PRAVILNIK

O TIPU, VELIČINI, IZGLEDU I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Beograda", br. 62/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom određuje se tip, veličina, izgled i drugi uslovi postavljanja privremenih objekata, koji se postavljaju na javnim površinama na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Privremeni objekat u smislu ovog pravilnika je kiosk i manji montažni objekat.

Član 3

KIOSK je tipski objekat serijske proizvodnje, za pružanje šalterskih usluga, bruto površine do 9,5 m², koji se ne može zidati, već samo postaviti u izgrađenom (proizvedenom) obliku, na mestu postavljanja finalizirati montažom dodatnih tipskih elemenata i elemenata za nivelisanje, i minimalnim građevinskim radovima na izradi priključaka na komunalnu infrastrukturu.

Član 4

MANjI MONTAŽNI OBJEKAT je objekat formiran od tipskih montažnih elemenata serijske proizvodnje, bruto površine od 9,5 m2 do 30 m2, koji se postavlja montažom i minimalnim građevinskim radovima na izradi podloge i priključaka na komunalnu infrastrukturu.

Član 5

Kiosk i manji montažni objekat ne mogu se koristiti kao proširenje poslovnog prostora stalnog karaktera.

II TIPOVI KIOSKA

Član 6

Na javnim površinama, u skladu sa članom 3. ovog pravilnika, na teritoriji grada Beograda mogu se postavljati kiosci proizvedeni u sledećim tipovima:

- "Stari beogradski",

- "Deo-87",

- "Novobeogradski",

- "Bulevarski".

Tip kioska "Stari beogradski"

Član 7

Kiosk je metalne konstrukcije, osmougaone osnove, dužine stranice 1,10 m, prečnika upisanog kruga 2,5 m, bruto površine 5,5 m2, unutrašnje visine 2,40 m i ukupne visine sa jarbolom 5,04 m. Izveden je u kombinaciji materijala: čelik, drvo, mesing, bakar i staklo.

Pokriven je krovom oblika osmougaone piramide sa naglašenim krovnim vencem - nadstrešnicom i lanternom sa jarbolom na vrhu.

Fasadna platna rešena su kasetirano sa naglašenim ugaonim stubovima.

Iz ovog osnovnog tipa izvedene su pojednostavljene verzije, sa smanjenim brojem dekorativnih elemenata na fasadi i krovu, a umesto bakra i mesinga upotrebljen je bojeni pocinkovani lim i eloksirani aluminijum. Razvijeni su podtipovi većih bruto površina, uvećanog broja i dužine stranica osnove, koja osim kružnog može biti oblika izduženog poligona, ili složenog oblika nastalog njihovim kombinovanjem, pri čemu su zadržali osnovne karakteristike fasade, krova i krovnog venca.

Postavlja se na području nepokretnog kulturnog dobra ili njegove zaštićene okoline, odnosno u okviru celine koja uživa prethodni zaštitu, u skladu sa propisima o zaštiti kulturnih dobara, a može se postavljati i izvan ovih područja i celina.

Tip kioska "Deo-87"

Član 8

Kiosk je metalne konstrukcije, sastavljen od dva osnovna dela, središnjeg i bočnog, proizvedenih od standardnih i modularnih elemenata, kombinacijom kojih se formiraju gabariti različiti po obliku, mogućnostima postavljanja i korišćenja, a veličina bruto površine od 4,37 m2 do 9,37 m2.

Srednji deo izrađen je od lakih čeličnih profila u modularnoj mreži 30x30 cm, sa ispunom staklom ili limom, bruto visine 3,37 m, neto visine 3,0 m, osnove koja može biti:

- kvadratna, bruto površine 4,37 m2,

- pravougaona, bruto površine 5,75 m2,

- krstasta, bruto površine 7,56 m2 do 9,14 m2.

Pokriven je dvovodnim i viševodnim krstastim krovom i može se koristiti kao samostalni, slobodnostojeći kiosk bez sanitarnog čvora.

Bočni deo izrađen je od lakih čeličnih profila, polja ispunjenih polimerskim pločama sive boje, kao imitacija rustične fasade, osnove koja može biti:

- kvadratna, bruto površine 1,19 m2,

- pravougaona, bruto površine 2,31 m2,

i ne mogu se koristiti kao samostalni, već isključivo u funkciji središnjeg dela, kao sanitarni čvor ili magacinski prostor, i omogućavaju postavljanje kioska uz kalkan zgrade ili formiranje niza kioska.

Kiosk tip "Deo-87" poseduje dodatne spoljne elemente, kao što su: element za izlaganje robe, prodajni pult, halogeno svetlo za osvetljavanje prodajnog pulta, tendu sa mehanizmom za podizanje i spuštanje, kao i mogućnost montaže drugih elemenata projektovanih i izrađenih po narudžbini u sistemu kioska.

Postavlja se na celoj teritoriji grada Beograda.

Tip kioska "Novobeogradski"

Član 9

Kiosk je samostojeći, pravougaone osnove, dimenzija 1,60x4,00 m, bruto površine 6,4 m2, ukupne visine od kote terena do gornje ivice maske krova 3,05 m, neto visine 2,40 m.

Krov je jednovodan, u padu od 2% prema zadnjoj strani kioska. Ukupni gabarit krova nad objektom iznosi 2,60x4,00 m.

Nadstrešnica nad spoljnim pultom i pripadajućim otvorenim prostorom za kupca ima gabarit 1,00x4,00 m. Opšiven je maskom širine 0,40 m.

Osnovnu konstrukciju čine čelični profili.

Spoljašnja obloga kioska su sendvič ploče aluminijuma i plastične mase, ili inoks ploče na vodootpornim šper pločama.

Može se postavljati pojedinačno ili u grupi modifikovanih objekata.

Poseduje ugradnu pomičnu vitrinu površine 0,5 m2.

Predviđene su instalacije slabe i jake struje i za odvođenje atmosferske vode.

Postavlja se na području gradske opštine Novi Beograd.

Tip kioska "Bulevarski"

Član 10

Kiosk je samostojeći, pravougaone osnove, dimenzija 1,20x2,48 m, bruto površine 2,98 m2, ukupne visine od kote terena do gornje ivice maske krova 3,45 m, neto visine 2,40 m.

Krov je dvovodan, u padu od 2% prema prednjoj i zadnjoj strani kioska. Ukupni gabarit krova nad objektom iznosi 1,97x2,48 m.

Nadstrešnica nad spoljnim pultom i pripadajućim otvorenim prostorom za kupca ima gabarit 0,77x2,48 m.

Osnovnu konstrukciju čine čelični profili.

Strukturu poda, zida i plafona čini sa unutrašnje strane vodootporna šper ploča, u sredini tabla od tvrde poliuretanske pene, a sa spoljašnje strane pocinkovani plastificirani lim.

Spoljašnja obloga kioska je perforirani prohromski lim-inoks na vodootpornoj šper ploči ili visokopresovanom laminatu.

Prednja i zadnja strana kioska ostakljena je termoizolacionim staklom.

Opremljen je elektroinstalacijama jake i slabe struje i mašinskim instalacijama grejanja i klimatizacije.

Kiosk se postavlja užom bočnom stranom upravno na pravac ulice.

Osim postavljanja u osnovnom gabaritu dimenzija 1,20x2,48 m, bruto površine 2,98 m2, može biti postavljen sa servisnim objektom istovetnih dimenzija i konstrukcije na rastojanju 1,55 m tako da su spojeni nadstrešnicama, pri čemu se formira pripadajuća slobodna površina od 3,84 m, a zauzeta površina dimenzija 3,95x2,48 m iznosi 9,79 m2.

Udvajanjem osnovnog gabarita kioska moguće je formirati kiosk većeg gabarita dimenzija 2,44x2,48 m, bruto površine 5,95 m2.

Postavlja se na potezu Bulevara kralja Aleksandra na području gradske opštine Zvezdara.

III TIPOVI MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 11

Na javnim površinama, shodno članu 4. ovog pravilnika mogu se postavljati manji montažni objekti sledećih tipova montaže:

- "Stari beogradski",

- "Deo-87".

Tip montaže "Stari beogradski"

Član 12

Ovaj tip montaže izveden je iz kioska tip "Stari beogradski", pri čemu se formiranje manjeg montažnog objekta postiže uvećavanjem broja stranica osnove kružnog ili izduženog poliedra i njihovim kombinovanjem, a objekat može biti različitog oblika osnove, bruto površine i mogućnosti postavljanja i korišćenja, zadržavajući pri tome osnovne karakteristike fasade, krova i krovnog venca.

Ostale karakteristike utvrđene su u članu 7. ovog pravilnika.

Postavlja se na području nepokretnog kulturnog dobra ili njegove zaštićene okoline, odnosno u okviru celine koja uživa prethodni zaštitu, u skladu sa propisima o zaštiti kulturnih dobara, a može se postavljati i izvan ovih područja i celina.

Tip montaže "Deo-87"

Član 13

Ovaj tip montaže izveden je iz kioska tip "Deo-87", pri čemu se formiranje manjeg montažnog objekta postiže kombinovanjem osnovnih delova kioska, središnjeg i bočnog, ili njihovih elemenata, a objekat može biti različitog oblika osnove, bruto površine i mogućnosti postavljanja i korišćenja.

Ostale karakteristike utvrđene su u članu 8. ovog pravilnika.

Postavlja se na celoj teritoriji grada Beograda.

Član 14

Izuzetno, na mestima utvrđenim planom postavljanja kao specifičnim po prostornim i oblikovnim uslovljenostima, kod kojih nije moguće postavljanje tipova kioska i tipova montaže manjih montažni objekata utvrđenih ovim pravilnikom, mogu se postaviti posebno projektovani kiosci i manji montažni objekti.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tipu, veličini, izgledu i drugim uslovima za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama ("Službeni list grada Beograda", br. 19/95, 18/96 i 26/05)

Ovaj pravilnika stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".