ODLUKA

O USVAJANJU GODIŠNJEG PLANA UPOTREBE VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2012. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 121/2012)

1. Usvaja se Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PLAN
UPOTREBE VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2012. GODINI

 

I NAZIV PLANIRANIH MULTINACIONALNIH OPERACIJA

Na osnovu člana 7. st. 2. i 3. Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 88/09) planirana je upotreba Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u 2012. godini u sledećim multinacionalnim operacijama:

1. Ministarstvo odbrane:

1) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUSCO;

2) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL;

3) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obali Slonovače - UNOCI;

4) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP;

5) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL;

6) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku - UNTSO;

7) Angažovanje kapaciteta Vojske Srbije u okviru sistema "stand by" aranžmana Ujedinjenih nacija - UNSAS;

8) Misija Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Republici Ugandi - EUTM Somalia;

9) Vojna operacija pomorskih snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici - EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA.

2. Ministarstvo unutrašnjih poslova:

1) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL;

2) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP;

3) Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH;

4) Civilne misije Evropske unije za upravljanje krizama.

II MANDAT PLANIRANIH MULTINACIONALNIH OPERACIJA

1. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUSCO uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1279 od 30. novembra 1999. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2053 od 27. juna 2012. godine mandat misije je produžen do 30. juna 2013. godine.

2. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1509 od 19. septembra 2003. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2066 od 17. septembra 2012. godine mandat misije je produžen do 30. septembra 2013. godine.

3. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obali Slonovače - UNOCI uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1528 od 27. februara 2004. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2062 od 26. jula 2012. godine mandat misije je produžen do 31. jula 2013. godine.

4. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 186 u martu 1964. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2058 od 19. jula 2012. godine mandat misije produžen je do 30. januara 2013. godine.

5. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL uspostavljena je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 425 i 426 od 19. marta 1978. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2064 od 31. avgusta 2012. godine mandat misije je produžen do 31. avgusta 2013. godine.

6. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku - UNTSO uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 50 (1948). Mandat misije je uspostavljen 1948. godine i ne podleže periodičnom produžavanju.

7. Angažovanje kapaciteta Vojske Srbije u okviru sistema "stand by" aranžmana Ujedinjenih nacija - UNSAS, vršiće se u skladu sa potrebama Ujedinjenih nacija.

8. Misija Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Republici Ugandi - EUTM Somalia uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1872 (2009) i odlukama Saveta Evropske unije br. 96 i 197 (2010). U skladu sa Odlukom Saveta Evropske unije broj 483 od 28. jula 2011. godine mandat misije je produžen do decembra 2012. godine.

9. Vojna operacija pomorskih snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici - EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA uspostavljena je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 1814, 1816, 1838 i 1846 (2008) i odlukama Saveta Evropske unije broj 851 od 10. novembra 2008. godine i broj 918 od 8. decembra 2008. godine. U skladu sa Odlukom Saveta Evropske unije broj 766 od 7. decembra 2010. godine, mandat misije je produžen do 12. decembra 2012. godine.

10. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1542 od 30. aprila 2004. godine. U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2070 od 12. oktobra 2012. godine, mandat misije produžen je do 15. oktobra 2013. godine.

III PREGLED MULTINACIONALNIH OPERACIJA ČIJE JE IZVRŠAVANJE U TOKU SA OCENOM STANJA

1. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo - MONUSCO

Vojska Srbije učestvuje u MONUSCO od 7. marta 2003. godine sa medicinskim timom za evakuaciju vazdušnim putem (AMET), sastava šest lica, a od 28. jula 2010. godine učešće je prošireno štabnom grupom od dva lica. Trenutno je u MONUSCO angažovano osam pripadnika Vojske Srbije.

Medicinski tim se angažuje na period od šest meseci, a namenjen je za medicinsku evakuaciju vazdušnim putem povređenih i obolelih pripadnika misije.

Štabna grupa se angažuje na period od godinu dana, na praćenju aktivnosti i izradi procene o pokretima pobunjeničkih grupa, prijemu i obradi izveštaja i informisanju vojnog rukovodstva misije.

U 2012. godini planirana je realizacija redovnih rotacija angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

Situacija u MONUSCO je trenutno složena. Na istoku zemlje je situacija složenija zbog učestalih napada paravojnih formacija, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

2. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liberiji - UNMIL

Vojska Srbije učestvuje u UNMIL sa vojnim posmatračima od 10. decembra 2003. godine. Trenutno su u UNMIL angažovana četiri pripadnika Vojske Srbije sa mandatom u trajanju od godinu dana.

Vojni posmatrači su angažovani na sprečavanju ilegalne trgovine, podršci razvoju ljudskih prava, unapređenju i podršci razvoju sektora bezbednosti i obavljanju redovnih zadataka patroliranja u području razmeštaja.

U 2012. godini planirana je realizacija redovnih rotacija angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u UNMIL od aprila 2004. godine, u sklopu policijskog dela misije. Trenutno je u misiji angažovano šest policijskih službenika.

Policijski službenici angažuju se sa mandatom u trajanju od godinu dana. Do sada je u UNMIL bilo angažovano 42 policijskih službenika, od čega pet žena.

U 2012. godini planirana je redovna rotacija (zamena) šest policijskih službenika.

Rad policijskih službenika u misiji sastoji se od savetovanja, nadgledanja rada i treninga policijskih službenika Nacionalne policije Liberije.

Situacija u Republici Liberiji je stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

3. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Obali Slonovače - UNOCI

Vojska Srbije učestvuje u UNOCI od 1. maja 2004. godine sa vojnim posmatračima. Trenutno su u UNOCI angažovana tri pripadnika Vojske Srbije sa mandatom u trajanju od godinu dana.

Vojni posmatrači su angažovani na praćenju prekida neprijateljstava, nasilja, sprečavanju ilegalne trgovine i obavljanju redovnih zadataka patroliranja u području razmeštaja.

U 2012. godini planirana je realizacija redovnih rotacija angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

Trenutna situacija u Republici Obali Slonovače je nestabilna, ali bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

4. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Kipar - UNFICYP

Vojska Srbije učestvuje u UNFICYP od 21. oktobra 2010. godine sa štabnim oficirom i odeljenjem od šest lica, a od 23. septembra 2011. godine učešće je prošireno sa dva vojna posmatrača (MOLO) i pešadijskim vodom do 37 lica. Trenutno je u UNFICYP angažovano 46 pripadnika Vojske Srbije.

Štabni oficir i vojni posmatrači se angažuju na period od godinu dana, a pripadnici odeljenja i voda se angažuju na period od šest meseci.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na zadacima nadgledanja linije razdvajanja, sprečavanju obnove neprijateljstava između sukobljenih strana, pružanja podrške u sprovođenju humanitarnih operacija i uspostavljanju i održavanju vladavine prava.

U 2012. godini planirana je realizacija redovnih rotacija angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova planirano je da u 2012. godini otpočne angažovanje sa dva policijska službenika u sklopu policijskog dela misije (UNPOL).

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bili bi angažovani u istragama kriminalnih dela počinjenih u zoni razdvajanja, na kontroli pristupa civila u zoni razdvajanja, nadgledanju granične tačke između severa i juga, rešavanju civilnih sporova stanovnika dve zajednice u zoni razdvajanja.

Situacija u Republici Kipar je stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

5. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban - UNIFIL

Vojska Srbije učestvuje u UNIFIL od 21. decembra 2010. godine, sa štabnim oficirima. Trenutno je u UNIFIL angažovano pet pripadnika Vojske Srbije sa mandatom u trajanju od šest meseci.

Pripadnici Vojske Srbije se angažuju na koordinaciji aktivnosti u cilju osmatranja, praćenja i održavanja prekida neprijateljstava između sukobljenih strana, pomoći libanskoj vladi da efektivno uspostavi vlast i kontrolu na sopstvenoj teritoriji i pružanju pomoći u sprovođenju humanitarnih operacija radi normalizacije životnih uslova, povratka raseljenih lica i podrške uspostavljanju vladavine prava.

U 2012. godini planirana je realizacija redovnih rotacija angažovanih pripadnika Vojske Srbije. Pored navedenog, planirano je povećanje angažovanja dodatnim upućivanjem 58 pripadnika Vojske Srbije i to štabnih oficira, medicinskog tima i jedinice nivoa voda sa elementom za podršku.

Opšta bezbednosno-politička situacija u Republici Liban je pogoršana, ali bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije.

6. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku - UNTSO

Vojska Srbije do sada nije učestvovala u misiji Ujedinjenih nacija za nadgledanje primirja na Bliskom istoku - UNTSO.

U skladu sa važećim mandatom, Misija je angažovana na sprečavanju obnove sukoba između Izraela i arapskih zemalja. Zadatak snaga Ujedinjenih nacija je nadgledanje linije razdvajanja i prekida vatre između sukobljenih snaga u području Sueckog kanala i Golanske visoravni i istovremeno pružanje pomoći i podrške snagama Ujedinjenih nacija u južnom Libanu. Misija UNTSO trenutno angažuje vojne posmatrače u okviru tri različite misije Ujedinjenih nacija na Bliskom Istoku: Posmatračka grupa Liban (Observer Group Lebanon - OGL) koja podržava UNIFIL na jugu Libana, Posmatračka grupa na Golanu (Observer Group Golan - OGG) i Posmatračka grupa Egipat (Observer Group Egypt - OGE).

Vojska Srbije je planirala da u 2012. godini otpočne angažovanje u navedenoj mirovnoj operaciji upućivanjem jednog vojnog posmatrača. Period angažovanja vojnog posmatrača je godinu dana.

Bezbednosna situacija u zoni odgovornosti UNTSO relativno je stabilna i karakteriše je grupisanje jedinica izraelskih oružanih snaga prema Libanu i nerešen problem razgraničenja između Libana, Izraela i Sirije.

7. Angažovanje kapaciteta Vojske Srbije u okviru sistema "stand by" aranžmana Ujedinjenih nacija - UNSAS

U skladu sa izvršavanjem preuzetih obaveza iz Povelje Ujedinjenih nacija koje se odnose na međunarodnu saradnju i upotrebu Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija van granica Republike Srbije, donet je Zakon o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih nacija o doprinosu sistemu "stand by" aranžmana Ujedinjenih nacija - UNSAS, radi stavljanja određenih kapaciteta Vojske Srbije na raspolaganje Ujedinjenim nacijama za angažovanje u multinacionalnim operacijama ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 2/12).

Angažovanje kapaciteta Vojske Srbije, obuhvaćenih "stand by" aranžmanom, realizuje se u mirovnim operacijama sa mandatom Ujedinjenih nacija, za koje Ujedinjene nacije upute zahtev Republici Srbiji za angažovanje dostavljenih kapaciteta.

Kapaciteti Vojske Srbije za potrebe angažovanja, saglasno "stand by" aranžmanu sa Ujedinjenim nacijama, su:

- medicinski tim (šest lica);

- hirurški tim (šest lica);

- 10 vojnih posmatrača;

- 15 štabnih oficira.

8. Misija Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Republici Ugandi - EUTM Somalia

Vojska Srbije do sada nije učestvovala u Misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Ugandi - EUTM Somalia.

Misija Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Republici Ugandi je, u skladu sa važećim mandatom, angažovana na ponovnom uspostavljanju, obuci, opremanju i održavanju stepena spremnosti Somalijskih snaga bezbednosti. Istovremeno, podstiču se države članice Evropske unije, kao i međunarodne i regionalne organizacije, da ponude tehničku podršku za obuku i opremanje Somalijskih snaga bezbednosti.

Zadatak Misije je pružanje podrške Somalijskoj prelaznoj vladi, pomoć narodu i stabilizacija trenutne situacije. Vojna obuka se izvodi u Republici Ugandi, gde su bezbednosni uslovi bolji nego u Somalijskoj Republici. Misija se odvija uz saradnju sa Ujedinjenim nacijama i Afričkom unijom.

Vojska Srbije planira da u 2012. godini otpočne angažovanje u navedenoj misiji Evropske unije upućivanjem jednog štabnog oficira. Period angažovanja štabnog oficira je šest meseci.

Bezbednosna situacija u Republici Ugandi je relativno stabilna. Opasnost od povremenih terorističkih napada u zoni multinacionalne operacije Evropske unije nije isključena.

9. Vojna operacija pomorskih snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici - EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA

Vojska Srbije do sada nije učestvovala u vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici - EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA.

Vojna operacija pomorskih snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici - EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA je, u skladu sa važećim mandatom, angažovana na sprečavanju i prevenciji delovanja pirata i oružane pljačke duž obale Somalijske Republike. Operacija se izvodi u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Pomorske snage Evropske unije izvode operaciju u zoni Crvenog mora, Adenskog zaliva i Indijskog okeana. Pored država članica Evropske unije, multinacionalnoj operaciji povremeno daju doprinos i države koje nisu članice Evropske unije: Norveška, Hrvatska, Crna Gora i Ukrajina.

Vojska Srbije je planirala da u 2012. godini otpočne angažovanje u navedenoj operaciji Evropske unije upućivanjem dva štabna oficira i medicinskog tima do tri lica. Period angažovanja pripadnika Vojske Srbije je šest meseci.

Bezbednosna situacija u Somalijskoj Republici je nestabilna zbog prisustva kriminalnih grupa koje su organizatori piratskih napada u obalnom pojasu, ali bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije. Prisustvo vojnih pomorskih snaga zemalja Evropske unije, Severnoatlantskog saveza, Rusije, Kine, Japana i drugih zemalja u zoni operacije, znatno smanjuje bezbednosne rizike i pretnje na moru.

10. Mirovna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Haiti - MINUSTAH

Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u MINUSTAH od marta 2008. godine, u sklopu policijskog dela misije. Trenutno je u misiji angažovano pet policijskih službenika sa mandatom u trajanju od godinu dana.

U 2012. godini planirana je redovna rotacija (zamena) pet policijskih službenika.

Rad policijskih službenika u misiji sastoji se od savetovanja, nadgledanja rada i treninga policijskih službenika Nacionalne policije Haitija.

Situacija u Republici Haiti je trenutno stabilna, bez elemenata ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

11. Civilne misije Evropske unije za upravljanje krizama

Ministarstvo unutrašnjih poslova planiralo je početak angažovanja dva policijska službenika u civilnim misijama Evropske unije za upravljanje krizama.

Sam početak angažovanja zavisiće od poziva za učešće u konkretnoj misiji, koje Evropska unija periodično upućuje zemljama koje nisu članice Evropske unije, uz praćenje procedure propisane za ovakvu vrstu angažovanja.

IV CILJEVI KOJI SE POSTIŽU UPOTREBOM VOJSKE SRBIJE I DRUGIH SNAGA ODBRANE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2012. GODINI

Odredbom člana 5. tačka 4. Zakona o odbrani ("Službeni glasnik RS", br. 116/07, 88/09, 88/09 - dr. zakon i 104/09), propisano je da se odbrana zemlje ostvaruje učešćem u multinacionalnim operacijama. Takođe, učešćem u multinacionalnim operacijama ispunjavaju se međunarodno prihvaćene obaveze, koje proizilaze iz članstva Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije važan je element spoljne politike Republike Srbije koji uveliko doprinosi da se Republika Srbija u odnosima sa državama članicama Evropske unije i Partnerstva za mir tretira kao ravnopravni partner, koji aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u svetu.

Angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije, u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, Republika Srbija bi se integrisala u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije, što bi imalo povoljan uticaj i na ukupan proces evropskih integracija Republike Srbije.

Učešćem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Republika Srbija potvrđuje interes i nameru da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava i mira.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova učešćem u multinacionalnim operacijama stiču nova iskustva i imaju priliku da tokom izvršavanja administrativnih delatnosti stiču znanja u primeni najnovijih tehnologija i elektronskog poslovanja. Pored toga, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznaju se sa standardizovanim policijskim procedurama, čime se u perspektivi olakšava integrisanje naše policije u međunarodnu policijsku saradnju i prilagođavanje načina rada svetskim standardima.

V RASPOLOŽIVE SNAGE I MATERIJALNA I FINANSIJSKA SREDSTVA ZA UČESTVOVANJE U MULTINACIONALNIM OPERACIJAMA U 2012. GODINI

Godišnjim planom upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini planirano je upućivanje do 222 pripadnika Vojske Srbije i 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vojska Srbije raspolaže adekvatno obučenim ljudstvom za učešće u multinacionalnim operacijama, prema dinamici i strukturi Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini.

Za realizaciju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2012. godini potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 525.767.000 dinara, koja su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 101/11 i 93/12), u okviru razdela Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.