PRAVILNIKO UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2013. GODINU("Sl. glasnik RS", br. 12/2013) |
Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole za 2013. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola registrovanih sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka, (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE ZA 2013. GODINU(*)
1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa
Godišnji program sprovodi se u cilju:
1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;
2) upoznavanja proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;
3) isključivanja iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.
U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), najkasnije do 31. marta 2014. godine, koji sadrži:
1) analize rezultata kontrole;
2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;
3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;
4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;
5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;
6) detalje o primeni preduzetih mera.
Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.
2. Plan uzorkovanja i ispitivanja
Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzima uzorak i dinamika uzimanja uzoraka
Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2013. godine, u zavisnosti od vrste hrane.
Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka
Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1. - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Tabela 1.
Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja
Hrana |
Ukupan broj uzoraka |
Broj uzoraka i procenat hrane |
Broj uzoraka i procenat |
Jabuka |
70 |
56 (80%) |
14 (20%) |
Banana |
30 |
- |
30 (100%) |
Malina |
30 |
30 (100%) |
- |
Stono grožđe |
50 |
40 (80%) |
10 (20%) |
Breskve, uključujući nektarine i slične hibride |
40 |
20 (50%) |
20 (50%) |
Kruške |
30 |
20 (66%) |
10 (34%) |
Jagode |
30 |
20 (66%) |
10 (34%) |
Šljive |
40, od čega |
40 (100%) |
- |
Plavi patlidžan |
20 |
10 (50%) |
10 (50%) |
Karfiol |
30 |
18 (60%) |
10 (40%) |
Krastavac |
30 |
18 (60%) |
10 (40%) |
Salata |
50 |
30 (60%) |
20 (40%) |
Grašak bez mahune (svež ili zamrznut) |
20 |
10 (50%) |
10 (50%) |
Slatka paprika |
40 |
24 (60%) |
16 (40%) |
Krompir |
70 |
56 (80%) |
14 (20%) |
Spanać |
16 |
8 (50%) |
8 (50%) |
Paradajz |
50 |
25 (50%) |
25 (50%) |
Hleb |
30, od čega |
30 (100%) |
- |
Sok od pomorandže |
15 |
9 (60%) |
6 (40) |
Hrana za bebe (voćne kašice i sokovi) |
50, od čega |
40 (80%) |
10 (20%) |
Kravlje mleko |
24, od čega |
12 uzoraka |
12 uzoraka mleka u prahu (50%) |
Svinjsko meso |
24 |
10 (42%) |
14 (58%) |
Ukupan broj uzoraka |
789 |
526 (66%) |
263 (34%) |
U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla.
Tabela 2.
Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1 |
Acetamiprid |
- |
2 |
Aldikarb |
Definicija ostataka: Suma aldikarba, njegovih sufoksida i sulfona, izražena kao aldikarb. |
3 |
Azinfos-metil |
- |
4 |
Azoksistrobin |
- |
5 |
Bifentrin |
- |
6 |
Bitertanol |
- |
7 |
Bromidni jon |
Ispituje se samo u salati i paradajzu. |
8 |
Bromopropilate |
- |
9 |
Ciflutrin |
Definicija ostataka: Ciflutrin, uključujući i smeše izomera (smeša izomera). |
10 |
Cipermetrin |
Definicija ostataka: Cipermetrin uključujući i smeše izomera (smeša izomera). |
11 |
Ciprokonazol |
- |
12 |
Deltametrin (cis-deltametrin) |
- |
13 |
Diazinon |
- |
14 |
Difenokonazol |
- |
15 |
Endosulfan |
Definicija ostataka: Suma α- i B- izomera i endosulfan-sulfata izražena kao endosulfan. |
16 |
Epoksiconazole |
- |
17 |
Fenarimol |
Ne ispituje se u hlebu. |
18 |
Fenitrotion |
- |
19 |
Fenpropatrin |
- |
20 |
Fenvalerat/Esfenvalerate(suma) |
Definicija ostataka: Suma RS/SR i RR/SS izomera. |
21 |
Folpet |
Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo folpet. |
22 |
Fozalon |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
23 |
Heksakonazol |
- |
24 |
Hlorotalonil |
- |
25 |
Hlorpiriphos |
- |
26 |
Imidakloprid |
- |
27 |
Kaptan |
Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo kaptan. Kaptan i folpet se saopštavaju i pojedinačno i kao suma. |
28 |
Karbaril |
- |
29 |
Karbendazim |
Definicija ostataka: Suma benomila i karbendazima izražena kao karbendazim. |
30 |
Karbofuran |
Definicija ostataka: Suma karbofurana i 3-hidroksikarbofuran izražena kao karbofuran. |
31 |
Karbosulfan |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
32 |
Kresoksim-metil |
- |
33 |
Lambda-cihalotrin |
- |
34 |
Malation |
Definicija ostataka: Suma malationa i malaoksona izražena kao malation. |
35 |
Metalaksil |
Definicija ostataka: Metalaksil uključujući smešu izometa, kao i metalaksil -M (suma isomer). |
36 |
Metkonazol |
- |
37 |
Metidation |
- |
38 |
Metiokarb |
Definicija ostataka: Suma metiokarba i metiokarb-sulfoksida i sulfona, izražena kao metikkarb. |
39 |
Metomil |
Definicija ostataka: Metomil i tiodikarb (suma metomila i tiodikarba izražena kao metomil). |
40 |
Miclobutanil |
- |
41 |
Paration-metil |
Definicija ostataka: Suma paration-metila i paraokson-metila izražena kao paration-metil. |
42 |
Penkonazol |
- |
43 |
Pirimikarb |
Definicija ostataka: Suma pirimikarba i desmetilpirimikarba izražena kao pirimikarb. |
44 |
Pirimiphos-metil |
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD. |
45 |
Prohloraz |
Definicija ostataka: Suma prohloraza i njegovih metabolita koji sadrže 2,4,6-tri-hlorfenol, izražena kao prohloraz. |
46 |
Prosimidon |
- |
47 |
Propikonazole |
- |
48 |
Propoxur |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
49 |
Propizamide |
- |
50 |
Tebukonazole |
- |
51 |
Tiametoksam |
Definicija ostataka: Suma tiametoksama i klotianidina, izražena kao tiametoksam. |
52 |
Triadimefon i Triadimenol |
Definicija ostataka: Suma triadimefona i triadimenola. |
53 |
Vinklozolin |
Ne ispituje se u hlebu. |
U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla.
Tabela 3.
Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla
Broj |
Aktivna supstanca |
Napomena |
1 |
Aldrin i dieldrin |
Definicija ostataka: Kombinacija aldrina i dieldrina, izražena kao dieldrin. |
2 |
Cipermetrin |
- |
3 |
DDT |
- |
4 |
Deltametrin |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
5 |
Diazinon |
- |
6 |
Endosulfan |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
7 |
Endrin |
- |
8 |
Fention |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
9 |
Fenvalerat/Esfenvalerat |
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD. |
10 |
Heptahlor |
Definicija ostataka: Suma heptahlora i heptahlor epoksida, izražena kao heptahlor. |
11 |
Heksahlorobenzen |
- |
12 |
Heksahlorcikloheksan (HCH), alfa-izomer |
- |
13 |
Heksahlorcikloheksan (HCH), beta-izomer |
- |
14 |
Heksahlorcikloheksan (HCH), gama izomer (Lindan) |
- |
15 |
Hlordan |
Definicija ostataka: Suma cis- i trans-izomera i oksihlordana, izražena kao hlordan. |
16 |
Hlorpirifos |
- |
17 |
Metidation |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
18 |
Paration |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
19 |
Permetrin |
Definicija ostataka: Suma cis- i trans-permetrina. |
20 |
Pirazofos |
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2013. godinu neće se tražiti validacija metode. |
Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i to:
1) SP Laboratorija, Bečej - za hranu biljnog porekla, odnosno sveže voće i povrće i hleb;
2) Institut za hemiju i tehnologiju mesa, Beograd - za hranu životinjskog porekla;
3) Gradski zavod za zaštitu zdravlja, Beograd - za hranu za bebe.
Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu maksimalno propisanim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.
______________
(*) Godišnji program postregistracione kontrole za 2013. godinu delimično je zasnovan na Implementacionoj Uredbi Evropske komisije (EU), broj 788/2012. godine od 31. avgusta 2012. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2013, 2014. i 2015. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 788/2012 of 31 August 2011 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2013, 2014 and 2015 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).