ODLUKA

O SOCIJALNOJ ZAŠTITI GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 19/2011 i 19/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se obim, uslovi i način ostvarivanja usluga socijalne zaštite i prava na materijalnu podršku i druge oblike materijalne pomoći, koje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti (u daljem tekstu: Zakon), obezbeđuje jedinica lokalne samouprave.

Član 2

Korisnici usluga socijalne zaštite, materijalne podrške i drugih oblika materijalne pomoći su lica koja su Zakonom određeni kao korisnici socijalne zaštite, a koji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica.

Izuzetno, korisnici u smislu stava 1. ovog člana mogu biti i lica koja imaju boravište na teritoriji grada Užica, ako se nađu u stanju socijalne potrebe koja neodložno zahteva pružanje usluge odnosno obezbeđenje socijalne zaštite.

Korisnici međuopštinskih usluga mogu biti i lica sa prebivalištem u drugim opštinama koje na osnovu međuopštinskog ugovora zajednički realizuju uslugu socijalne zaštite.

Član 3

Usluge socijalne zaštite, materijalnu podršku i druge oblike materijalne pomoći iz ove Odluke ostvaruje pojedinac i porodica u visini, pod uslovima i na način utvrđen ovom odlukom u skladu sa materijalnim i drugim mogućnostima grada.

II USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE I MATERIJALNA PODRŠKA

 

1. USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 4

Usluge socijalne zaštite su aktivnosti pružanja podrške i pomoći pojedincu i porodicama radi očuvanja ili poboljšanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranje mogućnosti za samostalan život.

Grad Užice u skladu sa Zakonom obezbeđuje sledeće usluge socijalne zaštite:

1) dnevne usluge u zajednici,

2) usluge smeštaja,

3) usluge podrške za samostalan život,

4) terapijske i socijalno-edukativne usluge,

5) pružanje drugih oblika socijalne zaštite.

1.1. Dnevne usluge u zajednici

Član 5

Dnevne usluge u zajednici obuhvataju aktivnosti koje podržavaju boravak korisnika u porodici i neposrednom okruženju.

Član 6

Grad Užice obezbeđuje sledeće dnevne usluge u zajednici:

1) Pomoć i nega u kući za starije i odrasle osobe sa invaliditetom

2) Pomoć i nega u kući za decu sa smetnjama u razvoju

3) Dnevni boravak za mlade sa smetnjama u razvoju

4) Klub za stare osobe

5) Personalna asistencija za osobe sa telesnim invaliditetom.

1.1.1. Pomoć i nega u kući za starije i odrasle osobe sa invaliditetom

Član 7

Usluga pomoći i nege u kući za starije i odrasle osobe sa invaliditetom obezbeđuje podršku u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u stanu korisnika, kako bi se unapredio kvalitet njihovog života i sprečio odlazak u instituciju.

Pomoć u kući pruža se kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa, u skladu sa identifikovanim individualnim potrebama starijih i odraslih osoba sa invaliditetom, koja usled nemoći ili smanjenih funkcionalnih sposobnosti nisu u stanju da žive bez pomoći drugih lica.

Pomoć u kući mogu da ostvare:

• lica starija od 65 godina koja žive sama u domaćinstvu ili sa drugim licima nesposobnim za pružanje pomoći;

• odrasla lica sa hroničnim oboljenjima koja su teže ili teško pokretna bez obzira na starosnu granicu;

• odrasle osobe sa invaliditetom.

Pomoć i nega u kući obezbeđuje se korisnicima u gradskom, prigradskom i seoskom području

Član 8

Pružanje usluge pomoći i nege u kući za 50 korisnika u gradskom i prigradskom području, poverava se ugovorom Službi za pomoć i negu u kući Centra za socijalni rad "Užice".

Usluga pomoći i nege u kući za korisnike izvan broja navedenog u st. 1. ovog člana obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba zajednice i kapaciteta grada Užica.

1.1.2. Pomoć i nega u kući za decu sa smetnjama u razvoju

Član 9

Usluga pomoći i nege u kući za decu sa smetnjama u razvoju obezbeđuje korisnicima zadovoljavanje svakodnevnih, životnih potreba u sopstvenim domovima, čime se unapređuje kvalitet njihovog života i prevenira smeštaj u institucije.

Član 10

Usluga je namenjena deci sa smetnjama u razvoju u biološkim, starateljskim ili hraniteljskim porodicama, i to:

• deci sa težim i teškim oblikom mentalne nedovoljne razvijenosti

• deci sa telesnim invaliditetom

• deci sa višestrukim smetnjama u razvoju

• deci oboleloj od autizma

• deci sa Daunovim sindromom.

Pomoć i nega u kući obezbeđuje se korisnicima u gradskom, prigradskom i seoskom području.

Član 11

Pružanje usluge pomoći i nege u kući za najviše 15 korisnika/dece sa smetnjama u razvoju, poverava se ugovorom Službi za pomoć i negu u kući Centra za socijalni rad "Užice".

Usluga pomoći i nege u kući za korisnike iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba zajednice i kapaciteta grada Užica.

1.1.3. Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Član 12

Usluga dnevnog boravka obezbeđuje korisnicima boravak, ishranu, vaspitno-obrazovni rad, radne i kulturno-zabavne aktivnosti prema sposobnostima, sklonostima i ispoljenom interesu korisnika.

Član 13

Usluga dnevnog boravka namenjena je deci i mladima:

• sa telesnim invaliditetom,

• sa lakim i umerenim intelektualnim oštećenjima,

• sa senzornim oštećenjima i

• sa višestrukim oštećenjima.

Član 14

Pružanje usluge dnevnog boravka do 30 korisnika poverava se ugovorom organizacionoj jedinici Doma za decu i omladinu "Petar Radovanović" Užice.

Usluga dnevnog boravka za korisnike iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana, obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba i kapaciteta grada Užica.

Član 15

Usluga dnevnog boravka će biti obezbeđena, na osnovu procena potreba i u skladu sa kapacitetima i mogućnostima grada i sledećim ciljnim grupama:

• deca i mladi sa teškim intelektualnim oštećenjima;

• deca i mladi do 21 godine sa problemima u ponašanju;

• deca i mladi u riziku od smeštanja u ustanovu;

• odrasli sa telesnim invaliditetom, lakim i umerenim intelektualnim oštećenjima, senzornim oštećenjima i višestrukim oštećenjima;

• stare osobe kojima je potrebna dnevna nega i nadzor;

• ostale osetljive grupe koje su prepoznate kao potencijalni korisnici usluge dnevnog boravka.

Član 16

Usluga dnevnog boravka za korisnike navedene u čl. 15. obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti i u skladu sa iskazanim potrebama zajednice i kapacitetima grada.

1.1.4. Klub za stare osobe

Član 17

Klubovi za stare osobe imaju za svrhu sprečavanje socijalne izolacije i razvijanje kapaciteta starih osoba kako bi se sprečila i odložila zavisnost od institucionalne nege.

Uslugama klubova za stare osobe obezbeđuje se zadovoljavanje kulturno-zabavnih i rekreativnih potreba, potreba za druženjem i pripadnošću, i omogućava se sticanje i održavanje praktičnih veština neophodnih za svakodnevni život.

Član 18

Klubovi za stare pružaju usluge starim osobama:

• kojima su očuvane mentalne sposobnosti

• kojima je tokom procesa starenja, umanjena mentalna ili fizička sposobnost, sve dok im ne postane potrebna specijalna nega.

Član 19

Usluge kluba/ova za stare obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti i u skladu sa iskazanim potrebama zajednice i kapacitetima grada.

1.2. Usluge smeštaja

Član 20

Grad Užice u skladu sa Zakonom obezbeđuje sledeće usluge smeštaja:

1) Privremeni smeštaj u prihvatilište za odrasla i stara lica

2) Privremeni smeštaj u prihvatilište za žrtve nasilja u porodici.

1.2.1. Privremeni smeštaj u prihvatilište za odrasla i stara lica

Član 21

Uslugom smeštaja u prihvatilište obezbeđuje se odraslim i starim licima privremeni smeštaj, zadovoljavanje osnovnih potreba, pristup drugim uslugama u zajednici i vremenski ograničene usluge intervencija kojima je potrebno neodložno osigurati bezbednost lica.

Član 22

Usluga smeštaja u prihvatilište obuhvata:

- privremeni smeštaj sa ishranom i zadovoljenjem drugih osnovnih potreba,

- primenu zdravstveno-higijenskih mera,

- utvrđivanje identiteta i prebivališta,

- sačinjavanje nalaza o njihovom stanju, na osnovu čega se preduzimaju mere za odgovarajući oblik trajnog zbrinjavanja.

Član 23

Pružanje usluga privremenog smeštaja u prihvatilište za odrasla i stara lica ugovorom se poverava Službi za odrasla i stara lica Centra za socijalni rad Užice.

Član 24

Usluga privremenog zbrinjavanja se realizuje u delu objekta prihvatilišta na Zabučju, za najviše 4 korisnika.

Usluga privremenog smeštaja iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana, a u skladu sa potrebama za ovom uslugom i kapacitetima grada, obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba zajednice i kapaciteta grada Užica.

1.2.2. Privremeni smeštaj u prihvatilište za žrtve nasilja u porodici

Član 25

Uslugu smeštaja u prihvatilište mogu koristiti lica koja su, po proceni Centra za socijalni rad, izložena nasilju, zlostavljanju ili zanemarivanju u porodici i kojima je neophodno neodložno obezbediti sigurnost i sprečiti dalje nasilje, zlostavljanje ili zanemarivanje, i to putem smeštaja u prihvatilište kao najcelishodnijeg oblika njihovog privremenog zbrinjavanja.

Uslugu smeštaja u prihvatilište mogu koristiti lica koja ispunjavaju uslove iz Zakona za smeštaj u ustanovu ili u drugu porodicu, pod uslovom da je smeštaj u prihvatilište za njih celishodniji, po proceni Centra za socijalni rad.

Usluga smeštaja žrtava nasilja u porodici u prihvatilište podrazumeva smeštaj na određeni vremenski period po proceni Centra za socijalni rad i obuhvata:

- ishranu i zadovoljavanje ostalih osnovnih potreba korisnika

- omogućavanje pristupa korisnika drugim uslugama u zajednici (zdravstvena zaštita, posredovanje kod zapošljavanja, pravna pomoć i sl.).

Član 26

Pružanje usluga smeštaja u prihvatilište za najviše 5 korisnika, ugovorom se poverava Službi za decu i porodicu Centra za socijalni rad "Užice".

Usluga smeštaja u prihvatilište za žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja u porodici, iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba i kapaciteta grada Užica.

1.3. Usluge podrške za samostalan život

Član 27

Grad Užice u skladu sa Zakonom obezbeđuje sledeće usluge podrške za samostalan život:

1) Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju

2) Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

3) Personalna asistencija za osobe sa telesnim invaliditetom.

1.3.1. Stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju

Član 28

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju namenjena je mladim punoletnim osobama koji po prestanku smeštaja u ustanovi socijalne zaštite ili hraniteljskoj porodici, ne mogu da se vrate u biološku ili srodničku porodicu, niti su u mogućnosti da u tom momentu započnu samostalan život, ali je izvesno da će uz odgovarajuću pripremu i podršku moći da preuzmu odgovornosti i žive samostalno.

Član 29

Ovom uslugom obezbeđuje se za određeni vremenski period odgovarajući smeštaj i stručna podrška u razvijanju veština neophodnih za potpuno osamostaljivanje mladih i uključivanje u zajednicu.

Korisnici usluge stanovanja uz podršku mogu biti:

• Mlade osobe na uzrastu između 15 i 18 godina, na smeštaju u ustanovi socijalne zaštite ili hraniteljskoj porodici, za koje se s obzirom na započeto školovanje odnosno radno osposobljavanje i potencijal za samostalni život, može očekivati da će se posle podrške osposobiti za samostalni život pre ili neposredno po stečenom punoletstvu:

• Mlade osobe na uzrastu između 15 i 18 godina, koje nemaju mogućnost da i dalje žive u biološkim ili srodničkim porodicama, kao alternativa smeštaju u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu.

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju pruža se u trajanju do 1 godine, u izuzetnim slučajevima do 15 meseci, mladima za koje je izvesno da će uz odgovarajuću pripremu i podršku, moći da preuzmu odgovornost i postanu nezavisni.

Član 30

Pružanje usluge za maksimalno 4 korisnika organizuje i realizuje Centar za socijalni rad Užice, u partnerstvu sa Domom za decu i omladinu "Petar Radovanović" u Užicu, u stambenom prostoru u vlasništvu grada Užica.

Usluga stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba i kapaciteta grada Užica.

1.3.2. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 31

Usluga socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima se obezbeđuje pojedincu i porodici u stanju socijalne potrebe, koji nemaju rešeno pitanje stanovanja.

Usluga socijalnog stanovanja pruža se u namenski izgrađenim objektima u vlasništvu grada Užica, bez prava na otkup.

Korisniku socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima obezbeđuje se:

- stanovanje u namenski izgrađenim objektima;

- stručna podrška i odgovarajući oblici pomoći u samostalnom življenju.

Korisnici socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima mogu biti:

• korisnici novčane socijalne pomoći;

• samohrani roditelji;

• stara lica;

• lica koja su kao maloletna bila pod posebnom zaštitom države (starateljstvo, hraniteljstvo, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu);

• osobe sa invaliditetom;

• izbegla i interno raseljena lica;

• druga lica po stručnoj proceni Centra za socijalni rad.

Član 32

O objektu socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima se stara domaćin socijalnog stanovanja koji se bira iz reda korisnika socijalnog stanovanja.

Domaćin se stara o poštovanju kućnog reda, o održavanju zajedničkih prostorija, očuvanju imovine u objektu i pruža pomoć i podršku korisnicima u vezi sa pravima i obavezama vezanim za stanovanje.

Član 33

Uslugom socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima će upravljati Centar za socijalni rad u saradnji sa nadležnom službom Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

1.3.3. Personalna asistencija za osobe sa telesnim invaliditetom

Član 34

Svrha usluge personalne asistencije je pružanje podrške korisniku usluge/osobi sa telesnim invaliditetom, u održavanju i unapređivanju kvaliteta njegovog/njenog života kroz održavanje što većeg stepena samostalnog života uz aktivno učestvovanje u zajednici.

Uslugom personalne asistencije obezbeđuje se odgovarajuća praktična, intenzivna podrška unutar i izvan kuće korisnika, koja je neophodna za zadovoljavanje osnovnih, ličnih i društvenih potreba, a koje korisnik fizički nije u stanju da zadovolji bez pomoći koja je istovremeno lična i praktična.

Pružanje i praćenje usluge personalne asistencije vrši ovlašćeni pružalac usluge, koji je odgovoran za obezbeđenje kvaliteta usluge u skladu sa nacrtom Minimalnih standarda socijalnih usluga, propisanih od strane Ministarstva rada i socijalne politike.

Član 35

Usluge personalne asistencije za osobe sa telesnim invaliditetom obezbediće se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite na osnovu čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti i u skladu sa iskazanim potrebama zajednice i kapacitetima grada.

1.4. Terapijske i socijalno-edukativne usluge

Član 36

Grad Užice u skladu sa Zakonom obezbeđuje sledeće terapijske i socijalno-edukativne usluge:

1) Savetovalište za porodicu.

1.4.1. Savetovalište za porodicu

Član 37

Savetovalište za porodicu je vid podrške porodicama u socijalnim rizicima, do kojih dolazi u procesu tranzicije društva kada su smanjene mogućnosti za ostvarivanje zaštitne funkcije porodice.

Član 38

Savetovalište radi po principima sistemske porodične terapije i namenjeno je:

• supružnicima sa problemima u bračnom funkcionisanju

• mladima koji nameravaju da stupe u brak

• porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju

• porodicama koje imaju decu sa poremećajem u ponašanju

• porodicama u kojima postoji problem u zavisnosti

• porodicama u kojima postoji zlostavljanje i nasilje

• deci, omladini i odraslim osobama sa problemima na ličnom planu.

Član 39

Pružanje usluge Savetovališta za porodicu, organizuje, koordinira i realizuje Centar za socijalni rad "Užice".

Savetodavne i terapeutske usluge će se obezbediti putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba i kapaciteta grada Užica.

1.5. Pružanje drugih oblika socijalne zaštite

Član 40

Grad Užice u skladu sa Zakonom, potrebama korisnika i raspoloživim kapacitetom obezbeđuje i druge oblike socijalne zaštite:

1) Usluga prilagođenog prevoza osoba sa invaliditetom

2) Usluga prilagođenog prevoza za korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

3) Usluga smeštaja za privremeno zbrinjavanje stambeno neobezbeđenih lica

4) Ostale usluge: informativne, pravne i sl.

1.5.1. Usluga prilagođenog prevoza osoba sa invaliditetom

Član 41

Usluga prilagođenog prevoza osoba sa invaliditetom ima za cilj da obezbedi dostupnost zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, zabavnih i drugih neophodnih usluga osobama sa invaliditetom koja imaju potrebu za specijalizovanim prevozom.

Usluga prilagođenog prevoza će biti omogućena, u skladu sa potrebama i kapacitetima grada:

• osobama sa invaliditetom koja su teže i/ili teško pokretna, a imaju prebivalište u gradskom, prigradskom i seoskom području

• udruženjima osoba sa invaliditetom za potrebe organizovanog prevoza njihovih članova.

Član 42

Usluga prilagođenog prevoza obezbeđuje se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba zajednice i kapaciteta grada Užica.

1.5.2. Usluga prilagođenog prevoza za korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Član 43

Usluga prilagođenog prevoza za korisnike Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju ima za cilj da obezbedi dostupnost usluge za 30 korisnika dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Usluga prevoza se poverava ugovorom Udruženju invalida cerebralne, dečije paralize i plegija Užice.

Usluga prevoza korisnika iznad broja navedenog u st. 1. ovog člana obezbeđuje se putem javne nabavke usluge socijalne zaštite, u skladu sa čl. 64-68. Zakona o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prepoznatih potreba zajednice i kapaciteta grada Užica.

1.5.3. Usluga smeštaja za privremeno zbrinjavanje stambeno neobezbeđenih lica

Član 44

Usluga privremenog zbrinjavanja namenjena je licima koja se nađu u stanju hitne potrebe za smeštajem, a koja se ne mogu na drugi način stambeno zbrinuti.

Privremeno zbrinjavanje može trajati do adekvatnog rešavanja stambenog problema, a najduže do godinu dana.

Usluga privremenog zbrinjavanja stambeno neobezbeđenih lica obuhvata:

- ishranu i zadovoljavanje ostalih osnovnih životnih potreba korisnika;

- omogućavanje pristupa korisnika drugim uslugama u zajednici od značaja za trajno rešavanje stambenog pitanja.

Član 45

Rešenje o privremenom zbrinjavanju donosi Služba za socijalnu zaštitu Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti grada Užica.

Usluga privremenog zbrinjavanja se realizuje u delu objekta prihvatilišta na Zabučju, za najviše 4 korisnika kroz saradnju Službe za socijalnu zaštitu grada Užica i Centra za socijalni rad Užice.

1.5.4. Drugi oblici socijalne zaštite

Član 46

Drugi oblici socijalne zaštite koji se pružaju korisnicima su: informativne, edukativne i pravne usluge.

Korisnicima se pružaju sve potrebne informacije o uslugama socijalne zaštite, vrstama materijalne podrške i drugim oblicima podrške, uslovima za ostvarivanje usluga i podrške, potrebnim dokazima, pružaocima usluga i slično.

Korisnici ne snose troškove postupka za ostvarivanje prava iz ove Odluke pred organima lokalne samouprave.

Služba pravne pomoći Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, dužna je besplatno pružiti pravnu pomoć korisnicima pri ostvarivanju prava iz ove Odluke.

1.6. Postupak za korišćenje usluga socijalne zaštite

1.6.1. Sadržaj i kvalitet usluge

Član 47

Usluge iz ove odluke u svemu se pružaju u skladu sa minimalnim standardima propisanim od strane ministra nadležnog za socijalnu zaštitu.

Sadržaji usluga iz ove odluke odgovaraju akreditovanim programima pružanja usluga, ukoliko takvi akreditovani programi postoje za konkretnu uslugu, u skladu sa Zakonom.

Član 48

Korišćenje usluge socijalne zaštite iz ove odluke vrši se na osnovu uputa Centra za socijalni rad, kao i u skladu sa mišljenjem Interresorne komisije za procenu potreba dece.

Uput za korišćenje usluge je javna isprava kojom se korisnik upućuje na korišćenje usluge u ustanovu socijalne zaštite odnosno kod ovlašćenog pružaoca usluge.

Usluga socijalne zaštite iz ove odluke, može se koristiti i direktnim ugovaranjem između korisnika i ovlašćenog pružaoca usluge, u skladu sa Zakonom.

1.6.2. Pružaoci usluga

Član 49

Pružalac usluga socijalne zaštite, odnosno angažovani stručni radnik je dužan pribaviti licencu ministarstva nadležnog za poslove socijalne zaštite, kojom se potvrđuje da su ispunjeni uslovi i standardi za pružanje određene usluge.

Član 50

Pružaoci usluga su obavezni da, u roku od mesec dana od dana zaključivanja ugovora o pružanju usluge, Gradskoj upravi za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti - Službi za socijalnu zaštitu, podnesu predlog Pravilnika kojim će se precizno definisati sva materijalno pravna i procesno pravna pitanja od značaja za realizaciju usluge.

Pravilnik usvaja Gradsko veće na predlog Službe za socijalnu zaštitu - Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

1.6.3. Finansiranje

Član 51

Sredstva za pružanje usluga socijalne zaštite obezbeđuju se:

• iz budžeta grada Užica za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica

• iz participacije - učešća korisnika u troškovima usluge

• iz budžeta drugih lokalnih samouprava na čijoj teritoriji korisnici usluge imaju prebivalište

• iz drugih izvora (partnerstva sa nacionalnim i međunarodnim organizacijama, donacija, dobrovoljnih priloga i sl.).

Član 52

Visinu participacije korisnika usluga iz ove odluke, utvrđuje Služba nadležna za poslove socijalne zaštite Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, za svaku kalendarsku godinu, početkom te godine.

Član 53

Učešće u troškovima usluge - participacija, zavisi od socijalno-ekonomskog statusa korisnika i može biti:

• u celosti iz sredstava korisnika, njegovog srodnika ili trećeg lica

• uz delimično učešće korisnika, njegovog srodnika ili trećeg lica i iz budžeta grada

• u celosti iz budžeta grada.

2. MATERIJALNA PODRŠKA

Član 54

Materijalna podrška ima za cilj pomoć korisniku u prevazilaženju stanja socijalne potrebe u kome se iznenada ili trenutno nađe.

Materijalna podrška može biti direktna, u vidu novčanih davanja i posredna. u vidu subvencija.

Član 55

Grad Užice u skladu sa Zakonom obezbeđuje sledeće vidove materijalne podrške:

1) jednokratne novčane pomoći

2) vanredne novčane pomoći

3) jednokratne pomoći u naturi

4) opremanje korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite

5) potpuno ili delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga

6) delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga za osobe sa invaliditetom

7) besplatan obrok u Narodnoj kuhinji

8) obezbeđenje ogreva.

2.1. Jednokratne novčane pomoći

Član 56

Jednokratnu novčanu pomoć kao vid materijalne podrške mogu koristiti pojedinac i porodica, koji se iznenada ili trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, naročito u slučajevima vezanim za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, tešku bolest, prihvat po prestanku smeštaja u ustanovu, kao i u drugim vanrednim prilikama koje ne mogu samostalno prevazići.

Član 57

Visina jednokratne pomoći u novcu utvrđuje se u zavisnosti od potrebe korisnika i može iznositi najviše do iznosa osnovice novčane socijalne pomoći koja se finansira iz budžeta Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku.

Član 58

Jednokratna novčana pomoć može se primiti najviše tri puta u toku godine, a samo izuzetno više puta u toku godine, ukoliko ukupna sredstva primljena po ovom osnovu ne prelaze iznos prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici prema poslednjem objavljenom podatku u momentu podnošenja zahteva.

Član 58a

Radno sposobni korisnici jednokratne novčane pomoći mogu biti upućeni u javno preduzeće, ustanovu ili drugu javnu službu čiji je osnivač grad Užice, radi obavljanja određenog broja sati društveno korisnog rada srazmerno visini jednokratne novčane pomoći.

Naknada za jedan sat društveno korisnog rada utvrđuje se u visini minimalne neto zarade po radnom času u momentu upućivanja korisnika na rad.

Član 59

Jednokratnu pomoć odobrava i isplaćuje Centar za socijalni rad, u partnerstvu sa Gradskom upravom za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti - Službom za socijalnu zaštitu.

Centar za socijalni rad će upućivati radno sposobne korisnike jednokratnih novčanih pomoći na obavljanje društveno korisnog rada. Postupak za upućivanje korisnika na obavljanje društveno korisnog rada biće definisan sporazumom Centra i nadležne gradske uprave.

2.2. Vanredna novčana pomoć

Član 60

Pravo na vanrednu novčanu pomoć mogu ostvariti:

• porodice u kojima nesrećnim slučajem nastupi smrt jednog ili više članova porodičnog domaćinstva;

• pojedinac koji se razboli od teške bolesti, odnosno porodice čiji se član razboli od teške bolesti;

• pojedinci i porodice u drugim izuzetno teškim situacijama po oceni stručnog tima Centra.

Član 61

Uslov za ostvarivanje prava na vanrednu novčanu pomoć je da prosečni mesečni prihod porodice u prethodna tri meseca, u odnosu na mesec u kome je podnet zahtev, ne prelazi iznos prosečne neto zarade u Republici Srbiji prema poslednjim objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 62

Vanredna pomoć može se isplatiti najviše u iznosu do jedne i po neto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, u momentu podnošenja zahteva.

Član 63

Pravo na vanrednu novčanu pomoć može se ostvariti samo jednom u toku godine, bez obzira na osnov.

Član 64

O ostvarivanju prava na vanrednu pomoć odlučuje Centar za socijalni rad u u partnerstvu sa Gradskom upravom za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

2.3. Jednokratna pomoć u naturi

Član 65

Jednokratna pomoć u naturi daje se u životnim namirnicama, sredstvima za higijenu i sl., najmanje dva puta u toku godine, u količinama srazmernim broju članova domaćinstva.

Član 66

Crveni krst Užice vrši distribuciju jednokratne pomoći u naturi na predlog Centra za socijalni rad Užice.

Centar za socijalni rad sačinjava predlog za dodelu jednokratne pomoći u naturi, u saradnji sa Gradskom upravom za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti - Službom za socijalnu zaštitu, gradski i seoskim mesnim zajednicama i udruženjima građana koja deluju na polju socijalne politike (humanitarne organizacije, udruženja osoba sa invaliditetom i sl.)

2.4. Opremanje korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite

Član 67

Oprema za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite je vid materijalne podrške koji može ostvariti lice koje nije u mogućnosti da od sopstvenih sredstava nabavi opremu, niti su u mogućnosti da je obezbede njegovi srodnici koji su po zakonu dužni da ga izdržavaju.

Član 68

Oprema za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite obuhvata nabavku odeće i obuće, kao i naknadu troškova prevoza korisnika do ustanove u koju se smešta.

Član 69

Centar utvrđuje stvarne potrebe korisnika, donosi odluku o visini sredstava potrebnih za opremanje i smeštaj korisnika i vrši nabavku potrebne opreme.

2.5. Potpuno ili delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga

Član 70

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga mogu koristiti domaćinstva zavisno od mesečnih prihoda, pod uslovom da su u poslednje dve godine pre podnošenja zahteva imali prebivalište na teritoriji grada Užica.

Član 71

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga je potpuno ukoliko prosečni mesečni prihod domaćinstva, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, ne prelazi iznos novčane socijalne pomoći utvrđene za isto domaćinstvo u skladu sa zakonom.

Član 72

Pravo na delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga imaju domaćinstva čiji je prosečni mesečni prihod domaćinstva, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, do 50% iznad iznosa novčane socijalne pomoći utvrđene za isto domaćinstvo u skladu sa zakonom.

Član 73

Pod stambeno-komunalnim uslugama podrazumevaju se usluge: isporuke vode, toplotne energije, iznošenja smeća, održavanja stana i korišćenja građevinskog zemljišta.

Član 74

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga priznaje se za period od jedne godine prema odluci Centra.

2.6. Delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga za osobe sa invaliditetom

Član 75

Osoba sa invaliditetom, koja je učlanjena u jedno od registrovanih Udruženja osoba sa invaliditetom koji imaju sedište i deluju na teritoriji grada Užica, kao i ratni vojni invalid sa priznatim svojstvom, može ostvariti pravo na delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga.

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga u visini 50% od iznosa obračunatih naknada za usluge javnih preduzeća čiji je osnivač grad Užice, osoba sa invaliditetom i RVI može ostvariti pod sledećim uslovima:

• da ima prebivalište na teritoriji grada Užica

• da prosečni mesečni prihod domaćinstva osobe sa invaliditetom, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, ne prelazi trostruki iznos novčane socijalne pomoći utvrđene za isto domaćinstvo u skladu sa zakonom.

Član 76

Oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga u visini 25% od iznosa obračunatih naknada za usluge javnih preduzeća čiji je osnivač grad Užice, osoba sa invaliditetom može ostvariti pod sledećim uslovima:

• da ima prebivalište na teritoriji grada Užica

• da prosečni mesečni prihod domaćinstva osobe sa invaliditetom, u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva, ne prelazi trostruki iznos novčane socijalne pomoći utvrđene za isto domaćinstvo u skladu sa zakonom, uvećan 50%.

Član 77

Osoba sa invaliditetom podnosi zahtev za priznavanje prava na delimično oslobađanje od plaćanja stambeno-komunalnih usluga, udruženju čiji je član, a udruženje zahtev sa kompletnom dokumentacijom prosleđuje Centru za socijalni rad "Užice".

Centar odlučuje po zahtevima i spisak korisnika delimičnog oslobađanja od plaćanja stambeno-komunalnih usluga dostavlja nadležnim gradskim javnim preduzećima i Gradskoj upravi za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

2.7. Besplatan obrok u Narodnoj kuhinji

Član 78

Besplatan obrok u Narodnoj kuhinji obezbeđen je korisnicima novčane socijalne pomoći u skladu sa Zakonom.

Izuzetno, besplatan obrok mogu koristiti i druga lica ako je, po oceni stručnog tima Centra za socijalni rad, korišćenje usluge Narodne kuhinje neophodno.

Član 79

Organizacija rada Narodne kuhinje (priprema i distribucija obroka) je u nadležnosti Crvenog krsta Užice.

Član 80

Centar za socijalni rad rešenjem utvrđuje pravo na korišćenje besplatnog obroka u Narodnoj kuhinji i spisak korisnika dostavlja Crvenom krstu Užice, koji ima obavezu da vodi i svoju evidenciju korisnika ovog prava.

Narodna kuhinja obezbeđuje besplatan obrok za 250 korisnika dnevno.

Član 81

Ne može se koristiti istovremeno pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji i pravo na jednokratnu pomoć u naturi.

2.8. Obezbeđenje ogreva za korisnike novčane socijalne pomoći

Član 82

Ogrev za zimu, kao vid materijalne podrške, obezbeđuje se korisnicima novčane socijalne pomoći u skladu sa Zakonom.

Korisnicima se obezbeđuje podrška u nabavci ogrevnog drveta u količini od 3 m3 po domaćinstvu za jednu grejnu sezonu.

Član 83

Centar za socijalni rad Užice utvrđuje listu korisnika, koji ovu podršku mogu ostvariti jednom u toku godine.

2.9. Postupak za korišćenje materijalne podrške

Član 84

Obaveza je Centra za socijalni rad da, u roku od mesec dana od dana usvajanja ove Odluke, Gradskoj upravi za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti - Službi za socijalnu zaštitu, podnese predlog Pravilnika kojim će se precizno definisati sva materijalno pravna i procesno pravna pitanja od značaja za realizaciju navedenih vidova materijalne podrške.

Pravilnik usvaja Gradsko veće na predlog Službe za socijalnu zaštitu - Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

Član 85

Centar za socijalni rad Užice ima obavezu da:

• vodi posebnu evidenciju o korisnicima usluga socijalne zaštite i materijalne podrške u skladu sa ovom Odlukom

• dostavlja godišnji izveštaj o realizaciji usluga i vidova podrške iz ove Odluke i utrošku budžetskih sredstava

• dostavlja vanredni izveštaj o realizaciji usluga i vidova podrške na traženje organa grada

• jednom godišnje vrši preispitivanje uslova za korišćenje usluga i materijalne podrške za svakog korisnika.

Član 86

Postupak za korišćenje usluga i materijalne podrške iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Postupak se pokreće na zahtev korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika/ staraoca i po službenoj dužnosti.

Član 87

Po zahtevima za korišćenje materijalne podrške i drugih oblika podrške iz ove Odluke u prvom stepenu rešava Centar za socijalni rad Užice.

Po žalbama na prvostepene odluke odlučuje nadležni organ za poslove socijalne zaštite Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

2.10. Finansiranje

Član 88

Materijalna podrška u socijalnoj zaštiti definisana ovom Odlukom finansira se:

• iz budžeta grada Užica, tako što se sredstva namenski prenose Centru za socijalni rad

• iz drugih izvora (partnerstva sa nacionalnim i međunarodnim organizacijama, donacija, dobrovoljnih priloga i sl.).

Budžetom grada se opredeljuju i sredstva za materijalne troškove i zarade zaposlenih koji obavljaju poslove vezane za realizaciju usluga socijalne zaštite i materijalne podrške.

3. POSTUPAK PLANIRANJA, PRAĆENJA I PROCENE PRUŽANJA KVALITETA USLUGA I OSTVARIVANJE MATERIJALNE PODRŠKE

Član 89

U skladu sa čl. 20. Zakona o socijalnoj zaštiti, Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti - Služba za socijalnu zaštitu, će u saradnji sa resornim institucijama i organizacijama građanskog društva izrađivati godišnji Program unapređenja socijalne zaštite, kojim će definisati mere i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih i novih usluga socijalne zaštite.

Program unapređenja socijalne zaštite usvaja Skupština grada na predlog Gradskog veća.

Član 90

Postupak praćenja i procene kvaliteta usluga i ostvarivanja materijalne podrške poverava se Službi za socijalnu zaštitu Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

Služba za socijalnu zaštitu Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, u roku od tri mesece od dana usvajanja ove odluke, izradiće nacrt Pravilnika kojim će se definisati pravila i procedure od značaja za realizaciju postupka praćenja i procene pružanja usluga i ostvarivanja materijalne podrške.

Pravilnik usvaja Gradsko veće svojom odlukom.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 91

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da se primenjuje Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Užica broj 55-17/10 od 08.06.2010. god. i Pravilnik o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Užica broj 55-27/07 od 11.05.2007. godine.

Član 92

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o socijalnoj zaštiti grada Užica

("Sl. list grada Užica", br. 19/2012)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu počev od 01.01.2013. godine i biće objavljena u u "Službenom listu grada Užica".