ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA ZA TERITORIJU GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 46/2012 i 53/2012 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) koje plaćaju pravna i fizička lica za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Kragujevca i utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

Član 2

Lokalna komunalna taksa plaća se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga, i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

5. držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

6. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

7. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

8. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije korišćenje je propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Taksena obaveza iz člana 3. ove Odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluge za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 5

Komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava predmeta i usluga, od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 6

Komunalnu taksu iz člana 2. tačka 1. i 2. ove Odluke ne plaćaju preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnja cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara.

Član 7

Komunalne takse se utvrđuju u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo, po zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća komunalna taksa.

Zone i granice zona su utvrđene posebnim odlukama Skupštine grada, po kojima se utvrđuje komunalna taksa iz člana 2. tačke: 1, 4. (osim tačke 3. i 4. ovog Tarifnog broja), 5, 6. (osim tačke 11. i 12. ovog Tarifnog broja) i 8.

Član 8

Komunalne takse iz člana 2. za tačke od 4, 5, 6, 7. i 8. utvrđuju se u dnevnom iznosu, a za tačke od 1, 2. i 3. u godišnjem iznosu.

Član 9

Obveznici komunalne takse koja se plaća u godišnjem iznosu iz člana 2. tačke 1, 2, 3, kao i obveznici iz tačke 5. dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse Gradskoj upravi nadležnoj za finansije najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena komunalna taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi Gradskoj upravi nadležnoj za finansije u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese poresku prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, Gradska uprava nadležna za finansije će doneti rešenje na osnovu podataka nadležnih organa koji vrše upis u registar (član 2. tačka 1. i 5.).

Obrazac prijave za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse iz stava 1. ovog člana utvrdiće Gradska uprava nadležna za finansije.

Član 10

Naplatu, kontrolu i vođenje evidencije obveznika komunalne takse vrši Gradska uprava nadležna za finansije, odnosno organizaciona jedinica gradske uprave u skladu sa ovom Odlukom.

Za komunalne takse koje se utvrđuju rešenjem Gradske uprave nadležne za finansije, obveznik je dužan da, do donošenja rešenja o utvrđivanju visine komunalne takse za tekuću godinu, plaća mesečne akontacije u visini obaveze za poslednji mesec godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća komunalna taksa.

Razliku između komunalne takse utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa takse, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 11

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune kod Uprave za trezor Republike Srbije propisane Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i rasporedu sredstava sa tih računa (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 12

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračuna, rokova za plaćanje, naplate, obračuna kamate, zastarelosti i ostalog primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 13

Sastavni deo ove odluke predstavlja Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

II KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom od 50.000,00 - do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj obveznik takse za isticanje firme na poslovnom prostoru - pravno lice ako:

1) Gradskoj upravi odnosno organizacionoj jedinici nadležnoj za finansije ne podnese, ili ne podnese u propisanom roku prijavu za isticanje firme na poslovnom prostoru ili držanje sredstava za igru - "zabavne igre" (član 9. Odluke).

Za ovaj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara.

Novačnom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj obveznik takse za isticanje firme na poslovnom prostoru - preduzetnik, ako:

1) Gradskoj upravi odnosno organizacionoj jedinici nadležnoj za finansije ne podnese ili ne podnese u propisanom roku prijavu za isticanje firme na poslovnom prostoru (član 9. Odluke).

Član 15

Danom početka primene ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 6/03, 1/04 - ispravka, 15/04, 8/05, 19/05, 2/07, 18/07, 5/08, 37/08, 1/09 - ispr., 35/09 i 31/10).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 01.01.2013. godine.

 

TAKSENA TARIFA

 

Tarifni broj 1.

1. Lokalna komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru utvrđuje se na godišnjem nivou u zavisnosti od registrovane pretežne delatnosti obveznika, odnosno prema delatnosti obveznika za čije obavljanje se izdaje odobrenje odnosno sertifikat nadležnog organa, a koja nije registrovana kao pretežna delatnost, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po zonama.

2. Delatnosti su raspoređene u okviru sledećih grupa i to

Grupa I

Delatnosti

- bankarstva

- osiguranja i reosiguranja imovine i lica

- trgovine naftom i derivatima nafte

- trgovina na veliko duvanskim proizvodima

- poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga

- elektroprivrede

- kazina, kockarnice i priređivanje igara na sreću

- usluge pripremanja i posluživanja pića - kada se odnosi na noćne barove i diskoteke - šifra 56 30

- na području

ekstra zone

530.000,00 dinara

- na području

I zone

520.000,00 dinara

- na području

II zone

510.000,00 dinara

- na području

III zone

500.000,00 dinara

- na području

IV zone

490.000,00 dinara

- van područja

IV zone

480.000,00 dinara

Grupa II

- velika pravna lica koja obavljaju sve ostale delatnosti osim delatnosti grupe I

- na području

ekstra zone

159.000,00 dinara

- na području

I zone

149.000,00 dinara

- na području

II zone

139.000,00 dinara

- na području

III zone

129.000,00 dinara

- na područja

IV zone

119.000,00 dinara

- van područja

IV zone

99.000,00 dinara

Grupa III

- srednja pravna lica i mala pravna lica i preduzetnici koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara, osim onih koji obavljaju delatnost grupe I

- na području

ekstra zone

106.000,00 dinara

- na području

I zone

91.000,00 dinara

- na području

II zone

76.000,00 dinara

- na području

III zone

61.000,00 dinara

- na području

IV zone

46.000,00 dinara

- van područja

IV zone

31.000,00 dinara

3. Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti grupe I, a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu na za isticanje firme na poslovnom prostoru.

4. Pod firmom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više poslovnih firma istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

5. Iznos takse propisan u tački 2. ovog Tarifnog broja, umanjuje se:

- pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju delatnosti grupe II i III i to :

- malim pravnim licama za 50%

- pravnim licima koja obavljaju proizvodnu delatnost za 50%

- preduzetnicima za 50%

- pravnim licima i preduzetnicima sa sedištem u Kragujevcu, koji obavljaju svoju delatnost u poslovnim jedinicama ili prodajnim objektima van sedišta, kao i pravnim licima i preduzetnicima koji nemaju sedište na teritoriji grada Kragujevca, a imaju više od pet poslovnih jedinica ili prodajnih objekata, za svaku poslovnu jedinicu ili prodajni objekat preko pet poslovnih jedinica ili prodajnih objekata taksa se umanjuje za 50%.

6. Takse na firmu se oslobađaju sportski klubovi, udruženja građana, humanitarne organizacije i ostale nedobitne organizacije.

7. Takseni obveznik ima pravo na umanjenje samo po jednom osnovu, za koje dostavi odgovarajuće dokaze nadležnom poreskom organu.

8. Obveznik komunale takse po ovom Tarifnom broju, za vreme trajanja elementarne nepogode (poplave, požara i sl.), ratnog stanja i drugih okolnosti prouzrokovanih dejstvom više sile, ne plaća komunalnu taksu po ovom Tarifnom broju.

9. Za vreme trajanja privremene odjave delatnosti, obveznik komunalne takse ne plaća komunalnu taksu po ovom Tarifnom broju.

10. Komunala taksa po ovom Tarifnom broju plaća se preko Gradske uprave za finansije - Poreskog odeljenja, mesečno, u visini godišnjeg iznosa zaduženja i to do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

11. Taksenim obveznicima koji obavljaju delatnosti grupe III, za isticanje firme na istim objektima za koje im je bila utvrđena taksa za 2012. godinu, iznos zaduženja za 2013. godinu može biti uvećan najviše za 50%.

Tarifni broj 2.

Za postavljanje i korišćenje reklamnih oznaka, putokaznih tabli, transparenata i reklamnih zastava na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu, komunalna taksa se plaća po svakom postavljenom objektu, na godišnjem nivou, i to:

1. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnja cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) u iznosu od

21.200,00 dinara.

2. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnja cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) u iznosu od

31.900,00 dinara.

3. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja, mala pravna lica i preduzetnici, a obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnja i trgovina naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnja cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) u iznosu od

106.400,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom dobijanja odobrenja za korišćenje prava iz stava 1. ovog tarifnog broja izdatog od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Jedan primerak akta iz stave 1. ove tačke dostavlja se Gradskoj upravi nadležnoj za finansije sa sledećim podacima: za pravno lice - naziv i adresa sedišta pravnog lica, PIB, matični broj i tekući račun; za fizičko lice - preduzetnika - ime i prezime, naziv radnje sa adresom, PIB, matični broj radnje, tekući račun radnje, JMBG i adresa stanovanja fizičkog lica.

2. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za posmrtne objave i oglase kao i za reklamne plakate sportskih organizacija i ustanova kulture čiji je osnivač Grad Kragujevac.

3. Za postavljanje reklamnih panoa koji su povereni posebnim ugovorima ne plaća se komunalna taksa.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se komunalna taksa u godišnjem iznosu, i to:

1. Za teretna vozila:

- za kamione do 2t nosivost

1.500,00 dinara

- za kamione od 2t-do 5t nosivosti

2.000,00 dinara

- za kamione od 5t-do 12t nosivosti

3.500,00 dinara

- za kamione preko 12t nosivosti

5.000,00 dinara

 

2. Za teretne i radne prikolice (za putničke automobile)

500,00 dinara

3 - Za putnička vozila:

do 1.150cm3

500,00 dinara

preko 1.150cm3 do 1.300cm3

1.000,00 dinara

preko 1.300cm3 do 1.600cm3

1.500,00 dinara

preko 1.600cm3 do 2.000cm3

2.000,00 dinara

preko 2.000cm3 do 3.000cm3

3.000,00 dinara

preko 3.000cm3

5.000,00 dinara.

4. Za motocikle:

do 125cm3

400,00 dinara

preko 125cm3 do 250cm3

600,00 dinara

preko 250cm3 do 500cm3

1.000,00 dinara

preko 500cm3 do 1.200cm3

1.200,00 dinara

preko 1.200cm3

1.500,00 dinara.

5. Za autobuse i kombi buseve, po registrovanom sedištu 50,00 dinara.

6. Za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

1t nosivosti

400,00 dinara

od 1t do 5t nosivosti

700,00 dinara

od 5t do 10t nosivosti

950,00 dinara

od 10t do 12t nosivosti

1.300,00 dinara

preko 12t nosivosti

2.000,00 dinara.

7. Za vučna vozila (tegljače):

čija je snaga motora do 66 kilovata

1.500,00 dinara

čija je snaga motora preko 66 do 96 kilovata

2.000,00 dinara

čija je snaga motora preko 96 do 132 kilovata

2.500,00 dinara

čija je snaga motora preko 132 do 177 kilovata

3.000,00 dinara

čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.000,00 dinara.

 

8. Za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela

1.000,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja plaća se jednom godišnje u momentu registracije motornog vozila, na odgovarajući uplatni račun.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se i plaća lokalna komunalna taksa srazmerno vremenu korišćenja, po svakom celom ili započetom kvadratnom metru zauzetog prostora prema području na kome se javne površine nalaze, i to:

1. Za postavljanje pulta (tezge) za prodaju robe u sajamske dane, povodom obeležavanja državnih i verskih praznika, rashladnih uređaja za prodaju osvežavajućih bezalkoholnih pića, industrijskih sladoleda, aparata za kokice, izložbenih pultova za izlaganje neprehrambene robe koja se prodaje u poslovnom objektu, komunalna taksa se utvrđuje dnevno, po zonama:

 

dinara

- na području ekstra zone

55,00

- na području prve zone

45,00

- na području druge zone

25,00

- na području treće zone

20,00

2. Za postavljanje letnjih bašti komunalna taksa se utvrđuje dnevno po zonama:

 

dinara

- na području ekstra zone

12,00

- na području prve zone

10,00

- na području druge zone

8,00

- na području treće zone

5,00

3. Za korišćenje prostora na javnim površinama:

- za izvođenje zabavnih programa, lokalna komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od

800,00 dinara

- za postavljanje šatora za cirkuse, zabavne i luna parkove, lokalna komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od 5,00 dinara/m2

- za postavljanje aparata za zabavu, po aparatu u dnevnom iznosu od

25,00 dinara.

 

3a. Za postavljanje specijalizovanog vozila za šaltersku prodaju robe lokalna komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od

400,00 dinara.

 

4. Za ostala korišćenja prostora na javnim površinama (koja nisu posebno navedena) lokalna komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od

300,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom dobijanja odobrenja za korišćenje prostora iz stava 1. ovog tarifnog broja izdatog od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Jedan primerak akta iz stave 1. ove tačke dostavlja se Gradskoj upravi nadležnoj za finansije sa sledećim podacima: za pravno lice - naziv i adresa sedišta pravnog lica, PIB, matični broj i tekući račun; za fizičko lice - preduzetnika - ime i prezime, naziv radnje sa adresom, PIB, matični broj radnje, tekući račun radnje, JMBG i adresa stanovanja fizičkog lica.

2. Lokalna komunalna taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

3. Lokalna komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje javne površine za potrebe humanitarnih, nevladinih organizacija i udruženja građana za izložbe i druge tradicionalne manifestacije.

4. Lokalna komunalna taksa iz tačke 2. za uplatu korišćenja javne površine u trajanju od neprekidno šest meseci, umanjuje se za 20%.

5. Lokalna komunalna taksa za korišćenja javne površine za postavljanje aparata za kokice obračunava se po aparatu, dnevno u visini propisanog iznosa.

6. Za područje van treće zone, lokalna komunalna taksa iz tačaka 1. i 2. plaća se u iznosu umanjenom za 50% od takse utvrđene za područje treće zone.

7. Za postavljanje objekata iz tačke 2. na javnim površinama u Ekstra zoni na osnovu Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama lokalna komunalna taksa se plaća u visini izlicitiranog iznosa, dok iznosi iz ovog tarifnog broja predstavljaju početni licitacioni iznos.

8. Za postavljanje objekata iz tačke 3. alineja 2. na javnim površinama, koje je povereno posebnim ugovorom ne plaća se lokalna komunalna taksa.

Tarifni broj 5.

 

Za držanje sredstava za zabavne igre (kompjuteri, fliperi, bilijar i sl.) komunalna taksa se utvrđuje dnevno po aparatu, u iznosu od

30,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik prostora u kome se drži ili priređuju zabavne igre na osnovu zaduženja od strane Gradske uprave nadležne za finansije.

2. Plaćanje komunalne takse iz ovog tarifnog broja vrši se mesečno, u visini 1/12 godišnjeg iznosa komunalne takse i to do 15-og u mesecu za tekući mesec, preko Gradske uprave nadležne za finansije.

3. Komunalna taksa utvrđena u tački 1. ovog tarifnog broja, umanjuje se Sportskom društvu "Radnički" za 80%

Tarifni broj 6.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, utvrđuje se komunalna taksa srazmerno vremenu korišćenja, i to:

1. Za parkiranje putničkih vozila i njihovih prikolica, za jedno parking mesto naplaćuje se za svaki započeti sat, i to:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

4,00

- izvan "Plave zone"

2,00

2. Za parkiranje teretnih vozila do 2 tone nosivosti, za jedno parking mesto naplaćuje se za svaki započeti sat, i to:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

10,00

- izvan "Plave zone"

8,00

3. Za parkiranje teretnih vozila preko 2 tone nosivosti izvan "Plave zone" za jedno parking mesto naplaćuje se za svaki započeti sat 20,00 dinara.

4. Za parkiranje teretnih vozila sa priključnim vozilima i autobuse izvan "Plave zone" za jedno parking mesto naplaćuje se za svaki započeti sat 20,00 dinara.

5. Za rezervaciju jednog parking mesta za parkiranje putničkog vozila dnevno:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

20,00

- izvan "Plave zone"

14,00

6. Za rezervaciju jednog parking mesta za parkiranje teretnih vozila do 2 tone nosivosti dnevno:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

13,00

- izvan "Plave zone"

10,00

7. Za rezervaciju jednog parking mesta za parkiranje teretnih vozila preko 2 tone nosivosti izvan "Plave zone" dnevno 13,00 dinara.

8. Za rezervaciju jednog parking mesta za parkiranje teretnih vozila sa priključnim vozilima i autobuse izvan "Plave zone" dnevno 20,00 dinara.

9. Za korišćenje jednog posebno obeleženog mesta za parkiranje vozila van javnog parkirališta dnevno:

a) za putnička vozila i vozila do 2 tone nosivosti:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

150,00

- izvan "Plave zone"

70,00

b) za teretna vozila preko 2 tone nosivosti i autobuse:

 

dinara

- u "Plavoj zoni"

200,00

- izvan "Plave zone"

130,00

10. Za korišćenje prostora u "Plavoj zoni" radi snabdevanja (utovar, istovar robe) dnevno:

Pešačka zona

dinara

- za putničko vozilo

1.000,00

- za teretno vozilo

1.500,00

Van Pešačke zone

dinara

- za putničko vozilo

100,00

- za teretno vozilo

200,00

11. Za korišćenje poligona za obuku vozača, korisnik (auto škola) plaća dnevno 150,00 dinara.

12. Za korišćenje taksi stajališta u toku rada taksi prevoznika, utvrđuje se komunalna taksa dnevno u iznosu od 7,00 dinara po jednom vozilu.

NAPOMENA:

1. Komunalnu taksu iz tačaka 1, 2, 3. i 4. plaća preduzeće koje je Grad osnovao ili preduzeće, odnosno preduzetnik, kome je Grad poverio obavljanje komunalne delatnosti korišćenja, uređenja i održavanja javnih parkirališta i javnih garaža.

2. Komunalnu taksu iz tačaka 5, 6, 7, 8, 10, 11. i 12. plaća vozač, odnosno korisnik obeležene javne površine.

3. Mesta na kojima se za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila naplaćuje komunalna taksa, određuje nadležni organ.

4. Obveznik komunalne takse iz tačaka 1, 2, 3. i 4. je dužan da dostavi izveštaj o korišćenju javne površine za parkiranje drumskih vozila do 5. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu koga organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja izdaje rešenje, a obaveza za plaćanje dospeva 15. u mesecu za prethodni mesec. Jedan primerak navedenog rešenja dostavlja se Gradskoj upravi nadležnoj za finansije, koja vrši naplatu komunalne takse.

5. Naplatu komunalne takse iz tačaka 5, 6, 7, 8, 10, 11. i 12. vrši Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, prilikom izdavanja rešenja.

6. Ukoliko više korisnika koriste posebno obeležen parking prostor iz tačke 11. plaćanje komunalne takse se vrši tako što svaki obveznik plaća taksu u visini 50% od propisanog iznosa.

7. Komunalna taksa iz tačke 12. naplaćuje se godišnje, prilikom izdavanja ili produženja taksi dozvole.

8. Komunalnu taksu iz tačaka 5. i 9. ne plaćaju invalidna lica u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja, komunalna taksa se plaća za svaki kvadratni metar zauzete površine u dnevnom iznosu od 25,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaća srazmerno vremenu korišćenja korisnik površine za postavljanje šatora i drugih sličnih objekata.

2. Komunalnu taksu naplaćuje Preduzeće koje upravlja zemljištem za postavljanje kampova.

Tarifni broj 8.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, raskopavanje, deponovanje građevinskog i drugog materijala, postavljanje montažnih skela i dr. utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

1. pri izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji građevinskog objekta individualnog stanovanja, dnevno:

a) do 20 m2

dinara

- na području ekstra i prve zone

50,00

- na području druge zone

20,00

- na području treće zone

10,00

- van područja treće zone

5,00

b) preko 20 m2

 

- na području ekstra i prve zone

70,00

- na području druge zone

50,00

- na području treće zone

30,00

- van područja treće zone

10,00

2. pri izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji građevinskog objekta višeporodičnog stanovanja, poslovno stambenog objekta ili poslovnog objekta, dnevno:

a) do 50m2

dinara

- na području ekstra i prve zone

400,00

- na području druge zone

300,00

- na području treće zone

200,00

- na području van treće zone

100,00

b) preko 50 m2

 

- na području ekstra i prve zone

800,00

- na području druge zone

400,00

- na području treće zone

250,00

- na području van treće zone

200,00

3. Za korišćenje prostora radi izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije građevinskog objekta višeporodičnog stanovanja, poslovnostambenog objekta i poslovnog objekta, dnevno:

 

dinara

- u ulicama u kojima se utvrđuje zabrana saobraćaja na kolovozu i trotoaru i u kojima saobraćaju vozila gradskog prevoza

10.000,00

- u ulicama u kojima se utvrđuje delimična zabrana saobraćaja na kolovozu i trotoaru i u kojima saobraćaju vozila gradskog prevoza

8.000,00

- u ostalim ulicama u kojima se utvrđuje zabrana saobraćaja na kolovozu i trotoaru

6.000,00

- u ostalim ulicama u kojima se utvrđuje delimična zabrana saobraćaja na kolovozu i trotoaru

4.000,00

NAPOMENA:

1. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom dobijanja odobrenja za korišćenje površina javne namene iz stava 1. ovog tarifnog broja izdatog od strane nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Jedan primerak akta iz stave 1. ove tačke dostavlja se Gradskoj upravi nadležnoj za finansije sa sledećim podacima: za pravno lice - naziv i adresu sedišta pravnog lica, PIB, matični broj i tekući račun; za fizičko lice - preduzetnika - ime i prezime, naziv radnje sa adresom, PIB, matični broj radnje, tekući račun radnje, JMBG i adresa stanovanja fizičkog lica.

2. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za zauzimanje javne površine za potrebe humanitarnih i nevladinih organizacija.

3. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja, ne plaća se ako se zauzima javna površina zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.