PRAVILNIK
O VANREDNOM PREVOZU

("Sl. glasnik RS", br. 116/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi o načinu obavljanja vanrednog prevoza i vozilima kojima se taj prevoz obavlja u drumskom saobraćaju.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na vanredni prevoz koji obavljaju vozila ili skup vozila, koja su u vlasništvu ili u zakupu, vojske, policije, službe civilne zaštite i vatrogasne službe kada se vanredni prevoz obavlja u svrhu izvršavanja zadataka tih službi i pod njihovim nadzorom.

Član 2

Pojedini izrazi u smislu ovog pravilnika imaju sledeće značenje:

1) "konvoj" je organizovana grupa od najmanje dva vozila ili skupa vozila koja obavljaju vanredni prevoz pod pratnjom;

2) "vozilo za pratnju" je vozilo registrovano na teritoriji Republike Srbije koje se koristi za pratnju vozila koja obavljaju vanredni prevoz i koja su obeležena na način propisan ovim pravilnikom.

II BLIŽI USLOVI ZA OBAVLJANJE VANREDNOG PREVOZA

Član 3

Vanredni prevoz obavlja se na osnovu dozvole za vanredni prevoz (u daljem tekstu: dozvola) koju, u skladu sa zakonom, izdaje upravljač puta.

Zahtev za izdavanje dozvole treba da sadrži najmanje sledeće:

1) podatke o vrsti tereta koji se prevozi (komercijalni ili tehnički naziv tereta);

2) podatke o dimenzijama (dužina, širina i visina) i masi tereta;

3) podatke o vozilu ili skupu vozila kojim se obavlja vanredni prevoz (vrsta i marka vozila, registarske oznake, nosivost, broj osovina, razmak između osovina, osovinska opterećenja, broj točkova po osovini, vrsta ogibljenja vozila, dužina, širina, visina i masa vozila);

4) podatke o ukupnim dimenzijama (dužina, širina i visina), masi i osovinskim opterećenjima vozila ili skupa vozila zajedno sa teretom;

5) podatke o planiranoj relaciji vanrednog prevoza sa redosledom važnijih mesta, ulaznim i/ili izlaznim graničnim prelazima, kao i oznakama puteva;

6) podatke o planiranom vremenu izvršenja vanrednog prevoza;

7) podatke o prevozniku (naziv, adresa, telefon, odgovorno lice);

8) podatke o podnosiocu zahteva (naziv, adresa, telefon, odgovorno lice);

9) pečat i potpis podnosioca zahteva.

Uz zahtev za izdavanje dozvole prilažu se i:

1) skica vozila ili skupa vozila, zajedno sa teretom na njemu, u dve projekcije sa označenim dimenzijama i osovinskim opterećenjima i razmak između osovina;

2) fotokopije saobraćajnih dozvola vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz;

3) izjava prevoznika da angažuje podnosioca zahteva za pokretanje postupka izdavanja dozvole za vanredni prevoz pri čemu izjava treba da bude potpisana i overena od strane prevoznika i podnosioca zahteva (ako podnosilac zahteva nije prevoznik);

4) izjava prevoznika da su podaci navedeni u zahtevu tačni.

Član 4

Obavljanje vanrednog prevoza dozvoliće se pod uslovom:

1) da je vozilo ili teret konstrukcijski ili komercijalno nedeljiv na način da demontažom delova vozila ili tereta, smanjenjem ili preraspodelom tereta nije moguće uskladiti ukupnu masu, osovinska opterećenja ili dimenzije s propisanim vrednostima;

2) da prevoz vozila, skupa vozila ili tereta nije moguće u celosti obaviti drugim vidom transporta, ako prevoz drugim vidom transporta ima znatno veće troškove u odnosu na prevoz putem ili ako zahteva znatno duže vreme izvršenja prevoza.

Član 5

Vanredni prevoz ne sme se obavljati ako:

1) geometrijske karakteristike puta, stanje kolovoza, putnih i drugih objekata i opreme puta, ne omogućavaju bezbedno kretanje vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta, sa kojima se obavlja vanredni prevoz;

2) masa tereta na vozilu prelazi nosivost vozila kojim se teret prevozi;

3) prekoračenje propisanih vrednosti osovinskih opterećenja vozila ili skupa vozila prelaze vrednosti navedene u deklaraciji proizvođača vozila za koje se dozvola izdaje, pri čemu maksimalno opterećenje za osovine sa dva ili četiri točka ne može biti veće od 12 t po osovini odnosno za osovine sa osam točkova ne može biti veće od 16 t po osovini.

Član 6

Za vreme obavljanja vanrednog prevoza u vozilu se mora nalaziti dozvola.

Član 7

Vanredni prevoz može se obavljati pod uslovom da vozač vozila za pratnju poznaje sve karakteristike puta na planiranoj relaciji, posebno kritične tačke i eventualna ograničenja, kao i da vrši koordinaciju sa drugim licima i nadležnim organima koji učestvuju u obavljanju vanrednog prevoza.

Član 8

Vanredni prevoz ne obavlja se petkom od 15 sati do 24 sata, nedeljom od 15 sati do 24 sata, kao i na dan uoči državnog praznika i poslednjeg dana državnog praznika od 15 sati do 24 sata.

Član 9

Ako se vanredni prevoz obavlja istim vrstama vozila ili skupovima vozila sa istom vrstom tereta na istoj relaciji i u isto vreme vanredni prevoz se može obaviti uz posedovanje jedne dozvole s tim što se u posebnim uslovima u dozvoli napominju registarske oznake svih vozila koja se kreću u koloni.

Član 10

Vanredni prevoz ne može se obavljati zbog iznenadno nastalih promena na utvrđenoj relaciji prevoza ili drugih razloga koji bi ugrozili bezbednost odvijanja saobraćaja ili oštetili put, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima.

III NAČIN OBAVLJANJA VANREDNOG PREVOZA

Član 11

Vanredni prevoz obavlja se, saglasno zakonu, uz pratnju vozila podnosioca zahteva i/ili uz pratnju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 12

Vanredni prevoz obavlja se bez pratnje ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ne prelazi:

1) širinu do 3 m;

2) dužinu do 25 m na državnim putevima I reda-autoputu, odnosno do 21 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama;

3) visinu do 4.3 m;

4) ukupnu masu do 80 t na državnim putevima I reda-autoputu, odnosno 60 t na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama.

Vanredni prevoz iz stava 1. ovog člana obavlja se pod uslovom da je to vozilo ili skup vozila na prednjoj strani, a teret, vozilo ili skup vozila na zadnjoj strani, označeno rotacionim ili trepćućim svetlom žute boje, kao i oznakama "vanredni prevoz".

Izuzetno od stava 1. ovog člana podnosilac zahteva može zahtevati pratnju za vanredni prevoz.

Član 13

Vanredni prevoz na državnim putevima I reda-autoputu obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva, ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ima jednu od sledećih karakteristika:

1) širinu od 3 m do 4 m;

2) dužinu preko 25 m;

3) visinu preko 4,3 m;

4) ukupnu masu preko 80 t.

Vanredni prevoz na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva, ako vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, ima jednu od sledećih karakteristika:

1) širinu od 3 m do 3,5 m;

2) dužinu od 21 m do 25 m;

3) visinu preko 4,3 m;

4) ukupnu masu preko 60 t.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva, ako je vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, širine veće od širine saobraćajne trake kojom se kreće.

Član 14

Na državnim putevima I reda - autoputu, vozilo pratnje podnosioca zahteva nalazi se iza vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, vozilo pratnje podnosioca zahteva nalazi se ispred vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Član 15

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva i uz pratnju jednog vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ako:

1) je vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, širine veće od 4 m na državnim putevima I reda-autoputu, ili od 3,5 m do 5 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama, kao i kad širina vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, prelazi širinu kolovozne trake;

2) je vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, ili teret na vozilu duži od 25 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama;

3) nosivost mosta koji se nalazi na relaciji vanrednog prevoza zahteva obustavljanje saobraćaja.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva i uz pratnju dva vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ako:

1) je vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, širine od 5 m do 7 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama;

2) nosivost mosta koji se nalazi na relaciji vanrednog prevoza zahteva obustavljanje saobraćaja.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju vozila podnosioca zahteva i uz pratnju više vozila Ministarstva unutrašnjih poslova ako je vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, širine veće od 7 m na ostalim državnim putevima I reda, državnim putevima II reda, opštinskim putevima i ulicama.

Vanredni prevoz obavlja se uz pratnju jednog vozila podnosioca zahteva i uz pratnju jednog ili više vozila Ministarstva unutrašnjih poslova na pojedinim deonicama puta ako je visina vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, sa ili bez tereta, veća od 4,5 m ako to zahtevaju pojedini parametri i konfiguracija terena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova određuje broj svojih vozila u pratnji konvoja u slučaju kada takav vanredni prevoz zahteva pratnju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 16

Podnosilac zahteva, najkasnije 24 sata pre otpočinjanja prevoza, pismenim putem obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja uz pratnju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako podnosilac zahteva odustane od zahtevane pratnje, pismenim putem o tome obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz, najkasnije 6 sati pre planiranog polaska.

Podnosilac zahteva, najkasnije u petak do 15 sati, obaveštava Policijsku upravu sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz o vremenu započinjanja vanrednog prevoza ako se vanredni prevoz obavlja subotom, nedeljom ili ponedeljkom, uz pratnju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbediće da Policijska uprava sa čijeg područja otpočinje vanredni prevoz za koji je potrebna pratnja vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, blagovremeno obezbedi pratnju u dogovoru sa podnosiocem zahteva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbediće da Policijska uprava koja preuzima pratnju od druge Policijske uprave to učini odmah i bez nepotrebnog odugovlačenja i usporavanja vanrednog prevoza.

Član 17

Ako zbog vanrednog prevoza nastane kolona vozila, vozač vozila pratnje i/ili vozač vozila koje obavlja vanredni prevoz su dužni da na prvom bezbednom mestu omoguće prolazak kolone vozila.

Ako za vreme obavljanja vanrednog prevoza dođe do kvara na vozilu ili skupu vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, vozilo ili skup vozila treba ukloniti sa puta, a ako to nije moguće, treba osigurati bezbedno odvijanje saobraćaja i odmah obavestiti saobraćajnu policiju.

IV VOZILA ZA OBAVLJANJE VANREDNOG PREVOZA

Član 18

Vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz mora biti na prednjoj i zadnjoj strani vozila označeno sa najmanje jednim rotacionim ili trepćućim svetlom žute boje.

Vozilo za pratnju, vozilo ili skup vozila s kojim se obavlja vanredni prevoz moraju biti opremljeni bežičnim telekomunikacijskim uređajima, koji omogućavaju komunikaciju između vozača vozila za pratnju i vozača vozila ili skupa vozila kojim se obavlja vanredni prevoz.

Vozilo za pratnju mora biti označeno sa najmanje jednim rotacionim ili trepćućim svetlom žute boje.

Član 19

Vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz mora biti na prednjoj i zadnjoj strani vozila ili skupa vozila ili tereta označena oznakom "vanredni prevoz".

Vozilo za pratnju podnosioca zahteva mora biti označeno oznakom "vanredni prevoz", koja je vidljiva sa prednje i zadnje strane.

Oznaka "vanredni prevoz" je oblika pravougaonika, izrađuje se na čvrstoj podlozi od retroreflektujućeg materijala klase III sa fluorescentnim svojstvom, žute je boje, a natpis "vanredni prevoz" je crne boje.

Oznaka "vanredni prevoz" koja se postavlja na vozilo ili skup vozila kojim se obavlja vanredni prevoz, ili teret, je dužine od najmanje 60 cm i širine od najmanje 15 cm.

Oznaka "vanredni prevoz" koja se postavlja na vozilo za pratnju podnosioca zahteva je dužine od najmanje 25 cm i širine od najmanje 10 cm.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev za izdavanje dozvole za vanredni prevoz u međunarodnom drumskom saobraćaju ("Službeni list SFRJ", broj 29/85).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba člana 19. st. 1. i 2. ovog pravilnika, koje počinju da se primenjuju istekom dva meseca od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.