ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU FINANSIRANJA POTREBA U OBLASTI SPORTA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 34/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način finansiranja potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad), kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poslova u ovoj oblasti.

Član 2

Potrebe i interesi građana za čije se ostvarivanje sredstva obezbeđuju u budžetu Grada, u skladu sa zakonom, jesu:

1. podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom

2. izgradnja, održavanje i opremanje sportskih objekata na teritoriji Grada, a posebno javnih sportskih terena u stambenim naseljima ili u njihovoj blizini i školskih sportskih objekata i nabavka sportske opreme i rekvizita

3. organizacija sportskih takmičenja od posebnog značaja za Grad

4. sportski razvoj talentovanih sportista i unapređenje kvaliteta stručnog rada sa njima

5. učešće sportskih organizacija sa teritorije Grada u evropskim klupskim takmičenjima

6. predškolski i školski sport (rad školskih sportskih sekcija i društava, gradska i međuopštinska školska takmičenja i dr.)

7. delatnost organizacija u oblasti sporta čiji je osnivač ili član Grad

8. aktivnosti sportskih organizacija, sportskih društava, udruženja, granskih i Sportskog saveza Pančeva od posebnog značaja za Grad, u zavisnosti od toga da li je sportska grana od značaja za Grad, koja je kategorija sportske grane, koliko sportista okuplja, u kojoj meri se unapređuje stručni rad, u kom rangu takmičenja sportska organizacija učestvuje i u kojoj meri se povećava obuhvat bavljenja građana sportom

9. unapređenje zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanje adekvatnog sportskog zdravstvenog obrazovanja sportista, posebno mladih, uključujući i antidoping obrazovanje

10. stipendiranje za sportsko usavršavanje kategorisanih sportista, posebno perspektivnih sportista

11. sprečavanje negativnih pojava u sportu

12. edukacija, informisanje i savetovanje građana, sportista i ostalih učesnika u sistemu sporta o pitanjima bitnim za odgovarajuće bavljenje sportskim aktivnostima i delatnostima

13. periodična testiranja, sakupljanje, analiza i distribucija relevantnih informacija za adekvatno zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta, istraživačko-razvojni projekti i izdavanje sportskih publikacija

14. unapređivanje stručnog rada učesnika u sistemu sporta sa teritorije Grada i podsticanje zapošljavanja visokokvalifikovanih sportskih stručnjaka i vrhunskih sportista

15. racionalno i namensko korišćenje sportskih sala i sportskih objekata u državnoj svojini čiji je korisnik Grad, odnosno koji su javna svojina Grada, kroz odobravanje njihovog korišćenja za sportske aktivnosti i dodelu termina za treniranje učesnicima u sistemu sporta

16. nagrade i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta

17. druge potrebe od posebnog značaja za Grad, u skladu sa zakonom drugim propisima i opštim i drugim aktima organa Grada.

Potrebe građana iz stava 1. tačke 1., 2. i 6. ovog člana imaju prioritet pri izboru programa i projekata kojima se zadovoljavaju potrebe građana na teritoriji Grada.

Član 3

Sredstva za zadovoljavanje potreba i interesa građana iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se na principu sufinansiranja, odnosno iz sledećih izvora: iz budžeta Grada i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a izuzetno, ako se princip sufinansiranja ne može primeniti, samo iz budžeta Grada.

Član 4

Korisnici sredstava iz člana 3. ove odluke su organizacije u oblasti sporta, sportske i druge organizacije i druga pravna i fizička lica.

II PROGRAMI I PROJEKTI U OBLASTI SPORTA

Član 5

U budžetu Grada Pančeva, pod uslovima iz člana 3. ove odluke, sredstva se obezbeđuju prvenstveno za programe i projekte onih nosilaca kojima se doprinosi zadovoljavanju određenih potreba i interesa građana u oblasti sporta iz člana 2. ove odluke.

Član 6

Programi i projekti iz člana 5. ove odluke treba da sadrže detaljno obrazloženje aktivnosti nosilaca programa i projekata, iznos i strukturu potrebnih finansijskih sredstava za njihovu realizaciju, izvore finansijskih sredstava, vreme i rokove za realizaciju i obrazloženje očekivanog rezultata, uz minimalni utrošak sredstava iz budžeta Grada.

Član 7

Programi i projekti u oblasti sporta po vremenu planirane realizacije mogu da budu jednokratni, godišnji ili drugog vremenskog trajanja, zavisno od principa na kojima se zasniva njihova realizacija.

III POSTUPAK IZBORA PROGRAMA I PROJEKATA

Član 8

Sredstva za finansiranje programa i projekata organizacija u oblasti sporta, sportskih organizacija i drugih pravnih i fizičkih lica za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. ove odluke dodeljuju se putem javnog konkursa.

Član 9

Javni konkurs iz člana 8. ove odluke raspisuje gradonačelnik grada Pančeva (u daljem tekstu: gradonačelnik Grada), 01. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana objavljuje se u jednom od nedeljnih listova.

Javnim konkursom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi i način odobravanja programa i projekata i dodele sredstava, izgled i sadržina predloga programa i projekata i dokumentacija koja se uz predlog podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa, način i postupak kontrole realizacije odobrenih programa i projekata i druga pitanja od značaja za njihovu realizaciju.

Član 10

Na javni konkurs iz člana 8. ove odluke, predlog svog godišnjeg programa i programa i projekata svojih članova za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. stav 1. tačke 1, 3, 4, 6, 8, 12, 13. i 14. ove odluke podnosi Sportski savez Pančeva a za ostale programe i projekte nosioci tih programa ili projekata.

Član 11

Gradonačelnik Grada vrši izbor programa i projekata u oblasti sporta, na predlog komisije koju obrazuje gradonačelnik Grada posebnim aktom.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Komisija iz stava 1. ovog člana vrši stručni pregled i daje ocenu podnetih predloga programa i projekata, na osnovu zakona i drugih propisa i uslova i kriterijuma navedenih u javnom konkursu iz člana 9. ove odluke.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se sastav, nadležnost i način rada komisije.

Član 12

Akt o izboru programa i projekata iz člana 11. stav 1. ove odluke sadrži plan raspodele sredstava koja su potrebna za njihovu realizaciju.

Na osnovu akta iz stava 1. ovog člana gradonačelnik Grada donosi rešenje o odobrenju programa ili projekata.

Član 13

Podnosilac programa ili projekta koji smatra da ispunjava uslove i kriterijume iz javnog konkursa, a sredstva mu nisu dodeljena, može na rešenje o odobravanju programa ili projekata podneti prigovor gradonačelniku Grada, u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Gradonačelnik Grada odlučuje rešenjem o podnetom prigovoru u roku od 15 dana od dana prijema prigovora i ukoliko je prigovor osnovan može izmeniti ranije rešenje.

Rešenje gradonačelnika Grada iz stava 2. ovog člana konačno je i protiv njega se može voditi upravni spor.

Član 14

Konačni plan raspodele sredstava za realizaciju programa i projekata u oblasti sporta objavljuje se na sajtu Grada.

Član 15

Izuzetno od postupka utvrđenog u članovima 8. i 10. ove odluke gradonačelnik Grada, na predlog komisije iz člana 11. ove odluke može odobriti određeni program ili projekt i na osnovu podnetog predloga programa ili projekta u toku godine, bez javnog konkursa, u slučaju kada je u pitanju program ili projekat od posebnog značaja za Grad ili kada je u pitanju program ili projekat koji iz objektivnih razloga nije mogao biti podnet u postupku koji je utvrđen u članovima 8. i 10. ove odluke.

Član 16

Sredstva za finansiranje programa i projekata iz člana 8. ove odluke i drugih potreba i interesa od posebnog značaja za Grad mogu se dodeljivati i na drugi način, odnosno kroz druge modalitete u odnosu na članove 8. i 15. ove odluke, na osnovu opštih i drugih akata organa Grada, a u skladu sa zakonom i drugim propisima.

IV USLOVI ZA ODOBRAVANJE PROGRAMA I PROJEKATA

Član 17

Odobravanje programa i projekata vrši se u skladu sa zakonom i drugim propisima, a pod uslovom da je podnosilac programa ili projekta registrovan u skladu sa zakonom, da isključivo ili pretežno posluje na nedobitnoj osnovi, da ima sedište na teritoriji Grada, da je direktno odgovoran za pripremu i izvođenje programa ili projekta, da je prethodno obavljao delatnost najmanje godinu dana i da je sa uspehom realizovao odobreni program ili projekat, ukoliko je bio nosilac programa ili projekta u prethodnom periodu.

Odobravanje programa i projekata granskih sportskih saveza i stručnih sportskih udruženja vrši se pod uslovima iz stava 1. ovog člana, osim uslova koji se odnosi na prethodno obavljanje delatnosti u trajanju od najmanje godinu dana.

Član 18

Gradonačelnik Grada neće odobriti podneti program ili projekat ako je podnosilac programa ili projekta u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, ako ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja, i ako je u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa njegovom delatnošću.

Član 19

Pri odobravanju programa i projekata, prioritet imaju programi i projekti koji su strukturne i razvojne prirode, a između programa i projekata organizovanja, odnosno učešća na sportskim priredbama, prioritet imaju programi i projekti koji se odnose na sportske priredbe višeg ranga.

Član 20

Ako je u jednoj sportskoj grani registrovano više granskih sportskih saveza, finansiraju se samo programi i projekti jednog granskog sportskog saveza od posebnog značaja za Grad.

Član 21

Podnosilac programa ili projekta kojim se obezbeđuje ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. ove odluke ne može za finansiranje istih aktivnosti da konkuriše i za sredstva od drugog nivoa vlasti u Republici Srbiji.

V UGOVARANJE

Član 22

Sa podnosiocem odobrenog programa ili projekta gradonačelnik Grada zaključuje ugovor o realizovanju programa ili projekta kojim se obavezno uređuje naziv i sedište nosioca programa ili projekta, vrsta i sadržina programa ili projekta, vreme realizacije, odnosno obavljanja aktivnosti, ciljevi i očekivani rezultati, visina dodeljenih sredstava, vremenski plan upotrebe sredstava, način nadzora nad odvijanjem realizacije programa ili projekta, dokazivanje realizacije programa ili projekta, namenskog korišćenja sredstava, medijskog predstavljanja programa ili projekta i učešće Grada u njegovom finansiranju i druga pitanja od značaja za izvršavanje ugovornih obaveza.

Član 23

Ukoliko se podnosilac odobrenog programa ne odazove pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustao od predloga programa ili projekta.

Član 24

Podnosilac odobrenog programa ili projekta kome su preneta sredstva dužan je da namenski koristi sredstva dobijena iz budžeta Grada, a nabavku dobara, usluga ili radova u okviru tih sredstava mora vršiti u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VI IZVEŠTAVANJE

Član 25

Podnosioci odobrenih programa ili projekata obavezni su da gradonačelniku Grada, na njegov zahtev, kao i u roku koji je predviđen ugovorom iz člana 23. ove odluke, a najmanje jednom godišnje, dostave narativni izveštaj sa potrebnom finansijskom i drugom dokumentacijom o realizaciji programa ili projekta i korišćenju sredstava budžeta Grada.

Član 26

Podnosioci odabranih programa ili projekata u završnom izveštaju o realizaciji programa ili projekata vrše i procenu postignutih rezultata sa stanovišta postavljenih ciljeva.

Član 27

Gradonačelnik Grada može obustaviti dalje finansiranje programa ili projekata, odnosno jednostrano raskinuti ugovor o realizaciji programa ili projekta ako podnosilac odobrenog programa ili projekta ne dostavi izveštaj u roku predviđenim ugovorom.

Član 28

Podnosiocu odobrenog programa ili projekta ne mogu biti odobrena sredstva za realizaciju novog programa ili projekta pre nego što podnese izveštaj u skladu sa članovima 26. i 27. ove odluke.

Član 29

Podnosioci odobrenog programa ili projekta najmanje jednom godišnje čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se gradonačelniku Grada.

Podnosioci odobrenog programa ili projekta dužni su da na svim dokumentima i medijskim promocijama u vezi sa realizacijom programa ili projekta istaknu da se program ili projekat finansira sredstvima budžeta Grada.

Član 30

Podnosilac odobrenog programa ili projekta dužan je da čuva evidenciju, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na realizaciju programa ili projekta deset godina od završenog programa ili projekta, u skladu sa zakonom.

VII KONTROLA PROGRAMA I PROJEKATA

Član 31

Nadzor nad realizacijom programa i projekata i namenskim korišćenjem odobrenih sredstava vrši sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove sporta.

Sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove sporta najmanje jednom godišnje izveštava gradonačelnika Grada o izvršenom nadzoru iz stava 1. ovog člana.

Član 32

Godišnji izveštaj o realizaciji svih odobrenih programa i projekata objavljuje se na sajtu Grada, na osnovu akta gradonačelnika Grada.

Član 33

Sredstva dobijena iz budžeta Grada za realizaciju programa ili projekata iz člana 5. ove odluke moraju se vratiti Gradu, kao davaocu sredstava, zajedno sa zateznom kamatom od momenta njihovog prijema, ukoliko nosilac programa ili projekta:

1) netačno ili nepotpuno obavesti Grad, kao davaoca sredstava o bitnim okolnostima u vezi sa odobravanjem i realizacijom programa ili projekta

2) svojim propustom ne izvrši program ili projekat u celini ili ga izvrši u nebitnom delu

3) upotrebi sredstva nenamenski, u potpunosti ili delimično, ili se ne pridržava propisanih ili ugovorenih mera koje su utvrđene radi osiguranja realizacije programa ili projekta

4) ne dostavi u predviđenim rokovima potrebne izveštaje i dokaze, iako ga je davalac sredstava prethodno upozorio na nepravilnosti i posledice

5) prestane da ispunjava uslove koji su na osnovu zakona i ove odluke potrebni za dobijanje sredstava

6) spreči ili onemogući sprovođenje propisanih, odnosno ugovorenih kontrolnih mera.

Član 34

Gradonačelnik grada će zahtevati povraćaj dela datih sredstava ako je program ili projekat samo delimično realizovan ili je realizovan sa bitnim zakašnjenjem propustom nosioca programa ili projekta, osim ako su realizovanim aktivnostima postignuti bitni efekti programa ili projekta.

Član 35

U slučaju da gradonačelnik Grada oceni da u bitnom delu programa i projekta nisu postignuti planirani efekti prilikom njihove realizacije, propustom nosioca programa ili projekta, zatražiće od nosioca da utvrdi odgovornost lica koja su realizovala program ili projekat.

Član 36

Nosilac programa ili projekta iz članova 34, 35. i 36. ove odluke ne može dobijati sredstva iz budžeta grada za realizaciju svojih programa i projekata u periodu od dve godine od dana kada je utvrđeno postojanje okolnosti iz članova 34, 35. i 36. ove odluke.

Član 37

Gradonačelnik grada ukinuće dalje finansiranje odobrenog programa ili projekta, ako je u toku njihove realizacije pokrenut postupak likvidacije ili stečaja nosioca programa ili projekta, ili ako je nosilac programa ili projekta pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa njegovom delatnošću ili ako je nosilac programa ili projekta više od 30 dana pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, ako ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja.

VIII FINANSIRANJE SPORTSKOG SAVEZA PANČEVO I GRANSKIH SPORTSKIH SAVEZA

Član 38

Finansiranje programa i projekata Sportskog saveza Pančevo i granskih sportskih saveza za teritoriju Grada, kao organizacija u oblasti sporta od posebnog značaja za Grad, vrši se u skladu sa odredbama ove odluke, osim finansiranja plata zaposlenih, koje se vrši na osnovu kriterijuma koje utvrđuje gradonačelnik Grada posebnim aktom, na predlog komisije iz člana 11. ove odluke.

Akt o dodeli sredstava na ime finansiranja plata zaposlenih u Sportskom savezu Pančevo i sportskim granskim savezima za teritoriju Grada, odnosno broju zaposlenih za finansiranje, utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun i isplatu plata donosi gradonačelnik Grada, na predlog komisije iz stava 1. ovog člana.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Finansiranje programa i projekata sportskih organizacija, udruženja i drugih subjekata odobrenih za 2012. godinu vršiće se do 31. decembra 2012. godine, u skladu sa aktima gradonačelnika Grada.

Član 40

Finansiranje sportskih stručnjaka za 2012. godinu vršiće se do 31. decembra 2012. godine, u skladu sa aktima gradonačelnika Grada.

Član 41

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu finansiranja potreba u oblasti sporta i fizičke kulture ("Službeni list grada Pančeva", broj 6/11 - prečišćen tekst).

Član 42

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".