REŠENJE

O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA UNAPREĐENJA SAVETODAVNIH POSLOVA U POLJOPRIVREDI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2012. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2012, 31/2012 i 40/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Godišnji program unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za 2012. godinu, aktivnosti koje se odnose na obavljanje savetodavnih poslova u poljoprivredi, broj savetodavaca, područja na kojima se obavljaju ti poslovi, obim, rokovi i način sprovođenja aktivnosti, izvori, raspored i način korišćenja sredstava, kao i način kontrole sprovođenja ovog programa.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

GODIŠNJI PROGRAM
UNAPREĐENJA SAVETODAVNIH POSLOVA U POLJOPRIVREDI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2012. GODINU

I

Godišnjim programom unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za 2012. godinu" (u daljem tekstu: Godišnji program) utvrđuju se aktivnosti u 2012. godini, koje se odnose na obavljanje savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Godišnjim programom definisani su: broj savetodavaca, područja na kojima se obavljaju ti poslovi, obim, rokovi i način sprovođenja aktivnosti, izvori, raspored i način korišćenja sredstava, kao i način kontrole sprovođenja ovog programa.

II

Na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u realizaciji Godišnjeg programa, učestvuje Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine, kao jedinstven sistem, koji je sastavljen od savetodavnih sektora poljoprivrednih stručnih službi AP Vojvodine, sa sledećim područjem delovanja:

1. "PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad, angažovaće 9 savetodavaca za opštine: Novi Sad, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci, Temerin, Titel i Žabalj;

2. "PSS Vršac" d.o.o. Vršac, angažovaće 10 savetodavaca za opštine: Vršac, Bela Crkva, Plandište i Kovin;

3. "PSS Bačka Topola" d.o.o. Bačka Topola, angažovaće 6 savetodavaca za opštine: Bačka Topola i Mali Iđoš;

4. "PSS Ruma" d.o.o. Ruma, angažovaće 7 savetodavaca za opštine: Ruma, Irig i Inđija;

5. "PSS Sombor" d.o.o. Sombor, angažovaće 8 savetodavaca za opštine: Sombor, Apatin i Odžaci;

6. PDS Institut "Tamiš" Pančevo, angažovaće 10 savetodavaca za opštine: Pančevo, Alibunar, Kovačica i Opovo;

7. "PSS Senta" d.o.o. Senta, angažovaće 7 savetodavaca za opštine: Senta, Ada, Kanjiža i Čoka;

8. "PSS Subotica" ad Subotica, angažovaće 5 savetodavaca za opština: Subotica;

9. "PSS Vrbas" d.o.o. Vrbas, angažovaće 7 savetodavaca za opština: Vrbas, Kula, Srbobran i Bečej;

10. "PSS Zrenjanin" d.o.o. Zrenjanin, angažovaće 11 savetodavaca za opštine: Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej;

11. "PSS Kikinda" d.o.o., angažovaće 6 savetodavaca za opštine: Kikinda i Novi Kneževac;

12. "PSS Sremska Mitrovica" d.o.o. Sremska Mitrovica, angažovaće 6 savetodavaca za opštine: Sremska Mitrovica, Šid, Pećinci i Stara Pazova, i

13. "Enološka stanica" d.o.o. Vršac, angažovaće 1 savetodavca za opštine: Vršac i druge opštine (po potrebi), na području Vojvodine gde je zastupljena proizvodnja voća i grožđa i gde se vrši prerada istih u vino i rakiju (savetodavni rad vezan za proizvodnju vina i rakije).

Broj angažovanih savetodavaca i područja delovanja savetodavnih sektora poljoprivrednih stručnih službi, koja su definisana u stavu 2. tačke II, mogu se menjati u skladu sa odlukom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Poslove poljoprivrednog savetodavstva, poljoprivredne stručne službe sprovode u skladu sa Zakonom o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede ("Sl. glasnik RS", br. 30/10).

III

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list APV", broj 23/11 i 3/12 - rebalans), za realizaciju Godišnjeg programa planirana su sredstva u iznosu od ukupno 139.648.000,00 dinara i to iz: izvori finansiranja: 01 00 - Prihodi iz budžeta (119.148.000,00 dinara) i 12 04 - Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije (20.500.000,00 dinara).

IV

Godišnjim programom predviđa se obim i vrsta poslova koje će na terenu sprovoditi 94 savetodavca, zaposlena u savetodavnim sektorima 12 poljoprivrednih stručnih službi sa područja AP Vojvodine i Enološke stanice iz Vršca.

Cilj Godišnjeg programa, koji sprovode savetodavci Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, je podizanje opšteg nivoa informisanosti i znanja poljoprivrednih proizvođača, čime se doprinosi boljoj organizovanosti poljoprivrednika u upravljanju sopstvenim gazdinstvom, podstiče stvaranje novih udruženja i jača svest o očuvanju životne sredine. Na ovaj način ostvaruje se ekonomičnija, kvalitetnija i tržišno orijentisana poljoprivredna proizvodnja, povećava zaposlenost i stvaraju uslovi za bolji život i rad na selu. Povećanjem konkurentnosti i modernizacijom poljoprivrede podstiče se ruralni razvoj.

Godišnji programom planirana je realizacija osnovnog i posebnih programa.

V

Osnovni program Godišnjeg programa, obuhvata poslove poljoprivrednog savetodavstva, koje će na terenu sprovoditi 94 savetodavca zaposlena u poljoprivrednim stručnim službama sa područja AP Vojvodine i Enološke stanice iz Vršca.

Cilj sprovođenja osnovnog programa je uvođenje novih modernih tehnologija poljoprivredne proizvodnje u našu praksu, putem podizanja informisanosti i znanja poljoprivrednih proizvođača.

Povećanjem kvaliteta i obima poljoprivredne proizvodnje, proizvodnjom zdravstveno bezbedne hrane koja je konkurentna na domaćem i svetskom tržištu povećava se uposlenost stanovništva, čuva prirodna sredina od zagađenja, koriste raspoloživi resursi na selu, što sve zajedno treba da doprinese povećanju dohotka, modernizaciji poljoprivrede i unapređenju ruralnog razvoja.

Sredstva opredeljena za realizaciju osnovnog programa se koriste za rad i troškove koji proizilaze iz rada savetodavaca.

Za realizaciju osnovnog programa u 2012. godini planirana su sredstava u iznosu od 99.748.000,00 dinara, sa PDV-om.

VI

Osnovni program obuhvata sledeće savetodavne poslove:

• Pružanje saveta vezano za biljnu i stočarsku proizvodnju u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača

Svaki savetodavac je u obavezi da sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima tokom 2012. godine ostvari minimum 250 sati savetodavnog rada.

• Saradnja sa odabranim domaćinstvima

U cilju unapređenja proizvodnje prate se različiti parametri, sledljivost proizvodnje i implementiraju, određeni programi (knjiga polja, vođenje evidencije na gazdinstvu i drugo). Savetodavci u 2012. godini prate 45 odabranih gazdinstava: od kojih su 25 nova gazdinstva, koja obilaze po jednom u svakom polugodištu, a sa 20 gazdinstava sa kojima od ranije sarađuju su u kontaktu po potrebi. Na nivou službe savetodavci (ratari) su u obavezi da održe jednu do četiri radionice u trajanju 1-3 dana za obuku proizvođača za vođenje knjige polja.

• Edukacije poljoprivrednih proizvođača putem: predavanja, zimskih škola, radionica

Edukacije su vezane za: poljoprivrednu proizvodnju, agrarnu politiku, zaštitu životne sredine, unapređenje života na selu i drugo.

Svaki savetodavac je u obavezi da tokom 2012. godine održi najmanje 10 predavanja sa najmanje 10 prisutnih poljoprivrednih proizvođača.

• Izvođenje demonstracionih ("demo") ogleda

Radi provere naučnih činjenica u praksi i uvođenja inovacija i novih tehnologija u širu poljoprivrednu praksu, svaka poljoprivredna stručna služba ima obavezu organizovanja jednog do dva "dana polja" u toku kalendarske godine.

• Saopštavanje i prenošenje važnih informacija putem masovnih medija

Značajne informacije za poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju savetodavci prezentuju putem: radio i tv stanica, novina, Portala Poljoprivredne savetodavne službe APV i drugo.

Svaki poljoprivredni savetodavac je u obavezi da u toku godine aktivno učestvuje i da svoj doprinos u radu Portala Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine, učestvuje u izradi biltena i po potrebi učestvuje na lokalnim i regionalnim radio i TV stanicama dajući saopštenja vezano za svoju oblast delovanja.

• Izrade biltena, flajera, brošura i drugih edukativnih i propagandnih materijala

Tekstove za brošure, flajere i plakate savetodavci izrađuju pojedinačno, a u okviru jednog biltena mogu biti prezentovani tekstovi više savetodavaca istovremeno. Bilten u pisanoj formi se štampa kvartalno ili polugodišnje u tiražu koji služba ima mogućnost da štampa.

• Pružanje saveta vezano za bezbednu primenu pesticida, zaštitu useva radi prevencije ekonomski značajnih bolesti i štetočina

Sprovodi se na osnovu razmene informacija sa stručnjacima angažovanim na prognozno - izveštajnim poslovima.

Svaka služba je u obavezi da organizuje minimum dve radionice za poljoprivredne proizvođače vezano za bezbednu primenu pesticida sa 15-30 polaznika.

• Pružanje saveta o značaju interesnog i strukovnog udruživanja poljoprivrednih proizvođača

Ostvaruje se radi stvaranja novih udruženja i savetodavna podrška po potrebi postojećim udruženjima.

Svaki savetodavac treba da podstiče stvaranje novih udruženja i sarađuje sa minimum jednim udruženjem poljoprivrednih proizvođača.

• Pružanje saveta i rad sa drugim društvenim grupama: ženama i omladinom

U cilju očuvanja tradicije i podsticanju uključivanja u agrobioturizam pojedini savetodavci sarađuju sa ženama i omladinom koji živi i radi na selu.

• Podrška u organizaciji i sprovođenju popisa u poljoprivredi

Sprovodiće se u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku po metodologiji koju propiše ovaj Zavod.

• Pružanje saveta vezano za organsku i integralnu poljoprivrednu proizvodnju

Sprovodi se tokom cele godine od strane savetodavaca Sektora za organsku i integralnu proizvodnju.

• Pružanje saveta vezano za upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima i vođenje knjigovodstvene evidencije na gazdinstvu

Podrazumeva razvijanje svesti i edukaciju proizvođača o značaju vođenja evidencije na farmi i učešće u realizaciji projekta: "Uspostavljanje sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji.".

Svaki od angažovanih savetodavaca na realizaciji ovog projekta je u obavezi da prikupi podatke po propisanoj metodologiji (za 2011. godinu sa 2 gazdinstva, a za 2012. godinu sa 4 gazdinstva, koja će obilaziti jednom po kvartalu i prikupiti podatke vezane za poljoprivrednu proizvodnju i troškove proizvodnje na ovim gazdinstvima).

• Pružanje saveta u drugim oblastima za koje poljoprivredni proizvođači iskažu interes Podrazumeva pružanje saveta vezano za: racionalno korišćenje i očuvanje plodnosti zemljišta, dopunske delatnosti na gazdinstvu, čuvanje i marketing poljoprivrednih proizvoda, zaštitu prirodne okoline od različitih vrsta zagađenja nastalih prilikom poljoprivredne proizvodnje i slično.

VII

Posebni programi

Posebni programi Godišnjeg programa treba da doprinesu razvoju savetodavne službe u celini gledano, a samim tim da doprinesu i modernizaciji poljoprivrede.

Cilj realizacije posebnih programa je poboljšanje kvaliteta i poboljšanje uslova rada savetodavaca i javno promovisanje rada savetodavne službe i pozitivnih rezultata saradnje savetodavaca sa poljoprivrednim proizvođačima, preko različitih vrsta medija i Portala Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine; kako bi se širio krug proizvođača koji dobijaju savete i na taj način postaju bolje informisani i unapređuju svoju proizvodnju.

Učešćem Savetodavne službe AP Vojvodine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i drugim sajmovima u zemlji i inostranstvu, doprinosi se većem iskorišćenju postojećih kapaciteta, kojima raspolaže Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine, jer se povećava saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja AP Vojvodine, ali se i direktno pomaže poljoprivrednicima da afirmišu svoje proizvode.

Realizacijom projekata od značaja za Vojvodinu, unapređuju se ogledne parcele poljoprivrednih stručnih službi, ostvaruje se napredak u naučno istraživačkim aktivnostima koje treba da doprinesu inplementiranju novih rešenja u praksu ; unapređuje se u određenim segmentima poljoprivredna proizvodnja, razvojem određenih regiona i samim tim unapređuje poljoprivreda u Vojvodini i Srbiji.

Za realizaciju posebnih programa u 2012. godini planirana su sredstva u iznosu od ukupno 39.900.000,00 dinara.

VIII

Tab. 2.: Pregled posebnih programa i sredstava potrebnih za njihovu realizaciju

R. b.

POSEBNI PROGRAMI

Ukupan iznos
(dinara)

2.1.

Edukacija savetodavaca

 

Organizovanje i realizacija VI Seminara i VI Konferencije savetodavaca PSS APV

1.800.000,00

Korisnik sredstava: Pokrajinski centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača ("PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad)  

2.2.

Unapređenje sistema monitoringa savetodavnog rada

 

2.2.1. Rezultati praćenja savetodavnog rada i obeležja praćenih gazdinstava

200.000,00

Korisnik sredstava: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela

 

2.2.2. Izrada novog softverskog rešenja za monitoring savetodavnog rada

500.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad

 

2.3.

Evaluacija rada savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine

1.500.000,00

Korisnik sredstava: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela

 

2.4.

Medijska prezentacija rada Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine

 

2.4.1. Promovisanje pozitivnih rezultata savetodavnog rada na unapređenju poljoprivrede korišćenjem javnog servisa RTV

2.500.000,00

Korisnik sredstava: Pokrajinski centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača ("PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad)

 

2.4.2. Promovisanje pozitivnih rezultata savetodavnog rada na unapređenju poljoprivrede korišćenjem lokalnih RTV medija za područje opštine Zrenjanin

200.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Zrenjanin" d.o.o.

 

2.4.3. Promovisanje pozitivnih rezultata savetodavnog rada na unapređenju poljoprivrede korišćenjem lokalnih RTV medija za područje opštine Subotica

200.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Subotica" a.d.

 

2.4.4. Promovisanje pozitivnih rezultata savetodavnog rada na unapređenju poljoprivrede korišćenjem lokalnih RTV medija za područje opštine Vršac

100.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Vršac" d.o.o.

 

2.4.5. Unapređenje rada Portala PSS APV Korisnik sredstava: PDS Institut "Tamiš" Pančevo,

500.000,00

 

∑3.500.000,00

2.5.

Projekti od značaja za Vojvodinu

 

2.5.1. Podrška unapređenju rada oglednog zasada intenzivnog gajenja voćnih vrsta kroz uvođenje struje do oglednih parcela

5.000.000,00

Korisnik sredstava: PDS Institut "Tamiš" Pančevo

 

2.5.2. Ispitivanje i uvođenje u praksu modela đubrenja useva uvažavajući primenu pravila dobre poljoprivredne prakse

1.000.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Vrbas" d.o.o.

 

2.5.3. "Prezentacija novih tehnologija, novih sorti i hibrida povrća" na oglednom polju "PSS Sombor"

1.600.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Sombor" d.o.o.

 

2.5.4. Podrška za rad savetodavaca na terenu, oglednim poljima i laboratorijama (nabavka opreme, uređaja i dr.)

23.400.000,00

Korisnici sredstava: 12 poljoprivrednih stručnih službi sa područja AP Vojvodine i Enološka stanica iz Vršca

 

2.5.5. Društvene grupe i savetodavna služba u razvoju lokalnih seoskih zajednica AP Vojvodine

300.000,00

Korisnik sredstava: "Poljoprivredni fakultet", Novi Sad, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela

 
   

∑31.300.000,00

2.6.

Uspostavljanje Pokrajinskog centra za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i ruralni razvoj i izradu i nabavku: propagandnih i edukativnih brošura, flajera, uputstava, plakata i drugih reprezentativnih materijala

600.000,00

Korisnik sredstava: Pokrajinski centar za usavršavanje poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača ("PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad)  

2.7.

Učešće Poljoprivredne savetodavne službe APV na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i drugim sajmovima u regionu

500.000,00

Korisnik sredstava: "PSS Poljoprivredna stanica" d.o.o. Novi Sad  

UKUPNO:

39.900.000,00

IX

Korisnici sredstava za realizaciju posebnih programa su poljoprivredne stručne službe AP Vojvodine i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada (Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela).

X

Način korišćenja sredstava regulisaće se ugovorima između Korisnika sredstava i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Isplatu sredstava za realizaciju Godišnjeg programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u skladu sa odredbama zaključenog ugovora i likvidnim mogućnostima budžeta.

XI

Nadzor i kontrolu sprovođenja Godišnjeg programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji u slučaju potrebe može menjati obim poslova, i kriterijume za rad savetodavaca.

Praćenje i ocenjivanje efekata savetodavnog rada vršiće Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela (u sklopu realizacije posebnih projekata).

XII

U slučaju nedovoljne likvidnosti budžeta AP Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će odrediti prioritete u realizaciji osnovnih i posebnih programa predviđenih programom za 2012. godinu.