ODLUKA
O POSEBNIM OBLICIMA PODRŠKE U OBLASTI SOCIJALNE POLITIKE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 51/2012)

Član 1

Odlukom o posebnim oblicima podrške u oblasti socijalne politike grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se oblici podrške pojedincima, porodicama, udruženjima i drugim oblicima organizovanja u cilju unapređenja položaja socijalno osetljivih kategorija kao doprinosa u razvoju socijalne politike Grada.

Član 2

Posebne oblike podrške ostvaruju pojedinci ili porodice kojima je neophodna društvena pomoć a koju zbog hitnosti nisu u mogućnosti da ostvare preko sistema socijalne ili zdravstvene zaštite.

Korisnici posebnog oblika podrške mogu biti pojedinci ili porodice sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Kragujevca:

- koji ne mogu da ostvare prava utvrđena Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Kragujevca a postoji potreba za interventnim delovanjem u cilju prevencije socijalnog rizika;

- koja su u sistemu socijalne zaštite ali priznata prava u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Kragujevca, ne omogućavaju hitno i efikasno rešavanje stanja socijalne potrebe;

- koja su zdravstveno ugrožena i kojima je neophodno hitno obezbeđivanje lekova ili medicinskih pomagala, koja se ne mogu obezbediti iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

- kojima su neophodne hitne medicinske intervencije u zemlji ili inostranstvu za koje sredstva ne obezbeđuje obavezno zdravstveno osiguranje;

- kojima je usled pogoršanja uslova stanovanja ugroženo zdravlje i bezbednost i

- u drugim slučajevima kada je potrebno preduzeti interventne mere i aktivnosti radi fleksibilnog pristupa rešavanju socijalnih potreba građana.

Podrška pojedincima i porodicama se pruža u novčanom iznosu ili naturi.

Član 3

Posebne oblike podrške mogu ostvariti udruženja, organizacije i drugi oblici organizovanja za realizaciju aktivnosti od značaja za unapređenje socijalne politike ukoliko su registrovana i deluju na teritoriji grada Kragujevca.

Podrška korisnicima iz stava 1. ovog člana, se pruža za:

- realizaciju pojedinačnih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje položaja članova udruženja ili organizacija;

- realizaciju organizovane socijalne pomoći;

- obeležavanja značajnih praznika i istorijskih datuma;

- organizaciju kulturnih, sportsko-rekreativnih i dr. manifestacija;

- uspostavljanje partnerstava, saradnje i razmene iskustava;

- pripremu i izdavanje publikacija, monografija i slično;

- i u drugim opravdanim slučajevima.

Posebni oblik podrške iz ovog člana se pruža u novčanom iznosu.

Član 4

Postupak za ostvarivanje posebnih oblika podrške se pokreće podnošenjem zahteva Savetu za razvoj socijalne politike grada Kragujevca (u daljem tekstu: Savet).

Kada su podnosioci zahteva pojedinci ili porodice uz zahtev se prilaže sledeća dokumentacija:

- dokaz o prebivalištu/boravištu (fotokopija lične karte svih članova zajedničkog domaćinstva, legitimacija izbeglog i interno raseljenog lica);

- potvrde o primanjima za mesec koji prethodi mesecu podnošenja zahteva;

- rešenje o ostvarivanju prava na novčanu socijalnu pomoć, ako je koristi;

- uverenje o nezaposlenosti;

- izjava o kućnoj zajednici;

- poresko uverenje;

- raspoloživa medicinska dokumentacija (otpusne liste, nalaz i mišljenje lekarske komisije, uputi i dr.);

- drugi dokazi od značaja za razmatranje zahteva.

Kada su podnosioci zahteva udruženja, organizacije i drugi oblici organizovanja uz zahtev se prilaže sledeća dokumentacija:

- rešenje o registraciji, ako nisu koristili sredstva iz budžeta Grada;

- detaljan opis aktivnosti i potrebna sredstva (budžet, predračuni...);

- dokaz o organizovanju ili učešću u aktivnostima (pozivno pismo, program aktivnosti i sl.).

Ukoliko se zahtev odnosi na organizovanu socijalnu pomoć potrebno je dostaviti spisak socijalno ugroženih lica ili porodica sa osnovnim podacima i opisom stanja potrebe.

Savet može da interveniše i u slučajevima kada postoji saznanje o potrebi za posebnim oblikom podrške i tada se dokumentacija pribavlja po službenoj dužnosti.

Član 5

Savet, pri odlučivanju o podnetim zahtevima, sarađuje sa ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, mesnim zajednicama, udruženjima i drugim relevantnim subjektima radi pribavljanja socijalne obrade i informacija u cilju obezbeđivanja uslova za adekvatnu procenu potreba podnosilaca zahteva.

Član 6

Savet radi u skladu sa Pravilnikom o radu kojim se bliže definišu merila za dodelu pomoći.

Savet donosi Predlog odluke o posebnim oblicima podrške koji upućuje Gradskom veću radi odobravanja sredstava.

Isplatu odobrenih novčanih sredstava, kao posebnog oblika podrške, vrši nadležna Gradska uprava na osnovu rešenja Gradonačelnika.

Član 7

Pružanje podrške u novčanom iznosu vrši se preko Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu uplatom na namenski račun ili na lični račun korisnika.

U izuzetnim slučajevima sredstva se mogu uplatiti, posredstvom Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu, poveriocu, na ime potraživanja nastalih prema korisniku posebnog oblika podrške.

Pružanje podrške u naturi, Savet vrši dodelom paketa hrane, garderobe, sredstava za higijenu i slično.

Isplata odobrenih sredstava po zahtevu udruženja, organizacija i drugih oblika organizovanja vrši se na račun istih uz obavezu primaoca da opravda utrošak sredstava.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".