ODLUKA

O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 10/2012)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se komunalne delatnosti od lokalnog interesa i uređuju uslovi i način obavljanja svih komunalnih delatnosti na području grada Kruševca.

Član 2

Komunalne delatnosti određene Zakonom o komunalnim delatnostima su:

1. snabdevanje vodom za piće,

2. prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda,

3. proizvodnja i distribucija toplotne energije,

4. upravljanje komunalnim otpadom,

5. gradski i prigradski prevoz putnika,

6. upravljanje grobljima i pogrebne usluge,

7. upravljanje javnim parkiralištima,

8. obezbeđivanje javnog osvetljenja,

9. upravljanje pijacama,

10. održavanje ulica i puteva,

11. održavanje čistoće na površinama javne namene,

12. održavanje javnih zelenih površina,

13. dimničarske usluge,

14. delatnost zoohigijene.

Pored komunalnih delatnosti iz stava 1. ovog člana, kao komunalne delatnosti određuju se i:

1. održavanje javnih bunara i česmi,

2. održavanje javnih kupatila i javnih WC-a,

3. održavanje deponija,

4. čišćenje snega i leda sa javnih površina.

Član 3

Za obavljanje komunalne delatnosti Grad osniva javna komunalna preduzeća ili njihovo obavljanje poverava privrednom društvu, preduzetniku ili drugom privrednom subjektu.

Komunalne delatnosti iz člana 2. stav 1. tačke 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9 11, 12, 14. i stav 2. tačke 1, 2, 3. i 4. obavljaju javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad Kruševac, a za sve ostale komunalne delatnosti mogu se osnovati javna komunalna preduzeća ili se njihovo obavljanje može poveriti drugom privrednom društvu, preduzetniku ili drugom privrednom subjektu.

Član 4

Poveravanje obavljanja komunalnih delatnosti vrši se ugovorom, na period od 5 godina, osim za obavljanje delatnosti javnog osvetljenja za koju se ugovor zaključuje sa preduzećem za distribuciju električne energije, neposrednom pogodbom.

Poveravanje obavljanja komunalne delatnosti vrši se na osnovu odluke Skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti i ugovora o poveravanju, osim kada se osniva javno preduzeće.

Na postupak poveravanja obavljanja komunalne delatnosti, kada vršilac dobija pravo da finansiranje obavljanja komunalne delatnosti obezbeđuje u celosti ili delimično naplatom naknade od korisnika usluga, primenjuju se odredbe Zakona kojim se uređuju koncesije i ove odluke.

Ukoliko je odlukom o načinu obavljanja komunalne delatnosti predviđeno da će komunalnu delatnost obavljati javno preduzeće, ne postoji obaveza sprovođenja postupka iz prethodnog stava, već se vršilac komunalne delatnosti može odrediti u odluci o načinu obavljanja komunalne delatnosti.

Na postupak poveravanja komunalne delatnosti čije se finansiranje vrši iz budžeta grada primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke i ova odluka.

Član 5

Odluku o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti donosi Skupštini grada na predlog Gradskog veća grada Kruševca.

Predlog iz stava 1. sadrži:

- komunalnu delatnost koja se poverava,

- područje na kome će se komunalna delatnost obavljati,

- rok na koji se delatnost poverava,

- uslove koje treba da ispunjava vršilac komunalne delatnosti za obavljanje te delatnosti,

- obavezu vršioca komunalne delatnosti da ponudi cenu po kojoj će obavljati delatnost,

- način finansiranja obavljanja komunalne delatnosti i

- druge neophodne elemente određene zakonom.

II - POSTUPAK POVERAVANJE KOMUNALNE DELATNOSTI KOJI SE FINANSIRAJU IZ CENE USLUGA

Član 6

Kada je odlukom Skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti predviđeno da se komunalna delatnost finansira iz cene usluga, Gradsko veće obrazuje Komisiju koja predlaže sadržaj javnog oglasa i priprema neophodnu tendersku dokumentaciju.

Gradsko veće raspisuje oglas o javnom tenderu koji sadrži:

- predmet javnog tendera - komunalna delatnost čije obavljanje poverava i područje na kome se delatnost obavlja,

- sve elementa Odluke skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti,

- datume i rokove za učešće na javnom tenderu, s tim što taj rok ne može biti kraći od 45 dana od dana objavljivanja oglasa o javnom tenderu,

- kriterijume za učešće na javnom tenderu - opšte posebne uslove koje vršilac komunalne delatnosti mora da ispunjava i

- pravila prema kojima se javni tender sprovodi,

- rok i način dostavljanja ponude (pod šifrom ili punim nazivom ponuđača),

- obaveštenje o datumu, vremenu i mestu otvaranja prispelih ponuda na javni tender,

- rok u kom se ponuda na javni tender može povući,

- podatke o obliku i visini depozita.

- ime lica zaduženog za davanje informacija relevantnih za postupak javnog tendera.

Oglas o javnom tenderu objavljuje se u Službenom listu grada Kruševca, dnevnoj štampi i drugim sredstvima javnog informisanja.

Član 7

Komisija vodi zapisnik o toku postupka javnog tendera u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke i dužna je da najkasnije u roku od 60 dana od dana otvaranja ponuda dostavi Gradskom veću izveštaj o sprovedenom javnom tenderu sa obrazloženim predlogom o izboru ponuđača koji je dao najpovoljniju ponudu, zapisnikom i drugom dokumentacijom o sprovedenom javnom tenderu.

Član 8

Odluku o određivanju vršioca komunalne delatnosti donosi Gradsko veće u roku od 30 dana od dana prijema izveštaja Komisije o sprovedenom javnom tenderu.

Učesnik na javnom tenderu ima pravo prigovora na zakonitost sprovedenog postupka u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o rezultatu javnog tendera.

Prigovor se podnosi Gradskom veću, koje o podnetom prigovoru odlučuje u roku od 15 dana od dana prijema prigovora.

Član 9

Po pravnosnažnosti Odluke o određivanju vršioca komunalne delatnosti zaključuje se Ugovor o poveravanju komunalne delatnosti u pismenoj formi.

III - POSTUPAK POVERAVANJA KOMUNALNE DELATNOSTI KOJI SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA

Član 10

Kada je odlukom Skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti predviđeno da se komunalna delatnost finansira iz budžeta Grada, Gradsko veće donosi odluku o pokretanju postupka javne nabavke u skladu sa predviđenim sredstvima u budžetu Grada za tu namenu i formira Komisiju koja priprema konkursnu dokumentaciju, objavljuje oglas javne nabavke, sprovodi postupak i dostavlja izveštaj o stručnoj oceni ponuda u skladu sa Zakonom, na osnovu čega Gradsko veće donosi odluku o izboru najpovoljnije ponude.

Sa ponuđačem čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija zaključuje se ugovor o javnoj nabavci.

IV - OBEZBEĐENJE MINIMUMA PROCESA RADA U KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Član 11

Javna komunalna preduzeća, privredna društva, preduzetnici i drugi privredni subjekti kojima je povereno obavljanje komunalnih delatnosti (u daljem tekstu: vršioci komunalne delatnosti) su dužni da organizuju svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1. trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima, donesenim na osnovu zakona,

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalnih usluga koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima,

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata, postrojenja i opreme koji služe za obavljanje komunalnih delatnosti i

4. razvoj i unapređenje kvaliteta i vrste komunalnih usluga, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 12

Vršioci komunalne delatnosti dužni su da, posebnim aktom propišu minimum proseca rada, potreban broj i strukturu radnika i opreme kao i red prvenstva u snabdevanju za slučaj prekida u proizvodnji komunalnih proizvoda ili pružanju komunalnih usluga zbog nepredviđenih okolnosti (havarije, elementarne nepogode i dr.) ili štrajka.

Na akt iz prethodnog stava saglasnost daje Gradsko veće.

Ukoliko preduzeće odnosno preduzetnik u slučaju prekida ili poremećaja u proizvodnji komunalnih proizvoda ili pružanju komunalnih usluga iz razloga predviđenih u stavu 1. ne obezbedi utvrđeni minimum proseca rada, Gradsko veće će na teret tog vršioca komunalne delatnosti privremeno obavljanje pojedinih komunalnih delatnosti obezbediti angažovanjem drugog preduzeća, preduzetnika ili fizičkog lica.

Član 13

Pružanje komunalnih usluga ne može da se uskrati korisniku, osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim Zakonom kada korisnik:

1. izvrši priključenje na komunalnu mrežu bez prethodno pribavljenog odobrenja,

2. koristi uslugu protivno propisima,

3. neosnovano ometa druge korisnike usluga,

4. ne plati komunalnu uslugu u utvrđenom roku,

5. nenamenski koristi komunalnu uslugu u vreme snabdevanja uz ograničenje potrošnje (redukciju) o čemu je korisnik blagovremeno obavešten.

Za komunalne usluge iz čl. 2. st. 1. tačke 1.- 4. rok iz stava 1. tačka 4. ne može biti kraći od 60 dana, počev od dana dospelosti prvog neplaćenog potraživanja.

U slučajevima iz stava 1. vršilac komunalne delatnosti pismeno će obavestiti korisnika da su se stekli uslovi zbog kojih može privremeno da mu se uskrati isporuka komunalnog proizvoda ili pružanje komunalnih usluga i odredi primereni rok za ispunjenje obaveze. Za komunalne usluge iz člana 2. stav 1. tačke 1-4, rok iz stava 1. tačka 4. ovog člana ne može biti kraći od 60 dana počev od dana dospelosti prvog neplaćenog potraživanja.

Ukoliko korisnik usluga ne postupi u skladu sa obaveštenjem iz prethodnog stava, obustaviće mu se dalja isporuka komunalnih proizvoda odnosno pružanje komunalnih usluga.

Da bi se nastavilo pružanje komunalnih usluga po prestanku razloga zbog kojih je obustavljeno korisnik je dužan da vršiocu komunalne delatnosti nadoknadi neophodne troškove prekida i ponovnog uspostavljanja uslova za nastavak pružanja komunalnih usluga.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan, da najkasnije u roku od 2 dana, po izmirenju duga za izvršenu komunalnu uslugu i plaćene naknade za ponovno priključenje, nastavi pružanje usluge korisniku.

Član 14

Vršilac komunalne delatnosti dužan je najmanje jedanput godišnje da podnese izveštaj o poslovanju Gradskom veću.

Grad Kruševac i vršilac komunalne delatnosti dužni su da u zakonskom roku dostave nadležnom Ministarstvu izveštaj u vezi sa obavljanjem komunalnih delatnosti u prethodnoj godini.

V - CENE KOMUNALNIH USLUGA

Član 15

Cene komunalnih usluga koje plaćaju neposredni korisnici utvrđuju vršioci komunalne delatnosti na osnovu elemenata za obrazovanje cena utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima.

Odluku o visini i promeni cena komunalnih usluga donosi vršilac komunalnih usluga. Uz zahtev za davanje saglasnosti vršilac komunalnih usluga dostavlja obrazloženje koje naročito sadrži razloge za promenu i detaljnu strukturu predložene cene.

Zahtev iz prethodnog stava sa obrazloženjem se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave, kao i u elektronskom obliku putem interneta, najmanje 15 dana pre donošenja odluke.

Saglasnost na utvrđene cene za komunalne usluge iz člana 2. stav 1. tačke 1-8, osim prevoza posmrtnih ostataka umrlog, daje Gradsko veće, imajući u vidu usklađenost cena komunalnih usluga sa principima utvrđenim zakonom.

Pri formiranju cena komunalnih usluga za koje nije potrebna saglasnost Gradskog veća, vršioci komunalnih delatnosti dužni su da se pridržavaju metodologije utvrđene zakonom i ugovorom o poveravanju.

VI - SUBVENCIONISANJE ODREĐENIH KATEGORIJA KORISNIKA KOMUNALNIH USLUGA

Član 16

Gradsko veće grada Kruševca može posebnim Pravilnikom odrediti određene kategorije korisnika komunalnih usluga kojima će se subvencionirati cene komunalnih usluga (plaćanje naknade za utrošenu toplotnu energiju, utrošenu vodu i iznošenje smeća), način ostvarivanja ovog prava, kao i visinu subvencije, shodno predviđenim sredstvima u budžetu grada za te namene.

Grad Kruševac je dužan da nadoknadi subvencionirani deo cene vršiocima komunalne delatnosti. Odlukom Skupštine grada o načinu obavljanja komunalne delatnosti i ugovorom o poveravanju može biti predviđeno da se subvencionirani iznosi cene određene kategorije korisnika neće nadoknađivati vršiocu komunalne delatnosti.

VII - SARADNJA SA POLICIJOM I KOMUNALNOM POLICIJOM

Član 17

Vršilac komunalne delatnosti u obavljanju poslova sarađuje sa policijom, komunalnom policijom, komunalnom inspekcijom, u skladu sa zakonom. Saradnja obuhvata naročito međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, razmenu podataka, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje komunalne delatnosti.

VIII - NADZOR

Član 18

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kruševca preko komunalnog inspektora.

Nadzor nad radom vršilaca komunalne delatnosti vrši Gradska uprava grada Kruševca preko Odeljenja za stambeno-komunalne i imovinsko-pravne poslove.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor preduzima mere predviđene zakonom.

IX - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Javna komunalna preduzeća osnovana pre stupanja na snagu Zakona o komunalnim delatnostima ("Službeni glasnik RS", br. 16/97) nastavljaju sa radom i obavljanjem delatnosti za koje su osnovana.

Član 20

Javna komunalna preduzeća su dužna da sukcesivno preuzimaju poslove koje su do sada u oblasti komunalnih delatnosti obavljale mesne zajednice i da iste preuzmu u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o komunalnim delatnostima ("Službeni list grada Kruševca", br. 1/09 - prečišćen tekst).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".