PRAVILNIK

O DODELI NOVČANIH SREDSTAVA UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA I STUDENTIMA SA TERITORIJE GRADA ZRENJANINA ZA POSTIGNUTE REZULTATE RADA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 33/2012)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi, način, kriterijumi i postupak za dodelu novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada i novčanih sredstava za stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, kao i finansiranje organizovanja takmičenja i olimpijada znanja.

Davalac sredstava je grad Zrenjanin.

Član 2

Visina novčanih sredstava koja se dodeljuju učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Zrenjanina i finansijskim planovima za izvršavanje budžeta.

Pojedinačne iznose novčanih sredstava za učenike srednje škole, odnosno studente utvrđuje Gradonačelnik.

Novčana sredstva iz stava 1. ovog člana usklađivaće se sa raspoloživim sredstvima u budžetu grada Zrenjanina.

Novčana sredstva se dodeljuju za školsku godinu, a isplaćuju se na godišnjem nivou u 9 (devet) jednakih rata.

Član 3

Novčana sredstva se dodeljuju:

1. učenicima srednjih škola,

2. studentima osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija i studentima na akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama.

Član 4

Novčana sredstva se dodeljuju na osnovu sledećih kriterijuma:

1. učenicima srednjih škola:

- da je učenik drugog ili višeg razreda srednje škole,

- da je učenik tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvarivao odličan uspeh,

- da je učenik u prethodnoj školskoj godini ostvario pojedinačne rezultate na republičkim takmičenjima u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije osvajanjem jednog od prva tri mesta ili da je učestvovao na međunarodnom takmičenju.

2. studentima:

- za studente osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija, da je student druge ili viših godina studija na budžetu Republike Srbije,

- za studente na akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama, da je student na budžetu Republike Srbije ili da troškove školovanja plaća odgovarajući državni fakultet,

- da je prosečna ocena studenta 9,00 i iznad,

- da student nije ponovio nijednu godinu studija,

- da je student položio sve ispite iz prethodnih godina studija,

- da student osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija nije navršio 25 godina života, odnosno da student na akademskim studijama-master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama nije navršio 27 godina života.

Član 5

Pored kriterijuma utvrđenih u članu 4. Pravilnika, učenik srednje škole, odnosno student mora da ispunjava i sledeće uslove:

1. da je državljanin Republike Srbije,

2. da ima prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina najmanje u poslednjih godinu dana,

3. da nije u radnom odnosu,

4. da student nije u statusu apsolventa,

5. ukoliko je korisnik stipendije ili kredita koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije obavezuje se da se odrekne iste sticanjem svojstva korisnika novčanih sredstava koja dodeljuje grad Zrenjanin.

Član 6

Grad Zrenjanin dodeljuje novčana sredstva za 10 (deset) učenika srednjih škola i za 100 (sto) studenata od toga za:

1. 20 studenata sa prirodno - matematičkih nauka,

2. 30 studenata sa tehničko - tehnoloških nauka,

3. 25 studenata sa društveno - humanističkih nauka,

4. 15 studenata sa medicinskih nauka,

5. 10 studenata umetnosti.

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj studenata za određenu naučnu disciplinu iz stava 1. tački 1. - 5. ovog člana Pravilnika, novčana sredstva će se dodeliti studentima koji ispunjavaju kriterijume i uslove propisane članovima 4. i 5. Pravilnika, a pripadaju drugim naučnim disciplinama iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko se prijavi veći broj studenata koji ispunjavaju kriterijume i uslove propisane članovima 4. i 5. Pravilnika od broja studenata predviđenog u stavu 1. ovog člana Pravilnika, prednost će imati studenti koji imaju višu prosečnu ocenu i koji se nalaze na višoj godini studija.

Član 7

Novčana sredstva dodeljuju se putem Konkursa za dodelu novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs raspisuje Gradonačelnik, a postupak sprovođenja Konkursa obavlja Komisija za dodelu novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Član 8

Komisija radi i donosi odluke na sednicama.

Sednicu Komisije saziva i njenim radom rukovodi predsednik Komisije.

Komisija odlučuje većinom glasova svih članova.

Član 9

Zadaci Komisije su:

1. izrada obrazaca prijave na Konkurs,

2. sprovođenje postupka Konkursa,

3. donošenje rang liste učenika srednjih škola i studenata na osnovu kriterijuma i uslova propisanih članovima 4. i 5. ovog Pravilnika,

4. donošenje predloga za konačnu odluku o dodeli novčanih sredstava,

5. obavljanje drugih poslova vezanih za sprovođenje ovog Pravilnika.

Član 10

Gradonačelnik raspisuje Konkurs za svaku školsku godinu.

Konkurs se objavljuje u nedeljnom listu "Zrenjanin" i na veb - sajtu grada Zrenjanina.

Prijava na Konkurs sa potrebnom dokumentacijom podnosi se u roku od 15 dana od dana objavljivanja Konkursa.

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće razmatrati.

Član 11

Prijava na Konkurs sastoji se od sledeće dokumentacije:

1. učenici srednjih škola podnose:

- biografiju sa osnovnim podacima,

- potvrdu o upisu određene godine srednje škole,

- svedočanstvo o uspehu učenika,

- dokaz o postignutim pojedinačnim rezultatima na republičkim takmičenjima u prethodnoj godini srednje škole (fotokopija dokumenta), odnosno dokaz o učestvovanju na međunarodnom takmičenju,

- potvrdu o prebivalištu,

- izjavu datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, ukoliko je korisnik stipendije ili kredita koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, da se obavezuje da će se odreći iste sticanjem svojstva korisnika novčanih sredstava koja dodeljuje grad Zrenjanin.

2. studenti podnose:

- biografiju sa osnovnim podacima,

- uverenje o upisanoj godini studija,

- uverenje o proseku ocena tokom prethodnih godina studija, sa spiskom svih položenih ispita tokom studija (original uverenja),

- uverenje da student nije ponovio nijednu godinu studija,

- dokaz da je student položio sve ispite iz prethodnih godina studija,

- dokaz da se školovanje studenta osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija finansira iz budžeta Republike Srbije,

- dokaz da se školovanje studenta na akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama finansira iz budžeta Republike Srbije ili iz sredstava odgovarajućeg državnog fakulteta,

- fotokopiju lične karte,

- potvrdu o prebivalištu,

- potvrdu Nacionalne službe za zapošljavanje da se podnosilac prijave nalazi na evidenciji nezaposlenih lica, odnosno izjavu podnosioca prijave datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da je nezaposleno lice,

- izjavu datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, ukoliko je korisnik stipendije ili kredita koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, da se obavezuje da će se odreći iste sticanjem svojstva korisnika novčanih sredstava koja dodeljuje grad Zrenjanin.

Član 12

Komisija sačinjava rang listu učenika srednjih škola i studenata na osnovu koje Gradonačelnik grada Zrenjanina donosi Rešenje o dodeli novčanih sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada (u daljem tekstu: Rešenje).

Protiv Rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja Rešenja.

Član 13

Pojedinačno, svaki učenik srednje škole, odnosno student kome su odobrena novčana sredstva po navedenom Konkursu zaključuje Ugovor o dodeli novčanih sredstava sa gradom Zrenjaninom.

Ugovorom o dodeli novčanih sredstava regulisaće se međusobna prava i obaveze učenika srednje škole, odnosno studenta i grada Zrenjanina.

Član 14

Učenicima srednjih škola, studentima osnovnih akademskih studija i osnovnih strukovnih studija i studentima na akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama i doktorskim akademskim studijama, grad Zrenjanin će u zavisnosti od raspoloživih novčanih sredstava u budžetu, obezbeđivati novčana sredstva za stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, kao i za finansiranje organizacija takmičenja i olimpijada znanja.

Zahtev za dodelu novčanih sredstava iz stava 1. ovog člana podnosi se u toku godine Komisiji.

O dodeli novčanih sredstava iz stava 1. ovog člana odluku donosi Gradonačelnik na predlog Komisije.

Član 15

Novčana sredstva za stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu i za finansiranje organizacija takmičenja i olimpijada znanja obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

Član 16

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za društvene delatnosti.

Član 17

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 18

Donošenjem ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dodeli sredstava učenicima srednjih škola i studentima sa teritorije grada Zrenjanina za postignute rezultate rada, broj 110-1/12-II od 9. januara 2012. godine, sa ispravkom broj 016-4/11-7-II od 10. januara 2012. godine.