ODLUKA
O UPRAVLJANJU OTPADNIM VODAMA NA SEOSKOM PODRUČJU GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 25/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti upravljanja otpadnim vodama na seoskom području i to: sanitarno-tehnički uslovi za odvođenje, prečišćavanje i ispuštanje otpadnih voda u recipijent, upravljanje, održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, prava i obaveze preduzeća i drugih subjekata koji obavljaju ovu delatnost; prava i obaveze korisnika usluga, cena komunalne usluge i način naplate, uslovi za uskraćivanje pružanja usluga; nadzor nad primenom odredaba ove odluke i druga pitanja značajna za uređenje ove oblasti.

Odlukom se uređuje upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Kraljeva, izuzev gradskog područja kojim upravlja JKP "Vodovod" Kraljevo.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. "javna kanalizacija" - sistem komunalnih objekata koji služe za obavljanje delatnosti odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda;

2. "javna kanalizaciona mreža" - deo javne kanalizacije koji čine podzemni i nadzemni cevovodi, objekti, uređaji i oprema, koji su njihovi sastavni delovi i služe za odvođenje i prečišćavanje upotrebljenih voda;

3. "kanalizacioni priključak" - deo javne kanalizacione mreže koji čini cevni spoj ulične kanalizacione mreže sa kućnom kanalizacionom instalacijom;

4. "revizioni šaht" - šaht na fekalnoj kanalizaciji koji služi za kontrolu funkcije kanalizacije i njeno održavanje;

5. "atmosferska kanalizacija" - skup uličnih cevovoda za prikupljanje i odvođenje atmosferskih voda sa pripadajućim šahtovima;

6. "otvoren kanal" - kanali, odnosno jarkovi koji služe za prihvat i odvođenje atmosferskih voda, i

7. "davalac usluge" - vodna zadruga, javno komunalno preduzeće, drugo preduzeće ili preduzetnik kome Skupština grada poveri obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 3

Prikupljanje i odvođenje upotrebljenih voda vrši se odvojenim sistemom kanalizacije (separatni sistem kanalisanja), tamo gde je predviđena izgradnja kanalizacione mreže na seoskom području.

Upotrebljene vode se odvode podzemnom, zatvorenom kanalizacionom mrežom i sistemom stanica za prepumpavanje i dovode se na Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, prečišćavaju se i zatim upuštaju u recipijent.

Strategijom odvođenja i tretmana otpadnih voda, za teritoriju grada Kraljeva predviđena je izgradnja pet (5) podsistema na seoskom području pa projekti kanalizacija moraju biti usklađeni sa Strategijom.

Član 4

Na području, na kome nije predviđena izgradnja kolektorske mreže (definisano Strategijom), odvođenje upotrebljenih voda vrši se izgradnjom higijenskih sengrupa, septičkih jama, bio-jama ili mini prečistača.

Septičke jame moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

- da budu izgrađene od vodonepropusnog materijala, odvojene od podzemnih voda i drugih vodotokova,

- da imaju dve ili tri betonske ili zidane komore, odgovarajućeg kapaciteta,

- da imaju otvor za pražnjenje, poklopac i ventilaciju, da budu od izvora vodosnabdevanja udaljene najmanje 20-50 m, zavisno od smera tečenja vode,

- da se sengrupi prilikom pražnjenja dezinfikuju i da se redovno prazne cisternom do najbližeg prečistača, a da se septičke jame koje preko preliva ispuštaju delimično prečišćenu vodu, čiji je kvalitet u skladu sa maksimalno dopuštenim koncentracijama određenih Pravilnikom o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju grada Kraljeva, prazne direktno u vodotokove.

Član 5

Za izgradnju i održavanje poljskih WC-a na području važe isti uslovi iz člana 4. ove odluke.

Poljski klozeti, stočne štale, septičke jame i ostali objekti grade se u skladu sa važećim zakonskim propisima koji regulišu ovu materiju.

Iz štala i ostalih objekata za smeštaj i držanje stoke se, otpadne vode ne smeju se nekontrolisano ispuštati u okolno zemljište i rečne tokove.

Objekti iz stava 3. ovog člana moraju da budu snabdeveni jamama za osoku i komorama za stajsko đubrivo i da se redovno prazne.

II OBJEKTI, INSTALACIJE I POSTROJENJA U SISTEMU ODVOĐENJA I TRETMANA OTPADNIH VODA

1. Javna kanalizacija upotrebljenih voda

Član 6

Javni kanalizacioni sistem sačinjavaju objekti, uređaji, postrojenja, instalacije i oprema koji čine jedinstven tehničko-tehnološki sistem za odvođenje i tretman upotrebljenih voda.

Javna kanalizacija upotrebljenih voda sastoji se od:

1. javne kanalizacione mreže,

2. priključaka na javnu kanalizacionu mrežu, i

3. uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

1.a. Javna kanalizaciona mreža

Član 7

Javna kanalizaciona mreža je mreža kanala koji odvode upotrebljenu vodu do postrojenja za prečišćavanje, a čine je:

- ulični cevovodi za odvođenje upotrebljenih voda,

- revizioni šahtovi i kaskade,

- zaštitne rešetke, i

- prepumpne stanice sa opremom, instalacijama i uređajima za prepumpavanje.

Član 8

U cilju zaštite objekata javne kanalizacije i životne sredine zabranjeno je:

1. priključenje objekta na kanalizacionu mrežu upotrebljenih voda bez dozvole davaoca usluga, tj. rešenja o priključku,

2. upuštanje atmosferskih voda u kanalizacionu mrežu upotrebljenih voda,

3. oštećenje objekata, uređaja, revizionih šahtova, poklopaca i drugih delova sistema kanalizacije,

4. zatrpavanje i preasfaltiranje poklopaca revizionih šahtova i drugih vidova onemogućavanja održavanja sistema kanalizacije,

5. u reviziona okna ubacivati smeće, otpatke i bilo kakve druge predmete koji mogu zapušiti cevovode kanalizacije i onemogućiti njihovo normalno funkcionisanje,

6. ispuštanje upotrebljenih voda na otvorene površine, u otvoreni kanal, vodotoke i sl.

1.b. Priključak na javnu kanalizacionu mrežu

Član 9

Kanalizacioni priključak čine cevovod, reviziono okno i eventualno drugi prateći elementi koji služe da upotrebljenu vodu iz objekta dovedu do javne kanalizacione mreže.

Kanalizacioni priključak počinje od revizionog šahta kod regulacione linije (u daljem tekstu: granični šaht) koji se nalazi do tri metra iza regulacione linije, a završava se ulivom u kanalizacionu mrežu. Izuzetno, u naročito opravdanim slučajevima, i uz odgovarajuću dozvolu nadležnog organa, granični šaht može biti postavljen i ispred regulacione linije (na javnoj površini).

U slučajevima kada kanalizaciona mreža prolazi kroz privatni posed onda kanalizacioni priključak počinje od kanalizacione mreže do revizionog šahta unutar parcele (do tri metra od ivice parcele).

Član 10

Korisnici, čije upotrebljene vode sadrže velike količine otpadnih materija koje se talože (preduzeća, pogoni, autoperionice, velike kuhinje i sl.), dužni su da na liniji priključka izgrade taložnike koje uredno moraju održavati.

U slučaju odvođenja upotrebljenih voda iz objekta - radionica u kojima se talože ulja, nafta, masti i sl., na liniji priključka mora biti ugrađen uređaj za prihvat takvih materija (hvatač masti), koje korisnik mora uredno održavati.

1.v. Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda

Član 11

Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda je objekat u sistemu kanalizacije upotrebljenih voda a sastoji se od više delova povezanih u jednu celinu, i služe za prečišćavanje otpadne vode i njeno upuštanje u vodotok kada se postigne dozvoljeni nivo kvaliteta. Strategija odvođenja i tretmana otpadnih voda je u načelu definisala izgradnju i tip uređaja za prečišćavanje, na bazi aeracije.

Član 12

Na prostoru gde nema uslova za izgradnju kanalizacione mreže upotrebljene vode se ulivaju u vodonepropusne septičke jame, odnosno bio-jame, u kojima će se izvršiti određeni stepen prečišćavanja, a prečišćene vode nesmetano upustiti u recipijent.

Bio-jame su prefabrikovani objekti kontejnerskog tipa, izvedene od čelika ili polietilena, otporni na agresivno dejstvo otpadnih voda. Najčešće se sastoje iz dve komore, od kojih je prva taložnik, a druga biološka komora u kojoj se odvija aerobna ili anaerobna razgradnja u zavisnosti od tehnologije prečišćavanja. U tekuće održavanje bio-jama spada povremeno pražnjenje istaloženog mulja i čišćenje komora.

Upotrebljene vode i posle tretmana se ne smeju upuštati u vodozahvatne objekte (rečne vodozahvate, jezerske vodozahvate, bunare, bušotine, kaptaže i sl.).

III UPRAVLJANJE OTPADNIM VODAMA NA SEOSKOM PODRUČJU

Član 13

Pod upravljanjem otpadnim vodama podrazumeva se sakupljanje, odvođenje i tretman upotrebljenih voda do kvaliteta ponovnog korišćenja i ispuštanja u recipijent.

Delatnost izgradnje, sakupljanja, odvođenja, prečišćavanja i ispuštanja otpadnih voda obavlja davalac usluge.

Davalac usluge iz prethodnog stava ovog člana mora da bude registrovan za obavljanje delatnosti upravljanja otpadnim vodama, da ispunjava uslove u pogledu tehničko-tehnološke, organizacione i kadrovske opremljenosti za vršenje ovih poslova a u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Član 14

Grad može poslove odvođenja, tretmana i prečišćavanja otpadnih voda poveriti JKP "Vodovod" Kraljevo, odnosno poslove poveriti, drugom preduzeću ili preduzetniku.

Poveravanje poslova iz prethodnog stava vrši se putem javnog oglasa uz poštovanje načela konkurencije i javnosti.

Međusobna prava i obaveze biće uređene ugovorom.

Član 15

Preduzeće, odnosno lice koje vrši pražnjenje septičkih jama na teritoriji grada Kraljeva, obavezno je da njihov sadržaj donosi na najbliži uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

Lice iz prethodnog stava ovog člana sa davaocem usluge zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Davalac usluge je obavezan da izvesti nadležni organ lokalne samouprave o zaključenim ugovorima iz stava 2. ovog člana.

Član 16

Davalac usluge je dužan da:

1. održava kanalizacionu mrežu i prečistač otpadnih voda;

2. primenjuje tehničke uslove i tehničke normative za priključenje kućnih instalacija na kanalizacionu mrežu;

3. javnu površinu koju koristi pri izvođenju radova na kanalizacionoj mreži i njenom delu, po završetku radova odmah dovede, odnosno vrati u prvobitno stanje, tako što će sanirati sva oštećenja nastala na javnoj površini izvođenjem navedenih radova, o svom trošku;

4. o planiranim radovima na održavanju kanalizacije ili priključka unapred obavesti korisnike sa tog područja, osim u slučaju hitnih i neodložnih radova;

5. pravilnikom utvrdi način upravljanja i tehničke normative za obavljanje delatnosti;

6. vrši evidenciju korisnika kanalizacije upotrebljenih voda i da vrši naplatu;

7. se stara o namenskom korišćenju izgrađenih objekata;

8. donosi cenovnik u dogovoru sa Savetom mesne zajednice o visini naknade za priključak na kanalizacionu mrežu, a saglasnost na cenovnik daje Skupština grada Kraljeva.

Član 17

Korisnik usluga, kao fizičko lice i pravno lice koje upušta u kanalizacionu mrežu komunalne upotrebljene vode, je dužan da:

1. održava kućne instalacije i instalacije u poslovnom objektu u ispravnom stanju;

2. kada uoči kvar na kanalizacionom priključku, odmah obavesti davaoce usluge;

3. davaocu usluge plaća naknadu za odvođenje i prečišćavanje upotrebljene vode, u roku naznačenom u fakturi;

4. pismenim putem odjavi korišćenje kanalizacione mreže davaocu usluge.

Član 18

Zahtev za priključenje na kanalizacionu mrežu podnosi se davaocu usluga u roku od šest meseci od dana stvaranja tehničkih uslova za priključenje.

Uz zahtev se prilaže:

- potvrda Saveta mesne zajednice o izmirenim obavezama prema mesnoj zajednici,

- odobrenje za izgradnju objekta.

Davalac usluge je dužan da donese rešenje u roku od 15 dana od prijema zahteva pravnog i fizičkog lica za priključenje na kanalizacionu mrežu.

Nakon priključenja na kanalizacionu mrežu, vlasnik ili korisnik objekta obavezan je da u roku od 8 dana postojeću septičku jamu propisno dezinfikuje i zatrpa.

Član 19

Kanalizacioni priključak koji je legalno izveden, je vlasništvo lica koji je vlasnik objekta ili parcele. Isti izvodi isključivo davalac usluga prema izdatim tehničkim uslovima.

Član 20

Priključak na javnu kanalizacionu mrežu izvodi isključivo davalac usluge, uz prethodni pregled izgrađenih kućnih instalacija, kao i odvoda kućne kanalizacije od objekta do revizionog šahta na priključku.

Član 21

Ako se korisnik priključi na kanalizacionu mrežu bez rešenja o priključku, nadležni organ opštine - komunalna inspekcija, sprovešće postupak i izdati nalog davaocu usluge da ovakvog korisnika isključi sa kanalizacione mreže.

Postupak izdavanja naloga iz stava 1. pokreće nadležni organ opštinske uprave komunalna inspekcija po službenoj dužnosti, ili na osnovu prijave davaoca usluge ili drugog pravnog, odnosno fizičkog lica.

Na osnovu prijave, nadležni organ opštinske uprave donosi rešenje, a protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 22

Troškovi nastali prilikom izvršenja rešenja, iz člana 21. ove odluke, padaju na teret korisnika.

Član 23

Komunalna i druga preduzeća, kao i druga pravna lica koja ispuštaju industrijske upotrebljene vode u prijemnike i izgrađenu kanalizaciju dužna su da postave uređaj za merenje, da mere i registruju količine upotrebljenih voda.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana je dužno da merač protoka ugradi pre priključenja na javnu kanalizacionu mrežu, u parceli korisnika, a mesto ugradnje se određuje uz saglasnost davaoca usluge.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana dužno je da se stara i održava o svom trošku sklonište merača protoka, tako da je uvek čisto i suvo, a merač protoka zaštićen od bilo kakvog oštećenja i krađe i da u suprotnom odgovara za prouzrokovanu štetu.

Pravno lice iz stava 1. ovog člana je dužno da dozvoli i omogući pristup ovlašćenim licima davaoca usluge da očitaju merač protoka i izvrše kontrolu ispravnosti.

Član 24

Korisnik, kao pravno lice iz člana 23. ima pravo da:

1. traži kontrolu merača protoka;

2. prisustvuje očitavanju sa merača protoka;

3. uloži pismeni prigovor na očitano stanje i račun za korišćenje kanalizacione mreže.

Član 25

Preduzeća i druga pravna lica iz člana 23, koja imaju uređaj za prečišćavanje upotrebljene vode i merne uređaje dužna su da ove uređaje održavaju u ispravnom stanju i da obezbede njihovo redovno funkcionisanje, kao i da vode dnevnik rada uređaja za prečišćavanje upotrebljene vode.

Preduzeće i druga pravna lica iz stava 1. ovog člana koja ispuštaju upotrebljene vode u prijemnike i javnu kanalizaciju dužna su da obezbede ispitivanje kvaliteta upotrebljene vode koje ispuštaju i njihov uticaj na prijemnik, a preko preduzeća i drugih pravnih lica koja su ovlašćena i akreditovana za vršenje ovih ispitivanja.

IV IZGRADNJA I PRIKLJUČENJE

Član 26

Izgradnja kanalizacione mreže i priključka se vrši na osnovu projekta i odobrenja za izgradnju koje izdaje nadležni organ za ove poslove. Izgradnja kanalizacione mreže vrši se pod uslovima utvrđenim propisima, standardima i tehničkim normativima koji se odnose na ovu vrstu objekata.

Član 27

Priključenje novoizgrađene kanalizacione mreže, na postojeću, vrši se pod sledećim uslovima:

1. da je objekat izgrađen po odobrenoj projektno-tehničkoj dokumentaciji,

2. da je izvršen tehnički prijem objekta od strane nadležnog organa,

3. da je izvršen formalno-pravna i stvarna primopredaja objekta davaocu usluge.

Ukoliko izgradnju kanalizacione mreže vrši drugi izvođač radova, radove na usecanju u postojeću kanalizacionu mrežu vrši isključivo davalac usluge.

Član 28

Investitor izgradnje kanalizacione mreže je dužan da preko Geodetske uprave izvrši snimanje postojećeg stanja izgrađene kanalizacije radi upisa u katastar podzemnih instalacija. Nakon tehničkog prijema izgrađene kanalizacije i dobijanja upotrebne dozvole, svi objekti, oprema i uređaji do priključnih šahti se predaju korisniku, odnosno davaocu usluga na upravljanje i održavanje.

Član 29

Tehničke uslove za priključenje novog korisnika i rešenje o priključku, daje davalac usluge, u zavisnosti od dimenzija postojećeg kanalizacionog priključka i mogućnosti priključenja novog korisnika.

U slučaju da se odobri kanalizacioni priključak na postojeću mrežu, korisnik novog priključka dužan je da nadoknadi, u odgovarajućoj srazmeri, troškove izgradnje postojećeg priključka korisniku istog, a obračunato po cenama na dan izvođenja novog priključka.

Član 30

Vlasnik ili korisnik stambenog, odnosno drugog objekta snosi troškove otklanjanja zagušenja ili štete na kanalizaciji nastale usled nepropisnog ili nemarnog korišćenja kanalizacije upotrebljenih voda.

Ukoliko je više korisnika priključeno na jedan priključak, a pouzdano se ne može utvrditi ko je nosilac aktivnosti iz stava 1. ovog člana, troškove otklanjanja zagušenja snose solidarno svi korisnici priključka.

Član 31

Održavanje unutrašnjih instalacija kanalizacije unutar parcele korisnika, vrši sam korisnik usluga.

Pod unutrašnjim instalacijama podrazumeva se sva kanalizaciona instalacija na parceli korisnika, od priključne šahte do objekta i unutar objekta, kao i eventualno postojeći uređaj za predtretman jako zaprljanih voda (uređaji za taloženje nečistoća, odstranjivači masti, ulja, naftnih derivata itd.).

Član 32

Radi dobijanja odobrenja i izvođenja radova na priključku vlasnik, odnosno korisnik, podnosi zahtev davaocu usluga, i uz zahtev prilaže:

- kopiju k.p. na kojoj se vrši priključenje;

- dokaz o pravu svojine;

- pismenu saglasnost vlasnika nepokretnosti, ako se spajanje mora izvršiti preko te nepokretnosti;

- dokaz o uplati sredstava za priključak, ukoliko se vrši naknadno priključenje na već izgrađenu kanalizacionu mrežu;

- potvrdu mesne zajednice da je plaćena naknada - srazmeran deo revalorizovanih sredstava za izgradnju kanalizacione mreže;

- dozvolu za izgradnju za objekat.

Troškove priključenja snosi investitor.

Član 33

Fizička i pravna lica koja se priključuju na izgrađenu kanalizacionu mrežu, a nisu učestvovali u finansiranju iste, a čija je izgradnja finansirana sopstvenim sredstvima stanovnika mesne zajednice, plaćaju revalorizovane troškove izgradnje mesnoj zajednici, kao i naknadu za priključak na kanalizacionu mrežu.

V MERE ZAŠTITE

Član 34

Radi zaštite korisnika, objekata javne kanalizacije i životne sredine od štetnih dejstava nemarnog i nesavesnog korišćenja kanalizacije propisuju se mere zaštite i to:

- od mehaničkih uticaja,

- od zapaljivih i eksplozivnih materija,

- od hemijskih materija, i

- od infektivnih voda.

1) Zaštita od mehaničkih uticaja

Član 35

U javnu fekalnu kanalizaciju zabranjeno je upuštanje:

- upotrebljene vode od pranja i polivanja javnih i privatnih površina,

- atmosferske vode, i

- rashladne vode.

Član 36

Korisnicima javne fekalne kanalizacije zabranjeno je upuštanje otpadnih materija koje ugrožavaju: predviđeni hidraulični režim toka otpadnih voda, stabilnost objekata kanalizacione mreže, normalne biohemijske procese u kanalskoj otpadnoj vodi, stabilnost procesa rada mašina na kanalizacionim crpnim stanicama, predviđene uslove potrebne za vršenje tekuće kontrole i popravke, povećavaju troškove eksploatacije i onemogućavaju normalan rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u bilo kojoj fazi prečišćavanja i to:

- otpadne vode koje imaju temperaturu veću od 40°C,

- otpadne vode čija je sadržina suspendovanih materija veća od 500 mg/l,

- otpadne vode čiji je sadržaj taloživih materija za 2 x veći od 10 ml/l,

- bilo kakve čvrste materije: pesak, pepeo, gips, krpe, smeće, kosti, uginule životinje, kamen, drvo, metal, staklo, plastične materije, vlaknaste materije, perje, katran, iznutrice, ili druge slične čvrste materije većeg viskoziteta,

- otpadne vode iz ugostiteljskih ili sličnih objekata u kojima se priprema više od 200 toplih obroka na dan, ukoliko nisu prethodno propuštene kroz odgovarajući separator masnoća,

- otpadne vode iz septičkih jama i otpad,

- otpadne materije koje svojim abrazivnim dejstvom oštećuju zidove kanala.

2) Zaštita od zapaljivih i eksplozivnih materija

Član 37

U javnu fekalnu kanalizaciju zabranjeno je upuštanje zapaljivih i eksplozivnih materija kao što su: nafta i njeni laki i teški derivati, kao i sve ostale čvrste, tečne, gasovite, zapaljive i eksplozivne materije.

3) Zaštita od hemijskih materija

Član 38

U javnu fekalnu kanalizaciju zabranjeno je upuštati toksične, opasne i štetne materije u koncentracijama većim od maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK) određenih Pravilnikom o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u javnu kanalizacionu mrežu grada Kraljeva (u daljem tekstu: Pravilnik).

U javnu fekalnu kanalizaciju zabranjeno je upuštati ostale opasne toksične i štetne materije, koje nisu obuhvaćene Pravilnikom.

Fotolaboratorije, galenske apoteke, hemijske čistionice i srodni subjekti dužni su voditi evidenciju otpadnih tečnosti, regulisati način njihovog lagerovanja, odnosno uništavanja, s tim da se zabranjuje upuštanje ovih materija u javnu kanalizaciju.

4) Zaštita od infektivnih i radioaktivnih voda

Član 39

Zdravstvene, veterinarske i druge ustanove u čijim se otpadnim vodama mogu očekivati patogeni mikroorganizmi, uzročnici raznih infektivnih oboljenja, moraju svoje otpadne vode da dezinfikuju pre upuštanja u javnu fekalnu kanalizaciju.

U javnu kanalizaciju zabranjeno je upuštanje radioaktivnih voda i materija.

1.d. Kontrola kvaliteta upuštenih voda

Član 40

Stalne analize sastava upotrebljenih voda koje se upuštaju u javnu fekalnu kanalizaciju obavljaju korisnici, uz obavezno prisustvo davaoca usluge prilikom uzorkovanja.

Uzorkovanje iz stava 1. ovog člana vrši se na način i u skladu sa važećim Zakonom o vodama.

U cilju kontrole poštovanja propisa o kvalitetu vode koje se upuštaju u kanalizaciju davalac usluge ima pravo da uzme uzorke upotrebljenih voda i iste da na analizu ovlašćenoj ustanovi za vršenje ovakvih kontrola. Ukoliko se analizom utvrdi da upuštene vode odgovaraju propisanom kvalitetu, troškove analize plaća davalac usluge, a u suprotnom korisnik kanalizacije.

Promene u tehnološkom procesu proizvodnje koje utiču na promenu kvaliteta upuštenih voda, korisnik javne kanalizacije je dužan prijaviti davaocu usluge i prilagoditi rad svog predtretmana, kako bi se poštovale mere zaštite.

Korisnik javne kanalizacije, koji poseduje predtretman upotrebljenih voda, dužan je davaocu usluge dostaviti tehničko-tehnološku dokumentaciju o predtretmanu, kao i promenama na njemu.

Član 41

Ukoliko ovlašćena laboratorija utvrdi da korisnik kanalizacije upušta vodu koja sadrži materije i druge supstance preko količina dozvoljenih Pravilnikom, dužna je platiti davaocu usluge dodatnu naknadu za prečišćavanje upotrebljenih voda koja se utvrđuje srazmerno vrsti i stepenu zagađenja.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana se obračunava utvrđivanjem razlike između stvarne koncentracije i maksimalno dozvoljene Pravilnikom o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju grada Kraljeva za svaki ispitani parametar posebno. Utvrđena razlika za svaki parametar posebno, izražena u kilogramima, umnoži se sa mesečnom količinom otpadnih voda. Dobija se mesečna količina materije zagađivača u kilogramima.

Naknada se izražava u din./kg materije zagađivača, obračunata u skladu sa važećim Pravilnikom o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju grada Kraljeva.

Ukoliko se upuštanjem zabranjenih ili prekomernih materija na objektima kanalizacije i tehnologiji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda načini šteta, korisnik je dužan tu štetu nadoknaditi u celosti.

Visinu štete utvrđuje stručna komisija koju sačinjavaju: nadzorni organ, davaoc usluge i korisnik javne kanalizacije.

Merenje količina upotrebljenih voda

Član 42

Korisniku javne kanalizacije, kao pravnom licu koje ispušta industrijske upotrebljene vode, a koji se vodom snabdeva iz javne vodovodne mreže i sopstvenog vodozahvata, ili samo iz sopstvenog vodozahvata obračunava se količina upotrebljenih voda prema količini utrošene vode očitane na meraču protoka.

Član 43

U slučaju kvara ili bilo koje neispravnosti na meraču protoka i količina upotrebljenih voda, obračun se vrši na osnovu prethodna tri meseca ispravnog rada merača, dok se merač ne dovede u ispravno stanje.

Član 44

Ukoliko se korisnik javne kanalizacione mreže, kao fizičko lice i pravno lice koje upušta u kanalizacionu mrežu komunalne upotrebljene vode, snabdeva vodom iz seoskog vodovoda, obračun se vrši na osnovu potrošnje vode iz vodovoda.

Član 45

Ukoliko se korisnik javne kanalizacije, kao fizičko lice i pravno lice koje upušta u kanalizacionu mrežu komunalne upotrebljene vode, snabdeva vodom iz sopstvenog vodozahvata, količina upotrebljenih voda se obračunava prema broju članova domaćinstava ili broja zaposlenih pogona i na osnovu iskustvenih podataka o prosečnoj potrošnji člana domaćinstva ili zaposlenog pogona, a proračun vrši davalac usluge.

VI NADZOR

Član 46

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Kraljeva preko komunalnih, građevinskih i inspektora za zaštitu životne sredine.

Nadzor nad izgradnjom i dobijanjem upotrebne dozvole ovih objekata vrši građevinska inspekcija.

Nadzor nad sprovođenjem Odluke iz člana 23, člana 25, člana 40. i člana 41. vrši Inspekcija za zaštitu životne sredine.

Član 47

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora inspektori iz prethodnog člana ove odluke imaju pravo i dužnost da postupe u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i ovlašćenjima iz ove odluke.

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 48

Novčanom kaznom od 50.000,00-1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj davalac usluga - pravno lice, ako:

1. ne ispunjava usluge za obavljanje delatnosti iz člana 13. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 15. stav 3. ove odluke;

3. ne obavlja poslove koje je dužan da obavlja saglasno članu 16. ove odluke;

4. ne postupi po zahtevu korisnika u propisanom roku iz člana 18. stav 3. ove odluke;

5. ne postupi po nalogu inspektora iz člana 21. stav 1. ove odluke;

6. ako izgradi i priključi mrežu bez dozvole nadležnih organa po članu 26. ove odluke;

7. priključi novoizgrađenu mrežu suprotno uslovima iz člana 27. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00-75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana.

Član 49

Novčanom kaznom od 5.000,00-250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj davalac usluga - preduzetnik, ako:

1. ne ispunjava usluge za obavljanje delatnosti iz člana 13. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 15. stav 3. ove odluke;

3. ne obavlja poslove koje je dužan da obavlja saglasno članu 16. ove odluke;

4. ne postupi po zahtevu korisnika u propisanom roku iz člana 18. stav 3. ove odluke;

5. ne postupi po nalogu inspektora iz člana 21. stav 1. ove odluke;

6. ako izgradi i priključi mrežu bez dozvole nadležnih organa po članu 26. ove odluke;

7. priključi novoizgrađenu mrežu suprotno uslovima iz člana 27. ove odluke.

Član 50

Novčanom kaznom od 50.000,00-1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj investitor, ako:

1. postupa suprotno odredbama člana 28. ove odluke.

Član 51

Novčanom kaznom od 50.000,00-1.000.000,00 dinara kazniće se korisnik usluge kao pravno lice, ako:

1. na liniji priključka ne ugradi taložnik odnosno hvatač masti u skladu sa članom 10. ove odluke;

2. postupa protivno članu 17. tačka 1. i 2. ove odluke;

3. ne ugradi merač protoka, ne održava isti ili ne omogući pristup ovlašćenom licu da očita merač protoka i vrši kontrolu ispravnosti, saglasno članu 23. ove odluke;

4. ne obezbedi ispitivanje kvaliteta upotrebljene vode u prijemnike u skladu sa članom 25. stav 2. ove odluke;

5. upušta otpadne materije koje ugrožavaju mrežu suprotno članu 36, 37, 38. i 39. ove odluke;

6. postupa protivno članu 40. i članu 41. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00-75.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu iz stava 1. ovog člana.

Član 52

Novčanom kaznom od 5.000,00-250.000,00 dinara kazniće se korisnik usluge kao preduzetnik, ako:

1. na liniji priključka ne ugradi taložnik odnosno hvatač masti u skladu sa članom 10. ove odluke;

2. postupa protivno članu 17. tačka 1. i 2. ove odluke;

3. ne ugradi merač protoka, ne održava isti ili ne omogući pristup ovlašćenom licu da očita merač protoka i vrši kontrolu ispravnosti, saglasno članu 23. ove odluke;

4. ne obezbedi ispitivanje kvaliteta upotrebljene vode u prijemnike u skladu sa članom 25. stav 2. ove odluke;

5. upušta otpadne materije koje ugrožavaju mrežu suprotno članu 36, 37, 38. i 39. ove odluke;

6. postupa protivno članu 40. i članu 41. ove odluke.

Član 53

Novčanom kaznom od 2.500,00 - 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik usluga - fizičko lice, ako:

1. ne postupa u skladu sa članom 4. stav 2. ove odluke;

2. postupi protivno članu 5. ove odluke;

3. postupi suprotno zabrani utvrđenoj u članu 8. ove odluke;

4. upotrebljene vode iz septičkih jama, bio jama i posle tretmana ispuste suprotno članu 12. stav 3. ove odluke;

5. u propisanom roku iz člana 18. stav 4. postojeću septičku jamu propisno ne dezinfikuje i zatrpa;

6. postupa suprotno članu 36. ove odluke.

Član 54

Za učinjene prekršaje utvrđene članovima 48.-53. može se izreći mandatne kazna i to:

1. za pravno lice i preduzetnike u iznosu od 10.000,00 dinara;

2. za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za fizičko lice u iznosu od 3.000,00 dinara.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 55

Investitori izgrađene javne kanalizacione mreže bez upotrebne dozvole dužni su da u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove odluke, podnesu zahtev za tehnički prijem objekta, odnosno dobijanja upotrebne dozvole, nadležnom organu Gradske uprave grada Kraljeva, i da ga posle toga predaju davaocu usluge na upravljanje i održavanje.

Član 56

Gradska uprava je dužna da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke odredi davaoca usluge za upravljanje otpadnim vodama na seoskom području, u skladu sa odredbama člana 13. stav 2.

Član 57

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".