ODLUKA
O UPLATI DOPRINOSA ZA PENZIJSKO, INVALIDSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE LICIMA KOJA SU STEKLA STATUS LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Pančeva", br. 38/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje licima koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (u daljem tekstu: lica).

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Pančeva.

Član 2

Pravo iz člana 1. ove odluke ima fizičko lice koje:

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (samostalni umetnik)

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja naučno-istraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne, producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (samostalni stručnjak u kulturi)

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (samostalni izvođač kulturnih programa u muzičkim i scenskim delatnostima)

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (samostalni saradnik u kulturi).

II BLIŽI USLOVI I NAČIN STICANJA PRAVA

Član 3

Grad Pančevo uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) licu koje ispunjava sledeće uslove:

1. ima svojstvo lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, a koje je utvrđeno od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, u skladu sa zakonom

2. ima prebivalište na teritoriji grada Pančeva

3. nije ostvario ukupan prihod u predhodnoj godini, koji prelazi iznos prosečne godišnje bruto zarade na nivou grada Pančeva

4. ne poseduje nepokretnu imovinu (ni član zajedničnog porodičnog domaćinstva - supružnik, vanbračni partner, dete, usvojenik, roditelji ili usvojilac i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu), osim stana - kuće gde stanuje.

Član 4

Lice ima obavezu da dostavi sledeće dokaze:

1. uverenje nadležnog reprezentativnog udruženja u kulturi o činjenicama upisanim u evidenciju

2. fotokopiju lične karte sa naznakom prebivališta i radne knjižice

3. potvrdu Poreske uprave Filijala Pančevo o prijavi ukupnog prihoda

4. potvrdu Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Pančevo, o katastarskim prihodima na nepokretnostima

5. overenu izjavu o broju članova zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 5

Gradonačelnik grada Pančeva, u nedeljnom listu koji se distribuira na teritoriji grada Pančeva, objavljuje javni poziv koji traje od 01. septembra do 30. septembra tekuće godine na koji se prijavljuju lica kojima će grad Pančevo, u skladu sa odredbama ove odluke, uplaćivati doprinose za osiguranje za narednu godinu.

Sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove kulture, do 31. oktobra tekuće godine, rešenjem utvrđuje koje lice ispunjava uslove iz člana 3. ove odluke.

Član 6

Po dobijanju rešenja iz člana 5. stav 2. ove odluke, lice ima pravo žalbe Gradskom veću grada Pančeva, u roku od petnaest dana od dana prijema rešenja.

Član 7

Prijava na poziv u smislu člana 5. ove odluke podnosi se na formularu čiju sadržinu određuje sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove kulture.

Član 8

Licu koje je steklo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, grad Pančevo uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje u visini najniže osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 9

Doprinose iz člana 8. ove odluke grad Pančevo uplaćuje preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod koga je lice uvedeno u evidenciju, za period od 1. januara do 31. decembra naredne godine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Izuzetno od odredaba članova 5. i 9. ove odluke u 2013. godini, postupak za ostvarivanja prava na uplatu doprinosa za osiguranje za lica koja to pravo ostvare po odredbama ove odluke, vršiće se na sledeći način:

1. gradonačelnik grada Pančeva, u nedeljnom listu koji se distribuira na teritoriji grada Pančeva, objavljuje javni poziv koji traje od 15. januara do 15. februara 2013. godine

2. sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove kulture, do 25. februara 2013. godine, rešenjem utvrđuje koja lica ispunjavaju uslove iz člana 3. ove odluke

3. doprinosi za osiguranje utvrđeni na osnovu ove odluke uplatiće se za period od 1. aprila do 31. decembra 2013. godine.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".