ODLUKA
O MESNOJ SAMOUPRAVI NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 23/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o mesnoj samoupravi na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: Odluka) vrši se usklađivanje obrazovanja mesnih zajednica na teritoriji grada Čačka sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i za već osnovane mesne zajednice utvrđuju postupak ukidanja i promene područja mesne zajednice, poslovi koje vrši mesna zajednica, sredstva za rad mesne zajednice, organi, postupak izbora, organizacija, rad i način odlučivanja organa mesne zajednice, javnost rada i obaveštavanje građana u mesnoj zajednici i druga pitanja od značaja za rad mesne zajednice.

Član 2

Mesna zajednica je oblik mesne samouprave u kojoj građani, sa prebivalištem na području za koje je obrazovana, utvrđuju i zadovoljavaju potrebe od neposrednog zajedničkog interesa i zajedničke potrebe koje sami utvrde u skladu sa zakonom i Statutom grada Čačka, ovom odlukom i odlukom o obrazovanju mesne zajednice.

Član 3

Mesna zajednica ima svojstvo pravnog lica u okviru prava i dužnosti utvrđenih Statutom, ovom odlukom, odlukom o osnivanju i statutom mesne zajednice.

Član 4

Mesna zajednica ima pečat.

Sadržina, izgled i upotreba pečata utvrdiće se statutom mesne zajednice.

Član 5

Mesna zajednica ima statut.

Statutom mesne zajednice u skladu sa zakonom, Statutom grada Čačka, ovom odlukom i odlukom o obrazovanju mesne zajednice uređuju se poslovi mesne zajednice, organizacija, način rada, izbor i opoziv organa mesne zajednice, i njihova nadležnost, pitanja o kojima građani odlučuju referendumom, na zboru građana, putem građanske inicijative, simbolu i praznicima mesne zajednice i druga pitanja od interesa za mesnu zajednicu.

Član 6

Rad organa mesne zajednice je dostupan javnosti.

Način obezbeđenja javnosti rada organa mesne zajednice utvrđuje se statutom mesne zajednice.

Član 7

Radi ostvarivanja svojih programa i planova razvoja i zadovoljavanja drugih potreba od zajedničkog interesa za građane, mesna zajednica može ostvarivati saradnju sa mesnim zajednicama, privrednim društvima i drugim organizacijama.

II OBRAZOVANJE, UKIDANJE I PROMENA PODRUČJA MESNE ZAJEDNICE

Član 8

Mesna zajednica se obrazuje u selima po pravilu za svako naseljeno mesto.

Na teritoriji naseljenog mesta Čačak i u prigradskim naseljima mesna zajednica se može obrazovati za područje koje predstavlja prostornu, funkcionalnu i urbanističku celinu u kojoj postoji međusobna interesna povezanost i upućenost građana na rešavanje zajedničkih potreba u svakodnevnom životu, kao i mogućnost neposrednog dogovaranja i odlučivanja o ostvarivanju zajedničkih potreba i interesa.

Član 9

O obrazovanju, promeni područja i ukidanju mesne zajednice odlučuje Skupština grada Čačka većinom glasova od ukupnog broja odbornika po prethodno pribavljenom mišljenju građana sa tog područja.

Odlukom iz stava 1. ovog člana u skladu sa zakonom i ovom odlukom propisuje se naročito: naziv mesne zajednice i tačan opis područja mesne zajednice, poslovi mesne zajednice, organi i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja, sredstva za rad, javnost rada i obaveštavanje građana i druga pitanja od značaja za rad mesne zajednice.

Pravne posledice obrazovanja nove ili ukidanja mesne zajednice, odnosno promene područja mesne zajednice, utvrđuju se odlukom kojom se mesna zajednica osniva, menja područje ili ukida, u skladu sa zakonom.

Član 10

Inicijativu za obrazovanje nove, promenu područja ili ukidanje mesne zajednice mogu podneti:

- najmanje 10% građana sa prebivalištem na teritoriji na koju se inicijativa odnosi putem građanske inicijative u skladu sa zakonom i Statutom grada.

- Savet mesne zajednice,

- Gradonačelnik,

- najmanje 10 odbornika u Skupštini grada.

Inicijativa za obrazovanje nove, odnosno promenu područja ili ukidanje mesne zajednice sadrži elemente iz člana 9. stav 2. i 3. ove odluke, a naročito područje (opis po ulicama), broj stanovnika neposredne zajedničke interese, teritorijalnu i urbanističku povezanost, a ako građani podržavaju inicijativu i spisak građana sa svojeručnim potpisom i JMBG.

O inicijativi iz stava 1. ovog člana Skupština grada je dužna da odluči u roku od 60 dana od dana prijema.

Član 11

Ako Skupština grada prihvati inicijativu za obrazovanje nove, promenu područja ili ukidanje mesne zajednice donosi odluku o pribavljanju mišljenja građana sa dela teritorije na koji se predlog odnosi, referendumom ili davanjem pisane izjave.

Odlukom o pribavljanju mišljenja utvrđuje se naziv odluke o kojoj se sprovodi izjašnjavanje, sadržina teksta pisane izjave, područje na kojem se sprovodi izjašnjavanje, datum izjašnjavanja, organi za sprovođenje izjašnjavanja i njihovi poslovi, kao i način utvrđivanja i objavljivanja rezultata izjašnjavanja građana.

Mišljenje se smatra datim kada se za njega izjasni većina od ukupnog broja punoletnih građana sa prebivalištem na području za koje se predlaže obrazovanje, promena područja ili ukidanje mesne zajednice.

Ako Skupština ne prihvati inicijativu za obrazovanje nove, odnosno promenu područja ili ukidanje mesne zajednice obavestiće o tome podnosioca inicijative.

III POSLOVI MESNE ZAJEDNICE

Član 12

Poslovi mesne zajednice utvrđuju se statutom mesne zajednice, u skladu sa zakonom, Statutom grada i odlukom o osnivanju mesne zajednice, a naročito:

- organizovanje aktivnosti građana na uređivanju naselja, odnosno područja mesne zajednice i održavanju komunalne higijene;

- organizovanje aktivnosti građana za sprovođenje zaštite i unapređenje životne sredine u skladu sa merama nadležnih organa;

- realizacija programa za koje se sredstva obezbeđuju samodoprinosom;

- organizovanje zdravstvenog prosvećivanja i podizanja nivoa zdravstvene kulture i opšte higijene;

- organizovanje vaninstitucionalne brige o deci i socijalno ugroženim, starim i iznemoglim građanima,

- organizovanje aktivnosti građana u zaštiti od elementarnih nepogoda, u skladu sa merama i aktivnostima državnih organa;

- organizovanje humanitarnih aktivnosti;

- organizovanje kulturnih, sportskih i rekreativnih aktivnosti građana;

- druge zajedničke potrebe u skladu sa zakonom, odlukom o osnivanju i statutom mesne zajednice.

Član 13

U vršenju poslova mesna zajednica:

- pokreće inicijative nadležnim organima grada za uređivanje određenih pitanja i izmenu propisa iz nadležnosti grada;

- pokreće inicijative za donošenje i izmenu planskih akata;

- organizuje aktivnosti građana i organizacija u realizaciji poslova i programa rada mesne zajednice;

- organizuje zborove građana i učestvuje u realizaciji referenduma i pokretanju građanske inicijative.

Član 14

Skupština grada može svim ili pojedinim mesnim zajednicama poveriti vršenje određenih poslova iz nadležnosti grada, a naročito:

- izgradnju i održavanje nekategorisanih puteva u skladu sa programima i aktima organa grada;

- upravljanje, uređenje i održavanje seoskih grobalja, javnih česmi i sl;

- zadatke i poslove u sprovođenju popisa stanovništva, sprovođenja referenduma, davanja pisane izjave građana, sprovođenje ankete i javne rasprave;

- održavanje kanala;

- održavanje objekata na kojima pravo korišćenja ima mesna zajednica, i

- druge poslove u skladu sa zakonom i aktima Skupštine grada, odlukom o obrazovanju i statutom mesne zajednice.

Sredstva za obavljanje poverenih poslova obezbeđuju se u budžetu grada u skladu sa njihovom namenom i planiranim nivoom.

Nadzor nad izvršavanjem poverenih poslova vrše organi grada nadležni za oblast iz koje su povereni poslovi.

IV FINANSIRANJE POSLOVA MESNE ZAJEDNICE

Član 15

Sredstva za rad mesne zajednice obezbeđuju se iz:

1. sredstava utvrđenih odlukom o budžetu grada,

2. sredstava koja građani obezbeđuju samodoprinosom uvedenim za područje mesne zajednice,

3. prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom aktivnošću,

4. sredstava koja građani neposredno udružuju za ostvarivanje programa mesne zajednice,

5. sredstava koja se prenesu mesnoj zajednici za obavljanje poverenih poslova,

6. donacija i drugih sredstva u skladu sa zakonom.

Ostvarena sredstva iz prethodnog stava mesna zajednica iskazuje i raspoređuje finansijskim planom, a konačan obračun ovih sredstava završnim računom u skladu sa zakonom.

Član 16

Mesna zajednica ima pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini grada koje su joj date na korišćenje u skladu sa zakonom, statutom i drugim aktima grada.

Mesna zajednica ima pravo da stvari drži i da ih koristi u skladu sa prirodom i namenom stvari, izdaje u zakup uz saglasnost nadležnog organa Grada, u skladu sa zakonom i aktima grada.

Član 17

O pravu korišćenja i drugim pravima na stvarima na kojima mesna zajednica ima pravo korišćenja odlučuje Savet mesne zajednice u skladu sa Zakonom, statutom i drugim aktima grada i Statutom mesne zajednice.

V ORGANI MESNE ZAJEDNICE

Član 18

U mesnoj zajednici kao predstavnički organ građana obrazuje se Savet mesne zajednice.

Broj članova Saveta mesne zajednice uređuje se Statutom mesne zajednice u skladu sa Statutom grada.

Član 19

Izbore za članove Saveta mesne zajednice raspisuje predsednik Skupštine grada.

Članovi saveta biraju se na 4 godine.

Pravo da bira i bude biran u organe mesne zajednice ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem na području mesne zajednice u kojoj se vrše izbori.

Član 20

Prvu konstitutivnu sednicu Saveta mesne zajednice saziva predsednik Saveta iz prethodnog mandata u roku od 8 dana od dana izbora saveta i sednicom predsedava do izbora predsednika Saveta.

Ako predsednik saveta mesne zajednice iz prethodnog mandata ne sazove konstitutivnu sednicu saveta u roku iz prethodnog stava, konstitutivnu sednicu Saveta saziva najstariji član novoizabranog Saveta u narednom roku od 8 dana.

Savet mesne zajednice je konstituisan izborom predsednika Saveta mesne zajednice.

Primopredaja dužnosti prethodnog i novoizabranog Saveta mesne zajednice vrši se na način utvrđen Statutom mesne zajednice.

Član 21

Savet mesne zajednice ima predsednika i zamenika predsednika koji se biraju iz redova članova Saveta.

Predsednik saveta mesne zajednice predstavlja, zastupa mesnu zajednicu i naredbodavac je za izvršenje finansijskog plana mesne zajednice.

Član 22

Savet mesne zajednice:

- donosi Statut mesne zajednice, većinom glasova od ukupnog broja članova,

- donosi program rada, finansijski plan i usvaja završni račun,

- donosi plan javnih nabavki,

- odlučuje o načinu korišćenja sredstava u skladu sa zakonom i ovom odlukom,

- utvrđuje prioritete razvoja mesne zajednice i planove rada i prati njihovu realizaciju,

- odlučuje i koordinira ukupne aktivnosti u mesnoj zajednici na realizaciji poslova iz člana 12. ove odluke,

- donosi odluke o nameni i upotrebi sredstava mesne zajednice u skladu sa zakonom i finansijskim planom,

- bira iz svojih redova predsednika i zamenika predsednika,

- izvršava odluke i sprovodi zaključke zbora građana,

- upućuje inicijative nadležnim organima za uređivanje pitanja i problema vezanih za poslove iz člana 12. ove odluke, i

- vrši druge poslove u skladu sa Statutom mesne zajednice.

Član 23

Predsednik Saveta mesne zajednice:

- predstavlja i zastupa mesnu zajednicu i Savet mesne zajednice i finansijski je naredbodavac mesne zajednice za izvršenje finansijskog plana,

- odgovoran je za zakonitost rada Saveta mesne zajednice,

- organizuje rad Saveta,

- saziva i predsedava sednicama Saveta,

- izvršava i stara se o izvršavanju odluka Saveta i zbora građana,

- vrši i druge poslove u skladu sa zakonom i Statutom mesne zajednice.

Zamenik predsednika Saveta mesne zajednice zamenjuje predsednika u slučaju njegove odsutnosti.

Član 24

Savet mesne zajednice može punovažno da radi ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova, a odluke se donose većinom glasova ukupnog broja članova Saveta, ako ovom odlukom ili Statutom mesne zajednice nije drugačije određeno.

Član 25

U mesnoj zajednici kontrolu zakonitog i namenskog korišćenja i raspolaganja sredstvima mesne zajednice vrši nadzorni odbor.

Član 26

Organizacija i rad, način odlučivanja i postupak izbora, prestanak mandata pre isteka vremena na koje je član organa izabran, raspuštanje organa, ostavka člana organa i druga pitanja u vezi sa radom organa mesne zajednice uređuju se Statutom mesne zajednice u skladu sa Statutom grada i aktom o osnivanju mesne zajednice.

VI ODLUČIVANJE U MESNOJ ZAJEDNICI

Član 27

Građani u mesnoj zajednici odlučuju o zajedničkim interesima i potrebama:

1. referendumom,

2. na zboru građana,

3. podnošenjem inicijative.

Član 28

Način odlučivanja u mesnoj zajednici i učešće građana u drugim vidovima izjašnjavanja (anketa, javna rasprava, pisana izjava, preko izabranih predstavnika u organima mesne zajednice) uređuje se Statutom i drugim aktima mesne zajednice u skladu sa Statutom grada i odlukom o osnivanju mesne zajednice.

VII MESNE ZAJEDNICE I PODRUČJA

Član 29

Mesne zajednice na seoskom području grada Čačka su:

1. Mesna zajednica Atenica - za naseljeno mesto Atenica,

2. Mesna zajednica Kulinovci - za naseljeno mesto Kulinovci,

3. Mesna zajednica Pridvorica - za naseljeno mesto Pridvorica,

4. Mesna zajednica Jezdina - za naseljeno mesto Jezdina,

5. Mesna zajednica Bečanj - za naseljeno mesto Bečanj,

6. Mesna zajednica Vujetinci - za naseljeno mesto Vujetinci,

7. Mesna zajednica Bresnica - za naseljeno mesto Bresnica,

8. Mesna zajednica Goričani - za naseljeno mesto Goričani,

9. Mesna zajednica Kačulice - za naseljeno mesto Kačulice,

10. Mesna zajednica Gornja Trepča - za naseljeno mesto Gornja Trepča,

11. Mesna zajednica Gornja Gorevnica - za naseljeno mesto Gornja Gorevnica,

12. Mesna zajednica Donja Trepča - za naseljeno mesto Donja Trepča,

13. Mesna zajednica "Jovan Kursula" Donja Gorevnica - za naseljeno mesto Donja Gorevnica,

14. Mesna zajednica Zablaće - za naseljeno mesto Zablaće,

15. Mesna zajednica Vapa - za naseljeno mesto Vapa,

16. Mesna zajednica Baluga /Trnavska/ - za naseljeno mesto Baluga /Trnavska/,

17. Mesna zajednica Ježevica - za naseljeno mesto Ježevica,

18. Mesna zajednica Banjica - za naseljeno mesto Banjica,

19. Mesna zajednica Lipnica - za naseljeno mesto Lipnica,

20. Mesna zajednica Katrga - za naseljeno mesto Katrga,

21. Mesna zajednica Konjevići - za naseljeno mesto Konjevići,

22. Mesna zajednica Baluga /Ljubićska/ - za naseljeno mesto Baluga /Ljubićska/,

23. Mesna zajednica Loznica - za naseljeno mesto Loznica,

24. Mesna zajednica Ljubić - za naseljeno mesto Ljubić,

25. Mesna zajednica Milićevci - za naseljeno mesto Milićevci,

26. Mesna zajednica Miokovci - za naseljeno mesto Miokovci,

27. Mesna zajednica Mrčajevci - za naseljeno mesto Mrčajevci,

28. Mesna zajednica Mojsinje - za naseljeno mesto Mojsinje,

29. Mesna zajednica Stančići - za naseljeno mesto Stančići,

30. Mesna zajednica Ostra - za naseljeno mesto Ostra,

31. Mesna zajednica Ovčar Banja - za naseljeno mesto Ovčar Banja,

32. Mesna zajednica Parmenac - za naseljeno mesto Parmenac,

33. Mesna zajednica Riđage - za naseljeno mesto Riđage,

34. Mesna zajednica Pakovraće - za naseljeno mesto Pakovraće,

35. Mesna zajednica Međuvršje - za naseljeno mesto Međuvršje,

36. Mesna zajednica Petnica - za naseljeno mesto Petnica,

37. Mesna zajednica Premeća - za naseljeno mesto Premeća,

38. Mesna zajednica Prijevor - za naseljeno mesto Prijevor,

39. Mesna zajednica Vidova - za naseljeno mesto Vidova,

40. Mesna zajednica Preljina - za naseljeno mesto Preljina,

41. Mesna zajednica Rakova - za naseljeno mesto Rakova,

42. Mesna zajednica Sokolići - za naseljeno mesto Sokolići,

43. Mesna zajednica Prislonica - za naseljeno mesto Prislonica,

44. Mesna zajednica Rajac - za naseljeno mesto Rajac,

45. Mesna zajednica Brezovica - za naseljeno mesto Brezovica

46. Mesna zajednica Rošci - za naseljeno mesto Rošci,

47. Mesna zajednica Jančići - za naseljeno mesto Jančići,

48. Mesna zajednica Vrnčani - za naseljeno mesto Vrnčani,

49. Mesna zajednica Slatina - za naseljeno mesto Slatina,

50. Mesna zajednica Kukići - za naseljeno mesto Kukići,

51. Mesna zajednica Mršinci - za naseljeno mesto Mršinci,

52. Mesna zajednica Žaočani - za naseljeno mesto Žaočani,

53. Mesna zajednica Trnava - za naseljeno mesto Trnava,

54. Mesna zajednica Viljuša - za naseljeno mesto Viljuša.

55. Mesna zajednica Vranići - za naseljeno mesto Vranići,

56. Mesna zajednica Trbušani obrazovana u delu naseljenog mesta Trbušani bez područja mesne zajednice "Lugovi" Čačak, utvrđenog u stavu 2. tačka 13. ovog člana.

Mesne zajednice na teritoriji naseljenog mesta Čačak i u naseljima gradskog karaktera su:

1. Mesna zajednica "Sveti Sava" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana granice KO Čačak i KO Loznica od Bulevara oslobodilaca Čačka /"kružnog puta"/ do KO Kulinovci, leva strana granice KO Kulinovci i KO Čačak od granice KO Loznica do KO Atenica, leva strana KO Atenica od granice KO Kulinovci do Ateničke reke, leva strana Ateničke reke od KO Atenica nizvodno do ušća u reku Zapadnu Moravu, leva strana reke Zapadne Morave od ušća Ateničke reke uzvodno do Bulevara oslobodilaca Čačka i leva strana Bulevara oslobodilaca Čačka od Zapadne Morave do Lozničke reke.

2. Mesna zajednica "Ključ" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana pruge Čačak - Kraljevo od preseka Lozničke reke sa prugom Čačak - Kraljevo do Bulevara oslobodilaca Čačka, leva strana Bulevara oslobodilaca Čačka od pruge Čačak - Kraljevo do reke Zapadne Morave, leva strana reke Zapadne Morave od Bulevara oslobodilaca Čačka do ušća Lozničke reke u reku Zapadnu Moravu, uključujući i područje sa leve obale reke Zapadne Morave do granice KO Čačak, leva strana Lozničke reke od njenog ušća u reku Zapadnu Moravu do preseka Lozničke reke sa prugom Čačak - Kraljevo.

3. Mesna zajednica "Alvadžinica" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana Lozničke reke od tačke preseka Lozničke reke sa prugom Čačak - Kraljevo do Bulevara oslobodilaca Čačka, leva strana Bulevara oslobodilaca Čačka do pruge Čačak - Kraljevo, leva strana pruge Čačak - Kraljevo od Bulevara oslobodilaca Čačak do preseka Lozničke reke sa prugom Čačak - Kraljevo.

4. Mesna zajednica "3. decembar" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana pruge Čačak - Kraljevo od tačke preseka Lozničke reke sa prugom Čačak - Kraljevo do prolaza pored železničke kolonije, dalje leva strana granice sa MZ "Stari grad": pored stare mlekare, solitera P+8, ulice Trnavske do ulice Strahinjića bana, prolaza između stambenih objekata P+4 i prizemnih stambenih objekata, tj. prolazom između k.p.br. 1029, 1036 i 1020/1 do ulice 9. Jugovića, dalje leva strana ulice 9. Jugovića do raskrsnice kod kafane "Car Lazar", leva strana ulice Car Lazar od kafane "Car Lazar" do ulice Svetozara Markovića, leva strana ulice Svetozara Markovića od ulice Cara Lazara do ulice 158, leva strana ulice 158 od ulice Svetozara Markovića do ulice Kneza Vase Popovića, leva strana ulice kneza Vase Popovića od ulice 158 do ulice Obilićeve, leva strana ulice Obilićeve od ulice Kneza Vase Popovića do Bulevara oslobodilaca Čačka, nastavlja putem prema čačanskom groblju do granice KO Loznica, dalje granicom KO Loznica na istok do Lozničke reke, dalje leva strana Lozničke reke do njenog preseka sa prugom Čačak - Kraljevo.

5. Mesna zajednica "Stari grad" Čačak na području unutar sledećih granica: desna strana Lozničke reke uzvodno od ušća u Zapadnu Moravu do železničke pruge Čačak - Kraljevo, desna strana železničke pruge od Lozničke reke do prolaza pored železničke kolonije i dalje desnom stranom od granice sa Mesnom zajednicom "Ključ" - pored stare mlekare, solitera P+8, tj. granicom između k.p.br. 1013 i 1014, do ulice Trnavske, desna strana ulice Tranavske do ulice Strahinjića Bana, ulicom Strahinjića Bana prema jugu do prolaza između stambenih objekata P+4 i prizemnih stambenih objekata, tj. prolazom između k.p. br. 1029, 1036 i 1020/1 do ulice 9 Jugovića, dalje desna strana ulice 9. Jugovića do raskrsnica ulica Dr Dragiša Mišović, ulice Kursuline i Cara Lazara, desna strana ulice Cara Lazara od ulice Dr Dragiša Mišovića do ulice Kneza Miloša, desna strana ulice Kneza Miloša od ulice Cara Lazara do ulice Vojvode Stepe, desna strana ulice Vojvode Stepe od ulice Kneza Miloša do Gradskog bedema, desna strana Gradskog bedema od ulice Vojvode Stepe do ispred Fudbalskog stadiona "Borac" pored k.p. 5420 KO Čačak do reke Zapadne Morave, desna strana reke Zapadne Morave do ušća Lozničke reke u Zapadnu Moravu.

6. Mesna zajednica "Park" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana ulice Nemanjine od ulice Svetozara Markovića do ulice Kneza Miloša, leva strana ulice Kneza Miloša od ulice Nemanjine do ulice Dragomira Minića, leva strana granice sa MZ "Palilula" od ulice Dragomira Minića na zapad pored k.p. 1477/1 i 1476/1 KO Čačak do ulice Svetog Save, leva strana ulice Svetog Save do ulice Dragačevske, leva strana ulice Dragačevske do prolaza iza škole "Dr. Dragiša Mišović" prolazom od ulice Dragačevske pored k.p. 1468, 1467, 1466 i 1465/1 KO Čačak do Bulevara Vuka Karadžića, leva strana Bulevara Vuka Karadžića do Bulevara oslobodilaca Čačka /"kružnog puta"/, zatim zapadnom granicom k.p.br. 6408, 6407, 6396, 6397, 6392/1, 6392/2, 6392/3, 6392/5, 6392/6, 6392/7, 6392/8, 6392/12, 6392/14, 6392/15, 6392/16, 6392/17, 6392/18, 6392/20, 6392/23, koje pripadaju Mesnoj zajednici "Park" do puta Čačak - Guča, leva strana puta Čačak - Guča do granice KO Loznica, leva strana od granice KO Čačak i KO Loznica do tromeđe čačanskog groblja, KO Loznica i granice Mesne zajednice "3. decembar" Čačak, zatim granicom jugoistočne strane čačanskog groblja i granice Mesne zajednice "3. decembar" Čačak do ulice Obilićeve, levu stranu ulice Obilićeve od čačanskog groblja do ulice Kneza Vase Popovića, leva strana ulice Kneza Vase Popovića od ulice Obilićeve do ulice "158", leva strana ulice "158" do ulice Svetozara Markovića, leva strana ulice Svetozara Markovića do ulice Nemanjine.

7. Mesna zajednica "Palilula" Čačak na području unutar sledećih granica: desna strana ulice Kneza Miloša od ulice Vojvode Stepe do ulice Cara Lazara, desna strana ulice Cara Lazara od ulice Kneza Miloša do ulice Svetozara Markovića, desna strana ulice Svetozara Markovića od ulice Cara Lazara do ulice Nemanjine, desna strana ulice Nemanjine od ulice Svetozara Markovića do ulice Kneza Miloša, desna strana ulice Kneza Miloša od ulice Nemanjine do ulice Dragomira Minića, od ulice Dragomira Minića pored k.p. 1477/1 i 1476/1 KO Čačak na zapad do ulice Svetog Save, desna strana ulice Svetog Save do ulice Dragačevske, desnom stranom ulice Dragačevske do prolaza iza Osnovne škole "Dr. Dragiša Mišović" pored k.p. 1468, 1467, 1466 i 1465/1 KO Čačak do Bulevara Vuka Karadžića, dalje desnom stranom ulice Bulevara Vuka Karadžića do ulice Radničke, desna strana ulice Radničke od ulice Bulevar Vuka Karadžića do ulice Save Kovačevića, zatim desnom stranom ulice Save Kovačevića do broja 3 i izlazi na sever u pravoj liniji na ulicu Vojvode Stepe, dalje desnom stranom ulice Vojvode Stepe od kućnog broja 179 do ulice Vladike Nikolaja Velimirovića, zatim granica nastavlja prema severu od raskrsnica ulica Vojvode Stepe i Vladike Nikolaja Velimirovića do reke Zapadne Morave granicom k.p. br. 5855/1, 5856, 5855/2, 5854, 5843/1, 5853, 5849/1 i 5852, kao granicom između teritorija mesnih zajednica "Košutnjak" i "Palilula", zatim nizvodno desnom stranom reke Zapadne Morave do k.p.br. 5420, desna strana granice k.p. 5420 ispred Stadiona FK "Borac" od reke Zapadne Morave do Gradskog bedema i desna strana Gradskog bedema od k.p.br. 5420 do ulice Vojvode Stepe, desna strana ulice Vojvode Stepe do ulice Kneza Miloša.

8. Mesna zajednica "Košutnjak" Čačak na području unutar sledećih granica: desna strana granice KO Čačak i KO Jezdina od puta Čačak - Guča prema severu do reke Lupnjače, desna strana reke Lupnjače i granice KO Čačak i KO Beljina od KO Jezdina do reke Zapadne Morave, desna strana reke Zapadne Morave nizvodno od KO Beljina do k.p. br. 5849/1 KO Čačak, zatim desna strana granice k.p. br. 5852 i 5849/1, 5853, 5843/1, 5854, 5855/2, 5856 i 5855/1 od reke Zapadne Morave do ulice Vojvode Stepe, desna strana ulice Vojvode Stepe do zdravstvene stanice br. 4, zatim pravom linijom skreće prema jugu na ulicu Miloša Ćosića kod broja 3, i dalje do ulice Radničke, zatim desna strana ulice Radničke od ulice Miloša Ćosića do Bulevara Vuka Karadžića, desnu stranu Bulevara Vuka Karadžića od ulice Radničke do Bulevara oslobodilaca Čačka /"kružnog puta"/, zatim granicom k.p.br. 6408, 6397, 6392/1, 6392/3, 6392/2, /koje pripadaju Mesnoj zajednici "Park"/ do puta Čačak - Guča, desna strana od puta Čačak - Guča do KO Jezdina.

9. Mesna zajednica "Beljina" Čačak - na području naseljenog mesta Beljina.

10. Mesna zajednica "Ljubić kej" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana ulice Milenka Nikšića od reke Zapadne Morave do ulice Slavka Krupeža, leva strana ulice Slavka Krupeža od ulice Milenka Nikšića do ulice Vidosava Kolakovića, leva strana ulice Vidosava Kolakovića od ulice Slavka Krupeža do granice KO Trbušani, leva strana granice KO Čačak i KO Trbušani od ulice Vidosava Kolakovića do reke Zapadne Morave, leva strana reke Zapadne Morave nizvodno od granice KO Trbušani do ulice Milenka Nikšića, obuhvatajući sve ulice unutar opisanog kruga.

11. Mesna zajednica "Sajmište" Čačak na području unutar sledećih granica: leva strana reke Zapadne Morave od ulice Milenka Nikšića nizvodno do granice KO Ljubić, leva strana granice KO Čačak i KO Ljubić od reke Zapadne Morave do ulice Đorđa Tomaševića, leva strana ulice Đorđa Tomaševića od granice KO Ljubić do ulice Milenka Nikšića, leva strana ulice Milenka Nikšića do mosta na reci Zapadnoj Moravi, obuhvatajući sve ulice unutar opisanog kruga.

12. Mesna zajednica "Tanasko Rajić" Čačak na području unutar sledećih granica: desna strana ulice Slavka Krupeža od ulice Milenka Nikšića do ulice Vidosava Kolakovića, desna strana ulice Vidosava Kolakovića od ulice Slavka Krupeža do broja 24, dalje na sever do granice KO Trbušani, desna strana granice KO Čačak i KO Trbušani od ulice Vidosava Kolakovića do KO Ljubić, desna strana KO Čačak i KO Ljubić od granice KO Trbušani do ulice Đorđa Tomaševića i dalje desna strana ulice Đorđa Tomaševića od granice KO Ljubić do raskrsnice ulica Milenka Nikšića i Slavka Krupeža.

13. Mesna zajednica "Lugovi" Čačak u delu naseljenog mesta Trbušani na području unutar sledećih granica: od ulice Slavka Krupeža na početku KO Trbušani na sever preko pruge Čačak - Požega ka putu za Valjevo, levom stranom ovog puta do "Kamene ćuprije" odakle skreće levo i ide putem pored kuće Nenadovića, silazi u potok "Mijatovac", izlazi na prugu Čačak - Požega pored Lazovića dolapa, zatim preko pruge, potokom "Mijatovac" do kuće Markovića na putu Čačak - Prijevor, zatim desnom stranom ovog puta ka Čačku do početne tačke - granice između KO Čačak i KO Trbušani.

VIII SARADNJA SA DRUGIM MESNIM SAMOUPRAVAMA I ORGANIZACIJAMA

Član 30

Mesna zajednica može da ostvaruje saradnju sa drugim mesnim zajednicama na teritoriji grada ili teritoriji druge opštine ili grada u oblastima od zajedničkog interesa.

Član 31

Savet mesne zajednice može sarađivati sa humanitarnim i drugim organizacijama u interesu građana mesne zajednice.

IX ODNOS ORGANA GRADA I ORGANA MESNE ZAJEDNICE

Član 32

Organi grada sarađuju sa organima mesne zajednice i prate rad i poslovanje mesne zajednice.

Član 33

Gradonačelnik, odnosno postavljeno lice zaduženo za mesnu samoupravu prati rad organa mesne zajednice i stara se o ostvarivanju planova i programa rada mesne zajednice.

Član 34

Organi mesne zajednice pisanim putem izveštavaju Gradonačelnika o svom radu i korišćenju sredstava mesne zajednice, a naročito o korišćenju sredstava budžeta grada, po pravilu, po usvajanju završnog računa mesne zajednice.

Organi mesne zajednice su dužni da u toku godine, na zahtev Gradonačelnika, dostave pisani izveštaj o svom radu i raspolaganju sredstvima mesne zajednice koje je mesna zajednica dobila iz budžeta za vršenje izvornih i poverenih poslova, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 35

Ako organ mesne zajednice u roku iz člana 34. stava 2. ove odluke ne dostavi izveštaj ili dostavi izveštaj koji je nepotpun, odnosno ako postoji osnovana sumnja u tačnost i ispravnost izveštaja, kao i ako organ mesne zajednice ne vrši funkcije i poslove utvrđene Statutom mesne zajednice ili pričinjava štetu mesnoj zajednici, Gradonačelnik će upozoriti organ mesne zajednice i naložiti preduzimanje određenih mera i aktivnosti u određenom roku.

Ako organ mesne zajednice u ostavljenom roku ne preduzme mere i aktivnosti iz prethodnog stava Gradonačelnik će sazvati zbor građana mesne zajednice.

Ako se zbor građana koji je sazvao Gradonačelnik ne održi, a Gradonačelnik konstatuje da su i dalje prisutne činjenice iz stava 1. i 2. ovog člana koje onemogućavaju rad organa mesne zajednice, odnosno ako se sednica organa mesne zajednice ne održi u roku od 30 dana od dana dostavljenog upozorenja iz stava 1. ovog člana, preduzeće se privremene mere predviđene Statutom mesne zajednice.

Član 36

Stručne administrativno-tehničke poslove za potrebe mesne zajednice obavlja Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove.

Poslovi, zadaci i broj izvršilaca koji obavljaju poslove za mesne zajednice utvrđuju se Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Organi mesnih zajednica izabrani u skladu sa propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju sa radom do isteka mandata.

U slučaju da organi mesne zajednice nisu konstituisani u roku propisanom ovom odlukom, organi mesne zajednice prethodnog saziva kojima je mandat istekao, nastavljaju da obavljaju tekuće poslove do konstituisanja novih organa mesne zajednice.

Član 38

Odlukom o osnivanju nove mesne zajednice, promeni područja ili ukidanju postojeće mesne zajednice utvrdiće se poslovi koje vrši, organi i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad mesne zajednice.

Član 39

Mesne zajednice iz člana 29. ove odluke dužne su da usaglase svoje statute sa ovom odlukom u roku od 60 dana po njenom stupanju na snagu.

Član 40

U slučaju promena naziva ulica, kućnih brojeva i drugih objekata, ovlašćuje se Komisija za određivanje naziva ulica da izvrši i objavi u "Službenom listu grada Čačka" usaglašavanje naziva ulica, kućnih brojeva i drugih objekata sadržanih u granicama mesnih zajednica na području naseljenog mesta Čačak iz člana 29. ove Odluke.

Član 41

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o mesnim zajednicama ("Službeni list opštine Čačak" br. 4/2000, 2/2001, 16/2004, 1/2005, 2/2005, 9/2005 i 12/2005).

Član 42

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".