UPUTSTVO
O NAČINU VRŠENJA NADZORA NAD STRUČNIM RADOM U BIBLIOTEKAMA

("Sl. glasnik RS", br. 7/2013)

Predmet Uputstva

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način vršenja nadzora nad stručnim radom u javnim bibliotekama i bibliotekama organizovanim kao organizacione jedinice drugih ustanova, organizacija, udruženja i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: biblioteka), biblioteke i lica ovlašćena za vršenje nadzora, dinamika vršenja nadzora, obaveze matičnih biblioteka i biblioteka, sadržaj nadzora, izrada, sadržaj i dostava zapisnika, izvori podataka, parametri za evaluaciju rada biblioteka i obaveze biblioteka po zapisniku o stručnom nadzoru.

Biblioteke ovlašćene za vršenje nadzora

Član 2

Nadzor nad stručnim radom biblioteke (u daljem tekstu: stručni nadzor) vrši u skladu sa zakonom biblioteka kojoj je zakonom ili podzakonskim aktom povereno obavljanje matičnih funkcija (u daljem tekstu: matična biblioteka).

Lica ovlašćena za vršenje nadzora

Član 3

Stručni nadzor vrše stručni radnici matične biblioteke kao lica koja za vršenje stručnog nadzora u biblioteci ovlasti direktor matične biblioteke.

Za vršenje stručnog nadzora direktor matične biblioteke može ovlastiti lice sa stečenim visokim obrazovanjem na studijama prvog i drugog stepena u trajanju od najmanje četiri godine i položenim stručnim ispitom.

Lica ovlašćena za stručni nadzor, u okviru ovlašćenja, samostalna su u svom radu.

Dinamika vršenja nadzora

Član 4

Stručni nadzor se vrši kao redovni stručni nadzor i kao vanredni stručni nadzor.

Redovni stručni nadzor se u načelu vrši jednom u dve godine.

Vanredni stručni nadzor se vrši u slučaju vanredne potrebe (požar, poplava, zemljotres, preseljenje) ili na zahtev republičkih, odnosno pokrajinskih organa nadležnih za kulturu, osnivača, javne biblioteke ili pravnog lica u čijem sastavu biblioteka radi.

Vanredni stručni nadzor se vrši i u slučaju indicija da je došlo do poremećaja u ostvarivanju zakonom propisanih funkcija biblioteke.

Stručni nadzor se može realizovati kao potpuni stručni nadzor i kao parcijalni stručni nadzor.

Obaveze matične biblioteke

Član 5

Matična biblioteka pismenim putem obaveštava biblioteku o stručnom nadzoru.

Vreme stručnog nadzora matična biblioteka utvrđuje u saradnji sa bibliotekom u kojoj se vrši stručni nadzor.

Obaveze biblioteke

Član 6

Biblioteka je dužna da licu ovlašćenom za stručni nadzor omogući neposredan stručni nadzor, stavi na uvid svu raspoloživu dokumentaciju i podatke neophodne za vršenje stručnog nadzora i obezbedi prisustvo stručnih radnika čiji se rad nadzire.

Sadržaj nadzora

Član 7

Stručni nadzor obuhvata: uslove za obavljanje delatnosti biblioteke (prostor, bibliotečka oprema, tehnička oprema i telekomunikaciona i računarska oprema), resurse za rad biblioteke (bibliotečko-informacioni stručnjaci i kolekcije bibliotečko-informacione građe i izvora), stručni rad na nabavci, obradi, smeštaju i zaštiti, korišćenju, evidenciji, reviziji i otpisu bibliotečko-informacione građe i izvora, vođenju statistike, popularizaciji knjige i čitanja, izdavanju publikacija, stručnom usavršavanju i kontinuiranom obrazovanju osoblja i obavljanju drugih stručnih poslova u biblioteci.

Stručni nadzor u matičnim bibliotekama obuhvata i stručni rad na ostvarivanju matičnih funkcija (učešće u sveukupnom razvoju bibliotečko-informacione delatnosti u Republici i izgradnji jedinstvene nacionalne mreže biblioteka, učešće u izgradnji jedinstvenog nacionalnog bibliografsko-informacionog sistema, vođenje registra biblioteka, pružanje stručne pomoći i instruktorski rad sa stručnim radnicima u bibliotekama, nadzor nad stručnim radom biblioteka, praćenje stanja i proučavanje potreba i uslova rada u bibliotekama i predlaganje mera za unapređenje rada i razvoj biblioteka).

Zapisnik o nadzoru nad stručnim radom

Član 8

O izvršenom stručnom nadzoru lica ovlašćena za stručni nadzor izrađuju zapisnik o nadzoru nad stručnim radom.

Zapisnik sadrži sledeće: poziv na zakonske propise na osnovu kojih se vrši stručni nadzor, naziv matične biblioteke i imena lica ovlašćenih za stručni nadzor, naziv biblioteke u kojoj je izvršen stručni nadzor, ime rukovodioca biblioteke i imena lica koja prisustvuju vršenju stručnog nadzora, odnosno ime rukovodioca pravnog lica u čijem sastavu biblioteka kao organizaciona jedinica ostvaruje delatnost i imena lica koja prisustvuju vršenju stručnog nadzora, datum vršenja stručnog nadzora, sadržaj stručnog nadzora, sadržaj usmeno i pismeno datih uputstava za otklanjanje nedostataka i nepravilnosti uočenih u toku vršenja stručnog nadzora, predlog preporuka i naloga za primenu mera za unapređenje uslova za rad, resursa i stručnog rada u biblioteci, rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti i potpise lica koja su obavila stručni nadzor.

Izvori podataka za Zapisnik

Član 9

Izvori podataka za zapisnik su: izveštaji o radu biblioteke, izveštaji Republičkog zavoda za statistiku, baza Mreža biblioteka Srbije, zapisnici iz prethodnih stručnih nadzora i dokumenta prezentirana ovlašćenim licima na dan vršenja stručnog nadzora.

Parametri za evaluaciju rada biblioteka

Član 10

Uslovi, resursi i stručni rad biblioteka upoređuju se sa parametrima međunarodnih i nacionalnih standarda, stanjem u mreži biblioteka u Republici Srbiji i sa stanjem u samoj biblioteci u proteklom periodu.

Dostava Zapisnika

Član 11

Zapisnik o stručnom nadzoru dostavlja se javnoj biblioteci i osnivaču javne biblioteke, odnosno biblioteci koja je organizovana kao organizaciona jedinica druge ustanove, organizacije, udruženja i drugog pravnog lica i rukovodiocu pravnog lica u čijem sastavu biblioteka kao organizaciona jedinica ostvaruje delatnost.

U slučaju da je stručni nadzor izvršen kao vanredni stručni nadzor na zahtev državnog organa zapisnik se dostavlja i tom državnom organu.

Obaveze biblioteke

Član 12

Biblioteka je dužna da matičnu biblioteku obavesti o merama koje su preduzete za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti u stručnom radu.

Ukoliko biblioteka u roku utvrđenom u zapisniku na osnovu člana 8, stav 2. ovog uputstva ne preduzme mere za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti u stručnom radu, matična biblioteka o tome obaveštava nadležno ministarstvo, odnosno Pokrajinski sekretarijat radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Prelazne odredbe

Član 13

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".