PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTE SUNCOKRETA RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 3/2013)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte suncokreta (u daljem tekstu: sorta) na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Metodama iz stava 1. ovog člana ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test);

2) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test).

II METODE ISPITIVANJA PROIZVODNE I UPOTREBNE VREDNOSTI SORTE (VCU TEST)

1. Bitne osobine sorte

Član 2

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos sirovog zrna;

2) sadržaj vlage u zrnu u momentu žetve;

3) prinos zrna sa 9 % vlage;

4) otpornost na poleganje i lom stabla;

5) tolerantnost, odnosno otpornost na bolesti i štetočine;

6) tolerantnost na određeni herbicid;

7) sadržaj ulja u suvoj materiji zrna u procentima;

8) sadržaj proteina u suvoj materiji zrna u procentima;

9) sastav masnih kiselina u ulju iz uzorka semena iz samooplodnje kod suncokreta oleinskog tipa;

10) prinos ulja.

Sorta ima bolju proizvodnu i upotrebnu vrednost ako u toku ispitivanja određenih bitnih osobina iz stava 1. ovog člana pokaže bolje rezultate u poređenju sa tim osobinama sorte standard.

2. Ispitivanje na oglednom polju

Ogled

Član 3

Sorta se ispituje u jednom ili više ogleda postavljenih na oglednom polju na više lokaliteta. Ogled čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogled iz stava 1. ovog člana izvodi se po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja.

Razvrstavanje sorte

Član 4

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kojem vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta, radi ispitivanja, razvrsta u odgovarajuću grupu uljanih ili konzumnih sorti. Tako razvrstana sorta seje se, radi ispitivanja, u određeni ogled.

Sorta koja je u skladu sa stavom 1. ovog člana prijavljena kao uljana, razvrstava se i ispituje u određenim ogledima prema:

1) dužini vegetacije;

2) tolerantnosti na određeni herbicid;

3) sadržaju oleinskih kiselina;

4) drugim specifičnim svojstvima.

Uslovi u pogledu semena

Član 5

Seme sorte koje se dostavlja za ispitivanje na oglednom polju mora da ispunjava uslove u pogledu kvaliteta, da je zdravstveno ispravno i tretirano sa fungicidima i insekticidima.

Lokalitet

Član 6

Sorta se ispituje na više lokaliteta, a broj lokaliteta zavisi od odgovarajućeg tipa iz člana 4. ovog pravilnika.

Ogledi za sorte uljanog tipa iz člana 4. stav 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika izvode se na najmanje četiri lokaliteta.

Ogledi za sorte uljanog tipa iz člana 4. stav 2. tačka 3) ovog pravilnika i za konzumni tip izvode se na najmanje tri lokaliteta.

Uslovi u pogledu oglednog polja

Član 7

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte mora da bude ista kultura.

Sorta se na istoj oglednoj parceli može ispitivati najmanje posle četiri godine, pod uslovom da u tom periodu nisu sejane druge uljane biljne vrste.

Sorta se ispituje na zemljištu koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina i, po potrebi, predsetveno tretiranje insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije proizvodnje suncokreta, a radi ispoljavanja genetskog potencijala sorte.

Setvu sorti u jednom ogledu treba obaviti istog dana i u roku koji se u tom lokalitetu smatra optimalnim.

Postavljanje ogleda

Član 8

U zavisnosti od tipa sorte iz člana 4. ovog pravilnika postavlja se ogled za ispitivanja sorte sa elementima datim u Tabeli - Elementi ogleda za ispitivanja sorte suncokreta.

Tabela - Elementi ogleda za ispitivanja sorte suncokreta

Elementi ogleda

Uljani

Konzumni

dužina parcele

10 m

10 m

širina parcele

2,8 m

2,8 m

površina parcele

28 m 2

28 m 2

dubina setve

4-5 cm

4-5 cm

broj ponavljanja

4

4

razmak između redova

70 cm

70 cm

razmak u redu

25 cm

30 cm

broj redova parcele

4

4

broj biljaka u redu

40

33

broj biljaka na parceli
(broj biljaka u žetvi)

160

132

ukupan broj biljaka po ha

57143

47619

razmak između blokova (ponavljanja)

1,5 m

1,5 m

zaštitni pojas
(najranija sorta - hibrid)

2 reda

2 reda

Evidencija podataka u periodu vegetacije

Član 9

U periodu vegetacije sorte na oglednom polju evidentiraju se sledeći podaci:

1) datum setve;

2) datum nicanja (kada je više od 50% niklih biljaka);

3) datum cvetanja (kada je više od 50% biljaka u cvetanju, kao pomoćni kriterijum za određivanje dužine vegetacije);

4) datum fiziološke zrelosti (kada je više od 50% biljaka čije je naličje glavica limun žute boje sa braon - suvim obodom širine 1-2 cm, kao pomoćni kriterijum za određivanje dužine vegetacije);

5) datum žetve.

Određivanje sadržaja oleinskih kiselina

Član 10

Za određivanje sadržaja oleinskih kiselina sorte potrebno je posejati 20 kućica, sa po dva zrna. Posle nicanja vrši se proređivanje tako da ostane po jedna biljka u kućici. Pred početak cvetanja sa platnenim kesama izoluje se najmanje 10 biljaka koje se skidaju posle završetka oplodnje.

Uzorak semena sa izolovanih biljaka iz stava 1. ovog člana izvođač ogleda dostavlja laboratoriji u kojoj se obavlja određivanje sadržaja oleinskih kiselina u ulju.

Ispitivanje tolerantnosti na herbicide

Član 11

Sorta koja se ispituje na tolerantnost na određeni herbicid tretira se u odgovarajućoj fenofazi razvoja sorte herbicidom, a dve nedelje posle tretmana ocenjuje se fitotoksičnost i broj uginulih biljaka (izražava se u procentima od ukupnog broja biljaka).

Ocenjivanje fitotoksičnosti herbicida

Član 12

Ocenjivanje fitotoksičnosti herbicida iz grupe imidazolinona vrši se po skali od 1 do 9, koja obuhvata ocene sa odgovarajućim značenjem, i to kao:

1) ocena 1 - bez oštećenja;

2) ocena 2 - vrlo slaba hloroza na pojedinim delovima listova koja brzo nestaje;

3) ocena 3 - hloroza na listovima kojima nestaje posle nekoliko dana;

4) ocena 4 - smanjenje u porastu (mala redukcija rasta);

5) ocena 5 - značajno usporavanje rasta (biljka sa skraćenim internodijalnim razmakom);

6) ocena 6 - nekoliko uništenih biljaka ili nekrotičnih tačaka na stablu;

7) ocena 7 - veći broj uništenih biljaka ili nekrotičnih tačaka na stablu;

8) ocena 8 - veliki broj propalih (uginulih) biljaka;

9) ocena 9 - potpuno propadanje svih biljaka.

Član 13

Ocenjivanje fitotoksičnosti herbicida iz grupe tribenuron-metila vrši se po skali od 1 do 9, koja obuhvata ocene sa odgovarajućim značenjem, i to kao:

1) ocena 1 - bez oštećenja;

2) ocena 2 - male morfološke promene;

3) ocena 3 - male morfološke promene i promena boje listova;

4) ocena 4 - manja deformacija lista;

5) ocena 5 - značajna deformacija lista;

6) ocena 6 - nekoliko uništenih biljaka ili teško oštećenih;

7) ocena 7 - veći broj uništenih biljaka ili teško oštećenih;

8) ocena 8 - veliki broj propalih (uginulih) biljaka;

9) ocena 9 - potpuno propadanje svih biljaka.

Žetva

Član 14

Neposredno pred žetvu, na svim elementarnim parcelama u ogledu, utvrđuje se broj:

1) biljaka pred žetvu;

2) poleglih biljaka;

3) slomljenih biljaka;

4) trulih glava.

Član 15

Žetva svih sorti iz jednog ogleda vrši se, u istom danu, u fazi pune zrelosti sorte standard.

Prilikom žetve, na svim elementarnim parcelama u ogledu, za svaku sortu koja se ispituje utvrđuje se prinos zrna i sadržaj vlage u zrnu.

Ispitivanje tolerantnosti, odnosno otpornosti na određene bolesti

Član 16

U toku ispitivanja sorte na oglednom polju utvrđuje se tolerantnost, odnosno otpornost sorte na određene bolesti, i to u:

1) prirodnim uslovima infekcije;

2) posebnim ogledima u prirodnim uslovima infekcije.

Član 17

U prirodnim uslovima infekcije ispituje se tolerantnost, odnosno otpornost na sledeće bolesti:

1) sivo-mrku pegavost suncokreta (Phomopsis helianthi Munt. Cvet. et. al.): ocenjuje se neposredno pred žetvu, u fazi fiziološke zrelosti, evidentiranjem broja biljaka koje imaju simptome patogena na stablu (ocenu izraziti u %);

2) mrka pegavost stabla (Phoma sp.): ocenjuje se neposredno pred žetvu ocenom 0-5 (0 - bez prisustva bolesti, 1 - od 1-20% obolelih biljaka, 2 - od 21-40% obolelih biljaka, 3 - od 41-60% obolelih biljaka, 4 - od 61-80% obolelih biljaka, 5 - od 81-100% obolelih biljaka);

3) belu trulež (Sclerotinia sclerotiorum /Lib./ de Bary) - ocenjivanje se obavlja na dva lokaliteta, prema sledećoj skali:

(1) korenska forma: 15-20 dana nakon cvetanja, izražava se u procentu obolelih biljaka od ukupnog broja biljaka,

(2) forma oboljenja stabla: 15-20 dana nakon cvetanja, izražava se u procentu obolelih biljaka od ukupnog broja biljaka,

(3) forma oboljenja glave: ocena pred berbu, izražava se u procentu obolelih biljaka od ukupnog broja biljaka.

Član 18

U posebnim ogledima u prirodnim uslovima infekcije ispituje se:

1) tolerantnost, odnosno otpornost na plamenjaču (Plasmopara helianthi): ocenjivanje se obavlja na dva lokaliteta u dva ponavljanja na 100 biljaka setvom netretiranog semena;

2) prisutnost volovoda (Orobanche spp.): u fazi nalivanja zrna utvrđuje se ukupan broj napadnutih biljaka od strane volovoda. Ogled se izvodi u jednom lokalitetu na dva ponavljanja i na 100 biljaka po ponavljanju, bez evidentiranja ostalih parametara. Parcelu ne treba tretirati herbicidima.

Evidentiranje pojave štetočina

Član 19

Ako se u toku ispitivanja sorte na oglednom polju pojave biljne štetočine u značajnijem broju vrši se njihovo evidentiranje.

Uzimanje uzoraka za hemijsku analizu

Član 20

Za hemijsku analizu semena uzima se sa svakog lokaliteta prosečan uzorak ukupne mase 500 g koji se sastoji od smeše iz sva četiri ponavljanja.

Uzorak semena se pakuje u natron ili platnenu kesu, zatvara, obeležava dodeljenim šiframa koje je imao u ogledu i dostavlja ovlašćenoj laboratoriji koja radi hemijsko-tehnološke analize uzoraka.

3. Ispitivanje u laboratoriji

Član 21

Hemijsko-tehnološke analize u laboratoriji obavljaju se na prosečnim uzorcima iz svih lokaliteta.

Na svakom uzorku obavlja se sledeća analiza:

1) za uljani tip: sadržaj ulja u suvoj materiji zrna u procentima;

2) za konzumni tip:

(1) masa 1000 zrna (g),

(2) sadržaj proteina u suvoj materiji zrna u procentima;

(3) boja semena ljuske,

(4) procenat ljuske (randman).

Analiza sorte koja se ispituje na sastav masnih kiselina u ulju suncokreta obuhvata, pored analize iz stava 2. tačka 1) ovog pravilnika i analizu sastava masnih kiselina u ulju iz uzorka semena iz samooplodnje (izolovanih biljaka natron kesama).

4. Podaci o rezultatima ispitivanja

Član 22

Izvođač ogleda koji ispituje sortu na oglednom polju evidentira sledeće podatke: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz člana 14. i člana 15. stav 2. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od divljači, ptica, štetočina i prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda koji ispituje tolerantnost, odnosno otpornost sorte na bolesti iz čl. 17. i 18. ovog pravilnika i štetočine iz člana 19. ovog pravilnika i izvođač ogleda koji ispituje tolerantnost sorte na određen herbicid, evidentiraju podatke o rezultatima takvog ispitivanja, kao i naziv izvođača ogleda, odgovorno lice za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se ogled izvodi.

Izvođač ogleda koji ispituje sortu u laboratoriji evidentira podatke iz člana 21. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača ogleda, odgovorno lice za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se izvodi ogled.

Podaci iz st. 1, 2. i 3. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

5. Obrada podataka o rezultatima ispitivanja

Obrada podataka o rezultatima ispitivanja

Član 23

Obrada podataka o rezultatima ispitivanja prinosa zrna i prinosa ulja, vrši se izračunavanjem analize varijanse po planu "potpuno slučajnog blok sistema", a ocena značajnosti se izražava na osnovu Lsd - testa ili Dunnet-ovog testa za poređenje sredina tretmana sa standardom na nivou značajnosti p=0,05 i p=0,01.

Pored ocene značajnosti iz stava 2. ovog člana, izračunava se i koeficijent varijacije (Cv) ogleda.

Za obračun prinosa ulja koriste se podaci ukupnog prinosa zrna sa obračunske parcele po ponavljanjima i sadržaj ulja u procentima.

Obrada podataka o rezultatima ispitivanja ostalih bitnih osobina

Član 24

Obrada podataka o rezultatima ispitivanja ostalih bitnih osobina sorte vrši se izračunavanjem aritmetičke sredine.

III METODA ISPITIVANJA RAZLIČITOSTI, UNIFORMNOSTI I STABILNOSTI SORTE (DUS TEST)

Član 25

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 26

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".