PRAVILNIK
O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE I IZGLEDU ZNAČKE I ODGOVARAJUĆOJ VRSTI ODEĆE, OBUĆE I OPREME TURISTIČKOG INSPEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 78/2009 i 14/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrazac službene legitimacije (u daljem tekstu: legitimacija), izgled značke turističkog inspektora (u daljem tekstu: značka), kao i odgovarajuća vrsta odeće, obuće (u daljem tekstu: službena odeća) i opreme koju koristi turistički inspektor.

Član 2

Legitimacija i značka turističkog inspektora čine celinu, u trodelnim koricama na sklapanje, teget boje, formata 170 mm x 120 mm. Značka se pričvršćuje za određeni unutrašnji deo korica formata 70 mm x 100 mm, a legitimacija umeće u te korice u posebnu pregradu formata 78 mm x 120 mm sa providnim delom u sredini formata 55 mm x 90 mm.

Član 3

Legitimacija se izdaje prema obrascu legitimacije formata 60 mm x 90 mm datom na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Na sredini prednje strane obrasca legitimacije, počev od gornje ivice prednje strane legitimacije redom nadole, nalazi se Mali grb Republike Srbije, a ispod njega jedno ispod drugog upisano je:

1) "REPUBLIKA SRBIJA";

2) "SLUŽBENA LEGITIMACIJA";

3) "TURISTIČKOG INSPEKTORA".

Sa leve strane prednje strane obrasca legitimacije, jedno ispod drugog nalazi se:

1) mesto za ime, ispod kojeg je upisano: "ime";

2) mesto za prezime, ispod kojeg je upisano: "prezime";

3) mesto za svojeručni potpis inspektora, ispod kojeg je upisano: "svojeručni potpis inspektora";

4) mesto za hologram;

5) mesto za identifikacioni broj, ispod kojeg je upisano: "identifikacioni broj".

Sa desne strane prednje strane obrasca legitimacije, simetrično od sadržine iz stava 3. ovog člana, jedno ispod drugog nalazi se:

1) mesto za fotografiju formata 25 mm x 35 mm;

2) mesto za pečat organa ("M.P.") i u nastavku mesto za svojeručni potpis ministra, ispod kojeg je upisano: "ministar".

Na sredini poleđine obrasca legitimacije, počev od njene gornje ivice redom nadole, nalazi se mesto za upis naziva ministarstva nadležnog za poslove turizma, a ispod njega jedno ispod drugog upisano je:

1) "OVLAŠĆENJA";

2) "TURISTIČKOG INSPEKTORA";

3) "U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti da kontroliše zakonitost poslovanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja obavljaju delatnost u oblasti turizma i ugostiteljstva i preduzima propisane upravne i kaznene mere, u skladu sa zakonom."

Sa leve strane poleđine obrasca legitimacije nalazi se mesto za upis registracionog broja ispod kojeg je upisano: "registracioni broj".

Sa desne strane poleđine obrasca legitimacije, simetrično od sadržine iz stava 6. ovog člana nalazi se mesto za upis mesta i datuma izdavanja legitimacije ispod kojeg je upisano: "mesto i datum izdavanja".

Legitimacija se štampa na belom ofset papiru čija je prednja strana i poleđina prekrivena kombinacijom više nijansi plave boje.

Legitimacija se oblaže providnom folijom.

Član 4

Značka se izdaje prema obrascu značke formata 55 mm x 65 mm datom na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Značka je od metala u obliku elipse žuto zlatne boje.

Na vrhu značke je Mali grb Republike Srbije.

Gornja ivica značke je obrubljena trakom plave boje, sa bordurom zlatno žute sa linijom plave boje, ukupne širine 6 mm, u kojoj se na vrhu, simetrično od grba iz stava 3. ovog člana, nalaze po dve šestokrake zvezdice zlatno žute boje, ispod kojih je postavljena zastava Republike Srbije.

Donja ivica značke je obrubljena trakom zlatno žute boje, širine 10 mm, u kojoj je u sredini upisano: "REPUBLIKA SRBIJA", sve plavom bojom.

U unutrašnjem delu značke je plavi stilizovani simbol oznake za kategorizaciju turističkih objekata u koji je upisano: "TURISTIČKI INSPEKTOR" zlatno žutom bojom, ispod kojeg je mesto za trocifreni identifikacioni broj na politiranoj pločici formata 20 mm x 5 mm.

Simetrično sa obe strane oznake iz stava 6. ovog člana nalaze se lente zlatno žute boje, koje se protežu do sredine bočnih ivica značke ispod zastava Republike Srbije.

Član 5

Identifikacioni broj služi za identifikaciju turističkog inspektora.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

Član 6

Turistički inspektor koristi legitimaciju i značku samo za vreme obavljanja službene dužnosti.

Član 7

Službena odeća je letnja i zimska.

Letnja i zimska službena odeća je:

1. za žene:

1) jakna (letnja i zimska) od kože ili štofa, standardnog kroja;

2) ženski kostim sa suknjom i pantalonama (letnji i zimski) standardnog kroja sa dva standardna džepa i jednim džepom na levoj strani grudi primereno javnoj službi;

3) košulja (dve letnje i dve zimske), svetle boje, letnja kratkih rukava, zimska dugih rukava;

4) cipele (letnje i zimske ili čizme) izrađene od kože, sa kožnom postavom i kožnim đonom, čizme izrađene od kože, sa kožnom postavom i kožnim đonom, pendžetiranim gumom;

5) tašne od kože;

2. za muškarce:

1) jakna (letnja i zimska) od kože ili štofa, standardnog kroja;

2) muško odelo sa dva para pantalona (letnje i zimsko) standardnog kroja sa dva standardna džepa i jednim džepom na levoj strani grudi primereno javnoj službi;

3) košulje (dve letnje i dve zimske) svetle boje, letnja kratkih rukava, zimska dugih;

4) cipele (letnje i zimske ili čizme) izrađene od kože, sa kožnom postavom i kožnim đonom, čizme izrađene od kože, sa kožnom postavom i kožnim đonom, pendžetiranim gumom;

5) tašne od kože.

Član 8

Službenu odeću turističkog inspektora koji vrši nadzor na skijalištima, pored službene odeće iz člana 7. ovog pravilnika čini i zimsko ski odelo koje se sastoji od postavljene jakne i pantalona od vodootpornog materijala.

Član 9

Službena odeća iz člana 7. ovog pravilnika nabavlja se svake godine i to jedna jedna letnja i jedna zimska, osim jakne i tašne, koje se nabavljaju svake druge godine.

Službena odeća iz člana 8. ovog pravilnika nabavlja se svake druge godine.

Član 10

Oprema turističkog inspektora može da se sastoji od:

1) putničkog automobila;

2) personalnog računara;

3) digitalnog fotoaparata;

4) uređaja za očitavanje podataka biometrijskih isprava;

5) laptopa;

6) mobilnog telefona.

Član 11

Legitimacije i značke koje su izdate po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do njihove zamene.

Zamena legitimacija i znački izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 12

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o službenoj legitimaciji i oznaci turističkog inspektora ("Službeni glasnik RS", br. 33/00 i 24/01).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

Službena legitimacija turističkog inspektora

Obrazac 2

Značka turističkog inspektora