ODLUKA
O USLOVIMA ZA DRŽANJE I ZAŠTITU DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 23/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se bliži uslovi za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji grada Čačka, kao i organizovanje zoohigijenske službe.

Domaćim životinjama, u smislu ove odluke, smatraju se: kopitari, papkari, pernata živina, psi i mačke, ukrasne i egzotične ptice, kunići i golubovi.

Član 2

Držalac životinja iz člana 1. ove odluke dužan je da im obezbedi odgovarajuću negu, ishranu, higijensko-sanitarne uslove i lečenje, kao i da obezbedi da se držanjem životinja ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Član 3

Držalac životinje je dužan da odmah, a najkasnije za 24 časa, prijavi uginuće životinje organu uprave nadležnom za poslove veterinarske inspekcije radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Član 4

Područje grada Čačka deli se na dve zone, u zavisnosti od uslova za držanje domaćih životinja.

Prva zona obuhvata područje unutar granica: rekom Lupnjačom do ukrštanja sa Bulevarom oslobodilaca, Bulevarom oslobodilaca do ukrštanja sa železničkom prugom Kraljevo - Čačak, železničkom prugom Čačak - Kraljevo do ukrštanja sa Industrijskim kolosekom, Industrijskim kolosekom do ulice Treći decembar, ulicom Treći decembar do klanice "Stočar", od klanice desnom obalom reke Zapadne Morave do železničke pruge Čačak - Požega, železničkom prugom do ulice Milenka Nikšića do ukrštanja sa ulicom Ciglarskom, ulicom Ciglarskom do ulice Danice Marković, ulicom Danice Marković do reke Zapadne Morave i desnom obalom reke Zapadne Morave do ušća reke Lupnjače.

Prva zona obuhvata i delove naselja Banja Gornja Trepča i Ovčar Banja i to:

- Gornja Trepča - dvorišta individualnih objekata neposredno uz lokalni put Stančići - Gornja Trepča (Banja) od skretanja za zeleni pijac do crkve i

- Ovčar Banja - dvorišta individualnih objekata, od kafane Lovački dom do manastira "Blagoveštenje", levom obalom Zapadne Morave do čeličnog mosta.

Druga zona obuhvata područje od granica prve zone do granica koje obuhvataju područje: ulicom 14 od pruge Čačak-Požega do kamenog mosta, ulicom Aleksandra Savića do ulice Savkovića kosa, granicom GUP-a do raskrsnice u Konjevićima, Bulevarom oslobodilaca, ulicom Nikole Tesle, ulicom Radenka Janjića do ulice Ratka Parezanovića, ulicom Ratka Parezanovića do Ateničke reke, Ateničkom rekom do pruge Kraljevo-Požega, Trnavskom rekom do Trnavskog puta, Trnavskim putem do Ateničkog groblja, granicom Ateničkog i Kulinovačkog groblja, ulicom Vladana Šićevića, Ratka Veselinovića, Milana Jovanovića, ulicom 654, ulicom 605, Lozničkim putem do Poštinih magacina, jugoistočnom granicom Gradskog groblja, granicom Spomen parka do Gučkog puta, Gučkim putem do restorana "Petrović", ulicom 700 do ulice Ratka Mitrovića, ulicom 710, 711 i Ranka Tajsića do raskrsnice sa Bulevarom oslobodilaca i dalje do desne obale Zapadne Morave, od ul. 14 prugom Kraljevo-Požega do ulice 7, ulicom 7 do ukrštanja sa Prijevorskim putem i dalje potesom Suva Morava do leve obale Zapadne Morave.

Druga zona obuhvata i područja u naseljenim mestima:

- Mrčajevci - dvorišta individualnih objekata neposredno uz magistralni put Čačak - Kraljevo, od etno kuće "Erić" do raskrsnice prema Kragujevcu;

- Preljina - dvorišta individualnih objekata, neposredno uz put kroz varošicu, od skretanja sa deonice magistralnog puta Čačak-Preljina do izlaska na deonicu magistralnog puta Preljina - Beograd;

- Slatina - dvorišta individualnih objekata neposredno uz stari put za Kraljevo, od skretanja za Mrčajevce do škole;

- Zablaće - dvorišta individualnih objekata, neposredno uz stari put za Kraljevo, od benzinske pumpe "Ninex" do Doma.

Član 5

U prvoj zoni opisanoj u članu 4. stav 2. i 3. ove odluke zabranjeno je držanje kopitara, papkara, pernate živine i kunića.

Ostale domaće životinje mogu se držati u prvoj zoni pod uslovima propisanim ovom odlukom.

U drugoj zoni mogu se držati domaće životinje pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Na teritoriji grada Čačka, izvan prve i druge zone, mogu se držati sve vrste domaćih životinja u skladu sa odredbama Zakona o veterinarstvu i Zakona o dobrobiti životinja.

Član 6

Odredbe ove odluke ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje (službeni psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje ili uzgoj životinja (farme i odgajivačnice pasa) a na koja se primenjuju odredbe Zakona o veterinarstvu, Zakona o dobrobiti životinja i zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

II DRŽANJE ŽIVOTINJA

1. Kopitari i papkari

Član 7

Na izgrađenim parcelama individualnog stanovanja mogu se držati kopitari i papkari u posebno izgrađenim objektima - stajama koje moraju biti osvetljene, sa prirodnom ventilacijom i vratima okrenutim prema dvorištu držaoca.

U letnjim mesecima kopitari i papkari se mogu držati i ispod nadstrešnice ili u ograđenom prostoru izvan objekta pod uslovom da se obezbedi odvođenje nečistoće u skladu sa stavom 3. i 4. ovog člana.

Staje moraju biti sagrađene od tvrdog materijala sa podovima od nepropustljivog materijala i nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće u prihvatnu jamu ili đubrište.

Đubrište za čvrst stajnjak mora biti izgrađeno od tvrdog građevinskog materijala sa cementnom košuljicom, pokriveno tako da sprečava propuštanje i oticanje nečistoće i zagađivanje okoline.

Prihvatna jama za osoku mora biti izgrađena od čvrstog nepropustivog građevinskog materijala, otpornog na dejstvo otpadnih materija, sa poklopcem tako da sprečava propuštanje i izlivanje osoke.

Đubrište i prihvatna jama moraju se redovno prazniti, a sadržaj prevoziti transportnim sredstvima koja onemogućavaju prosipanje i zagađivanje okoline.

Član 8

U staji, odnosno ispod nadstrešnice ili u ograđenom prostoru može se držati određeni broj kopitara i papkara u zavisnosti od površine objekta i to:

1. Goveda, konji, magarci i mule - po jedna životinja na prvih 10 kvadratnih metara a na svakih sledećih 5 metara kvadratnih još po jedna životinja;

2. Ovce, koze i svinje - po jedna životinja na svaka 2 metra kvadratna.

Član 9

Staje za držanje životinja iz člana 7. stav 1. ove odluke moraju biti udaljene od stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 5 metara, a od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 metara.

Objekti za držanje životinja iz člana 7. stav 2. ove odluke moraju biti udaljeni od stambenog objekta na istoj parceli najmanje 15 metara a od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara.

Prihvatna jama ili đubrište iz člana 7. stav 4. i 5. ove odluke moraju biti udaljeni od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 metara a od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja najmanje 20 metara.

Prihvatna jama ili đubrište ne sme biti na višoj koti od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja.

Član 10

U zajedničkom dvorištu kopitari i papkari mogu se držati pod uslovima propisanim članom 7. ove odluke, samo ako postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

2. Psi i mačke

Član 11

U objektima i zgradama kolektivnog stanovanja jedno domaćinstvo može držati u stanu jednog psa i jednu mačku.

Član 12

U zajedničkom stanu psi i mačke se mogu držati pod uslovima propisanim ovom odlukom samo ako postoji saglasnost sustanara.

Član 13

U objektima i zgradama kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, u podrumu ili drugoj zajedničkoj prostoriji i uvođenje pasa i mačaka u liftove, osim kada lift istovremeno ne koriste stanari i drugi građani.

Član 14

U dvorištu porodične stambene zgrade sa dva ili više stanova, u dvorištu individualnog stambenog objekta kao i u dvorištu poslovnog objekta, mogu se držati najviše dva psa, a njihov podmladak najduže do 4 meseca starosti.

Psi iz stava 1. ovog člana moraju se držati u ograđenom prostoru sa kućicom za pse ili u odgovarajućoj kućici vezani na lancu, tako da ne mogu ugroziti prolaznike i susede. Lanac ne može biti kraći od dva ni duži od tri metra.

Ograđen prostor, odnosno kućica za psa iz stava 2. ovog člana moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od susednog stambenog ili poslovnog objekta a 2 metra od međe sa susednim parcelama.

Držalac psa je dužan da na ulaznim vratima - kapiji na vidnom mestu istakne natpis: "Čuvaj se psa".

Član 15

U zajedničkom dvorištu pas se može držati pod uslovima propisanim članom 14. ove odluke samo ako postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 16

Držalac psa može da izvodi psa van zatvorenog prostora samo na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci, osim pasa malih rasa, kao što su: pekinezeri, pinčevi, jorkširski, škotski, norveški, koker španijel i sl. koji se mogu izvoditi bez korpe na njušci sa odgovarajućim povodnikom.

Pri izvođenju psa na okovratniku mora biti pričvršćena registarska oznaka, u skladu sa posebnim propisom.

Član 17

Psi se mogu izvoditi u parkove i na javne površine i kretati u njima na zato obeleženim delovima i stazama, a puštati da se slobodno kreću samo na određenim površinama sa zaštitnom korpom na njušci.

Veliki psi (šarplaninci, dobermani, doge, nemački ovčari i sl.) mogu se izvoditi u parkove i mesta za izvođenje pasa samo na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Pod kontrolom držaoca psa i bez zaštitne korpe na njušci, mogu da se slobodno kreću lovački psi za vreme lova, ovčarski psi za vreme čuvanja stoke, štenad do 4 meseca starosti i psi malih rasa za vreme izvođenja na mesta iz stava 1. ovog člana.

Preduzeće kome je povereno održavanje zelenih površina u gradu, po pribavljenom mišljenju organa gradske uprave nadležnog za komunalne poslove i kinološkog društva, odrediće i vidno obeležiti staze i površine u parkovima u koje se psi mogu izvoditi, kretati i puštati na način propisan u stavu 1. i 2. ovog člana.

Član 18

Ukoliko pas ili mačka, pri izvođenju iz stana, zagade zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije, držalac je dužan da bez odlaganja, zagađenu površinu očisti i opere.

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja i kretanja, zagade javne površine, držalac je dužan da ih, bez odlaganja, očisti.

Član 19

Držalac psa je dužan da registruje psa na način određen posebnim propisom.

Član 20

Držaoci pasa i mačaka obavezni su da jedanput godišnje vakcinišu ove životinje protiv besnila i drugih zaraznih bolesti.

Član 21

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, držalac životinje je dužan da o tome odmah obavesti organ uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije i da, po nalogu tog organa, privede životinju na pregled.

3. Pernata živina

Član 22

Pernata živina može da se drži u okviru individualnih stambenih objekata, u posebno za ovu namenu opredeljenim prostorijama, kao i u dvorištima individualnih stambenih objekata u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu.

Pomoćni objekat i prostorija za držanje pernate živine mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Pernata živina može da se drži i na otvorenom prostoru u dvorištu pod uslovom da je ograđen tako da se sprečava nekontrolisan izlazak živine i uređen tako da se može higijenski održavati.

Pomoćni objekat, prostorija, kavez i ograđen prostor u dvorištu moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od stambenog objekta na istoj parceli, a 15 metara od stambenog objekta ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

U objektima iz stava 1. ovog člana može se držati na svaki metar kvadratni 5 komada živine.

Ako individualne stambene objekte iz stava 1. ovog člana koristi više vlasnika ili korisnika, pernata živina se može držati pod uslovima propisanim ovom odlukom samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

4. Golubovi

Član 23

U objektima kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno držanje golubova.

Golubovi se mogu držati u objektima izgrađenim na parcelama individualnog stanovanja u posebnim prostorijama na tavanu ili u posebno izgrađenim odgovarajućim objektima ili kavezima u dvorištu.

Za držanje više od 10 golubova mora se izgraditi poseban objekat u dvorištu od čvrstog građevinskog materijala ili posebna prostorija na tavanu a za držanje do 10 golubova, može se izgraditi kavez od dasaka, žice ili sličnog materijala.

Objekat, prostorija ili kavez za držanje golubova mora biti udaljen najmanje 5 metara od stambenog, odnosno poslovnog objekta na istoj parceli, odnosno 10 metara od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

Član 24

Podovi objekata, prostorija ila kaveza za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Objekti za držanje golubova moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje dva puta godišnje, dezinfikovati.

Član 25

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost svih vlasnika, odnosno korisnika dvorišta.

5. Ukrasne i egzotične ptice

Član 26

U objektima kolektivnog stanovanja mogu se u stanovima držati ukrasne i egzotične ptice (kanarinci, papagaji, senice i sl.) u broju i na način kojim se drugi stanari ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U objektima individualnog stanovanja svih tipova, pomoćnim prostorijama izgrađenim u dvorištima, u kavezima, mogu se držati ukrasne i egzotične ptice, a u cilju razmnožavanja i prodaje samo pod uslovom da se prethodno pribavi saglasnost organa uprave nadležnog za poslove veterinarske inspekcije.

6. Kunići (zečevi)

Član 27

Kunići mogu da se drže u pomoćnim objektima i prostorijama, kao i u dvorištima individualne stambene izgradnje svih tipova u ograđenom prostoru ili u kavezu.

Pomoćni objekat, prostorija ili kavez za držanje kunića mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji se može lako čistiti i dezinfikovati.

Ograđen prostor za držanje kunića mora biti uređen tako da se može lako čistiti i dezinfikovati.

Objekat, prostorija, ograđen prostor ili kavez za držanje kunića mora biti udaljen najmanje 15 metara od stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

U pomoćnom objektu ili prostoriji, ograđenom prostoru ili kavezu mogu se držati najviše 2 kunića na jednom kvadratnom metru.

U zajedničkom dvorištu mogu se držati kunići samo ako postoji saglasnost svih vlasnika, odnosno korisnika dvorišta.

III ZOOHIGIJENSKA SLUŽBA

Član 28

Zoohigijenska služba na teritoriji grada Čačka obavlja poslove:

- hvatanja, prevoza i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište za životinje;

- neškodljivo uklanjanje leševa sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje ili promet životinja;

- transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz tačke 2. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude i životnu sredinu;

- kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Poslovi organizovanog hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja, moraju se obavljati savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se životinji prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Poslove iz stava 1. ovog člana obavlja JKP "Komunalac" Čačak.

Član 29

Skupština grada na predlog JKP "Komunalac", donosi Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Član 30

Prihvatilište za napuštene životinje (u daljem tekstu: prihvatilište) u smislu ove odluke je objekat u kome se vrši organizovan privremeni ili trajni smeštaj pasa i mačaka lutalica kao i drugih životinja koje se zateknu van stana ili dvorišta, odnosno drže se i gaje na način i na područjima suprotno odredbama ove odluke.

Član 31

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinja iz člana 31. ove odluke snosi držalac, ukoliko je poznat, a ukoliko je nepoznat troškove snosi grad.

Uhvaćene životinje se čuvaju u privremenom prihvatilištu najmanje tri dana i duže ukoliko to zahtevaju veterinarsko-sanitarni uslovi.

Uhvaćena životinja može biti vraćena držaocu nakon naplate troškova iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko držalac ne preuzme uhvaćenu životinju, životinja može biti ustupljena naučnoistraživačkim ili drugim ustanovama, prodati ili eutanizirati savremenim metodama i na human način.

IV MERE ZABRANE

Član 32

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje i napuštanje domaćih životinja,

2. uvođenje pasa i mačaka u službene prostorije, trgovinske i ugostiteljske objekte, liftove stambenih i poslovnih zgrada, sredstva javnog saobraćaja, na javna kupališta i šetališta ili na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana,

3. uvođenje i puštanje pasa u parkove i druge zelene površine, osim ako su određene za tu svrhu,

4. držanje pasa koji lajanjem ometaju mir u stambenoj zgradi ili susedstvu,

5. držanje životinja na balkonima, terasama i lođama (izuzev egzotičnih ptica i ptica pevačica), u podrumima i drugim zajedničkim prostorijama stambenih zgrada,

6. izbacivanje uginulih životinja i njihovih delova van mesta za držanje do obezbeđenja neškodljivog uklanjanja,

7. huškanje životinja na prolaznike ili jedne životinje na drugu,

8. organizovanje borbi životinja i učešće životinja u tim borbama,

9. šišanje pasa u parkovima i na drugim javnim površinama,

10. pojenje životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim vodosnabdevanju građana.

V NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši komunalna inspekcija i komunalna policija.

Komunalni inspektor obavezan je da donese rešenje o zabrani držanja životinja na područjima na kojima je u skladu sa odredbama ove Odluke to zabranjeno, kao i u slučajevima iz člana 32. ove Odluke.

Inspektor je ovlašćen da vlasnicima ili držaocima životinja rešenjem naloži da u određenom roku otklone nedostatke ili nepravilnosti u pogledu držanja životinja, u smislu odredaba ove Odluke, odnosno da rešenjem zabrani držanje životinja suprotno odredbama ove Odluke, ukoliko ne postupe po rešenju za otklanjanje nedostataka ili nepravilnosti u držanju životinja.

Po žalbi na rešenje inspektora rešava Gradsko veće grada Čačka.

Član 34

Pored ovlašćenja propisanih zakonom, komunalni policajac ima ovlašćenja da izriče i naplaćuje novčane kazne na mestu izvršenja prekršaja i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 35

O naplaćenoj novčanoj kazni na licu mesta iz člana 34. ove odluke komunalni policajac je dužan da učiniocu prekršaja izda potvrdu.

Potvrda iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži: podatke o učiniocu prekršaja, označenje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja i iznos naplaćene novčane kazne.

Ako novčana kazna ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni policajac će učiniocu prekršaja odmah uručiti poziv da u roku od osam dana od dana izvršenja prekršaja istu plati i dokaz o izvršenoj uplati stavi na uvid komunalnom policajcu, sa napomenom da ukoliko istu ne plati u propisanom roku protiv njega će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. drži životinje u zoni u kojoj je držanje te vrste životinja zabranjeno;

2. drži životinje na području grada Čačka protivno uslovima propisanim ovom odlukom;

3. ne postupi po izvršnom rešenju inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara.

Član 37

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj građanin ako:

1. drži životinje u zoni u kojoj je držanje te vrste životinja zabranjeno (član 5. stav 1),

2. drži kopitare i papkare u objektima i sanitarno-higijenskim uslovima suprotno članu 7. ove odluke,

3. drži životinje u stajama u većem broju od propisanog u odnosu na površinu objekta (član 8.),

4. drži životinje iz člana 7. stav 1. i 2. ove odluke u objektima koji su udaljeni od stambenog, odnosno poslovnog objekta suprotno odredbama člana 9. stav 1. i 2. odluke,

5. prihvatna jama ili đubrište nije udaljeno od stambenog, odnosno poslovnog objekta, česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja u skladu sa odredbama člana 9. stav 3. odluke,

6. u zajedničkom dvorištu drži kopitare i papkare bez saglasnosti svih korisnika dvorišta (član 10.),

7. drži pse i mačke u objektima kolektivnog stanovanja u broju i način suprotno odredbama člana 11. odluke,

8. ne pribavi saglasnost sustanara za držanje životinja u skladu sa članom 12. odluke,

9. u objektima kolektivnog stanovanja uvodi psa i mačku u lift i drži ih u prostorijama suprotno odredbama člana 13. odluke,

10. drži pse suprotno odredbama člana 14. odluke,

11. u zajedničkom dvorištu drži psa bez saglasnosti svih korisnika dvorišta (član 15.),

12. izvodi psa van zatvorenog prostora suprotno odredbama člana 16. i 17. odluke,

13. bez odlaganja ne opere i ne očisti zagađeno stepenište, zajedničke ili druge prostorije ili javnu površinu (član 18.),

14. drži pernatu živinu suprotno odredbama člana 22. odluke,

15. drži golubove suprotno odredbama člana 23. do 25. odluke,

16. drži ukrasne i egzotične ptice suprotno odredbama člana 26. odluke,

17. drži kuniće suprotno odredbama člana 27. odluke,

18. postupa sa domaćim životinjama suprotno odredbama člana 32. odluke,

19. ne postupi po izvršnom rešenju inspektora.

Član 38

Novčanom kaznom od 3.000,00 dinara kazniće se na licu mesta fizičko lice ako učini neku od radnji koje su zabranjene odredbama člana 14. stav 2., 16., 17., 18. i 32. ove odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Preduzeće iz člana 17. stav 3. ove odluke izvršiće obeležavanje staza i površina u parkovima u koje se mogu izvoditi psi, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 40

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji opštine Čačak ("Sl. list opštine Čačak", broj 1/98, 7/99, 10/2002 i 11/2004) i Odluka o uslovima i načinu obezbeđivanja rada higijeničarske službe ("Sl. list opštine Čačak", broj 3/2004).

Član 41

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".