PRAVILNIK

O FINANSIRANJU I SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2012 i 11/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način odobravanja programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: programi i projekti) i dodele sredstava, izgled i sadržina obrasca za konkurisanje i dokumentacija koja se uz predlog programa ili projekta podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa i projekata i način praćenja realizacije odobrenih programa i projekata.

Član 2

Raspored i korišćenje sredstava za programe i projekte vrši se u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom i planom izvršenja budžeta za tekuću budžetsku godinu ministarstva nadležnog za poslove omladine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 4

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata imaju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, lokalne samouprave i ustanove, naučnoistraživački instituti i druga pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji (u daljem tekstu: nosioci programa i projekata), u skladu sa članom 21. stav 1. Zakona o mladima ("Službeni glasnik RS", broj 50/11 - u daljem tekstu: Zakon).

Udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi ostvaruju pravo iz stava 1. ovog člana pod uslovom da su upisani u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza (u daljem tekstu: Jedinstvena evidencija).

Nosioci programa i projekata moraju ispunjavati uslove iz člana 22. st. 1. i 2. Zakona.

Član 5

Tekst konkursa se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji cele Republike Srbije, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva, a sastavni deo svakog konkursa čine Smernice, koje utvrđuje Ministarstvo, i koje se objavljuju na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Smernicama se naročito određuju:

1) ciljevi konkursa;

2) bliži uslovi i kriterijumi, koji se odnose na konkretan konkurs;

3) elementi predloga programa i projekata i način njihovog vrednovanja;

4) rokovi i način prijavljivanja na konkurs.

Rok za konkurisanje ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu.

Član 6

Nosioci programa i projekata iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika podnose prijavu za konkurisanje, na Obrascu OPK - Prijava za konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Prijava), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prijava se preuzima u prostorijama ili na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Za tačnost i istinitost podataka navedenih u Prijavi odgovorno je lice koje potpisuje Prijavu.

Uz Prijavu se dostavljaju i:

1) predlog programa ili projekta sa prilozima koji se odnose na konkretan konkurs;

2) kopija Potvrde o registraciji redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za prethodnu finansijsku godinu ukoliko je ista dostavljena od strane Agencije za privredne registre, odnosno bilans prihoda i rashoda i bilans stanja za prethodnu finansijsku godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre ukoliko je obrada dokumentacije od strane Agencije za privredne registre u toku (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, u skladu sa konkretnim konkursom);

3) overena kopija obrasca PDN (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, u skladu sa konkretnim konkursom);

4) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza kojom se potvrđuje da nije bilo promena podataka upisanih u Jedinstvenu evidenciju ili popunjen Obrazac OJE-U - Prijava za upis u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza, u kojem su naznačene nastale promene.

Član 7

Ministar nadležan za poslove omladine (u daljem tekstu: ministar) rešenjem obrazuje posebnu radnu grupu - Komisiju za stručni pregled podnetih predloga programa i projekata za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima pet članova, od kojih su tri člana predstavnici zaposlenih u Ministarstvu.

Komisija obavlja stručni pregled i vrednuje predložene programe i projekte, u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u Zakonu, ovom pravilniku i konkursu i dostavlja ministru predlog za odobrenje programa ili projekta.

Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga programa i projekata Komisija može tražiti pojašnjenja predloga programa i projekta i/ili obaviti intervju sa podnosiocem programa i projekta.

Komisija može podnosiocu programa ili projekta predložiti korekcije predloga programa ili projekta u delu koji se odnosi na sredstva potrebna za realizaciju programa ili projekta za one programe i projekte koji ostvare najmanje 50% od ukupnog broja bodova u skladu sa Smernicama iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika predviđenim konkursom na osnovu kojeg se podnosi predlog programa ili projekta.

Ministarstvo obezbeđuje uslove za rad Komisije.

Član 8

Prilikom stručnog pregleda i vrednovanja predloženih programa i projekata Komisija utvrđuje predloge za odobrenje programa ili projekta na osnovu:

1) zakonitosti i efikasnosti korišćenja sredstava i održivosti ranijih programa i projekata koja se ogleda u proveri da li su ranije korišćena sredstva namenjena realizaciji Nacionalne strategije za mlade ("Službeni glasnik RS", broj 55/08) i ako jesu da li su ispunjene ugovorne obaveze;

2) kapaciteta nosioca programa ili projekta, odnosno iskustva u vođenju sličnih programa ili projekata;

3) relevantnosti programa ili projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblastima omladinskog sektora i njegove usklađenosti sa zakonom, Nacionalnom strategijom za mlade i drugim strateškim dokumentima iz oblasti omladinskog sektora;

4) međusobne povezanosti i usaglašenosti elemenata programa ili projekta koja se odnosi na usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom, razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije programa ili projekta i ostvarivosti planiranih rezultata i merljivosti indikatora;

5) održivosti rezultata i efekata programa ili projekta koja obuhvata razvojnu, institucionalnu i finansijsku održivost, kao i značaj promene koja se očekuje za mlade nakon primene programa ili projekta;

6) opravdanosti predloga budžeta i racionalnosti troškova u smislu ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti, kao i procenu srazmere predloženih troškova za sprovođenje programa ili projekta s ciljem koji se postiže programom ili projektom;

7) publiciteta koji se ogleda u načinu i stepenu informisanja mladih i šire javnosti o programu ili projektu.

Član 9

Na osnovu predloga Komisije, ministar odlučuje o izboru programa i projekata koji se finansiraju iz sredstava budžeta Republike Srbije i visini sredstava po odobrenom programu i projektu.

Član 10

Sredstva koja se u skladu sa ovim pravilnikom odobre za realizaciju konkretnog programa ili projekta mogu se koristiti isključivo za realizaciju tog programa ili projekta, u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Ministarstva i nosioca programa ili projekta (u daljem tekstu: ugovor).

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: naziv odobrenog programa ili projekta; vreme realizacije programa ili projekta; visina dodeljenih sredstava; način praćenja realizacije programa ili projekta; obaveze nosioca programa ili projekta u pogledu realizacije i podnošenja izveštaja o realizaciji programa ili projekta.

Odobreni program ili projekat, sa svim prilozima, sastavni je deo ugovora.

Član 11

Ministarstvo na zvaničnoj internet prezentaciji stavlja na uvid javnosti: spisak svih učesnika na konkursu, kao i spisak odobrenih programa ili projekata sa iznosom odobrenih sredstava u roku od 15 dana od dana donošenja odluke iz člana 9. ovog pravilnika.

Član 12

Radi osiguranja kvaliteta realizacije odobrenih programa i projekata Ministarstvo može pripremiti smernice za sprovođenje odobrenih programa i projekata i/ili organizovati obuku za nosioce odobrenih programa i projekata.

Član 13

Nosilac odobrenog programa ili projekta dužan je da po završetku programa ili projekta dostavi završni izveštaj o realizaciji programa ili projekta i utrošku sredstava u roku od 20 dana od njegovog završetka na Obrascu OZI-N - Završni izveštaj - narativni i Obrascu OZI-F - Završni izveštaj - finansijski, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 14

Ministarstvo prati sprovođenje i realizaciju odobrenih programa i projekata na osnovu: dostavljenih izveštaja i neposrednog uvida u realizaciju odobrenog programa i projekta, kao i neposrednim kontaktom sa korisnicima odobrenih programa i projekata.

Nosilac programa ili projekta dužan je da u toku realizacije omogući Ministarstvu praćenje sprovođenja programa ili projekta, prisustvo pri realizaciji aktivnosti, kao i uvid u celokupnu dokumentaciju.

Nosilac programa ili projekta dužan je da blagovremeno obavesti Ministarstvo o vremenu i mestu realizacije aktivnosti na programu ili projektu.

Ministarstvo obezbeđuje uslove za praćenje sprovođenja i realizacije odobrenih programa i projekata.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPK

PRIJAVA NA KONKURS
ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA

________________________________________________________________
(upisati naziv konkursa)

Podaci o podnosiocu prijave:

1.

Pun naziv nosioca programa ili projekta

 

2.

Matični broj

3.

Poreski identifikacioni broj (PIB)

4.

Pravna forma

 

5.

Sedište i adresa

mesto:

 

okrug:

 

opština:

 

ulica i broj:

 

6.

Kontakt telefon

 

7.

Internet prezentacija

 

8.

Elektronska pošta

 

9.

Ime i prezime lica ovlašćenog za zastupanje

 

Podaci o programu ili projektu:

10.

Cilj programa ili projekta

 

11.

Naziv programa ili projekta

 

12.

Period realizacije (navesti datum početka i završetka)

 

13.

Ukupna sredstva potrebna za realizaciju programa ili projekta

 

14.

Iznos traženih sredstava od Ministarstva

 

15.

Kontakt osoba za realizaciju programa ili projekta (ime, prezime i funkcija)

 

16.

Telefon lica za kontakt

 

17.

Elektronska pošta lica za kontakt

 

 

18.

Broj u Jedinstvenoj evidenciji
(popunjavaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi)

 

 

19.

Adresa kancelarije za mlade
(popunjavaju samo jedinice lokalne samouprave/kancelarije za mlade)

 

 

 

Broj prijave
(popunjava Ministarstvo)

 

 

U ____________________,
__________________ 20__. godine

 

M.P.

 

 

 

(svojeručni potpis zastupnika)

Prilozi:

1. predlog programa ili projekta, sa prilozima koji se odnose na konkretan konkurs;

2. kopija Potvrde o registraciji redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za prethodnu finansijsku godinu ukoliko je ista dostavljena od strane Agencije za privredne registre, odnosno bilans prihoda i rashoda i bilans stanja za prethodnu finansijsku godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre ukoliko je obrada dokumentacije od strane Agencije za privredne registre u toku (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi u skladu sa konkretnim konkursom);

3. overena kopija obrasca PDN (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi u skladu sa konkretnim konkursom);

4. izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza kojom se potvrđuje da nije bilo promena podataka upisanih u Jedinstvenu evidenciju ili popunjen Obrazac OJE-U - Prijava za upis u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza, u kojem su naznačene nastale promene.

OZI-N

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ - narativni

 

1. Podaci

Broj ugovora:

 

Naziv nosioca programa/projekta

 

broj u Jedinstvenoj evidenciji udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza (gde je primenjivo)

 

Naziv programa/projekta

 

Datum početka programa/projekta

 

Datum završetka programa/projekta

 

Vrednost ugovora

 

Ukupna potrošena suma

 

 

2. Pregled rezultata programa/projekta

2.1. Kratko opišite ključne rezultate

 

 

 

2.2. Ukoliko je predviđena programom/projektom, na koji način je rađena evaluacija i koja je vaša procena ostvarenosti cilja?

.

2.3. Koje se promene mogu opaziti u zajednici kao posledica realizacije vašeg programa/projekta?

.

 

2.4. Tok projekta po grupama aktivnosti kako je navedeno u predlogu programa/projekta (obavezno uneti naziv aktivnosti - dodati ili izbrisati aktivnosti po potrebi)

Aktivnosti

Postignuti rezultati (kvantitativni i kvalitativni)

Izvor verifikacije

Mesto

Opština

Okrug

Aktivnost 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnost 2...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnost 3...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnost 4...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnost 5...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5. Ukoliko neke aktivnosti nisu sprovedene, navedite koje i zašto?

 

 

 

3. Korisnici

3.1. Koliko je direktnih i indirektnih korisnika obuhvaćeno u okviru realizacije vašeg programa/projekta?

Korisnici

Broj mladih

Opišite način pozivanja i izbora korisnika projekata

 

Direktni korisnici

 

Indirektni korisnici

 

Ukoliko ste uključili osetljive grupe, navedite broj mladih koji ste uključili i kojim osetljivim grupama pripadaju

 

MOLIMO VAS DA DONJU TABELU OBAVEZNO POPUNITE ZA KORISNIKE KOJI SU UČESTVOVALI U OBUKAMA, TRENINZIMA, RADIONICAMA I VRŠNJAČKIM EDUKACIJAMA, A ZA OSTALE DOGAĐAJE U SKLADU SA RASPOLOŽIVIM PODACIMA I PREDVIĐENIM AKTIVNOSTIMA PROJEKTA

TABELA SE POPUNJAVA IZBOROM PODATAKA IZ PADAJUĆEG MENIJA KAO I DOPUNJAVANJEM PODATAKA U KOLONAMA

VRSTA KORISNIKA

BROJ

UZRAST

POL

VRSTA DOGAĐAJA

STATUS

NAPOMENA (ukoliko je potrebno da za korisnika vašeg programa/projekta u okviru jedne kolone izaberete više podataka, odnosno on ne pripada ni jednom ponuđenom odgovoru, molimo vas da odaberete odgovor drugo/nepoznato i u ovoj koloni opišete podatak)

direktni

 

od 14 godina

muški

obuke/treninzi/radionice

učenik osnovne škole

 

indirektni

 

od 15 do 30 godina

ženski

vršnjačke edukacije

učenik srednje škole

 

direktni - pravna lica

 

od 31 i više godina

nepoznato

javni događaji - sajmovi

student

 

indirektni - pravna lica

 

nepoznato

 

javni događaji - akcije

nezaposlen

 

 

 

 

 

javni događaji - koncerti

zaposlen kod poslodavca

 

 

 

 

 

informisani "online"

samozaposlen

 

 

 

 

 

informisani putem medija

nezaposlen

 

 

 

 

 

drugo

nepoznato

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2. Ukoliko su bili uključeni, koliko volontera je učestvovalo u aktivnostima programa/projekta?

 

4. Molimo vas da ocenite i kratko opišete saradnju sa partnerima prilikom realizacije programa/projekta

 

Koje partnerske organizacije su bile uključene u sprovođenje ovog programa/projekta (formalno i neformalno)?

Na koji način su bili uključeni

Lokalne vlasti

 

 

Kancelarija za mlade

 

 

Udruženja

 

 

Poslovni sektor

 

 

Neformalne grupe

 

 

Javne institucije

 

 

Ostalo (navesti naziv)

 

 

 

5. Promocija programa/projekta

5.1. Koje ste aktivnosti preduzeli u cilju informisanja mladih o aktivnostima programa/projekta?

       Koja vrsta medija je bila najdelotvornija?

 

 

 

5.2. Pres kliping

 

 

vrsta medija

naziv medija

datum objave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3. PROMOTIVNI MATERIJAL

Molimo vas upišite na kom jeziku/jezicima su objavljeni navedeni sadržaji

broj/tiraž

Flajeri

 

Lifleti

 

Brošure

 

Posteri

 

Baneri

 

Ostali štampani materijal (navedite koji)

 

CD/DVD

 

Internet prezentacija (molimo vas upišite adresu sajta)

 

Ostalo (navesti...)

 

 

6. Izazovi u realizaciji programa/projekta

Ukoliko ste imali određenih izazova tokom realizacije programa/projekta, molimo vas da ih navedete

 

 

7. Molimo vas da navedete ono što mislite da je važno, a nije bilo obuhvaćeno gore navedenim pitanjima/odgovorima

 

 

 

Mesto i datum:

 

Ovlašćeno lice:

 

(MP)

 

 

Uz ovaj izveštaj je obavezno dostaviti:

* finansijski izveštaj (popunjen obrazac završnog finansijskog izveštaja - OZI-F)

* kopije kompletne računovodstvene dokumentacije o utrošenim sredstvima

 

OZI-F

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ - finansijski

 

Pun naziv nosioca programa/projekta:

 

 

Naziv programa/projekta:

 

 

 

1

2

3

4

5

6

A

B

V

G

D

Đ

E

Ž

Z

I

J

K

Broj budžetske kategorije / linije

Naziv budžetske kategorije/linije

Ukupno odobrena sredstva, u dinarima

Ukupno realizovana sredstva, u dinarima

Razlika iznosa

Realizacija po mesecima

u dinarima

u %

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

LJUDSKI RESURSI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LJUDSKI RESURSI - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

TROŠKOVI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TROŠKOVI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

TEKUĆI TROŠKOVI PROJEKTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKUĆI TROŠKOVI - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

NEPREDVIĐENI TROŠKOVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO (1+2+3+4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto i datum:

 

Ovlašćeno lice:

 

(MP)