PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2012. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 61/2012, 65/2012 - ispr., 88/2012 i 116/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2012. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond), odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga, kao i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2012. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2012. godinu.

Predračun sredstava za 2012. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2012. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2012. godinu (Prilog 3.), Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2012. godinu (Prilog 4.) i Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2012. godinu (Prilog 5.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se naknada, pored naknade utvrđene predračunom iz stava 2. ovog člana, za plaćanje određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i da organizuje smenski rad u skladu sa raspoloživim kapacitetima (prostor, oprema i ugovoreni kadar).

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje i druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2012. godinu.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada u skladu sa metodologijom za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut").

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 6

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvene zaštite i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 7

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar). U slučaju izmene u broju i strukturi ugovorenih radnika, utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali, sa kojom je zaključila ugovor, dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama podataka o ugovorenim radnicima ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Član 9

Republički fond može, u cilju racionalnog trošenja sredstava, po ovlašćenju zdravstvene ustanove, u njeno ime i za njen račun, u skladu sa zakonom sa kojim se uređuju javne nabavke, sprovesti postupak javne nabavke za:

1) citostatike sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovani interferon alfa i interferon beta;

3) ugradni materijal u vaskularnoj hirurgiji (graftovi i endovaskularni stent graftovi);

4) medicinska sredstva u kardiohirurgiji (valvule i ringove);

5) medicinska sredstva u kardiologiji (stentovi, balon kateteri, pejsmejkeri i defibrilatori);

6) intraokularna sočiva;

7) materijal za dijalizu;

8) setove za intraoperativno spašavanje krvi (autotransfuzioni setovi);

9) lekove za lečenje hemofilije;

10) antituberkulotike prve linije;

11) epoetine za osigurana lica na dijalizi;

12) lekove za biološku terapiju;

13) implantate za kukove i kolena - prva faza restriktivnog postupka;

14) lekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi) - prva faza restriktivnog postupka;

15) druga dobra i usluge koja nisu sadržana u tač. 1)-14) ovog stava, po ovlašćenju zdravstvene ustanove.

Ako zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički fond da u njeno ime i za njen račun sprovede postupak javne nabavke zdravstvena ustanova fakturiše nabavljena dobra Republičkom fondu u visini nabavne cene, a najviše do cene koju je Republički fond postigao u sprovedenom postupku javne nabavke, u smislu stava 1. ovog člana.

Član 10

Do donošenja opšteg akta Republičkog fonda kojim se propisuje vrsta zdravstvenih usluga za koji se utvrđuje lista čekanja, zdravstvena ustanova je obavezna da sačini listu čekanja u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, sa dopunama broj 119-01-63/2010-02 od 18. maja 2011. i 16. juna 2011. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Lista čekanja iz stava 1. ovog člana, sastavni je deo ugovora.

Član 11

Zdravstvena ustanova je dužna da, u skladu sa Zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 12

Kriterijum za utvrđivanje naknade za plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je ugovoreni broj i struktura radnika, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama.

Osnov za utvrđivanje naknade za plate za 2012. godinu je pripadajući iznos plata za ugovorene radnike, projektovan na godišnji nivo, sa predviđenom dinamikom rasta plata za 2012. godinu.

Član 13

Naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz, utvrđuje se u visini priznatih sredstava za ovu namenu po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja po konačnom obračunu za 2011. godinu nije iskazala isplaćena sredstva za prevoz za celu godinu, ugovorena naknada za ove namene utvrđuje se za 12 meseci.

Usklađivanje utvrđene naknade za prevoz vrši se u toku ugovornog perioda, u skladu sa važećim propisima, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 14

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove utvrđen je na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za lekove za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za lekove za 2011. godinu;

3) izvedene fakturisane vrednosti lekova utrošenih za lečenje osiguranih lica u 2011. godini.

Procenjena fakturisana vrednost za lekove je proizvod prosečno izvedene fakturisane vrednosti po slučaju, po tipu zdravstvene ustanove i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi, korigovane sa faktorom po osnovu starosne strukture.

Korektivni faktor po osnovu starosne strukture odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6.).

Izvedena fakturisana vrednost lekova, u smislu stava 1. ovog člana, je zbir fakturisane vrednosti lekova za period januar-mart 2011. godine i fakturisane vrednosti lekova za period april-decembar 2011. godine uvećane za 10%.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za lekove zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu predstavlja srednju veličinu koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za lekove u zdravstvenoj ustanovi uvećava se za iznos razlike projektovane, odnosno izvedene projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2012. godinu i ugovorene naknade iz stava 5. ovog člana, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 15

Kriterijum za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđen je na osnovu:

1) procenjene vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2011. godinu;

3) ukupnog utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, umanjenog za procenat učešća prihoda iz ostalih izvora u ukupnim prihodima zdravstvene ustanove za 2011. godinu, iskazanih u završnom računu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Procenjena vrednost utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala je proizvod prosečnog utroška za sanitetski i medicinski potrošni materijal po osiguranom licu lečenom u 2011. godini, po tipu zdravstvene ustanove i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi.

Prosečni utrošak za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 2. ovog člana umanjen je za procenat učešća prihoda iz ostalih izvora u ukupnim prihodima zdravstvene ustanove za 2011. godinu, iskazanih u završnom računu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu utvrđuje se kao srednja veličina koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal u zdravstvenoj ustanovi uvećava se za iznos razlike projektovane, odnosno izvedene projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2012. godinu i ugovorene naknade iz stava 4. ovog člana, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 16

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini naknade utvrđene zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu, umanjene za iznos predračunskih sredstava iz 2011. godine za otpremnine i jubilarne nagrade.

Naknada iz stava 1. ovog člana obuhvata i ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Republički fond će u toku ugovornog perioda vršiti povećanje naknade iz stava 1. ovog člana radi obezbeđivanja sredstava zdravstvenoj ustanovi za izmirivanje obaveza koje nastanu iz utvrđenih prava ugovorenih radnika.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovani obračunski rashod za 2012. godinu veći od ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada se uvećava u visini te razlike, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Projektovani obračunski rashod za 2012. godinu ne sadrži preneta sredstva za otpremnine i jubilarne nagrade u 2012. godini.

Član 17

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Član 18

Zdravstvenoj ustanovi se, pored naknade za lekove iz člana 14. ovog pravilnika, priznaju i sredstva, po osiguranom licu, za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 19

Naknada za troškove energenata utvrđuje se u visini priznate naknade zdravstvenoj ustanovi za ovu namenu po konačnom obračunu za 2011. godinu, uvećane za 4%.

Naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se u visini rasta cene prirodnog gasa zdravstvenim ustanovama koje koriste gas.

Usklađivanje naknade za energente u toku ugovornog perioda vrši se na osnovu vrednosti ispostavljenih faktura dobavljača zdravstvenoj ustanovi, izmene cene energenata i izmene površine zdravstvene ustanove, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 20

Izuzetno, zavodima za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, utvrđuje se prema utrošku lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala u 2011. godini, za energente prema obračunskim rashodima za te namene utvrđene po konačnom obračunu za 2011. godinu, a za materijalne i ostale troškove prema obračunskim rashodima za te namene utvrđene po konačnom obračunu za 2011. godinu umanjenim za iznos predračunskih sredstava iz 2011. godinu za otpremnine i jubilarne nagrade.

Na ugovorni odnos sa zavodima za hitnu medicinsku pomoć, shodno se primenjuje član 16. ovog pravilnika.

Naknade iz stava 1. ovog člana uvećavaju se u skladu sa članom 14. stav 6., članom 15. stav 5. i članom 19. stav 3. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2011. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2012. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju tokom 2012. godine, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se najviše do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova uvodi novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom u članu 7. ovog pravilnika.

Član 22

Ako zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ishranu pacijenata i dijalizni materijal i lekove za dijalizu utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Naknada za ishranu iz stava 2. ovog člana obuhvata i ishranu osiguranih lica na dijalizi.

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou, koja u svom sastavu nema stacionar i koja pruža usluge dijalize, utvrđuje se naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, osim epoetina, po kriterijumima koji su utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 4. ovog člana utvrđuje se naknada za ishranu pacijenata na dijalizi u visini 1/3 prosečne vrednosti priznate naknade za ovu namenu po bolesničkom danu, a na osnovu konačnog obračuna za 2011. godinu i uvećava u skladu sa uvećanjem ove naknade za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 23

Kriterijumi za utvrđivanje okvirnih sredstava domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge za period januar - jun 2012. godine su:

1) normativ medicinskog kadra koji je određen shodno kadrovskoj strukturi tima, po stomatološkim službama, koji je utvrđen opštim aktom kojim se uređuju bliži uslovi za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), a najviše do broja utvrđenog kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika i u skladu sa članom 41. Zakona i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj i obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2012. godinu.

2) sredstva za plate za normirani medicinski kadar, u skladu sa članom 12. stav 2. ovog pravilnika,

3) sredstva za prevoz utvrđena kao proizvod broja normiranih radnika i proseka naknada za ovu namenu po ugovorenom radniku zaposlenom u zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika,

4) sredstva za lekove u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove), zdravstvenih ustanova primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

5) sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, materijalne i ostale troškove, utvrđena na način iz tačke 4) ovog stava.

Za period jul - decembar 2012. godine domu zdravlja utvrđuje se naknada za stomatološke zdravstvene usluge po sledećim kriterijumima:

1) ugovoreni kadar, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika,

2) naknada za plate za ugovoreni kadar, u skladu sa članom 12. stav 2. ovog pravilnika,

3) naknada za prevoz utvrđena kao proizvod broja ugovorenog kadra i proseka troškova za ovu namenu po ugovorenom radniku zaposlenom u zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika,

4) ugovorena naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove, utvrđuje se na način iz stava 1. tač. 4) i 5) ovog člana.

Član 24

Zavodu za stomatologiju Kragujevac okvirna sredstva za period januar - jun 2012. godine utvrđuju se u skladu sa članom 23. stav 1. ovog pravilnika, koja uključuju i sredstva za plate i prevoz nemedicinskom kadru koji je utvrđen u skladu sa članom 17. Pravilnika o bližim uslovima, a za period jul - decembar 2012. godine, ugovorena naknada, u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika, uključujući i naknadu za plate i prevoz za nemedicinski kadar koji je utvrđen kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2012. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra, kao i za 2011. godinu.

Sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana, utvrđuje se u skladu sa članom 23. stav 1. ovog pravilnika.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata naknada za stomatološke usluge za period januar - jun 2012. godine, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za period januar - april 2012. godine projektovane za prvu polovinu godine, a za period jul - decembar 2012. godine naknada se utvrđuje u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Zavodu za gerontologiju Beograd i Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović", Beograd, naknada za stomatološke usluge za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se u visini ½ fakturisane vrednosti iskazane u konačnom obračunu za 2011. godinu, a za period jul - decembar 2012. godine, u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Naknada za lekove sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove za period jul - decembar 2012. godine, zdravstvenoj ustanovi iz st. 4. i 5. ovog člana, utvrđuje se u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama, koje pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koje su i u 2011. godini imale utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, okvirna sredstva za 2012. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga pruženih osiguranim licima, iskazanih po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 23. i člana 24. st. 1, 2, 4. i 5. naknada za materijalne i ostale troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađivaće se u skladu sa članom 16. stav 3. ovog pravilnika.

Član 25

Domu zdravlja koji ima organizovanu stomatološku delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se naknada za plate timu (jedan doktor stomatologije i jedan stomatološki tehničar), u skladu sa kriterijumima iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji je u 2011. godini imao organizovanu stomatološku delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa naknada za tu namenu utvrđuje se za celu 2012. godinu.

Zdravstvena ustanova iz st. 1. i 2. ovog člana je u obavezi da obezbedi pružanje dvadesetčetvoročasovne stomatološke zdravstvene zaštite osiguranim licima angažovanjem tri tima u kontinuitetu, odnosno tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz čl. 23. - 25. ovog pravilnika, utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci za snabdevanje osiguranih lica lekovima i određenim pomagalima su učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept, odnosno pomagala za 2011. godinu, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Lista lekova);

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

Najviši iznosi naknada za pomagala, koje izdaje apoteka i koji se priznaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja odštampani su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo (Prilog 7.).

U okviru naknade iz st. 2., 3. i 4. ovog člana priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje u skladu sa kriterijumima iz čl. 12. i 13. ovog pravilnika, kao i naknada za materijalne i ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Naknada apoteci za lekove na recept i određena pomagala iz stava 1. ovog člana uvećava se na osnovu razlike procenjene vrednosti fakturisane realizacije za 2012. godinu i ugovorene naknade, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 27

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala koja se izdaju na nalog za osigurana lica Republičkog fonda.

U cilju efikasnog i racionalnog trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, apoteka obezbeđuje lekove i pomagala u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 28

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 29

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog fonda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 30

Apoteka je obavezna da izda lek koji je propisan na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Član 31

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkog fondu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Apoteka ispostavlja fakturu uz umanjenje, u skladu sa Protokolom o saradnji u postupku snabdevanja lekovima za 2012. godinu koji je Republički fond zaključio sa proizvođačima lekova.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 32

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se u skladu sa članom 12. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika, u skladu sa članom 13. ovog pravilnika.

Član 33

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove utvrđen je na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za lekove za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za lekove za 2011. godinu;

3) izvedene fakturisane vrednosti ili utrošene vrednosti lekova za 2011. godinu.

Procenjena fakturisana vrednost je proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi i prosečne izvedene fakturisane vrednosti (utroška) po slučaju, po tipu zdravstvene ustanove.

Izvedena fakturisana vrednost lekova, u smislu stava 1. tačka 1. ovog člana, je zbir fakturisane vrednosti lekova za period januar-mart 2011. godine i fakturisane vrednosti lekova za period april-decembar 2011. godine, uvećan za 10%.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za lekove zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu utvrđuje se kao srednja veličina koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Zdravstvenoj ustanovi koja je u 2011. godini fakturisala lekove sa Liste C, za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, naknada iz stava 4. ovog člana umanjuje se za procenat učešća fakturisane realizacije ovih lekova u ukupno fakturisanoj vrednosti lekova u zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu.

Naknada za lekove u zdravstvenoj ustanovi uvećava se za iznos razlike projektovane, odnosno izvedene projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2012. godinu i ugovorene naknade iz stava 4. ovog člana, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 34

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal su fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala u 2011. godini, ugovorena naknada za ovu namenu u 2011. godini i prosečan iznos sredstava po slučaju lečenja u 2011. godini i to:

1) zdravstvenoj ustanovi kod koje je fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala veća od ugovorene naknade za ove namene za 2011. godine i kod koje je iznos sredstava po slučaju lečenja manji od proseka ove vrednosti prema tipu zdravstvene ustanove, naknada za 2012. godinu se utvrđuje kao proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini i niže vrednosti između:

- iznosa fakture (utroška) po slučaju lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini, i

- prosečno ugovorene vrednosti po slučaju lečenja prema tipu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Ako je procentualno učešće fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanom sanitetskom materijalu zdravstvene ustanove za 2011. godinu veći od proseka, prema tipu zdravstvene ustanove, zdravstvenoj ustanovi se iznos sredstava utvrđen na način iz stava 1. ovog člana srazmerno umanjuje svođenjem troškova laboratorijskog materijala zdravstvene ustanove na prosek prema tipu zdravstvene ustanove;

2) zdravstvenoj ustanovi kod koje je fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala manja od ugovorene naknade za ove namene za 2011. godine i kod koje je iznos sredstava po slučaju lečenja veći od proseka ove vrednosti prema tipu zdravstvene ustanove, naknada za 2012. godinu se utvrđuje kao proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini i veće vrednosti između:

- iznosa fakture (utroška) po slučaju lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini, i

- prosečno ugovorene vrednosti po slučaju lečenja prema tipu zdravstvene ustanove za 2011. godinu;

3) zdravstvenoj ustanovi kod koje nisu ispunjeni uslovi iz tač. 1) i 2) ovog stava, naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2012. godinu, utvrđuje se u visini naknade za ove namene za 2011. godinu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal u zdravstvenoj ustanovi uvećava se za iznos razlike projektovane, odnosno izvedene projektovane vrednosti fakturisane realizacije za 2012. godinu i ugovorene naknade iz ovog člana, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 35

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u skladu sa članom 16. ovog pravilnika.

Član 36

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u skladu sa članom 17. ovog pravilnika.

Član 37

Naknada za troškove energenata utvrđuje se u skladu sa članom 19. ovog pravilnika.

Član 38

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za krv i labilne produkte od krvi su utrošak iskazan u fakturi zdravstvene ustanove za 2011. godinu, prema cenama obrade krvi i komponenata krvi namenjenih za transfuziju koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi za period januar-jun 2012. godine, utvrđuje se kao srazmerni deo naknade iz stava 1. ovog člana.

Srazmerni deo naknade iz stava 1. ovog člana za period jul-decembar 2012. godine umanjuje se za procenjeni iznos fakturisane vrednosti zdravstvenih ustanova za transfuziju krvi (institut/zavod) prema drugim zdravstvenim ustanovama za navedeni period.

Član 39

Naknada za implantate u ortopediji - endoproteze, za ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za ove namene za 2011. godinu.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostali ugradni materijal, utvrđuje se:

1) u visini ugovorene vrednosti za ove namene u 2011. godini, ako je ta vrednost viša od fakturisane vrednosti za 2011. godinu;

2) u visini fakturisane vrednosti za 2011. godinu, ako je ta vrednost viša od ugovorene vrednosti za 2011. godinu.

Naknada za kohlearni implantat, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou fakturisane vrednosti u 2011. godini.

Naknade iz stava 1. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2012. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 40

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ugradni materijal srazmerno se uvećava u zavisnosti od obima izvršenih zdravstvenih usluga u 2011. godini za koje se naknada priznavala pored sredstava utvrđenih predračunom, kao i raspoloživih finansijskih sredstava u 2012. godini.

Član 41

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2011. godine, prema podacima Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog fonda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) preparati gvožđa za parenteralnu primenu - u visini troškova utvrđenih za 2011. godinu, po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 42

Naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije i citostatika sa Liste lekova, utvrđuje se na nivou priznate naknade za ove namene po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Naknada za lekove sa Liste C, koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koju sprovodi Republički fond, (epoetin, pegilovani interferon alfa, interferon beta, citostatici po posebnom režimu izdavanja, lekovi za biološku terapiju), utvrđuje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura za 2011. godinu.

Izuzetno, u okviru naknade iz stava 2. ovog člana, sredstva za citostatike po posebnom režimu izdavanja koji su uvedeni na Listu lekova u 2011. godini, a za koje je Republički fond sproveo postupak javne nabavke u IV kvartalu 2011. godine i za lek riluzol, utvrđuju se na osnovu procene vrednosti potreba za 2012. godinu.

Naknade iz ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2012. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 43

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene za 2011. godinu i uvećava do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2011. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2012. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova i planiranog obima rada, odnosno do visine troškova za te namene koje ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2012. godine uvede novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom članom 7. ovog pravilnika.

Član 45

Kliničkom centru i kliničko-bolničkom centru, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, obezbeđuju se sredstva za plaćanje zdravstvenih usluga iz oblasti transfuziološke delatnosti pruženih osiguranim licima koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu ugovora koji ta zdravstvena ustanova zaključuje sa institutima/zavodima za transfuziju krvi.

Iznos sredstava za plaćanje zdravstvenih usluga iz oblasti transfuziološke delatnosti utvrđuje se u visini 50% naknade za namene iz stava 1. ovog člana u 2011. godini.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za plaćanje određene vrste zdravstvenih usluga

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu kod lečenja akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se naknada, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, po cenama koje utvrđuje Republički fond.

Kod zdravstvene usluge "koronarografija-kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda", zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički fond.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje naknada za zdravstvene usluge u oblasti lečenja neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem, u visini koju utvrđuje Republički fond.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, kod pružanja dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije-PET, posebno se priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 50

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se priznaje naknada za izvršenu uslugu po ceni koju utvrđuje Republički fond.

Član 51

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se naknada, u visini stvarnih troškova, potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje obolelih od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) perkutanu vertebroplastiku;

6) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Član 52

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu obezbeđuje se naknada troškova eksplantacije organa radi transplantacije u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplantacije.

Član 53

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i koja sa Republičkim fondom nema ugovorenu naknadu za dijalizu, priznaju se troškovi dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se za dijalizni materijal u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou i kojoj u ugovorenim sredstvima nije predviđena posebna naknada za dijalizu, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za dijalizni materijal utrošen kod dijaliza osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog fonda.

Član 54

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Član 55

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u tim zdravstvenim ustanovama u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Institutu za onkologiju i kliničkom centru, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke, a najviše do visine troškova i po strukturi koji se utvrđuju ugovorom između Republičkog fonda i zdravstvene ustanove.

Zdravstvene ustanove iz stava 2. ovog člana, koje pružaju usluge mobilne mamografije, su u obavezi da sačine detaljan plan rada mobilnog mamografa (raspored po mestima gde će vršiti preglede i broj osiguranih lica koja će biti obuhvaćena pregledom). Mišljenje na plan rada zdravstvene ustanove daje Institut "Batut".

Član 56

Za zdravstvene usluge iz čl. 47-55. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu, u visini stvarnih troškova, po cenama, odnosno u visini naknade koje utvrđuje Republički fond.

Za određene zdravstvene usluge, za koje se naknada priznaje pored sredstava utvrđenih predračunom, koje se pruže angažovanjem zdravstvenih radnika u dopunskom radu, visina naknade za izvršene usluge uvećava se za vrednost rada stručnog tima koji je angažovan u dopunskom radu, a na osnovu posebnog ugovora koji se zaključuje između Republičkog fonda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 58

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju naknada za stacionarnu rehabilitaciju utvrđuje se na osnovu fakturisanog broja bolesničkih dana za 2011. godinu u okviru posteljnog fonda iz Plana mreže i cena bolesničkog dana koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade za ove namene za 2011. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja pruža zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2012. godinu, troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Ugovoreni broj b.o. dana iz stava 1. ovog člana uvećava se na osnovu procenjenog broja b.o. dana za 2012. godinu, a najviše za broj postelja iz Plana mreže.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 59

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, pružene na osnovu uputa izabranog lekara utvrđuje se na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za 2011. godinu;

3) ukupne fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za 2011. godinu za ove namene.

Procenjena fakturisana vrednost za usluge iz stava 2. ovog člana je proizvod prosečno izvedene fakturisane vrednosti po slučaju i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi po uputu izabranog lekara.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije za 2012. godinu, za usluge pružene na osnovu uputa izabranog lekara, utvrđena je kao srednja veličina koja se dobije upoređivanjem parametara iz stava 2. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije pružene na osnovu internog uputa zdravstvene ustanove, u smislu odredbi opšteg akta Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za ove namene za 2011. godinu, a najviše do ugovorenog nivoa za 2011. godinu uvećanog za 10%.

Naknada za zdravstvene usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu.

Naknada za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se, na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, u visini sredstava ugovorenih za 2011. godinu, najviše do nivoa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Naknada za troškove energenata, u postupku upravljanja medicinskim otpadom, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz st. 3.-6. ovog člana, ugovorena naknada za 2012. godinu, utvrđuje se u skladu sa kriterijumima iz čl. 12, 13. i 16. ovog pravilnika i za troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Naknade iz ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2012. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 60

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove, za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 61

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 60. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini fakturisane vrednosti usluga pruženih osiguranim licima u 2011. godini, a za zdravstvene ustanove za transfuziju krvi i u visini utroška medicinskih sredstava (setova i filtera) i krvi za ambulantnu transfuziju.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi utvrđuje se naknada za krv i labilne produkte od krvi u visini srazmernog dela fakturisane vrednosti za utrošenu krv za lečenje osiguranih lica u drugim zdravstvenim ustanovama, u skladu sa članom 38. stav 3. ovog pravilnika.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa projektovanom vrednošću fakturisane realizacije za 2012. godinu, a najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 62

Filijala na čijem području se nalazi sedište Pasterovog zavoda, zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite, za područje južno-bačkog okruga.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 63

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem je području sedište ustanove socijalne zaštite, radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u toj ustanovi.

Član 64

Naknada za plate ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se u skladu sa članom 12. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 31. decembra 2011. godine, a najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2011. godinu.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 65

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i /ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 66

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou.

Član 67

Izuzetno od člana 65. stav 3. ovog pravilnika, zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 68

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 69

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije, Republički fond obezbeđuje sredstva za finansiranje i sprovođenje centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, na osnovu ugovora koji Republički fond zaključuje sa Institutom "Batut".

Član 70

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 71

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 8.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 9.).

VIII ZAKLJUČIVANJE POSEBNIH UGOVORA

Član 72

Republički fond može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja i Republičkom fondu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

IX KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 73

Republički fond, odnosno filijala, u skladu sa Zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu pravilnosti izvršavanja zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

X FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 74

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima pored sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog fonda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama koje utvrđuje Republički fond i na drugi način utvrđen ugovorom, po dinamici utvrđenoj ugovorom.

Član 75

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički fond, za pružene zdravstvene usluge, na način i po dinamici utvrđene ugovorom.

Član 76

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni Zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 77

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 78

U toku godine Republički fond, odnosno filijala može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

2. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 79

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine i po isteku godine kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvene ustanove koju daje filijala iz stava 1. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje zdravstvene ustanove nadležne za poslove javnog zdravlja;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept i pomagala ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 80

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi umanjiće se ugovorena naknada za 2012. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga od strane zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi se može umanjiti ugovorena naknada u postupku kontrole izvršavanja zaključenih ugovora, u skladu sa Zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole izvršavanja zaključenih ugovora.

Član 81

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2012. i naknada koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika, osim za stomatološku delatnost, utvrđuje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu za ugovoreni broj radnika, a najviše do visine ugovorenih sredstava za plate i naknade plata;

2) prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

3) ostale indirektne troškove (materijalni i ostali troškovi, troškove za energente i troškove ishrane bolesnika) - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene.

U okviru materijalnih i ostalih troškova, priznaju se i ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na teret sredstava zdravstvenog osiguranja ne mogu se priznati oni rashodi koji su izvršeni u zdravstvenoj ustanovi, a nisu neposredno vezani sa izvršenjem plana rada zdravstvene ustanove.

4) lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkte od krvi - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava;

5) citostatike sa Liste lekova, lekove za hemofiliju i lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih u fakturama;

6) ugradni materijal u oblasti kardio-hirurgije, stentove, pace-makere, graftove, ugradni materijal u ortopediji (endoproteze), ostali ugradni materijal u ortopediji i ostali ugradni materijal - u visini utrošaka iskazanih u fakturama, a najviše do ugovorenih sredstava. Zdravstvenim ustanovama kod kojih je fakturisana vrednost iznad ugovorene naknade za ove namene, priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za svaku od ovih namena koji je utvrđen predračunom sredstava.

7) materijal za dijalizu i lekove za dijalizu (osim epoetina) priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

8) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2012. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Konačnim obračunom apoteci se utvrđuje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti po namenama.

Član 82

Domu zdravlja koji pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, okvirnu naknadu za period januar - jun 2012. godine pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge.

Domu zdravlja se konačnim obračunom priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za period jul - decembar 2012. godine i to:

1) plate i naknade plata - u skladu sa članom 81. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika,

2) prevoz - u skladu sa članom 81. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika,

3) ostali direktni i indirektni troškovi - najviše do visine fakturisane vrednosti stomatoloških usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge, za period jul - decembar 2012. godine, manja od ugovorene naknade, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih zdravstvenih usluga.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. ovog pravilnika naknada po konačnom obračunu ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika okvirna sredstva, odnosno ugovorena naknada za stomatološke usluge, priznaju se u skladu sa st. 1.-3. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija i zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. st. 4. i 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2012. godinu, naknada za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti, a za period jul - decembar 2012. godine, u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 7. ovog pravilnika, okvirna sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2012. godinu.

Član 83

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 60. ovog pravilnika, ugovorena naknada za 2012. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Član 84

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju kod koje je iznos fakturisane vrednosti za ambulantno-polikliničke usluge i produženu rehabilitaciju veći od ugovorene naknade za ove namene, priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za svaku od ovih namena koji je utvrđen predračunom sredstava.

Član 85

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja kod koje je iznos fakturisane vrednosti za mikrobiologiju iznad ugovorene naknade za ovu namenu priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za ovu namenu koji je utvrđen predračunom sredstava.

Član 86

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka, u skladu sa ugovorom zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 87

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene:

1) sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi u korist sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal;

2) sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Sredstva za lekove u zdravstvenoj ustanovi i sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana ne sadrže sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koji sprovodi Republički fond.

Zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene sredstava pod uslovom da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava, na način iz stava 1. ovog člana, uz pisanu saglasnost filijale sa kojom je zaključila ugovor, a najviše do iznosa prenetih sredstava.

Član 88

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor u roku koji je utvrdila u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, a u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova može staviti prigovor, narednog dana od dana dostavljanja, o čemu odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Po okončanju postupka konačnog obračuna, filijala i zdravstvena ustanova zaključuju aneks ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite za 2012. godinu.

Član 89

Ako zdravstvena ustanova ostvari uštede u postupku javne nabavke lekova i fakturiše Republičkom fondu vrednost lekova najviše do ugovorene vrednosti za te namene i po cenama koje su niže od cena utvrđenih Listom lekova, ima pravo na stimulativni deo u visini 60% vrednosti uštede koji može koristiti za materijalne i ostale troškove.

Za iznos stimulacije uvećava se priznata naknada po sprovedenom konačnom obračunu za 2012. godinu za ostale troškove.

Član 90

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 91

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 66. i 67. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u skladu sa članom 81. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

XI IZMENE UGOVORA

Član 92

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 93

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2012. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 94

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 95

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2012. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 88/2012)

Član 5

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2012. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina)

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

196.359

5.313

45.275

4.520

 

5.530

 

275

126.299

28.046

355.525

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

48.771

1.485

12.463

1.523

 

1.626

 

 

36.517

8.347

94.038

3

Dom zdravlja Subotica

445.439

14.299

94.361

15.321

 

13.660

 

 

 

10.419

572.661

4

Opšta bolnica Subotica

1.057.052

36.687

218.364

168.694

27.858

166.465

40.441

32.918

 

8.515

1.739.964

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

546.612

104.451

442.161

I

Subotica

1.747.621

57.784

370.463

190.058

27.858

187.281

40.441

33.193

709.428

159.778

3.204.349

6

Dom zdravlja Žitište

79.184

4.604

15.224

2.286

 

2.240

 

 

53.716

12.614

144.640

7

Dom zdravlja Novi Bečej

102.948

2.522

18.653

2.565

 

3.204

 

 

61.130

14.206

176.816

8

Dom zdravlja Sečanj

65.301

2.187

18.079

1.833

 

1.657

 

 

46.734

12.061

123.730

9

Dom zdravlja Nova Crnja

50.070

1.478

13.315

2.116

 

1.826

 

 

28.615

7.559

89.861

10

Dom zdravlja Zrenjanin

438.078

16.355

88.401

7.575

 

20.784

 

 

 

12.868

558.325

11

Opšta bolnica Zrenjanin

928.102

32.655

227.231

157.040

19.354

127.886

63.756

23.365

 

6.423

1.572.966

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

106.138

4.105

23.889

11.952

 

4.958

 

5.991

 

376

156.657

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

493.613

96.695

396.918

II

Zrenjanin

1.769.821

63.906

404.792

185.367

19.354

162.555

63.756

29.356

683.808

162.802

3.219.913

14

Dom zdravlja Ada

85.501

2.947

15.930

1.968

 

2.521

 

 

60.959

13.981

155.845

15

Dom zdravlja Kanjiža

127.380

5.056

28.544

2.404

 

3.944

 

 

72.955

16.297

223.986

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

74.182

2.242

18.002

2.352

 

2.107

 

3.212

34.776

6.342

130.531

17

Dom zdravlja Čoka

44.611

1.035

9.939

1.323

 

1.639

 

 

36.692

6.422

88.817

18

Dom zdravlja Senta

94.665

1.376

24.615

2.586

 

3.410

 

 

 

1.736

124.916

19

Apoteka Senta

 

 

 

 

 

 

 

 

99.486

17.661

81.825

20

Opšta bolnica Senta

308.666

6.995

68.541

47.087

5.509

43.186

5.322

13.496

 

2.256

496.546

21

Opšta bolnica Kikinda

452.354

11.369

94.421

58.459

7.301

47.342

49.532

14.685

 

2.127

733.336

22

Dom zdravlja Kikinda

175.418

3.063

33.750

7.114

 

6.387

 

 

 

4.026

221.706

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

151.206

2.929

29.050

19.256

 

1.709

 

20.194

 

 

224.344

24

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

218.269

40.652

177.617

III

Kikinda

1.513.983

37.012

322.792

142.549

12.810

112.245

54.854

51.587

523.137

111.500

2.659.469

25

Dom zdravlja Alibunar

102.507

3.330

20.960

3.420

 

3.275

 

 

56.334

13.817

176.009

26

Dom zdravlja Bela Crkva

79.078

1.848

17.788

2.820

 

2.760

 

 

60.875

15.443

149.726

27

Dom zdravlja Kovačica

104.964

2.692

21.650

3.861

 

3.993

 

 

78.000

20.867

194.293

28

Dom zdravlja Kovin

142.449

7.714

25.957

4.433

 

5.116

 

 

97.264

23.668

259.265

29

Dom zdravlja Opovo

51.342

2.473

12.176

1.371

 

1.540

 

 

25.317

6.404

87.815

30

Dom zdravlja Plandište

52.991

1.984

19.484

1.810

 

1.370

 

 

30.407

7.597

100.449

31

Opšta bolnica Vršac

426.882

14.820

72.536

67.701

4.189

47.289

39.359

14.678

 

2.538

684.916

32

Dom zdravlja Vršac

173.890

5.525

31.984

5.532

 

4.963

 

 

 

4.118

217.776

33

Dom zdravlja Pančevo

437.157

12.511

84.989

16.921

 

16.627

 

 

 

11.764

556.441

34

Opšta bolnica Pančevo

995.263

32.532

151.457

159.598

12.352

138.829

78.322

32.458

 

4.695

1.596.116

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

105.963

2.255

23.291

10.191

 

2.397

 

11.377

 

340

155.134

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

351.510

11.794

98.789

31.503

 

4.027

 

49.753

 

209

547.167

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

359.950

9.753

92.452

33.005

 

7.633

 

62.013

 

58

564.748

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

479.551

95.508

384.043

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

220.462

45.330

175.132

IV

Pančevo

3.383.946

109.231

673.513

342.166

16.541

239.819

117.681

170.279

1.048.210

252.356

5.849.030

40

Dom zdravlja Apatin

130.893

1.673

34.986

4.688

 

5.105

 

 

95.144

21.905

250.584

41

Dom zdravlja Kula

195.759

3.910

38.003

6.785

 

7.537

 

 

154.007

32.755

373.246

42

Dom zdravlja Odžaci

164.957

6.645

38.943

5.804

 

6.057

 

1.547

122.287

24.757

321.483

43

Dom zdravlja Sombor

309.131

9.832

55.845

7.344

 

12.866

 

 

 

7.953

387.065

44

Opšta bolnica Sombor

1.023.899

41.965

221.049

183.833

16.646

133.671

55.392

40.143

 

6.065

1.710.533

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

356.004

72.876

283.128

V

Sombor

1.824.639

64.025

388.826

208.454

16.646

165.236

55.392

41.690

727.442

166.311

3.326.039

46

Dom zdravlja Bač

59.373

2.238

16.983

1.666

 

2.087

 

 

47.532

11.349

118.530

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

251.182

6.158

43.204

13.984

 

9.491

35.772

628

199.936

55.401

504.954

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

49.841

2.973

10.601

1.320

 

2.056

 

 

48.159

11.992

102.958

49

Dom zdravlja Beočin

63.365

2.508

14.898

1.653

 

2.241

 

 

54.883

15.627

123.921

50

Dom zdravlja Bečej

169.464

5.939

36.962

3.962

 

5.501

 

 

114.444

29.389

306.883

51

Dom zdravlja Žabalj

99.128

3.154

17.737

3.237

 

3.257

 

 

63.251

13.503

176.261

52

Dom zdravlja Srbobran

64.923

2.700

13.652

1.648

 

2.741

 

 

49.220

12.395

122.489

53

Dom zdravlja Temerin

87.601

2.494

16.982

2.915

 

3.757

 

 

100.193

28.352

185.590

54

Dom zdravlja Titel

56.156

2.245

11.982

1.607

 

1.990

 

 

35.587

8.592

100.975

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.096.868

35.535

154.859

20.497

 

48.703

 

 

 

46.633

1.309.829

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

240.990

7.763

51.687

1.927

 

2.170

 

 

 

 

304.537

57

Dom zdravlja Vrbas

182.492

6.228

30.819

5.023

 

6.171

 

 

 

3.681

227.052

58

Opšta bolnica Vrbas

455.578

12.554

83.638

73.747

11.301

78.602

31.498

18.060

 

2.343

762.635

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

83.816

2.851

14.088

51.394

 

3.410

 

5.848

 

2.467

158.940

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

473.544

20.638

213.688

584.165

3.910

111.673

 

30.631

 

2.491

1.435.758

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

509.041

21.722

193.394

158.434

2.535

133.023

 

37.983

 

612

1.055.520

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

564.338

21.607

292.231

100.764

7.776

643.740

 

35.012

 

12.154

1.653.314

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

702.949

35.700

139.719

183.964

3.354

118.803

5.607

27.017

 

 

1.217.113

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

72.002

1.319

9.618

284

 

3.165

 

 

 

405

85.983

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.625.664

96.003

795.842

938.750

48.448

896.957

75.328

109.535

 

14.022

5.572.505

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

33.145

1.286

4.657

 

 

1.374

 

 

 

364

40.098

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

56.048

1.432

6.744

528

 

1.519

 

 

 

 

66.271

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1.368.141

277.706

1.090.435

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

174.477

37.809

136.668

VI

Novi Sad

7.997.508

295.047

2.173.985

2.151.469

77.324

2.082.431

148.205

264.714

2.255.823

587.287

16.859.219

70

Dom zdravlja Inđija

213.617

8.207

43.506

6.223

 

9.748

 

 

152.367

38.952

394.716

71

Dom zdravlja Pećinci

86.687

5.521

20.889

2.509

 

2.501

 

 

54.193

15.125

157.175

72

Dom zdravlja Ruma

244.114

8.009

52.333

8.387

 

8.590

 

387

189.872

49.382

462.310

73

Dom zdravlja Irig

42.485

1.643

11.130

1.270

 

1.739

 

 

29.409

6.343

81.333

74

Dom zdravlja Stara Pazova

261.618

8.843

61.196

10.073

 

9.255

14.796

245

183.238

45.888

503.376

75

Dom zdravlja Šid

163.802

4.966

32.438

4.274

 

5.315

 

 

105.449

22.588

293.656

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

305.664

12.899

50.590

9.416

 

8.523

 

 

 

5.087

382.005

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

798.048

31.228

132.283

120.832

8.490

115.900

92.146

25.593

 

5.950

1.318.570

78

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

287.610

61.635

225.975

VII

Sr. Mitrovica

2.116.035

81.316

404.365

162.984

8.490

161.571

106.942

26.225

1.002.138

250.950

3.819.116

79

Dom zdravlja Bogatić

138.380

3.027

22.789

4.896

 

4.065

 

 

 

2.073

171.084

80

Dom zdravlja Ljubovija

87.819

1.149

20.064

3.548

 

2.332

 

2.957

 

2.005

115.864

81

Dom zdravlja Loznica

261.037

5.764

50.699

12.364

 

9.026

 

 

 

6.687

332.203

82

Dom zdravlja Krupanj

67.469

919

9.029

2.880

 

2.047

 

 

 

822

81.522

83

Dom zdravlja Mali Zvornik

53.116

1.283

9.413

2.006

 

1.449

 

 

 

736

66.531

84

Opšta bolnica Loznica

689.472

15.413

121.151

110.423

15.583

72.014

45.577

21.416

 

5.058

1.085.991

85

Dom zdravlja Vladimirci

68.033

2.392

12.220

3.194

 

1.971

 

 

 

1.326

86.484

86

Dom zdravlja Koceljeva

60.143

1.503

11.274

2.336

 

1.581

 

 

 

874

75.963

87

Dom zdravlja Šabac

413.807

7.846

64.815

16.338

 

11.017

 

 

 

8.979

504.844

88

Opšta bolnica Šabac

984.726

16.883

168.587

153.757

7.980

123.985

75.136

35.366

 

8.640

1.557.780

89

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

356.246

63.364

292.882

90

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

633.829

109.673

524.156

VIII

Šabac

2.824.002

56.179

490.041

311.742

23.563

229.487

120.713

59.739

990.075

210.237

4.895.304

91

Dom zdravlja Ub

93.677

3.054

18.708

3.454

 

3.487

 

 

 

2.080

120.300

92

Dom zdravlja Valjevo

272.105

3.176

53.092

11.097

 

9.032

 

 

 

4.667

343.835

93

Dom zdravlja Osečina

42.183

629

12.991

1.745

 

1.532

 

 

 

549

58.531

94

Dom zdravlja Ljig

46.349

813

11.318

1.784

 

1.602

 

 

 

1.243

60.623

95

Dom zdravlja Mionica

45.723

865

11.662

1.851

 

1.618

 

 

 

554

61.165

96

Zdravstveni centar Valjevo

1.149.830

26.958

213.202

155.094

14.870

166.095

62.321

34.130

 

10.124

1.812.376

97

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

603.613

101.058

502.555

98

Dom zdravlja Lajkovac

67.796

3.243

11.035

2.140

 

2.001

 

 

 

1.687

84.528

IX

Valjevo

1.717.663

38.738

332.008

177.165

14.870

185.367

62.321

34.130

603.613

121.962

3.043.913

99

Zdravstveni centar Smederevo

334.756

8.592

62.922

14.039

 

9.519

 

 

 

12.290

417.538

100

Opšta bolnica Smederevo

710.030

14.745

109.316

99.621

4.788

77.421

53.506

12.107

 

7.538

1.073.996

101

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

512.009

16.608

81.782

64.672

7.197

48.201

36.640

11.024

 

2.298

775.835

102

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

161.350

34.377

126.973

103

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

409.935

73.154

336.781

104

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

129.350

22.091

107.259

105

Dom zdravlja Velika Plana

169.822

4.211

27.681

5.096

 

5.685

 

 

 

2.614

209.881

106

Dom zdravlja Smederevska Palanka

226.049

6.968

32.423

6.410

 

6.791

 

 

 

3.023

275.618

X

Smederevo

1.952.666

51.124

314.124

189.838

11.985

147.617

90.146

23.131

700.635

157.385

3.323.881

107

Dom zdravlja Veliko Gradište

93.020

2.631

15.151

2.584

 

2.615

 

 

 

2.438

113.563

108

Dom zdravlja Žagubica

84.917

1.975

12.309

2.971

 

1.986

5.227

91

 

1.369

108.107

109

Dom zdravlja Golubac

57.351

2.754

9.903

1.282

 

1.127

 

 

 

1.353

71.064

110

Dom zdravlja Kučevo

75.243

2.596

12.463

3.484

 

2.395

 

 

 

1.801

94.380

111

Dom zdravlja Malo Crniće

41.265

2.389

9.597

1.913

 

1.456

 

 

 

1.675

54.945

112

Dom zdravlja Požarevac

404.590

8.552

66.816

11.028

 

11.138

 

 

 

7.829

494.295

113

Opšta bolnica Požarevac

835.296

17.573

114.130

118.961

15.507

114.290

78.587

46.534

 

7.226

1.333.652

114

Dom zdravlja Žabari

62.235

3.405

11.716

1.550

 

1.535

 

 

 

1.304

79.137

115

Zdravstveni centar Petrovac

312.903

8.509

53.549

25.194

1.873

16.506

 

3.937

 

6.648

415.823

116

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

672.286

137.675

534.611

XI

Požarevac

1.966.820

50.384

305.634

168.967

17.380

153.048

83.814

50.562

672.286

169.318

3.299.577

117

Dom zdravlja Kragujevac

570.487

15.154

74.512

23.043

 

24.769

 

 

 

14.384

693.581

118

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

158.086

2.701

27.179

1.197

 

1.097

 

 

 

421

189.839

119

Dom zdravlja Batočina

63.558

1.143

9.935

2.155

 

1.927

 

 

 

1.166

77.552

120

Dom zdravlja Knić

61.081

2.948

12.590

2.297

 

2.356

 

 

 

1.527

79.745

121

Dom zdravlja Lapovo

41.238

853

7.792

1.394

 

1.157

 

 

 

541

51.893

122

Dom zdravlja Rača

55.542

1.848

9.475

1.751

 

1.533

 

 

 

1.117

69.032

123

Dom zdravlja Topola

97.579

3.903

17.602

2.257

 

2.764

 

 

 

2.607

121.498

124

Zdravstveni centar Aranđelovac

427.724

13.249

64.319

29.491

1.831

48.879

10.811

13.095

 

9.456

599.943

125

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

174.571

4.314

31.151

4.595

 

5.499

 

 

 

6.579

213.551

126

Klinički centar Kragujevac

1.957.203

49.885

494.259

876.191

40.783

578.619

116.917

73.235

 

11.474

4.175.618

127

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

1.127.985

201.335

926.650

128

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

187.660

38.468

149.192

XII

Kragujevac

3.607.069

95.998

748.814

944.371

42.614

668.600

127.728

86.330

1.315.645

289.075

7.348.094

129

Dom zdravlja Despotovac

156.883

3.902

29.657

3.394

 

4.379

 

1.815

77.111

19.559

257.582

130

Dom zdravlja Svilajnac

149.372

3.502

33.797

7.212

 

3.764

9.671

731

78.492

22.883

263.658

131

Dom zdravlja Ćuprija

154.345

2.740

26.561

4.647

 

4.336

 

 

89.226

20.029

261.826

132

Opšta bolnica Ćuprija

788.302

13.843

116.157

117.781

8.006

108.429

100.819

28.262

 

6.138

1.275.461

133

Dom zdravlja Rekovac

62.153

1.452

14.150

1.828

 

2.223

 

 

24.658

5.689

100.775

134

Dom zdravlja Jagodina

286.556

3.844

82.257

11.737

 

11.462

 

 

 

6.606

389.250

135

Opšta bolnica Jagodina

509.718

5.622

74.221

70.734

5.125

72.263

 

18.275

 

3.494

752.464

136

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

345.406

67.157

278.249

137

Zdravstveni centar Paraćin

516.578

9.112

73.001

46.709

5.340

48.148

 

9.057

179.320

44.793

842.472

XIII

Jagodina

2.623.907

44.017

449.801

264.042

18.471

255.004

110.490

58.140

794.213

196.348

4.421.737

138

Zdravstveni centar Bor

777.773

9.956

114.216

65.652

3.972

64.569

20.543

15.920

 

11.331

1.061.270

139

Dom zdravlja Majdanpek

121.508

3.481

22.043

3.359

 

4.355

 

 

 

2.924

151.822

140

Opšta bolnica Majdanpek

85.961

2.886

17.707

9.997

673

4.366

7.136

2.229

 

557

130.398

141

Zdravstveni centar Negotin

491.718

5.433

92.130

46.408

3.920

30.229

13.831

9.308

 

7.929

685.048

142

Zdravstveni centar Kladovo

355.283

4.425

85.111

38.845

1.365

23.332

8.591

8.308

 

2.764

522.496

143

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

547.244

114.704

432.540

XIV

Bor

1.832.243

26.181

331.207

164.261

9.930

126.851

50.101

35.765

547.244

140.209

2.983.574

144

Dom zdravlja Boljevac

79.455

1.551

15.789

2.907

 

2.029

 

 

 

1.614

100.117

145

Zdravstveni centar Knjaževac

385.652

8.703

49.001

20.384

1.961

27.637

 

5.692

 

4.709

494.321

146

Zdravstveni centar Zaječar

848.678

22.531

136.604

111.450

7.027

107.058

45.750

15.074

 

8.019

1.286.153

147

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

600.280

108.078

492.202

XV

Zaječar

1.313.785

32.785

201.394

134.741

8.988

136.724

45.750

20.766

600.280

122.420

2.372.793

148

Zdravstveni centar Užice

3.214.334

79.963

598.508

295.138

30.033

344.508

75.636

65.329

 

30.978

4.672.471

149

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

1.067.677

185.073

882.604

XVI

Užice

3.214.334

79.963

598.508

295.138

30.033

344.508

75.636

65.329

1.067.677

216.051

5.555.075

150

Zdravstveni centar Čačak

1.527.913

48.724

256.967

156.091

13.689

165.796

56.856

26.976

 

21.597

2.231.415

151

Dom zdravlja Gornji Milanovac

184.359

4.966

37.875

7.355

 

5.113

 

 

 

4.087

235.581

152

Opšta bolnica Gornji Milanovac

317.780

9.863

48.201

42.882

2.782

32.169

 

9.134

 

3.814

458.997

153

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

647.282

121.428

525.854

154

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

182.422

36.177

146.245

XVII

Čačak

2.030.052

63.553

343.043

206.328

16.471

203.078

56.856

36.110

829.704

187.103

3.598.092

155

Dom zdravlja Raška

140.592

2.261

29.755

6.339

 

4.403

 

969

 

2.458

181.861

156

Zdravstveni centar Kraljevo

1.341.086

23.522

233.764

151.572

12.366

154.634

60.484

23.756

 

16.465

1.984.719

157

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

123.855

4.015

30.099

5.635

 

4.531

 

 

 

3.261

164.874

158

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

59.993

1.901

13.526

4.641

 

1.172

 

2.717

 

345

83.605

159

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

691.437

141.139

550.298

XVIII

Kraljevo

1.665.526

31.699

307.144

168.187

12.366

164.740

60.484

27.442

691.437

163.668

2.965.357

160

Dom zdravlja Trstenik

196.684

5.480

37.641

7.119

 

6.167

 

 

 

6.046

247.045

161

Zdravstveni centar Kruševac

1.476.963

44.286

238.361

177.485

10.204

144.431

74.265

20.689

 

19.652

2.167.032

162

Dom zdravlja Aleksandrovac

109.788

1.816

27.557

6.039

 

4.237

 

816

 

2.459

147.794

163

Dom zdravlja Varvarin

73.549

1.163

14.533

3.546

 

2.641

 

 

 

1.637

93.795

164

Dom zdravlja Ćićevac

44.210

626

12.861

1.841

 

1.399

 

 

 

963

59.974

165

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

873.442

149.550

723.892

166

Dom zdravlja Brus

93.025

1.885

22.084

3.783

 

2.560

 

660

 

1.253

122.744

XIX

Kruševac

1.994.219

55.256

353.037

199.813

10.204

161.435

74.265

22.165

873.442

181.560

3.562.276

167

Dom zdravlja Gadžin Han

52.889

3.209

10.136

1.629

 

1.480

 

 

 

568

68.775

168

Dom zdravlja Doljevac

77.662

3.316

11.541

3.275

 

2.505

 

 

20.233

3.431

115.101

169

Dom zdravlja Svrljig

77.664

1.550

12.683

1.798

 

2.353

 

 

 

959

95.089

170

Dom zdravlja Sokobanja

89.091

2.121

16.723

2.740

 

2.305

 

 

60.404

12.423

160.961

171

Dom zdravlja Niš

947.384

26.774

114.459

24.845

 

40.663

 

 

 

16.010

1.138.115

172

Dom zdravlja Merošina

65.221

4.476

11.531

2.605

 

1.865

 

 

 

1.176

84.522

173

Dom zdravlja Ražanj

48.671

3.583

8.868

2.086

 

1.355

 

 

 

774

63.789

174

Zdravstveni centar Aleksinac

393.454

15.769

60.566

26.280

4.765

23.322

 

6.452

 

5.065

525.543

175

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

456.317

19.168

106.501

23.786

57

5.333

 

58.708

 

9

669.861

176

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

311.085

7.000

73.578

9.209

 

6.360

 

 

 

486

406.746

177

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

222.588

6.270

28.345

7.619

 

8.192

 

 

 

7.146

265.868

178

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

29.105

588

2.534

743

 

902

 

 

 

 

33.872

179

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

47.708

1.414

5.371

1.120

 

1.946

 

 

 

896

56.663

180

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

126.977

4.233

27.762

13.835

52

7.794

 

10.689

 

391

190.951

181

Klinički centar Niš

2.975.715

85.680

642.720

1.308.078

59.563

846.292

124.902

88.532

 

18.586

6.112.896

182

Klinika za stomatologiju Niš

175.155

3.386

13.682

6.088

42

5.855

 

171

 

252

204.127

183

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1.638.645

272.462

1.366.183

XX

Niš

6.096.686

188.537

1.147.000

1.435.736

64.479

958.522

124.902

164.552

1.719.282

340.634

11.559.062

184

Dom zdravlja Kuršumlija

120.682

1.538

24.709

6.525

 

3.985

8.989

1.229

 

1.607

166.050

185

Dom zdravlja Blace

79.165

1.014

13.347

2.930

 

2.133

 

 

 

1.357

97.232

186

Dom zdravlja Žitorađa

75.878

3.441

10.962

3.363

 

1.950

 

 

 

1.248

94.346

187

Dom zdravlja Prokuplje

214.621

6.550

42.795

8.202

 

6.134

 

 

 

4.313

273.989

188

Zdravstveni centar Prokuplje (I-II)

92.288

1.698

7.144

5.909

727

9.245

 

1.849

 

403

118.457

189

Opšta bolnica Prokuplje (III-XII)

476.148

12.227

84.316

54.957

3.133

59.233

29.492

9.799

 

2.605

726.700

190

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

364.853

56.920

307.933

XXI

Prokuplje

1.058.782

26.468

183.273

81.886

3.860

82.680

38.481

12.877

364.853

68.453

1.784.707

191

Dom zdravlja Bela Palanka

85.318

1.924

18.570

3.223

 

2.094

 

 

42.460

7.455

146.134

192

Dom zdravlja Pirot

220.027

6.081

43.243

5.356

 

5.104

 

 

 

4.852

274.959

193

Opšta bolnica Pirot

586.129

14.938

103.076

69.362

5.918

86.247

35.483

13.459

 

3.620

910.992

194

Dom zdravlja Babušnica

72.117

2.003

17.455

1.888

 

2.175

 

 

 

811

94.827

195

Dom zdravlja Dimitrovgrad

84.548

1.972

16.874

2.666

 

1.952

 

618

 

1.042

107.588

196

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

323.910

53.665

270.245

XXII

Pirot

1.048.139

26.918

199.218

82.495

5.918

97.572

35.483

14.077

366.370

71.445

1.804.745

197

Dom zdravlja Bojnik

61.809

1.558

10.024

2.136

 

1.512

 

 

 

391

76.648

198

Dom zdravlja Leskovac

616.000

14.632

120.086

23.866

 

20.529

 

 

 

10.902

784.211

199

Dom zdravlja Vlasotince

144.456

1.779

31.126

5.202

 

4.700

 

 

 

1.770

185.493

200

Dom zdravlja Medveđa

83.906

1.911

13.361

1.738

 

1.136

 

 

 

970

101.082

201

Opšta bolnica Leskovac

1.145.872

19.629

155.862

184.334

10.537

162.837

61.502

35.057

 

4.834

1.770.796

202

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

841.187

135.915

705.272

203

Dom zdravlja Lebane

120.203

858

17.434

3.974

 

3.087

 

 

 

1.795

143.761

XXIII

Leskovac

2.172.246

40.367

347.893

221.250

10.537

193.801

61.502

35.057

841.187

156.577

3.767.263

204

Zdravstveni centar Vranje

1.267.786

21.253

196.347

141.953

9.720

113.148

65.144

24.034

 

9.883

1.829.502

205

Dom zdravlja Bosilegrad

57.651

55

10.619

1.709

 

1.433

 

424

 

471

71.420

206

Dom zdravlja Bujanovac

277.706

5.457

36.928

7.147

 

4.662

 

 

 

2.170

329.730

207

Dom zdravlja Preševo

222.141

4.392

24.541

7.325

 

3.598

 

 

 

1.078

260.919

208

Dom zdravlja Vladičin Han

103.813

1.043

24.655

3.668

 

2.826

 

 

 

1.127

134.878

209

Zdravstveni centar Surdulica

276.204

2.444

41.629

21.848

1.662

21.187

 

5.043

 

1.487

368.530

210

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

75.697

818

20.981

7.672

 

3.271

 

5.109

 

171

113.377

211

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

601.683

99.023

502.660

212

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

135.495

19.314

116.181

XXIV

Vranje

2.280.998

35.462

355.700

191.322

11.382

150.125

65.144

34.610

737.178

134.724

3.727.197

213

Dom zdravlja Zvečan

151.304

1.961

20.730

2.149

 

3.808

 

 

 

 

179.952

214

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.452.823

13.476

191.660

49.142

7.711

54.302

20.483

14.681

 

 

1.804.278

215

Apoteka Kosovska Mitrovica

74.131

604

2.992

 

 

 

 

 

173.343

21.510

229.560

XXV

Kos. Mitrovica

1.678.258

16.041

215.382

51.291

7.711

58.110

20.483

14.681

173.343

21.510

2.213.790

216

Dom zdravlja Barajevo

112.566

5.829

23.212

6.241

 

3.202

21.851

383

 

1.474

171.810

217

Dom zdravlja Voždovac

494.011

18.973

75.178

10.327

 

22.397

 

 

 

18.144

602.742

218

Dom zdravlja Vračar

253.383

8.110

51.474

3.873

 

9.477

 

 

 

10.208

316.109

219

Dom zdravlja Grocka

324.890

14.029

53.246

8.516

 

10.054

 

 

 

8.116

402.619

220

Dom zdravlja Zvezdara

465.867

16.890

77.763

10.802

 

18.177

 

 

 

11.644

577.855

221

Dom zdravlja Zemun

610.590

24.777

103.692

19.113

 

26.677

 

 

 

26.181

758.668

222

Dom zdravlja Lazarevac

301.675

15.400

57.784

9.191

 

9.492

 

1.295

 

6.597

388.240

223

Dom zdravlja Mladenovac

205.307

9.879

39.148

5.692

 

7.263

 

 

 

5.722

261.567

224

Dom zdravlja Novi Beograd

630.549

24.663

103.162

11.161

 

30.161

 

 

 

29.198

770.498

225

Dom zdravlja Obrenovac

282.273

9.730

47.895

14.737

 

10.210

31.629

555

 

9.393

387.636

226

Dom zdravlja Palilula

566.518

20.687

90.950

12.200

 

25.657

 

 

 

21.971

694.041

227

Dom zdravlja Rakovica

324.387

12.943

40.926

7.597

 

14.340

 

 

 

11.758

388.435

228

Dom zdravlja Savski Venac

223.991

8.256

38.075

9.306

 

7.116

 

 

 

8.129

278.615

229

Dom zdravlja Sopot

98.960

5.604

22.049

2.458

 

2.801

 

 

 

1.272

130.600

230

Dom zdravlja Stari Grad

358.189

13.374

50.092

6.802

 

16.297

 

 

 

13.883

430.871

231

Dom zdravlja Čukarica

508.225

18.602

74.665

14.493

 

27.355

 

 

 

26.107

617.233

232

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

137.668

7.011

27.149

12.711

423

5.957

45.033

6.789

 

557

242.184

233

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

159.765

7.273

37.018

1.185

 

1.651

 

6.797

 

55

213.634

234

Institut za neonatologiju

257.601

10.413

59.557

36.015

735

33.262

 

8.276

 

 

405.859

235

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

325.214

15.519

66.062

59.462

476

62.047

 

9.836

 

1.687

536.929

236

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

846.052

28.315

154.734

11.235

 

6.553

 

 

 

 

1.046.889

237

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

65.099

2.099

7.677

231

 

2.990

 

 

 

558

77.538

238

Gradski zavod za gerontologiju

245.539

11.207

30.214

1.445

 

2.533

 

 

 

2.455

288.483

239

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

172.209

6.813

22.637

2.877

 

8.586

 

 

 

4.603

208.519

240

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

87.054

4.476

30.630

8.883

826

6.009

57.385

6.116

 

745

200.634

241

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

151.980

5.319

18.348

2.092

 

2.650

 

1.012

 

 

181.401

242

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

131.098

4.726

20.068

2.036

 

3.325

 

 

10.377

8.279

163.351

243

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

140.890

6.540

25.605

2.838

 

2.192

 

14.277

 

145

192.197

244

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

138.509

4.155

20.691

7.437

 

1.667

 

5.884

 

 

178.343

245

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

68.787

2.825

17.905

112

 

49

 

3.141

 

 

92.819

246

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

645.967

29.357

148.896

98.120

18.827

619.824

 

45.018

 

12.253

1.593.756

247

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

578.129

16.996

93.035

26.190

 

5.660

 

32.147

 

 

752.157

248

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

564.470

23.877

327.699

168.117

26.979

746.365

 

29.926

 

11.788

1.875.645

249

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

846.510

33.331

228.015

195.884

4.774

197.014

 

41.203

 

190

1.546.541

250

Institut za mentalno zdravlje

292.160

8.207

38.985

6.903

 

5.836

 

13.395

 

2.176

363.310

251

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

732.448

34.898

276.265

1.258.214

4.124

142.374

 

27.952

 

97

2.476.178

252

Institut za reumatologiju

210.504

8.034

40.668

313.123

 

6.729

 

11.130

 

1.726

588.462

253

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

236.590

11.165

52.647

6.072

 

7.689

 

20.947

 

3.049

332.061

254

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

105.426

2.869

19.254

812

 

1.665

 

4.787

 

 

134.813

255

Univerzitetska dečja klinika

603.466

30.209

133.002

137.651

4.760

162.966

9.487

29.045

 

 

1.110.586

256

Ginekološko-akušerska klinika

625.341

24.953

150.328

79.527

3.883

78.330

 

20.699

 

1.023

982.038

257

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

805.522

30.884

171.094

319.041

17.719

240.071

 

21.444

 

5.949

1.599.826

258

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.028.172

45.858

209.297

92.756

7.555

245.098

44.588

47.127

 

4.779

1.715.672

259

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.090.040

40.444

188.343

166.261

31.482

289.799

56.904

37.975

 

3.255

1.897.993

260

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.416.218

54.265

310.830

206.369

8.800

283.282

150.214

39.869

 

3.636

2.466.211

261

Klinički centar Srbije

6.745.407

242.954

1.829.743

2.749.004

146.479

2.535.742

73.913

424.957

 

28.504

14.719.695

262

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

99.706

2.515

32.415

66

 

300

 

6.112

 

134

140.980

263

Vojnomedicinska akademija

922.253

30.259

374.702

408.231

45.708

527.238

45.797

59.383

 

4.041

2.409.530

264

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

6.562.160

1.424.859

5.137.301

XXVI

Beograd

26.237.175

1.015.512

6.112.824

6.533.409

323.550

6.476.129

536.801

977.477

6.572.537

1.736.340

53.049.074

265

Zdravstveni centar Gnjilane

344.017

2.605

19.779

7.281

 

2.167

 

 

 

 

375.849

266

Apoteka Gnjilane

32.805

394

6.581

 

 

 

 

 

15.934

2.186

53.528

XXVII

Gnjilane

376.822

2.999

26.360

7.281

 

2.167

 

 

15.934

2.186

429.377

267

Dom zdravlja Gračanica, Priština

550.996

 

50.329

1.131

 

16.617

 

 

1.835

213

620.695

268

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

322.053

 

20.469

1.212

 

4.695

 

 

3.214

479

351.164

269

Dom zdravlja Kosovo Polje

144.986

 

11.905

829

 

1.115

 

 

4.075

601

162.309

270

Dom zdravlja Obilić

191.565

 

10.868

692

 

1.943

 

 

1.606

85

206.589

271

Dom zdravlja Štrpce

270.470

 

19.456

3.694

 

6.112

 

 

5.799

958

304.573

272

Kliničko-bolnički centar Priština

967.099

 

44.222

10.988

1.212

11.013

 

6.780

 

1.606

1.039.708

273

Zdravstveni centar Prizren

168.291

 

7.371

 

 

 

 

 

1.716

132

177.246

274

Apoteka Prizren

10.581

 

380

 

 

 

 

 

 

 

10.961

275

Dom zdravlja Dragaš

24.169

 

1.047

 

 

 

 

 

 

 

25.216

276

Zdravstveni centar Peć

121.405

 

7.395

 

 

 

 

 

1.465

217

130.048

277

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15.681

 

407

 

 

 

 

 

 

 

16.088

278

Apoteka Peć

6.216

 

297

 

 

 

 

 

 

 

6.513

279

Zdravstveni centar Đakovica

21.604

 

549

 

 

 

 

 

 

 

22.153

280

Dom zdravlja Istok

45.831

 

4.353

 

 

 

 

 

967

141

51.010

281

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

19.545

 

1.168

 

 

 

 

 

 

 

20.713

282

Dom zdravlja Priština

348.172

 

1.869

 

 

 

 

 

 

 

350.041

283

Apoteka Priština

7.015

 

317

 

 

 

 

 

 

 

7.332

XXVIII

Gračanica

3.235.679

 

182.402

18.546

1.212

41.495

 

6.780

20.677

4.432

3.502.359

284

Zdravstveni centar Novi Pazar

713.177

16.115

132.425

88.007

4.897

62.376

58.419

11.982

175.531

39.362

1.223.567

285

Dom zdravlja Novi Pazar (X-XII)

56.745

917

11.936

3.257

 

1.951

 

 

69.847

11.941

132.712

286

Dom zdravlja Tutin

158.037

1.539

27.576

6.548

 

4.588

 

1.007

64.813

11.791

252.317

XXIX

Novi Pazar

927.959

18.571

171.937

97.812

4.897

68.915

58.419

12.989

310.191

63.094

1.608.596

A

SVEGA

92.208.583

2.705.073

18.455.480

15.328.668

829.444

14.017.113

2.486.790

2.409.753

27.757.789

6.445.715

169.752.978

287

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

26.070

598

4.485

129

 

162

 

4.084

 

5

35.523

288

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10.827

210

1.825

 

 

296

 

1.667

 

15

14.810

289

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

60.644

1.478

15.796

2.051

 

781

 

9.384

 

226

89.908

290

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

17.572

346

5.057

729

 

890

 

2.349

 

 

26.943

291

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

148.906

1.714

21.552

8.328

 

7.880

 

11.528

 

840

199.068

292

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

148.957

4.941

26.483

107.198

562

23.158

 

10.563

 

2.402

319.460

293

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

11.422

211

2.508

11

 

105

 

87

 

 

14.344

B

SVEGA RH

424.398

9.498

77.706

118.446

562

33.272

 

39.662

 

3.488

700.056

V

UKUPNO

92.632.981

2.714.571

18.533.186

15.447.114

830.006

14.050.385

2.486.790

2.449.415

27.757.789

6.449.203

170.453.034

294

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

419.650

14.931

48.626

10.798

 

13.915

 

 

32.964

29.499

511.385

G

SVEGA ZU VAN PMZU

419.650

14.931

48.626

10.798

 

13.915

 

 

32.964

29.499

511.385

Sledeći