PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA ČUVANJE, UPRAVLJANJE I DISTRIBUCIJU KRVI I KOMPONENATA KRVI

("Sl. glasnik RS", br. 119/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi za čuvanje, upravljanje i distribuciju krvi i komponenata krvi.

Član 2

Ovlašćene transfuziološke ustanove i bolničke banke krvi dužne su da obezbede uslove za čuvanje, upravljanje i distribuciju krvi i komponenata krvi u skladu sa zakonom.

Član 3

Krv i komponente krvi se čuvaju na temperaturi koja je optimalna za odgovarajuću komponentu, kako bi se sprečio rizik od bakteriološke kontaminacije.

Frižideri za čuvanje koncetrovanih eritrocita (koji se čuvaju na temperaturi od +2° C do +6° C), zamrzivači za čuvanje sveže zamrznute plazme i krioprecipitata (koji se čuvaju do 36 meseci na temperaturi nižoj od -25°C ili tri meseca na temperaturi od -18°C do -25°C) i uređaji gde se čuvaju koncentrovani, pulirani i aferezni trombociti (na temperaturi od +20°C do +24°C do pet dana) imaju sistem za beleženje temperature (termograf), kao i audio (alarm) signalizaciju ukoliko dođe do promene predviđenog temperaturnog opsega.

Ako ne postoji ili ne radi sistem za beleženje temperature iz stava 2. ovog člana, temperatura se meri ručno u intervalu od dva sata, o čemu zdravstveni radnik vodi zapisnik.

Član 4

Distribucija i upravljanje krvi i komponenata krvi sprovodi se na način koji ne utiče na kvalitet i bezbednost krvi i komponenata krvi, odnosno prema datumu uzimanja i roku trajanja krvi i komponente krvi.

Kontejneri za distribuciju krvi i komponenata krvi moraju biti obeleženi nalepnicom ovlašćene transfuziološke ustanove ili bolničke banke krvi koja distribuira krv i komponente krvi, kao i oznakom "ljudska krv - ne otvarati".

Kontejneri iz stava 2. ovog člana imaju pokazivač temperature koji omogućava praćenje temperature za vreme transporta krvi i komponenata krvi, koja za komponente eritrocita iznosi od +2° C do +6° C, za koncentrovane, pulirane i aferezne trombocite iznosi od +20° C do +24°C, a za zamrznute komponente krvi temperatura je za vreme transporta što bližoj temperaturi čuvanja.

Korišćeni kontejneri moraju biti validirani.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".