ODLUKA
O USKLAĐIVANЈU GENERALNOG PLANA NASELЈA ČAČAK 2015.

("Sl. list grada Čačka", br. 19/2009 i 24/2012)

Član 1

Pristupa se usklađivanju Generalnog plana naselja Čačak 2015. ("Sl. list opštine Čačak", br. 6/2001), sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09), koje se odnose na Generalni urbanistički plan.

Član 2

Ciljevi usklađivanja Generalnog plana naselja Čačak 2015. (u daljem tekstu: Plan) su:

- terminološko usklađivanje sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji i odredbama Statuta grada Čačka ("Službeni list grada Čačka", br. 3/2008);

- izmene i dopune sadržaja Plana, shodno odredbama člana 24. Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 3

Granica obuhvata usklađivanja Plana, se poklapa sa granicom Plana i u njemu je definisana.

Član 4

Plan se donosi kao strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja i sadrži, naročito:

- granicu plana i obuhvat građevinskog područja;

- granice obuhvata planova generalne regulacije za celo građevinsko područje;

- generalnu namenu površina koje su pretežno planirane u građevinskom području, na nivou urbanističkih zona;

- generalne pravce i koridore za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Član 5

Rok za usklađivanje Plana je 18 meseci od dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09).

Član 6

Sredstva za usklađivanje Plana obezbediće se kroz redovne aktivnosti predviđene programom poslovanja Javnog preduzeća za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve "Gradac" Čačak.

Član 7

Ocenjujući stepen i karakter mogućih promena u prostoru, koje će detaljno biti definisane usklađenim Planom u skladu sa članom 9. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, pribavljeno je Mišljenje nadležne Službe za zaštitu životne sredine i drugih zainteresovanih organa i organizacija, na osnovu čega je nadležni organ doneo rešenje da nije potrebno pristupiti izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Član 8

Nacrt Plana biće izložen na javni uvid, u zgradi Skupštine grada Čačka, posle izvršene stručne kontrole nacrta Plana od strane Komisije za planove koje donosi Skupština grada, u terminu koji će biti naknadno objavljen.

Član 8a

U postupku usklađivanja Generalnog plana naselja Čačak 2015. neće se pristupiti izradi koncepta plana, već će se izraditi nacrt plana, u skladu sa mišljenjem Ministarstva građevinarstva i urbanizma broj 011-00-00002/2012-04 od 02.11.2012. godine i mišljenja Komisije za planove broj 06-127/2012- IV-2-01 od 30.11.2012. godine.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".