PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2012. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2012, 10/2012 - ispr., 50/2012, 53/2012 i 54/2012 - ispr.)

1. Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih u budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 283.713.230,43 dinara, ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada, dela sredstava po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine koja se naplaćuju po Zakonu o zaštiti životne sredine, od neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina po Odluci o budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 50/11 i 47/12) i po osnovu donacija i to od:

- naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine

240.000.000,00 dinara;

 

 

- dela naknade za zagađivanje životne sredine

31.100.000,00 dinara;

   

- neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina

11.413.230,43 dinara i

   

- donacija

1.200.000,00 dinara.

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanje podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

I. Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte

189.213.230,43 dinara

Deo sredstava za realizaciju podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata u iznosu od 177.800.000,00 dinara planiran je iz izvora 01 - prihodi iz budžeta, a deo sredstava u iznosu od 11.413.230,43 dinara planiran je iz izvora 13 - neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina.

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- očuvanje i unapređenje zelenila u funkciji zaštite životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada,

- izradu katastra zelenila na teritoriji Grada Novog Sada,

- obezbeđivanje uslova za izradu lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini,

- mere zaštite životne sredine u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine, u skladu sa zakonom,

- druge podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

U realizaciji podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata prioritet će imati projekti očuvanja i unapređenja zelenila koji u značajnoj meri doprinose unapređenju životne sredine, a za čijom realizacijom se utvrdi potreba na nivou Grada Novog Sada.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Novog Sada

21.200.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje i prognoza aeropolena,

- praćenje nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenje kvaliteta vode javnih kupališta,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje ultraljubičastog (UV) zračenja,

- praćenje elektromagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta,

- merenja u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine.

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada

8.750.000,00 dinara

Aktima Skupštine Grada Novog Sada stavljena su pod zaštitu Park prirode "Begečka jama" i spomenici prirode: "Kamenički park", "Futoški park", "Koprivić u centru Novog Sada", "Javorolisni platan u Novom Sadu", "Američki platan na Sajlovu", "Dud na Čenejskom salašu", "Platan u dvorištu škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu i "Američki platan u Futogu".

U 2012. godini će se razmatrati planovi upravljanja zaštićenim područjem i finansirati ili sufinansirati realizacija prioritetnih programskih aktivnosti, a na osnovu konkretnih projekata ponuđenih od strane upravljača zaštićenog područja.

IV. Naučnoistraživačke programe i projekte

10.850.000,00 dinara

Na osnovu Javnog konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju naučno-istraživačkih programa i projekata i aktivnosti na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 6/06), sredstvima u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara, sufinansiraće se naučnoistraživački projekti iz oblasti životne sredine, za kojima postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada, a koji daju primenljive naučne rezultate u kraćem vremenskom periodu, uz konkretna rešenja koja doprinose zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada.

Na osnovu posebnog akta Gradonačelnika Grada Novog Sada, a zavisno od potreba Grada finansiraće se ili sufinansirati naučnoistraživački projekti iz oblasti životne sredine čiji rezultati i rešenja omogućavaju rešavanje prioritetnih problema i doprinose zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada. Za realizaciju ovih naučnoistraživačkih projekata planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 850.000,00 dinara.

V. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

25.100.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava) će, sredstvima u ukupnom iznosu od 15.100.000,00 dinara, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima realizovati projekte, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja, kao što su:

- sajmovi zaštite životne sredine,

- Sat za planetu,

- Dan planete Zemlje,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- Dan Dunava,

- Novosadsko proleće,

- Novosadska jesen,

- Festival meda,

- Stablo generacije,

- Dani bez automobila,

- Jelka sa busenom,

- EKOprofit Novi Sad,

- drugi značajni datumi, događaji, manifestacije, akcije i projekti.

Obrazovne i druge aktivnosti koje doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine sufinansiraće se i sredstvima u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 dinara a na osnovu javnog konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju naučno-istraživačkih programa i projekata i aktivnosti na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine.

VI. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

7.000.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine; javnosti rada Uprave i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano inoviranje i rekonstrukcija Internet prezentacije Uprave i izrada publikacija sa pratećim troškovima, kao što su katalogizacija u publikaciji (CIP), Međunarodni standardni broj publikacije (ISBN) i slično, kao i izrada drugog edukativnog materijala. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

VII. Troškove realizacije Programa

21.600.000,00 dinara

Sredstva namenjena za troškove realizacije Programa koristiće se za obezbeđivanje uslova za realizaciju programskih aktivnosti, kao što su:

- zakup prostora i opreme,

- plaćanje troškova platnog prometa i bankarskih usluga (devizna plaćanja),

- objavljivanje oglasa za javne nabavke, objavljivanje Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje naučnoistraživačkih programa i projekata i aktivnosti na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada u sredstvima javnog informisanja i slično,

- isplata naknade Javnom komunalnom preduzeću "Informatika" za obavljanje poslova objedinjene naplate naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada i

- drugi troškovi realizacije programa.

4. Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvarivati po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Novog Sada i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

5. Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos preostalog neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina koji se utvrdi po donošenju Završnog računa Budžeta Grada Novog Sada za 2011. godinu i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

6. Uprava prati i nadzire namensko korišćenje sredstava Fonda i izvršavanje ugovornih prava i obaveza korisnika sredstava.

1) neposrednim uvidom ovlašćenog lica Uprave i/ili

2) na osnovu obaveštenja i dokumentacije dostavljene od strane korisnika sredstava.

7. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".