom u kome se precizira model, tip, broj šasije, maloprodajna cena bez PDV u dinarima, procenat za koji se maloprodajna cena bez PDV umanjuje i rok isporuke nove građevinske mašine, kamiona, nadgradnje i remontovane građevinske mašine.

Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu kamiona zamenom staro za novo u skladu sa članom 3. stav 2. ovog pravilnika, kupac zaključuje aneks ugovora sa ovlašćenim prodavcem kamiona u kome se precizira model, tip, broj šasije, maloprodajna cena bez PDV u dinarima, procenat za koji se maloprodajna cena bez PDV umanjuje i rok isporuke kamiona.

Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu nadgradnje u skladu sa članom 3. stav 1. ovog pravilnika, kupac zaključuje aneks ugovora sa ovlašćenim prodavcem ili proizvođačem nadgradnje u kome se precizira model, maloprodajna cena bez PDV u dinarima, procenat za koji se maloprodajna cena bez PDV umanjuje i rok isporuke nadgradnje na kamionu.

U slučaju da se maloprodajna cena bez PDV ugovara u evrima, potrebno je u ugovoru ili aneksu ugovora, precizirati da se ista obračunava u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja fakture, odnosno fiskalnog računa.

Proizvođači, odnosno remonteri građevinskih mašina, proizvođači kamiona i proizvođači nadgradnje dostavljaju Ministarstvu cenovnik u dinarima u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika.

Na dan isporuke nove građevinske mašine, kamiona, nadgradnje ili remontovane građevinske mašine, potpisuje se zapisnik o primopredaji, koji u slučaju nadgradnje sadrži vrstu, marku, tip i broj šasije kamiona na kome je urađena nadgradnja.

U ugovoru iz stava 1. ovog člana i na drugim dokumentima koja kupac dostavi organu nadležnom za registraciju građevinskih mašina, kamiona i nadgradnje, mora nedvosmisleno da bude navedeno da građevinsku mašinu, kamion i nadgradnju u skladu sa uredbom iz člana 2. ovog pravilnika, prati zabrana otuđenja u periodu od tri godine od dana prve registracije ili dana kada je izvršena nadgradnja.

U saobraćajnu dozvolu građevinske mašine, kamiona i kamiona sa nadgradnjom, u smislu ovog pravilnika, organ nadležan za registraciju, unosi klauzulu o zabrani otuđenja.

Član 5

Posle isplate prve avansne rate proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina, proizvođačima kamiona i proizvođačima nadgradnje u Republici Srbiji u smislu člana 2. ovog pravilnika, prenos svake naredne rate vrši se na osnovu podnetog zahteva i pravdanja utroška prethodno isplaćenih sredstava.

O utrošku sredstava proizvođači, odnosno remonteri građevinskih mašina, proizvođači kamiona i proizvođači nadgradnje dostavljaju Ministarstvu sledeće dokaze izdate zaključno sa 30. junom 2013. godine:

1) fakturu, fiskalni isečak izdat kupcu, odnosno evidencioni list;

2) dokaz o ispunjenosti uslova kupca u smislu registracije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika;

3) dokaz o uplati avansa dobavljačima materijala i delova neophodnih za izradu nove građevinske mašine ili kamiona i/ili dokaz o izvršenoj nabavci materijala i delova neophodnih za izradu nove građevinske mašine ili kamiona;

4) potpisani zapisnik o primopredaji nove građevinske mašine, kamiona, nadgradnje ili remontovane građevinske mašine;

5) izvod iz banke o međusobnom izmirivanju novčanih obaveza u skladu sa članom 46. Zakona o platnom prometu ("Službeni glasnik SRJ", br. 3/02, 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04, 62/06 i 111/09 - dr. zakon i 31/11).

Ministarstvo po prijemu kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak sredstava iz stava 2. ovog člana, odobrava sredstva na ime naredne rate proizvođačima, odnosno remonterima građevinskih mašina, proizvođačima kamiona i proizvođačima nadgradnji u Republici Srbiji.

Dokaze iz stava 2. ovog člana o utrošku sredstava za kamione, građevinske mašine i specijalne nadgradnje, ugovorene do 31. decembra 2012. godine do iznosa sredstava isplaćenih saglasno članu 2. ovog pravilnika, proizvođači, odnosno remonteri dostavljaju najkasnije do 15. jula 2013. godine.

Član 6

Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu kamiona zamenom staro za novo, kupac najkasnije tri dana pre isteka roka za isporuku kamiona određenog aneksom ugovora iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika, predaje stari kamion reciklažnom centru, odnosno ovlašćenom operateru postrojenja za tretman otpada u skladu sa članom 55. Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10) (u daljem tekstu: reciklažni centar), daje na uvid ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu, ovlašćenje (ukoliko donosilac nije vlasnik kamiona) i aneks ugovora.

Član 7

Reciklažni centar izdaje Potvrdu o prijemu kamiona (u daljem tekstu: potvrda) pošto prethodno fotografiše kamion sa prednje, zadnje i sa bočnih strana, kao i prostor u kome je smešten motor kamiona i utvrdi njegovu kompletnost.

Potvrda se izdaje u obliku polise u originalu i u tri numerisane kopije brojevima od jedan do tri, i to: Potvrda o prijemu kamiona (Original - Kupac), Potvrda o prijemu kamiona (Kopija 1 - Kupac), Potvrda o prijemu kamiona (Kopija 2 - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja) i Potvrda o prijemu kamiona (Kopija 3 - Reciklažni centar).

Original potvrde, kopiju potvrde broj 1, saobraćajnu dozvolu i tablice reciklažni centar predaje kupcu. Kopiju potvrde broj 2 reciklažni centar dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine, a kopiju potvrde broj 3 zadržava reciklažni centar.

Obrasci potvrda iz stava 2. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 8

Po dobijanju potvrda, kupac odjavljuje kamion u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno ministarstvu nadležnom za poslove odbrane, predajom saobraćajne dozvole, tablica i kopije potvrde broj 1. Nakon odjave kamiona, policijska uprava, odnosno ministarstvo nadležno za poslove odbrane, vraća kupcu saobraćajnu dozvolu na kojoj postoji dokaz da je izvršena odjava kamiona.

Kupac snosi sve posledice eventualne zloupotrebe dokumentacije iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Kupac predaje ovlašćenom prodavcu kamiona original potvrde, daje na uvid saobraćajnu dozvolu sa dokazom o odjavi kamiona i kopiju saobraćajne dozvole na kojoj se vidi dokaz o odjavi kamiona.

Član 10

Ovlašćeni prodavac kamiona na osnovu dostavljene dokumentacije i aneksa ugovora iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika, zaključuje ugovor o prodaji sa kupcem, kojim se, pored ostalog, uređuje i ostvarivanje prava na subvencionisanu cenu kamiona dodatnim umanjenjem proizvođačke cene novog kamiona u visini 10% od cene iskazane u dinarima na dan prodaje, odnosno na dan izdavanja fakture ili fiskalnog računa.

Član 11

Ovlašćeni prodavac kamiona dostavlja original potvrde, kopiju saobraćajne dozvole i kopiju ugovora o prodaji kamiona proizvođaču, najkasnije tri radna dana od dana zaključenja ugovora o prodaji kamiona.

Član 12

Radi ostvarivanja prava na subvencionisanu kupovinu kamiona zamenom staro za novo, proizvođač Ministarstvu dostavlja kompletnu dokumentaciju iz člana 5. stav 2. i člana 11. ovog pravilnika.

Član 13

Ministarstvo na osnovu kompletne dokumentacije kojom se dokazuje utrošak sredstava iz člana 12. ovog pravilnika, odobrava sredstva na ime naredne rate proizvođačima kamiona u Republici Srbiji.

Član 14

Isplata prve avansne rate izvršiće se po pravdanju utrošaka poslednje avansne rate u celosti isplaćene u 2011. godini.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopuni
Pravilnika o načinu podsticanja proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina, proizvodnje i prodaje teretnih vozila i specijalnih nadgradnji na kamionskim šasijama i sprovođenja subvencionisane kupovine teretnih vozila proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo u 2012. godini

("Sl. glasnik RS", br. 114/2012)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

POTVRDA O PRIJEMU KAMIONA (ORIGINAL - KUPAC)

Broj potvrde: _______________
Datum: ___________________

I. PODACI O RECIKLAŽNOM CENTRU

Ime/naziv

Adresa/sedište

Broj ugovora

Datum izdavanja

II. PODACI O KAMIONU

Međunarodna automobilska oznaka države

Registarski broj

Tip/model

Broj šasije

Broj motora

Masa u kilogramima

III. PODACI O LICU KOJE PREDAJE KAMION

Ime i prezime

Adresa

Državljanstvo

Broj lične karte/pasoša

JMBG

 

1. Potpis lica koje predaje kamion
________________________

MP

2. Potpis ovlašćenog lica reciklažnog centra
________________________

POTVRDA O PRIJEMU KAMIONA (KOPIJA 1 - KUPAC)

Broj potvrde: _______________
Datum: ____________________

I. PODACI O RECIKLAŽNOM CENTRU

Ime/naziv

Adresa/sedište

Broj ugovora

Datum izdavanja

II. PODACI O KAMIONU

Međunarodna automobilska oznaka države

Registarski broj

Tip/model

Broj šasije

Broj motora

Masa u kilogramima

III. PODACI O LICU KOJE PREDAJE KAMION

Ime i prezime

Adresa

Državljanstvo

Broj lične karte/pasoša

JMBG

 

1. Potpis lica koje predaje kamion
________________________

MP

2. Potpis ovlašćenog lica reciklažnog centra
________________________

POTVRDA O PRIJEMU KAMIONA (KOPIJA 2 - MINISTARSTVO ŽIVOTNE SREDINE I PROSTORNOG PLANIRANJA)

Broj potvrde: _______________
Datum: ____________________

I. PODACI O RECIKLAŽNOM CENTRU

Ime/naziv

Adresa/sedište

Broj ugovora

Datum izdavanja

II. PODACI O KAMIONU

Međunarodna automobilska oznaka države

Registarski broj

Tip/model

Broj šasije

Broj motora

Masa u kilogramima

III. PODACI O LICU KOJE PREDAJE KAMION

Ime i prezime

Adresa

Državljanstvo

Broj lične karte/pasoša

JMBG

 

1. Potpis lica koje predaje kamion
________________________

MP

2. Potpis ovlašćenog lica reciklažnog centra
________________________

POTVRDA O PRIJEMU KAMIONA (KOPIJA 3 - RECIKLAŽNI CENTAR)

Broj potvrde: _______________
Datum: ____________________

I. PODACI O RECIKLAŽNOM CENTRU

Ime/naziv

Adresa/sedište

Broj ugovora

Datum izdavanja

II. PODACI O KAMIONU

Međunarodna automobilska oznaka države

Registarski broj

Tip/model

Broj šasije

Broj motora

Masa u kilogramima

III. PODACI O LICU KOJE PREDAJE KAMION

Ime i prezime

Adresa

Državljanstvo

Broj lične karte/pasoša

JMBG

 

1. Potpis lica koje predaje kamion
________________________

MP

2. Potpis ovlašćenog lica reciklažnog centra
________________________