ODLUKA
O NAČINU I USLOVIMA KORIŠĆENJA FINANSIJSKIH KREDITA IZ INOSTRANSTVA ZA NAMENE IZ ČLANA 21. STAV 2. ZAKONA O DEVIZNOM POSLOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 6/2013)

1. Finansijski krediti i zajmovi iz inostranstva u devizama koji nisu namenjeni za plaćanje uvoza robe i usluga, finansiranje izvođenja investicionih radova u inostranstvu i otplatu ranije korišćenih kredita iz inostranstva - koriste se pod uslovima i na način koji su propisani ovom odlukom.

Rezidenti - banke, pravna lica, preduzetnici i fizička lica finansijski kredit i zajam iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: kredit) uzimaju od nerezidenata - banaka, pravnih i fizičkih lica, a ogranci stranih pravnih lica od nerezidenata - osnivača.

2. Kredit može da bude otplaćen tek nakon isteka jedne godine od datuma njegovog korišćenja, a ako je korišćenje kredita ugovoreno u više tranši - ovaj rok se za svaku pojedinačnu tranšu računa od datuma korišćenja te tranše.

Ako se kredit otplaćuje u više rata, otplata može da počne tek nakon isteka šest meseci od datuma svakog korišćenja tog kredita, a vrši se u srazmernim ratama do otplate ukupnog iznosa kredita.

3. Kredit se i pre isteka rokova iz tačke 2. ove odluke može otplatiti novim kreditom ako su rokovi otplate novog kredita isti ili duži od prvobitno ugovorenih.

4. Banke mogu da koriste kredit s rokom otplate kraćim od godinu dana, čija otplata može da počne i pre isteka šest meseci od datuma korišćenja.

Rezidenti - pravna lica i preduzetnici mogu da koriste kredit s rokom otplate kraćim od godinu dana, i to radi finansiranja otkupa, prerade i proizvodnje poljoprivrednih proizvoda ili finansiranja izvoza robe i usluga, s tim da otplata ne može početi pre isteka tri meseca od datuma svakog korišćenja tog kredita.

5. Rezidenti iz ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Srbije ugovor o kreditu - radi izveštavanja u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju, a ako u tom ugovoru nije navedena namena korišćenja kredita, dostavljaju i izjavu u kojoj bliže određuju tu namenu.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu i uslovima korišćenja finansijskih kredita iz inostranstva za namene iz člana 21. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju ("Službeni glasnik RS", br. 81/2006, 105/2007, 8/2008 i 44/2009).

7. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".