POKRAJINSKA UREDBA
O OCENJIVANJU I NAPREDOVANJU ZAPOSLENIH

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet pokrajinske uredbe

Član 1

Ovom pokrajinskom uredbom uređuju se merila za ocenjivanje, ocene, postupak ocenjivanja i način na koji se stiču i gube zvanja zaposlenih u organima pokrajinske uprave, Službi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Sekretarijatu Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, službama i upravama koje osniva Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugom organizacionom obliku koji preko svojih organa osniva Autonomna Pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: pokrajinski organi), ako drugim propisom nije drugačije uređeno.

Cilj i načela ocenjivanja

Član 2

Cilj ocenjivanja je uočavanje i otklanjanje nedostataka u radu zaposlenih, podsticanje na bolje rezultate rada i stvaranje uslova za pravilno odlučivanje o sticanju i gubljenju zvanja.

Ocenjivanje se zasniva na načelu nezavisnosti i nepristrasnosti, a postupak ocenjivanja na načelu poverljivosti.

Načelo nezavisnosti u ocenjivanju podrazumeva da učesnici u postupku ocenjivanja ne mogu primati nikakva uputstva kojima bi se uticalo na ishod ocenjivanja.

Načelo nepristrasnosti u ocenjivanju podrazumeva da učesnici u postupku ocenjivanja postupaju u skladu sa ovom pokrajinskom uredbom i na osnovu uredbe, uz objektivnu ocenu svih činjenica koje su osnov za izricanje ocene.

Načelo poverljivosti postupka podrazumeva da su učesnici u postupku dužni da čuvaju kao tajnu sve podatke i informacije do kojih su došli u postupku ocenjivanja zaposlenih.

Period ocenjivanja

Član 3

Zaposleni se ocenjuju za period od 1. januara do 31. decembra prethodne kalendarske godine.

Rukovodilac pokrajinskog organa donosi najkasnije do kraja februara tekuće godine rešenje kojim određuje ocenu za period ocenjivanja iz stava 1. ovog člana.

Rešenje o ocenjivanju rukovodioca pokrajinskog organa zasniva se na izveštaju o ocenjivanju koji priprema lice koje je neposredno pretpostavljeno zaposlenom (u daljem tekstu: ocenjivač).

Rukovodilac pokrajinskog organa ne može svim zaposlenima odrediti istu ocenu.

Izuzeci od ocenjivanja

Član 4

Ne ocenjuje se zaposleni koji je u periodu za ocenjivanje iz bilo kojeg razloga radio manje od šest meseci ili koji je zasnovao radni odnos na određeno vreme.

Izuzetno, zaposlenom koje odsustvuje s rada zbog trudnoće i roditeljstva uzima se u obzir ocena koja mu je utvrđena rešenjem za period pre korišćenja prava na odsustvovanje iz navedenih razloga.

Ocenjivanje pre isteka perioda za ocenjivanje

Član 5

Zaposleni koji podleže ocenjivanju može podneti zahtev da bude ocenjen pre isteka perioda za ocenjivanje, ako mu prestaje radni odnos ili ako će duže vreme biti odsutan, a mora biti ocenjen u roku od 30 dana od dana kada je podneo zahtev.

II MERILA ZA OCENJIVANJE I OCENE

Merila za ocenjivanje

Član 6

Merila za ocenjivanje zaposlenih su: postignuti rezultati, samostalnost i stvaralačka sposobnost, preduzimljivost, preciznost i savesnost i kvalitet saradnje.

Postignuti rezultati

Član 7

Postignuti rezultati u izvršavanju poslova radnog mesta pokazuju u kojoj meri je zaposleni bio uspešan u ispunjavanju radnih zadataka, što uključuje i kvalitet rada.

Samostalnost i stvaralačka sposobnost

Član 8

Samostalnost pokazuje u kojoj meri je zaposleni samostalno ispunjavao radne zadatke koji odgovaraju zvanju njegovog radnog mesta, a u okviru uputstava i nadzora neposredno pretpostavljenog.

Stvaralačka sposobnost pokazuje u kojoj meri je zaposleni analitički i stvaralački rasuđivao i ocenjivao činjenice i okolnosti pri donošenju odluka ili davanju predloga za rešavanje problema.

Preduzimljivost

Član 9

Preduzimljivost pokazuje u kojoj meri je zaposleni, bez posebnih uputstava neposredno pretpostavljenog, planirao i izvršavao svoje radne zadatke u okviru ovlašćenja i odgovornosti koje su u opisu njegovog radnog mesta.

Preciznost i savesnost

Član 10

Preciznost i savesnost pokazuju u kojoj meri je zaposleni blagovremeno i pravilno obavljao svoje radne zadatke.

Kvalitet saradnje

Član 11

Kvalitet saradnje pokazuje u kojoj meri je zaposleni pri obavljanju radnih zadataka uspešno sarađivao i usklađivao svoje delovanje s neposredno pretpostavljenim i drugim zaposlenima.

Ocene

Član 12

Ocene su: "naročito se ističe" (5), "ističe se" (4), "dobar" (3), "zadovoljava" (2) i "ne zadovoljava" (1).

Ocena "naročito se ističe"

Član 13

Ocena "naročito se ističe" određuje se zaposlenom koji je sa izuzetnim rezultatom ostvario radne zadatke i ispunio zahteve radnog mesta.

Ocena "ističe se"

Član 14

Ocena "ističe se" određuje se zaposlenom koji je s natprosečnim rezultatom ostvario radne zadatke i ispunio zahteve radnog mesta.

Ocena "dobar"

Član 15

Ocena "dobar" određuje se zaposlenom koji je s prosečnim rezultatom ostvario radne zadatke i ispunio ustaljene zahteve radnog mesta.

Ocena "zadovoljava"

Član 16

Ocena "zadovoljava" određuje se zaposlenom koji je s minimalnim rezultatom ostvario radne zadatke i ispunio zahteve radnog mesta.

Ocena "ne zadovoljava"

Član 17

Ocena "ne zadovoljava" određuje se zaposlenom koji nije ni s minimalnim rezultatom ostvario radne zadatke niti je ispunio zahteve radnog mesta.

III POSTUPAK OCENJIVANJA

Priprema izveštaja o ocenjivanju

Član 18

Nakon isteka perioda za ocenjivanje, ocenjivač priprema izveštaj o ocenjivanju zaposlenog koji sadrži predlog ocene i podatke značajne za predlaganje ocene.

Određivanje predloga ocene u izveštaju o ocenjivanju

Član 19

Predlog ocene zaposlenog određuje se tako što se za svako merilo za ocenjivanje iz čl. od 7. do 11. ove pokrajinske uredbe, utvrdi pojedinačna ocena od 1 do 5 ("ne zadovoljava", "zadovoljava", "dobar", "ističe se" i "naročito se ističe"), te se izračunava njihov prosek.

Predlog ocene:

• "naročito se ističe" ima zaposleni s prosekom ocene od 4.50 do 5.00;

• "ističe se" ima zaposleni s prosekom ocene od 3.50 do 4.49;

• "dobar" ima zaposleni s prosekom ocene od 2.50 do 3.49;

• "zadovoljava" ima zaposleni s prosekom ocene od 1.50 do 2.49;

• "ne zadovoljava" ima zaposleni s prosekom ocene od 1.00 do 1.49.

Ostali elementi izveštaja o ocenjivanju

Član 20

Ocenjivač u izveštaj o ocenjivanju unosi i obrazloženje predložene ocene, naročito za ocenu "naročito se ističe" i za ocenu "ne zadovoljava"; objektivne okolnosti koje su otežavale rad zaposlenom u periodu za ocenjivanje; predloge za njegovo stručno osposobljavanje i usavršavanje; napomenu da će zaposleni biti vanredno ocenjen ako mu bude određena ocena "ne zadovoljava" i ostale komentare koji su značajni za određivanje ocene.

Obaveštavanje zaposlenog o predlogu ocene

Član 21

Ocenjivač dostavlja zaposlenom izveštaj o ocenjivanju i obavlja s njim razgovor o rezultatima njegovog rada, saopštava mu svoje komentare i razmatra njegove komentare.

Zaposleni unosi u izveštaj o ocenjivanju svoje komentare u vezi sa izveštajem i ako se ne slaže s predloženom ocenom ili komentarima ocenjivača, razloge svog neslaganja.

Zaposleni upisuje ispod svog komentara datum kad je dao komentar i potpisuje se, posle čega ocenjivač potpisuje izveštaj o ocenjivanju.

Donošenje rešenja kojim se određuje ocena bez pripreme izveštaja o ocenjivanju

Član 22

Ako tokom perioda ocenjivanja, ocenjivač iz bilo kojeg razloga izgubi status ocenjivača, izveštaj o ocenjivanju se ne priprema.

U slučaju iz stava 1. ovog člana rukovodilac pokrajinskog organa neposredno donosi rešenje kojim određuje ocenu.

Dostupnost izveštaja o ocenjivanju

Član 23

Izveštaj o ocenjivanju može biti dostupan samo zaposlenom koji se ocenjuje, ocenjivaču i rukovodiocu pokrajinskog organa, a svi oni su dužni da njegovu sadržinu čuvaju u tajnosti.

Uz pristanak zaposlenog koji je ocenjen, izveštaj o ocenjivanju može postati dostupan i drugim zaposlenima.

Dostavljanje rešenja i izveštaja o ocenjivanju zaposlenom

Član 24

Rešenje kojim je zaposlenom određena ocena i izveštaj o ocenjivanju, dostavljaju se bez odlaganja zaposlenom.

Zaposleni može da izjavi prigovor rukovodiocu pokrajinskog organa na rešenje kojim mu je određena ocena, u roku od osam dana od dana kada je primio rešenje.

Dostavljanje konačnog rešenja Službi za upravljanje ljudskim resursima

Član 25

Konačno rešenje o ocenjivanju zaposlenog dostavlja se Službi za upravljanje ljudskim resursima.

IV VANREDNO OCENJIVANJE

Član 26

Zaposleni kome je određena ocena "ne zadovoljava" vanredno se ocenjuje nakon 90 radnih dana od dana konačnosti rešenja kojim mu je određena ocena "ne zadovoljava".

Ako je zaposlenom rešenjem određena ocena "ne zadovoljava", ocenjivač može pre vanrednog ocenjivanja predložiti da se zaposleni dodatno stručno osposobi.

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju

Član 27

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju priprema ocenjivač.

U izveštaju o vanrednom ocenjivanju ocenjivač predlaže ocenu u skladu sa članom 19. ove pokrajinske uredbe.

Rešenje o vanrednom ocenjivanju

Član 28

Izveštaj o vanrednom ocenjivanju dostavlja se rukovodiocu pokrajinskog organa radi donošenja rešenja.

U slučaju da zaposlenom prilikom vanrednog ocenjivanja bude određena ocena "ne zadovoljava", rukovodilac pokrajinskog organa donosi rešenje kojim se utvrđuje ocena "ne zadovoljava".

Zaposleni kome je utvrđena ocena "ne zadovoljava", gubi zvanje i prelazi u neposredno niže zvanje u okviru iste školske spreme, a ako takvo zvanje ne postoji, prelazi u najviše zvanje u okviru neposredno niže školske spreme.

Zaposleni kome je utvrđeno niže zvanje, može biti raspoređen na drugo radno mesto, koje odgovara njegovom znanju i sposobnostima.

Ako ne postoji odgovarajuće radno mesto na koje se može rasporediti, prestaje mu radni odnos.

V NAPREDOVANJE ZAPOSLENIH

Član 29

Zaposleni napreduju sticanjem višeg zvanja.

Zaposleni može steći neposredno više zvanje ako u toku dve uzastopne godine dobije jednu od dve najviše predviđene ocene, ako postoji slobodno radno mesto i zaposleni ispunjava uslove za rad na njemu.

Ocene na kojima je zasnovano napredovanje, ne uzimaju se u obzir za sledeće napredovanje.

Nadzor nad primenom

Član 30

Nadzor nad primenom odredbi ove pokrajinske uredbe sprovodi pokrajinski upravni inspektor.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Ocenjivanje za 2012. godinu

Član 31

Postupak ocenjivanja zaposlenih za 2012. godinu, obaviće se u skladu sa odredbama ove pokrajinske uredbe.

Prestanak važenja

Član 32

Danom stupanja na snagu ove pokrajinske uredbe, prestaje da važi Pokrajinska uredba o ocenjivanju pokrajinskih službenika ("Službeni list APV", broj: 17/07 i 18/09 - promena naziva akta).

Stupanje na snagu

Član 33

Ova pokrajinska uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".