PRAVILNIK
O POSTAVLJANJU I KORIŠĆENJU UREĐAJA I DRUGIH TEHNIČKIH SREDSTAVA PRILIKOM ZAŠTITE DRŽAVNE GRANICE

("Sl. glasnik RS", br. 120/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postavljanje i korišćenje uređaja i drugih tehničkih sredstava kojima se, u cilju traganja, utvrđivanja identiteta i pronalaska počinilaca krivičnih dela i prekršaja prilikom zaštite državne granice, vrši fotografisanje, snimanje i video nadzor.

Član 2

Na području graničnog prelaza, granična policija može da koristi automatske uređaje za fotografisanje, snimanje i video nadzor i druga tehnička sredstva za snimanje, odnosno fotografisanje događanja na području graničnog prelaza. Tehnički uređaji za fotografisanje, snimanje i video nadzor mogu se postaviti tako da snimaju i lične podatke.

Na području graničnih prelaza, o instaliranju automatskih uređaja za fotografisanje, snimanje i video nadzor, putnici i ostala lica moraju se upozoriti znakom upozorenja. Znak upozorenja mora biti postavljen tako da je vidljiv svim putnicima i drugim licima prilikom ulaska i izlaska iz Republike Srbije.

Znak upozorenja je veličine 50x25 cm, na njemu je slika kamere i jasno vidljiv natpis: "GRANIČNI PRELAZ - PODRUČJE POD VIDEO NADZOROM", ispisan na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom i na engleskom jeziku.

Član 3

U vršenju zaštite državne granice mogu se koristiti automatski uređaji za snimanje, fotografisanje i druga tehnička sredstva u cilju sprečavanja i utvrđivanja ilegalnog prelaska državne granice i drugih nezakonitih radnji.

Član 4

Granična policija snimke ličnih podataka prikupljenih uz pomoć uređaja i sredstava iz člana 2. ovog pravilnika obrađuje i koristi u skladu sa Zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Snimci iz stava 1. ovog člana mogu se kopirati ili na drugi način elektronski obrađivati samo radi obuke, dokazivanja u krivičnom ili prekršajnom postupku, disciplinskom postupku, za utvrđivanje stvarnog stanja u žalbenim postupcima ili kod utvrđivanja moguće materijalne odgovornosti. Snimci koji se upotrebljavaju za obuku moraju se elektronski obraditi tako da nije moguće utvrditi identitet osoba na snimcima.

Član 5

Izgled znaka upozorenja iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika dat je u Prilogu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

Granični prelaz - područje pod video nadzorom