PRAVILNIK
O NAČINU UTVRĐIVANJA POVREDA DRŽAVNE GRANICE I GRANIČNIH INCIDENATA

("Sl. glasnik RS", br. 120/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način utvrđivanja povreda državne granice i graničnih incidenata.

Član 2

Postupak utvrđivanja povreda državne granice i graničnih incidenata sprovodi granična policija na način utvrđen ovim pravilnikom, ukoliko međunarodnim sporazumom nisu određena tela koja će utvrđivati povrede državne granice i granične incidente.

Član 3

Utvrđivanje povreda državne granice i graničnih incidenata preduzima se s ciljem da se utvrde okolnosti i uzroci zbog kojih je došlo do povreda državne granice i graničnih incidenta i eventualne posledice koje su time nastupile.

Policijski službenici granične policije po prijemu obaveštenja da je izvršena neka od radnji koja predstavlja povredu državne granice ili granični incident preduzimaju mere i radnje potrebne za obezbeđenje tragova i drugih materijalnih dokaza.

Član 4

U slučaju povrede državne granice ili graničnog incidenta, policijski službenici granične policije:

1) izlaze na mesto nastanka incidenta;

2) obezbeđuju mesto nastanka incidenta;

3) obezbeđuju tragove, materijalne dokaze i svedoke koji potvrđuju postojanje incidenta;

4) vrše uviđaj i sačinjavaju zapisnik.

O povredi državne granice i graničnom incidentu obaveštava se organ državne uprave nadležan za spoljne poslove.

Član 5

Kod povreda državne granice i graničnih incidenta koji su posledica izvršenja kažnjivog dela, postupa se u skladu sa odredbama propisa koji uređuju prekršajni i krivični postupak i u skladu sa propisima o međunarodnoj policijskoj saradnji.

Kod povreda državne granice i graničnih incidenta, kojima je pričinjena materijalna šteta, visina materijalne štete i obeštećenje utvrđuje se na način predviđen međunarodnim ugovorom.

Ako međunarodnim ugovorom nije predviđen način utvrđivanja visine materijalne štete i obeštećenja, dokumentacija koja se odnosi na utvrđivanja visine materijalne štete i obeštećenja, dostavlja se preko organa državne uprave nadležnog za unutrašnje poslove organu državne uprave nadležnom za spoljne poslove, radi regulisanja obeštećenja diplomatskim putem.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu utvrđivanja i rešavanja graničnih incidenata i drugih povreda državne granice ("Službeni list SFRJ", broj 12/80).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".