DALJINAR
ZA MEĐUMESNI SAOBRAĆAJ

("Sl. glasnik RS", br. 120/2012)

Član 1

Ovim daljinarom utvrđuje se udaljenost u kilometrima između autobuskih stanica, odnosno autobuskih stajališta (u daljem tekstu: stanica, odnosno stajališta) sa minimalnim vremenima vožnje autobusa između stanica, odnosno stajališta na određenoj relaciji, odnosno delu relacije, koji se objavljuju na sajtu Privredne komore Srbije: www.pks.rs i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Udaljenost između stanica, odnosno stajališta je stvarna dužina koja je utvrđena merenjem na relaciji, odnosno delu relacije.

Udaljenost između stanica, odnosno stajališta na svakoj relaciji, odnosno delu relacije, utvrđena je u kilometrima i desetim delovima kilometra.

Član 3

Minimalno vreme vožnje je najmanje potrebno vreme vožnje da se pređe udaljenost između stanica, odnosno stajališta.

Minimalno vreme vožnje na relacijama, odnosno delovima relacija iskazano je u minutima.

Član 4

Prevoznik u red vožnje unosi udaljenost između stanica, odnosno stajališta utvrđenu ovim daljinarom, kao i minimalno vreme vožnje na relacijama i njihovim delovima koje nije kraće od minimalnog vremena vožnje utvrđenog ovim daljinarom.

Određivanje udaljenosti između stanica, odnosno stajališta za određeni red vožnje koji je sastavljen od dve ili više relacija, odnosno delova relacija utvrđenih ovim daljinarom, vrši se na način da se na poslednju vrednost prethodnih relacija, odnosno delova relacija, kumulativno dodaju vrednosti udaljenosti stanica, odnosno stajališta narednih relacija, odnosno delova relacija.

Član 5

Ovim daljinarom nije predviđeno zadržavanje na stanicama, odnosno stajalištima.

Prilikom izrade reda vožnje prevoznik unosi vreme vožnje koje ne može biti manje od minimalnog vremena vožnje koje je utvrđeno ovim daljinarom, uvećano za minut za svako stajalište koje je uneto u red vožnje, odnosno za svaku stanicu za koju redom vožnje nije predviđeno zadržavanje.

Član 6

Izmena i dopuna ovog daljinara vrši se na zahtev prevoznika u smislu merenja novih relacija, odnosno delova relacija i promena eksploatacionih uslova na postojećim relacijama, odnosno delovima relacija.

Izmene i dopune iz stava 1. ovog člana utvrđuje Skupština Privredne komore Srbije na predlog Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice.

Član 7

Ovaj daljinar stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".