PRAVILNIK

O FINANSIRANJU AKTIVNOSTI U OBLASTI SPORTA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 2/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o finansiranju aktivnosti u oblasti sporta na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: Pravilnik), uređuje se način obezbeđivanja sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta na teritoriji grada Vranja, način finansiranja programa, redovnih i posebnih aktivnosti sportskih organizacija sa teritorije grada Vranja, održavanje sportskih takmičenja i manifestacija od značaja za Grad i korišćenje sportskih objekata i prostora namenjenih za sportske aktivnosti čime se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta, kao i druga pitanja u vezi sporta.

II NAČIN OBEZBEĐIVANJA SREDSTAVA

Član 2

Potrebe i interesi građana za čije se ostvarivanje obezbeđuju sredstva u budžetu grada Vranja, u skladu sa ovim Pravilnikom, jesu:

1. Podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sporta za sve, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom;

2. Izgradnja, opremanje i održavanje sportskih objekata na teritoriji grada Vranja, a posebno javnih sportskih terena u stambenim naseljima ili u njihovoj blizini i školskih sportskih objekata, i nabavka sportske opreme i rekvizita;

3. Organizacija sportskih takmičenja od posebnog značaja za Grad;

4. Sportski razvoj talentovanih sportista i unapređenje kvaliteta stručnog rada sa njima;

5. Učešće sportskih organizacija sa teritorije grada Vranja u evropskim klupskim takmičenjima;

6. Predškolski i školski sport (rad školskih sportskih sekcija i društava, opštinska, gradska i međuopštinska školska sportska takmičenja i dr.);

7. Delatnost organizacija u oblasti sporta čiji je osnivač ili član grad Vranje;

8. Aktivnosti sportskih organizacija, sportskih društava, udruženja, granskih i teritorijalnih saveza na teritoriji grada Vranja od posebnog značaja za grad Vranje, u zavisnosti od toga da li je sportska grana od značaja za Grad, koja je kategorija sportske grane, koliko sportista okuplja, u kojoj meri se unapređuje stručni rad, u kom rangu takmičenja sportska organizacija učestvuje i u kojoj meri se povećava obuhvat bavljenja građana sportom;

9. Unapređenje zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanje adekvatnog sportsko - zdravstvenog obrazovanja sportista, posebno mladih, uključujući i antidoping obrazovanje;

10. Stipendiranje za sportsko usavršavanje kategorisanih sportista, posebno perspektivnih sportista;

11. Sprečavanje negativnih pojava u sportu;

12. Edukacija, informisanje i savetovanje građana, sportista i ostalih učesnika u sistemu sporta o pitanjima bitnim za odgovarajuće bavljenje sportskim aktivnostima i delatnostima;

13. Periodična testiranja, sakupljanje, analiza i distribucija relevantnih informacija za adekvatno zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta na teritoriji grada Vranja, istraživačko - razvojni projekti i izdavanje sportskih publikacija;

14. Unapređivanje stručnog rada učesnika u sistemu sporta sa teritorije grada Vranja i podsticanje zapošljavanja visokokvalifikovanih sportskih stručnjaka i vrhunskih sportista;

15. Racionalno i namensko korišćenje sportskih sala i sportskih objekata u državnoj svojini čiji je korisnik Grad, kroz odobravanje njihovog korišćenja za sportske aktivnosti i dodelu termina za treniranje učesnika u sistemu sporta;

16. Nagrade i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta.

Član 3

Za zadovoljavanje potreba i interesa građana iz člana 2. ovog Pravilnika, Grad obezbeđuje u budžetu odgovarajuća finansijska sredstva putem subvencija i dotacija.

Podnosilac programa kojim se obezbeđuje ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. Ovog Pravilnika, ne može za finansiranje istih aktivnosti da konkuriše i za sredstva kod drugog nivoa vlasti u Republici Srbiji.

Član 4

Sportske organizacije i udruženja mogu sticati sredstva i ostvarivati prihode od priloga, članarine, donacija, poklona, subvencija, nasleđa, kamata na uloge, zakupnine, dividendi, usluga, sponzorstva i drugih komercijalnih, marketinških, poslovnih i privrednih delatnosti i aktivnosti.

Član 5

Sportski savez grada Vranja je nosilac programa aktivnosti sportskih organizacija i udruženja kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana sredstvima iz budžeta grada Vranja.

Član 6

Dotacije iz člana 3. ovog Pravilnika koriste se za realizaciju sledećih programa i to:

- Redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija (u daljem tekstu: redovne aktivnosti),

- Posebnih aktivnosti sportskih i drugih organizacija (u daljem tekstu: posebne aktivnosti),

- Organizacija i održavanje sportskih takmičenja od značaja za Grad i

- Organizacija i održavanje manifestacija iz oblasti sporta od značaja za Grad.

III 1. PROGRAM REDOVNIH AKTIVNOSTI SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Član 7

Pravo na dotaciju, sportska organizacija može da ostvari na osnovu programa redovnih aktivnosti, ukoliko je:

- Registrovana kod nadležnog organa,

- Ima sedište na teritoriji grada Vranja,

- Učestvuje u redovnom sistemu takmičenja u okviru grane sporta u skladu sa sportskim pravilima (prvenstvo Srbije ili Kup Srbije),

- Angažuje najmanje jednog sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene stručne kvalifikacije za rad u sportu,

- Ima obezbeđen prostor za realizaciju programa redovnih aktivnosti i

- Članica Sportskog saveza grada Vranja.

Član 8

Pravo na godišnje finansiranje programa redovnih aktivnosti mogu da steknu one sportske organizacije koje ostvare 50 i više poena u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima za kategorizaciju i ocenu programa redovnih i posebnih aktivnosti sportskih organizacija na teritoriji Grada, dok pravo na povremeno finansiranje programa redovnih aktivnosti mogu da steknu i one sportske organizacije koje u skladu sa Pravilnikom imaju i manje od 50 bodova.

2. PROGRAM POSEBNIH AKTIVNOSTI SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Član 9

Pravo na dotaciju može da ostvari sportska organizacija na osnovu programa posebnih aktivnosti, ukoliko:

- Je registrovana kod nadležnog organa,

- Ima sedište na teritoriji grada Vranja,

- Angažuje najmanje jednog sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu i

- Ima obezbeđen prostor za realizaciju programa posebnih aktivnosti.

Član 10

Dotacija se dodeljuje za realizaciju sledećih programa posebnih aktivnosti:

- Školska sportska takmičenja,

- Rad sa mladim sportskim talentima,

- Sportske aktivnosti dece i omladine,

- Sportska saradnja sa sportskim organizacijama gradova sa kojima je Grad uspostavio saradnju,

- Sportske i rekreativne aktivnosti osoba sa invaliditetom,

- Rekreativni i masovni sport i

- Aktivnosti Sportskog saveza grada Vranja.

3. FINANSIRANJE PROGRAMA REDOVNIH I POSEBNIH AKTIVNOSTI

Član 11

Finansiranje programa redovnih i posebnih aktivnosti vrši se putem konkursa koji raspisuje Gradsko veće grada Vranja uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika.

Konkurs se objavljuje u štampanim medijima i na sajtu Grada.

Član 12

Konkurs sadrži uslove koje, u skladu sa ovim Pravilnikom, treba da ispunjavaju sportske organizacije, dokumentaciju koju podnose učesnici konkursa, organ kome se prijava podnosi, rok za podnošenje prijave, način odlučivanja i način objavljivanja rezultata konkursa.

Član 13

Ocenu i izbor programa redovnih i posebnih aktivnosti vrši Komisija za ocenu i izbor programa u oblasti sporta grada Vranja, koju obrazuje Gradsko veće.

Članovi Komisije imenuju se iz redova istaknutih sportskih radnika i stručnjaka. Komisija ima predsednika, sekretara i 6 članova. Delokrug rada, bliži uslovi i način rada Komisije urediće se Poslovnikom o radu Komisije.

Za rad u Komisiji, predsednik, sekretar i članovi Komisije ne dobijaju nadoknadu.

Nakon izvršene ocene Programa, Komisija sačinjava obrazloženi predlog finansiranja potreba u oblasti sporta za period od godinu dana i predlaže Gradskom veću iznos dotacija za svaki pojedinačni Program.

Član 14

Godišnjim programom finansiranja potreba u oblasti sporta koji donosi Gradsko veće, na predlog Komisije, utvrđuju se programi redovnih i posebnih aktivnosti koji mogu da ostvare pravo na dotaciju iz budžeta Grada i utvrđuje iznos dotacija za njihovu realizaciju.

Član 15

Međusobna prava i obaveze između sportske i druge organizacije čiji je program utvrđen Godišnjim programom finansiranja potreba u oblasti sporta, iz člana 14. ovog Pravilnika i Grada, uređuje se ugovorom o dodeli dotacije za realizaciju programa.

Član 16

Izuzetno, bez raspisivanja konkursa iz člana 11. ovog Pravilnika, sportska i druga organizacija može da ostvari pravo na dotaciju za realizaciju Programa redovnih, odnosno posebnih aktivnosti, koji iz objektivnih razloga nisu mogli da budu planirani blagovremeno, i to na osnovu:

- Ostvarenih sportskih rezultata koji su od izuzetnog značaja za razvoj, unapređenje i afirmaciju sporta u Gradu,

- Učešća u kvalifikacijama i višim nivoima značajnih, zvaničnih sportskih takmičenja i

- Drugih neplaniranih aktivnosti čijom realizacijom se doprinosi razvoju, unapređenju i afirmaciji sporta u Gradu.

Uz obrazložen zahtev za dodelu dotacije za realizaciju programa iz stava 1. ovoga člana, sportska odnosno druga organizacija podnosi verodostojnu dokumentaciju.

Aktom o odobravanju programa, iz stava 1. ovoga člana, utvrđuje se iznos dotacije za njegovu realizaciju.

Međusobna prava i obaveze između sportske i druge organizacije i Grada uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za realizaciju programa.

Sportska organizacija je u obavezi da nadležnoj službi gradske uprave dostavi godišnji izveštaj o namenskoj upotrebi odobrenih sredstava.

IV ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE SPORTSKIH TAKMIČENJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 17

Pravo na dotaciju za organizaciju i održavanje sportskih takmičenja od značaja za Grad ima sportska organizacija ukoliko je:

- Registrovana kod nadležnog organa,

- Ima sedište na teritoriji grada Vranja i

- Ima obezbeđen prostor za organizaciju sportskog takmičenja.

Član 18

Sportska organizacija sa sedištem na teritoriji grada Vranja, kojoj je nacionalni savez poverio tehničku organizaciju zvaničnog republičkog ili međunarodnog sportskog takmičenja, može da ostvari pravo na dotaciju za njegovu organizaciju ukoliko je Grad prihvatio pokroviteljstvo i dao garancije nadležnoj sportskoj federaciji da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja.

Međusobna prava i obaveze organizatora takmičenja i Grada, uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za organizaciju takmičenja koji zaključuje ovlašćeno lice organizatora takmičenja i Grada.

V ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE MANIFESTACIJA U OBLASTI SPORTA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 19

Sportska organizacija koja je upisana u registar kod nadležnog organa i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada, može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada za realizaciju programa manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, na osnovu programa manifestacije u oblasti sporta koji se dostavlja Gradskom veću u roku usklađenom sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada za narednu godinu.

Program manifestacije iz stava 1. ovog člana sadrži:

- Naziv manifestacije iz oblasti sporta,

- Naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- Dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- Kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- Mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- Finansijski plan manifestacije i

- Drugu odgovarajuću manifestaciju odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Gradsko veće razmatra dostavljene programe manifestacija i na osnovu njihovog značaja za Grad predlaže Gradonačelniku manifestacije koje će se finansirati putem dotacija a u skladu sa Godišnjim programom manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta.

Godišnjim programom manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta koji donosi Gradsko veće određuju se manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta i utvrđuje se iznos dotacija za njihovu realizaciju.

VI KORIŠĆENJE SPORTSKIH OBJEKATA

Član 20

Sportske objekte i prostore namenjene za fizičku kulturu (u daljem tekstu: sportski objekti) koji su povereni na upravljanje Javnoj ustanovi Sportska hala Vranje, mogu da koriste sve sportske organizacije sa sedištem u Vranju i građani.

Sportske objekte iz stava 1. ovog člana sportske organizacije mogu da koriste bez nadoknade, što predstavlja još jedan vid dotacije i pomoći sportskim organizacijama, a u skladu sa rasporedom korišćenja sportskih objekata koji sačinjava JU Sportska hala Vranje.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Konkurs za izbor programa finansiranja redovnih i posebnih sportskih aktivnosti, održavanje sportskih manifestacija i takmičenja od značaja za Grad, kao i korišćenje sportskih objekata, raspisaće se u roku od 8 dana od dana primene ovog Pravilnika.

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".