ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA IZBOR BANAKA KOJE ĆE VRŠITI USLUGE PRODAJE I DRUGE FINANSIJSKE USLUGE U VEZI SA EMITOVANJEM DUGOROČNIH DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI NA MEĐUNARODNOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 8/2013)

1. Utvrđuju se kriterijumi za izbor banaka koje će vršiti usluge prodaje i druge finansijske usluge u vezi sa emitovanjem dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

Kriterijumi iz stava 1. ove tačke odštampani su uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

2. Zahtev za dostavljanje predloga upućuje se na adrese prvih 25 banaka sa zvanične Bloomberg Underwriter Rankings liste, koja se odnosi na emisije dugoročnih državnih hartija od vrednosti (evroobveznica) u regionu Srednje i Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike za period prethodne dve godine i tekuću godinu u valutama za koje se planira izdavanje.

3. Vlada bira najmanje dve, a najviše pet banaka koje će vršiti usluge prodaje i druge finansijske usluge u vezi sa emitovanjem dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu, s tim da sve izabrane banke vrše usluge po jedinstvenoj naknadi za izvršene usluge, koju utvrđuje Vlada, a koja ne sme biti veća od utvrđene srednje vrednosti predloženih naknada izabranih banaka.

4. Izabrane banke će za Republiku Srbiju vršiti usluge prodaje i druge finansijske usluge u vezi sa emitovanjem dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu za jednu emisiju, s tim da se ovo ograničenje ne odnosi na iste emisije. Banke koje su radile emisiju koja se ponovo otvara, vršiće usluge prodaje i druge finansijske usluge u vezi sa ponovnim otvaranjem.

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PRILOG
Kriterijumi za izbor banaka koje će vršiti usluge prodaje i druge finansijske usluge u vezi sa emitovanjem dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu (komponente kriterijuma i poeni dodeljeni za pojedine komponente kriterijuma)

 

Broj

Komponente kriterijuma

Poeni

1.

Provizija banke

maksimalno 25

2.

Iskustvo banke u pogledu emisije evroobveznica

maksimalno 25

3.

Posvećenost sekundarnom tržištu evroobveznica

maksimalno 10

4.

Timsko iskustvo u pogledu emisije evroobveznica

maksimalno 10

5.

Kvalitet predloga

maksimalno 30

Ukupno

100

 

1. Provizija banke

maksimalno 25 poena

Banci sa najnižom mogućom provizijom (0 baznih poena) dodeljuje se 25 poena.

Sledeća formula se koristi pri izračunavanju broja poena koji se odnose na ovu komponentu kriterijuma, pri čemu je provizija banke predstavljena baznim poenima 0.01%, bpi je vrednost baznog poena, dok je N konačan broj poena:

25 - (bpi *bps) = N, (0bp~25, bpi=25/20bps)

2. Iskustvo banke u pogledu emisije evroobveznica

maksimalno 25 poena

Ova komponenta kriterijuma procenjuje broj poslova (15 poena) i vrednost poslova izražena u milionima USD (10 poena) u relevantnom periodu od 2011. godine do dana podnošenja predloga.

Najviši broj poena po osnovu ovog kriterijuma je 25.

Poeni koji se odnose na ovu komponentu kriterijuma dodeljuju se na sledeći način:

2.1. Broj poslova

Banci sa najvišim brojem poslova dodeljuje se 15 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 15 = N,

pri čemu x(j) predstavlja broj relevantnih poslova banke, x(max) predstavlja najviši broj poslova banke, dok N predstavlja konačan broj poena.

2.2. Vrednost poslova u milionima USD

Banci sa najvišom vrednošću poslova dodeljuje se 10 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 10 = N,

pri čemu x(j) predstavlja vrednost relevantnih poslova banke, x(max) predstavlja najvišu vrednost poslova banke, dok N predstavlja konačan broj poena.

Napomena: Ukoliko je posao izvršen u valuti koja nije američki dolar (USD), primenjuje se kurs važeći na dan izvršenja posla.

3. Posvećenost sekundarnom tržištu evroobveznica

maksimalno 10 poena

Ova komponenta kriterijuma procenjuje broj transakcija u relevantnom periodu (5 poena) i relativnu vrednost transakcija u relevantnom periodu (5 poena).

Maksimalan broj poena koji se može dodeliti banci u pogledu ove komponente kriterijuma je 10.

Broj poena koji se odnosi na ovu komponentu kriterijuma dodeljuje se na sledeći način:

3.1. Broj transakcija u relevantnom periodu (do 12 meseci nakon relevantne emisije evroobveznica)

Banci koja ima najviši prosečni broj transakcija u relevantnom periodu dodeljuje se 5 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 5 = N,

pri čemu x(j) predstavlja prosečan broj relevantnih transakcija u relevantnom periodu, x(max) predstavlja najviši prosečni broj transakcija banke, dok N predstavlja konačan broj poena.

3.2. Relativna vrednost transakcija u relevantnom periodu (do 12 meseci nakon relevantne emisije evroobveznica)

Banci sa najvišom prosečnom relativnom vrednošću transakcija u relevantnom periodu dodeljuje se 5 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 5 = N,

pri čemu x(j) predstavlja prosečnu relativnu vrednost relevantnih transakcija banke u relevantnom periodu, x(max) predstavlja najvišu prosečnu relativnu vrednost relevantnih transakcija u relevantnom periodu, dok N predstavlja konačan broj poena. Relativna vrednost transakcija u referentnom periodu izračunava se na osnovu odnosa između vrednosti transakcija na sekundarnom tržištu i nominalne vrednosti emitovanih evroobveznica.

4. Timsko iskustvo u pogledu emisije evroobveznica

maksimalno 10 poena

Ovom komponentom kriterijuma procenjuje se iskustvo menadžera tima (5 poena) i iskustvo članova tima (5 poena), na osnovu broja realizovanih emisija evroobveznica.

Najviši broj poena koji se dodeljuje za ovu komponentu kriterijuma je 10.

Broj poena koji se odnose na ovu komponentu kriterijuma dodeljuje se na sledeći način:

4.1. Iskustvo menadžera tima

Banci sa najiskusnijim menadžerom tima dodeljuje se 5 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 5 = N,

pri čemu x(j) predstavlja broj relevantnih transakcija menadžera tima banke u relevantnom periodu, x(max) predstavlja najviši broj relevantnih transakcija menadžera tima banke, dok N predstavlja konačan broj poena. Relevantni period predstavlja period od 2011. godine do dana podnošenja predloga.

4.2. Iskustvo članova tima

Banci sa najiskusnijim timom se dodeljuje 5 poena, dok se za druge banke koristi sledeća evaluaciona formula:

x(j) / x(max) * 5 = N,

pri čemu x(j) predstavlja broj relevantnih transakcija članova tima banke u relevantnom periodu, x(max) predstavlja najviši broj relevantnih transakcija članova tima banke, dok N predstavlja konačan broj poena. Relevantni period predstavlja period od 2011. godine do dana podnošenja predlog. Broj transakcija članova tima računa se kao prosečan broj transakcija po članu tima u relevantnom periodu.

5. Kvalitet komponenata predloga

maksimalno 30 poena

Kvalitet komponenata predloga ocenjuje se na osnovu: regionalne raspoređenosti potencijalnih investitora i broja investitora, mogućnosti pristupa novim tržištima, predložene ročnosti hartija od vrednosti koje se prodaju, planiranog potencijalnog učešća banke u kupovini hartija od vrednosti koje se emituju, načina i potencijala podrške sekundarnom trgovanju emitovanih hartija od vrednosti, predložene strategije prodaje hartija od vrednosti na međunarodnom tržištu, uslova hedžinga i na osnovu posvećenosti banke razvoju finansijskih operacija na tržištu Republike Srbije.

Članovi radne grupe procenjuju kvalitet komponenata predloga i daju svoje ocene izražene u poenima (minimalno 0, maksimalno 30), na osnovu kojih se određuje prosečna ocena pojedinačnih predloga.

Maksimalan broj poena koji se banci može dodeliti po osnovu ove komponente kriterijuma je 30 poena.