PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA NAPUŠTENIH PASA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 25/2010 i 38/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuje postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih pasa na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Oštećeno lice je obavezno, da nakon ujeda psa, podnese pisanu prijavu o nastalom događaju JKP "Komrad" Vranje - Higijeničarskoj službi, u roku od 24 časa od trenutka ujeda.

Izuzetno, zbog medicinske intervencije, odnosno zadržavanja, taj rok se može produžiti, ali najduže do 72 časa od ujeda.

Oštećeno lice je obavezno, da u prijavi navede sve okolnosti vezane za kritičan slučaj, da navede mesto i vreme, eventualne svedoke, kao i da opiše psa od koga je pretrpeo povrede. Takođe, oštećeno lice je u obavezi, da sa Higijeničarskom službom ode na lice mesta, ukoliko je to neophodno radi daljeg utvrđivanja činjenica vezanih za događaj.

JKP "Komrad" Vranje - Higijeničarska služba je obavezna da oštećenom licu izda potvrdu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme sve neophodne mere i aktivnosti na pronalaženju, hvatanju i zbrinjavanju napuštenog psa.

JKP "Komrad" je u obavezi, da ustroji i uredno vodi evidenciju Higijeničarske službe o poslovima hvatanja i zbrinjavanja napuštenih pasa u prihvatilište za pse, kao i evidenciju o podnetim prijavama i izdatim potvrdama oštećenim licima, kao i da o tome dostavlja Gradskom veću periodične izveštaje.

Član 3

Oštećeno lice je u obavezi, da se odmah po nastanku štetnog događaja javi u nadležnu zdravstvenu ustanovu (prijemno trijažno odeljenje ili odeljenje hirurgije), radi zbrinjavanja i hospitalizacije.

Oštećeno lice je u obavezi, da o nesrećnom slučaju bez oklevanja obavesti Policijsku upravu Vranje, o čemu će nadležna lica da sačine službenu belešku.

Član 4

Oštećeno lice Gradskom javnom pravobranilaštvu podnosi zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenog psa, na obrascu koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtev za naknadu štete u smislu stava 1. ovog člana, oštećeno lice može da podnese najkasnije 8 dana od dana štetnog događaja.

Ovaj rok se može produžiti iz objektivnih razloga (vremenski period lečenja, pribavljanje medicinske dokumentacije), ali ne duže od 15 dana od dana nastanka štetnog događaja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, oštećeno lice dostavlja i sledeću dokumentaciju (u originalu ili overenoj fotokopiji):

1) ičnu kartu, odnosno izvod iz matične knjige rođenih za maloletno lice;

2) potvrdu izdatu od strane JKP "Komrad" Vranje, da je slučaj prijavljen i evidentiran;

3) službenu belešku izdatu od strane Policijske Uprave Vranje;

4) kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na povrede i lečenje;

5) fotografije mesta ujeda;

6) druge dokaze koji mogu biti od značaja za rešavanje zahteva.

Član 5

Podnete zahteve iz člana 4. ovog Pravilnika, Gradsko javno pravobranilaštvo dostavlja Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda napuštenih pasa.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Gradsko veće posebnim aktom.

Aktom o obrazovanju Komisije, utvrđuje se broj i sastav komisije, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 6

Po razmatranju primljenog zahteva, Komisija upućuje predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu da:

- prihvati zahtev i sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila;

- odbije zahtev;

- odbaci zahtev;

- pokrene sudski postupak protiv lica, ukoliko postoji osnovana sumnja da se radi o simulovanoj radnji.

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Gradskom javnom pravobranilaštvu u smislu stava 1 ovog člana, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 7

Gradsko javno pravobranilaštvo je obavezno da u roku od 10 dana od dana prijema predloga Komisije donese akt po zahtevu oštećenog lica.

Član 8

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".