PRAVILNIK
O REZERVACIJI PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 2/2011, 11/2011 i 49/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način i uslovi za rezervaciju parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: javna parkirališta).

Član 2

Pravo na rezervaciju parking mesta na javnom parkiralištu određenom za parkiranje putničkih vozila mogu da ostvare državni organi, organi Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada, javne službe, diplomatska i druga strana predstavništva, druga pravna lica, preduzetnici, i fizička lica.

Član 3

Rezervacija parking mesta na javnom parkiralištu može da se odobri na najviše 20% kapaciteta javnog parkirališta, izuzev na javnom parkiralištu sa kapacitetom do deset parking mesta, na kojem je dozvoljena rezervacija na najviše dva parking mesta, ukoliko taj broj ne prelazi 50% kapaciteta predmetnog javnog parkirališta.

Kapacitet javnog parkirališta se određuje ukupnim brojem parking mesta koje predstavljaju jednu građevinsku, odnosno prostornu celinu.

Ukupan kapacitet javnog parkirališta u ulici predstavlja zbir pojedinačnih kapaciteta javnih parkirališta iz stava 2. ovog člana.

Član 4

Podnosilac zahteva iz člana 2. ovog pravilnika može da ostvari pravo na rezervaciju parking mesta pod uslovom da:

1. je u saobraćajnoj dozvoli upisano kao vlasnik, odnosno kao korisnik po osnovu ugovora o lizingu ili ugovora o zakupu,

2. se javno parkiralište nalazi u neposrednoj blizini objekta u kome se nalazi poslovni prostor, odnosno prebivalište fizičkog lica, a koje sa objektom čini zasebnu prostorno-vizuelnu celinu, i

3. je ispunjen uslov iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5

Na javnom parkiralištu iz člana 3. ovog pravilnika, može da se odobri rezervacija parking mesta:

- državnim organima, organima Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavništvima do 70% odobrenog kapaciteta,

- drugim pravnim licima i preduzetnicima do 4 (četiri) parking mesta, i

- fizičkim licima 1 (jedno) parking mesto.

Izuzetno, javnim i javnim komunalnim preduzećima može da se odobri rezervacija parking mesta bez ograničenja utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 6

Podnosilac zahteva je obavezan da uz zahtev za privremenu rezervaciju parking mesta podnese:

1. fotokopiju rešenja Agencije za privredne registre, odnosno osnivački akt, sa sedištem poslovnog prostora u neposrednoj blizini javnog parkirališta, odnosno fotokopiju ugovora o kupoprodaji ili zakupu poslovnog prostora, ili fotokopiju lične karte kada je podnosilac zahteva fizičko lice.

2. fotokopiju saobraćajne dozvole.

Član 7

U zavisnosti od vrste javnog parkirališta, korišćenje rezervisanog parking mesta se može odobriti u sledećim vremenskim periodima, i to:

1. 9 časova dnevno na posebnim parkiralištima, i

2. od 9 časova dnevno, ili od 24 časa dnevno na opštim parkiralištima.

Izuzetno, na posebnim parkiralištima se može odobriti rezervacija parking mesta državnim organima, organima Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada u vremenskom periodu od 24 časa dnevno.

Član 8

Minimalno trajanje vremenskog perioda na koji se može izdati odobrenje o rezervaciji parking mesta na javnom parkiralištu je 3 (tri) meseca, dok maksimalan vremenski period iznosi godinu dana.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".