PRAVILNIK

O OBLIKU, SADRŽINI I IZGLEDU OZNAKA I DRUGE SIGNALIZACIJE ZA OBELEŽAVANJE GRANIČNOG PRELAZA I NJEGOVOG PODRUČJA I OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU POSTAVLJANJA POSEBNIH TABLI I SIGNALIZACIJE KOJIMA SE UPOZORAVA NA PRIBLIŽAVANJE GRANIČNOJ LINIJI

("Sl. glasnik RS", br. 11/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se oblik, sadržina i izgled oznaka i druge signalizacije kojima se obeležava granični prelaz i njegovo područje, kao i oblik, sadržina i način postavljanja posebnih tabli i signalizacije kojima se upozorava na približavanje graničnoj liniji.

Član 2

Na graničnim prelazima na ulazu u Republiku Srbiju postavlja se tabla obaveštenja dimenzija 800x600 mm, bele boje sa reflektujućom folijom oivičena plavom trakom širine 20 mm, na kojoj se u gornjem delu na sredini nalazi grb Republike Srbije, visine 240 mm, a ispod njega tekst, ćiriličkim slovima: "REPUBLIKA SRBIJA", visine reči: "REPUBLIKA" 100 mm visine reči: "SRBIJA" 120 mm.

Oblik i boja slova i simbola koji se koriste utvrđeni su posebnim propisom o saobraćajnim znakovima na putevima i koriste se na svim obaveštavajućim i dopunskim tablama.

Tabla obaveštenja postavlja se na graničnoj liniji, odnosno u njenoj neposrednoj blizini, a ako se granična linija proteže mostom ili tunelom postavlja se na početku mosta, odnosno na izlazu iz tunela.

Na graničnom prelazu u drumskom saobraćaju tabla obaveštenja se postavlja na metalne nosače, tako da je donja ivica table na visini od 1200-1400 mm od kolovoza ili zemljišta, okrenuta prema susednoj državi.

Na drugim graničnim prelazima tabla obaveštenja može se postaviti i na drugi odgovarajući način.

Član 3

Na graničnim prelazima određenim za prelazak državne granice u železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika postavlja se ispred ulaza na područje graničnog prelaza na način da bude vidljiva svim licima koja ulaze na teritoriju Republike Srbije.

Tabla se postavlja na metalne nosače, prenosivo postolje ili na drugi odgovarajući način, tako da njena donja ivica bude najmanje 700 mm od podloge iznad koje je postavljena.

Član 4

Područje graničnog prelaza obeležava se tablom obaveštenja dimenzija 800x600 mm, bele boje sa reflektujućom folijom oivičena plavom trakom širine 20 mm. U gornjem delu na sredini table je grb Republike Srbije visine 240 mm, a ispod grba tekst ćiriličkim slovima: "PODRUČJE GRANIČNOG PRELAZA", ispod koga je na sredini table upisan naziv graničnog prelaza, a ispod naziva graničnog prelaza je tekst ćiriličkim slovima: "KRETANJE OGRANIČENO".

Po potrebi, područje graničnog prelaza može se označiti postavljanjem pokretnih ili nepokretnih oznaka i signalizacije (ograda, obeležavajućih traka ili drugih prepreka).

Član 5

Tabla obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika na drumskim graničnim prelazima postavlja se na ulaznoj strani na područje graničnog prelaza, udaljena 10 - 50 m od table obaveštenja iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, koja je na graničnoj liniji, a ako to nije moguće na drugom odgovarajućem mestu.

Na graničnim prelazima na kojima je razdvojen robni i putnički saobraćaj, tabla obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika, postavlja se i na saobraćajnim trakama ispred mesta za obavljanje granične kontrole robnog, odnosno putničkog saobraćaja.

Na graničnim prelazima koji nisu otvoreni 24 časa, ispod table obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika postavlja se dopunska tabla obaveštenja dimenzija 800x200 mm, bele boje sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 15 mm, na kojoj je tekst ćiriličkim slovima: "OTVORENO" visine slova 80 mm, ispod koga je upisano vreme rada graničnog prelaza visine slova 80 mm.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u vazdušnom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika postavlja se na ulazu ispred mesta određenog za obavljanje granične kontrole.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u železničkom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika postavlja se na prenosivom postolju ili na drugi odgovarajući način na peronu na kome se obavlja granična kontrola.

Na graničnim prelazima otvorenim za prelazak državne granice u vodnom saobraćaju tabla obaveštenja iz člana 4. ovog pravilnika postavlja se na metalnim nosačima ili na drugi odgovarajući način na ulazu u obeleženi deo pristaništa, kao i na obali predviđenoj za pristajanje plovnih objekata, okrenuta prema vodi.

Član 6

Na graničnim prelazima za drumski saobraćaj, radi lakšeg obavljanja granične kontrole, saobraćajne trake mogu se označiti simbolima i natpisima koji usmeravaju autobuse, teretna i putnička motorna vozila u određenim pravcima.

Član 7

Tabla obaveštenja sa upozorenjem na približavanje graničnoj liniji postavlja se na putevima i drugim komunikacijama na udaljenosti do 100 m od granične linije.

Izuzetno, zbog konfiguracije terena ili drugih okolnosti, tabla obaveštenja iz stava 1. ovog člana može se postaviti na samoj graničnoj liniji ili na udaljenosti većoj od 100 m.

Tabla obaveštenja iz stava 1. ovog člana je dimenzija 450x650 mm, bele boje sa reflektujućem folijom, oivičena plavom trakom širine 20 mm, u čijem gornjem delu su znak zabrane saobraćaja za sva vozila na motorni pogon i zaprežna vozila i znak zabrane saobraćaja za pešake, veličine 180 mm, u sredini je grb Republike Srbije visine 160 mm, a ispod grba tekst ćiriličkim slovima: "DRŽAVNA GRANICA", visine slova 50 mm.

Član 8

Ukoliko je potrebno, ispod table obaveštenja iz člana 7. ovog pravilnika, mogu se postavljati dopunske table kojima se obaveštava o mogućnosti prelaska državne granice na najbližem graničnom prelazu, kao i o njegovoj udaljenosti.

Dopunska tabla iz stava 1. ovog člana dimenzija 450x300 mm je bele boje sa reflektujućom folijom, oivičena plavom trakom širine 15 mm, u gornjem delu je tekst ćiriličkim slovima: "NAJBLIŽI GRANIČNI PRELAZ", a ispod je naziv graničnog prelaza, njegova udaljenost, visine slova 80 mm i strelica koja pokazuje pravac kretanja do navedenog graničnog prelaza.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".