PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE BIBLIOTEČKO-INFORMACIONE DELATNOSTI JAVNIH BIBLIOTEKA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2013)

Sadržina Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi u pogledu prostora, opreme, broja jedinica bibliotečko-informacione građe i izvora namenjenih za slobodno korišćenje i broja stručnjaka za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti javnih biblioteka.

Prostorni uslovi

Član 2

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđen ukupan prostor u mreži javnih biblioteka na području opštine, odnosno grada od najmanje 400 m2.

U prostor iz stava 1. ovog člana računa se i prostor za javne skupove i izložbe, pri čemu prostor za smeštaj i korišćenje bibliotečko-informacione građe i izvora namenjenih za slobodno korišćenje, stvaranje, razmenu i pozajmicu informacija koje poseduju biblioteke i druge organizacije i udruženja u zemlji i inostranstvu i stručni rad osoblja ne može biti manji od 100 m2.

Prostor za javne skupove i izložbe može biti i izvan zgrade javne biblioteke.

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđeno najmanje 15 čitalačkih mesta, od kojih je jedna trećina namenjena deci.

Prostor javne biblioteke mora da bude u zgradi od čvrstog materijala tako da u njemu bibliotečko-informaciona građa bude zaštićena od požara, vlage, fizičkih, bioloških, hemijskih i drugih uzročnika koji bi mogli dovesti do njenog oštećenja ili uništenja i da ima sistem grejanja bez otvorenog plamena koji obezbeđuje čuvanje bibliotečko-informacione građe na temperaturi od 16° do 22° C i relativnoj vlažnosti od oko 60%.

Bibliotečka oprema

Član 3

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđenu namensku bibliotečku opremu u obimu dovoljnom za smeštaj i čuvanje bibliotečko-informacione građe, za korišćenje, stvaranje, distribuciju, pozajmicu i razmenu bibliotečko-informacione građe i izvora namenjenih za slobodno korišćenje i za stručni rad osoblja, aparate i opremu za zaštitu od krađe i vlage, kao i aparate i opremu za protivpožarnu zaštitu propisane zakonom.

Telekomunikaciona i računarska oprema

Član 4

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđenu telefonsku liniju, telefaks, najmanje jedan personalni računar za korisnike za korišćenje interneta, najmanje jedan personalni računar po zaposlenom za stručni rad osoblja, štampač, skener, aparat za fotokopiranje i obezbeđen stalan pristup internetu sa neophodnom tehničkom opremom.

Kolekcije bibliotečko-informacione građe i izvora namenjenih za slobodno korišćenje

Član 5

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđeno najmanje 25.000 jedinica bibliotečko-informacione građe.

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako ima obezbeđeno najmanje 10 naslova tekuće periodike u štampanom ili elektronskom obliku.

Bibliotečko-informacioni stručnjaci

Član 6

Javna biblioteka može obavljati delatnost ako za stručno obavljanje poslova u bibliotečko-informacionoj delatnosti ima pored direktora, najmanje dva zaposlena na stručnim bibliotečko-informacionim poslovima sa položenim stručnim ispitom, od kojih je najmanje jedan sa visokim obrazovanjem.

Nacionalni i međunarodni standardi

Član 7

Javna biblioteka može obavljati bibliotečko-informacionu delatnost ako ispunjava i druge uslove za rad utvrđene u skladu sa usvojenim nacionalnim i međunarodnim standardima.

Stupanje na snagu

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".