UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 69/2013
OD 23. JANUARA 2013. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 15/2013)

EVROPSKA KOMISIJA,

Imajući u vidu Ugovor o funkcionisanju Evropske unije,

Imajući u vidu Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine, o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi1, a posebno njen član 9(1)(a),

_____________
1 OJ L 256, 7.9.1987, str. 1.

S obzirom na to:

(1) da je, da bi se osigurala dosledna primena Kombinovane nomenklature date u prilogu Uredbe (EEZ) broj 2658/87, neophodno usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) broj 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje potpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da se shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da je odgovarajuće obezbediti da, imalac obavezujuće tarifne informacije, koju su izdali carinski organi država članica u odnosu na svrstavanje robe prema Kombinovanoj nomenklaturi ali koja nije u skladu sa ovom uredbom, može u periodu od tri meseca, da nastavi da se poziva na nju, prema članu 12(6) Uredbe Saveta (EEZ) broj 2913/92 od 12. oktobra 1992. godine, kojom je ustanovljen Carinski zakon Zajednice2;

_____________
2 OJ L 302, 19.10.1992, str. 1

(5) da su mere predviđene ovom uredbom u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon.

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

Obavezujuća tarifna informacija koju su izdali carinski organi države članice, a koja nije u skladu sa ovom uredbom nastaviće da važi u periodu od tri meseca po članu 12(6) Uredbe (EEZ) broj 2913/92.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba u potpunosti je obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 23. januara 2013. godine

Za Komisiju
U ime predsednika
Algirdas Šemeta
član Komisije

 

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje (CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

1. Aparat za prijem, snimanje ili reprodukciju zvuka i slike (tzv. "digitalni medija prijemnik") u obliku cilindra sa dimenzijama preko svega približno 13 (prečnik) x 19 (visina) cm.
Aparat sadrži:
- mikroprocesor,
- hard disk drajv od 500GB,
- alfanumerički displej,
- infracrveni prijemnik za daljinsko upravljanje.
Ima sledeće interfejse:
- USB,
- eternet,
- HDMI, S-video, kompozitne i komponentne video izlaze,
- digitalne optičke, digitalne koaksijalne i analogne audio izlaze.
Takođe je opremljen upravljačkim tasterima, kao i daljinskim upravljačem.
Aparat vrši prijem audio i video signala u obliku digitalnog formata iz spoljašnjih izvora (npr. ruter, mašina za automatsku obradu podataka, digitalna kamera, USB memorija). Podaci se mogu memorisati na njegovom hard disku. Podaci se reprodukuju na monitoru, televizijskom setu ili preko stereo sistema.
Aparat ne može da ostvari pristup internetu.

8521 90 00

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1 i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature, i naimenovanjima uz CN oznake 8521 i 8521 90 00.
S obzirom na njegove karakteristike, naime sposobnost prijema, snimanja i reprodukcije video signala iz različitih izvora i kapaciteta hard diska, aparat se smatra aparatom za snimanje i reprodukciju slike iz tarifnog broja 8521.
Prema tome, svrstava se kao aparat za snimanje i reprodukciju slike iz CN oznake 8521 90 00.

2. Aparat za prijem ili reprodukciju zvuka i slike (tzv. "digitalni medija prijemnik") u obliku cilindra sa dimenzijama preko svega približno 13 (prečnik) x 19 (visina) cm.
Aparat sadrži:
- mikroprocesor,
- alfanumerički displej,
- infracrveni prijemnik za daljinsko upravljanje.
Ima sledeće interfejse:
- USB,
- eternet,
- HDMI, S-video, kompozitne i komponentne video izlaze,
- digitalne optičke, dititalne koaksijalne i analogne audio izlaze,
- slot za hard disk.
Takođe je opremljen upravljačkim tasterima, kao i daljinskim upravljačem.
Aparat vrši prijem audio i video signala u obliku digitalnog formata iz spoljašnjih izvora (npr. ruter, mašina za automatsku obradu podataka, digitalna kamera, USB memorija). Podaci se mogu memorisati na hard disku koji se ugrađuje nakon uvoza. Podaci se reprodukuju na monitoru, televizijskom setu ili preko stereo sistema.
Aparat ne može da ostvari pristup internetu.

8521 90 00

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1, 2(a) i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature, i naimenovanjima uz CN oznake 8521 i 8521 90 00.
S obzirom na to da aparat, osim hard diska, ima svu neophodnu elektroniku za obavljanje funkcija snimanja ili reprodukcije slika, iz tarifnog broja 8521, smatra se, na osnovu Osnovnog pravila 2(a), da ima bitan karakter kompletnog ili dovršenog proizvoda iz tarifnog broja 8521.
Prema tome, aparat se svrstava kao nekompletan aparat za snimanje ili reprodukciju slika iz CN oznake 8521 90 00.

3. Aparat za prijem i obradu zvuka (tzv. "digitalni audio strimer") u obliku cilindra sa dimenzijama preko svega približno 19x9x8 cm.
Aparat sadrži:
- mikroprocesor,
- fluorescentni vakuum displej rezolucije 320x320 piksela sivog tona,
- ekranski časovnik sa alarmom
- infracrveni prijemnik za daljinsko upravljanje.
Ima sledeće interfejse:
- eternet,
- bežični eternet,
- digitalne optičke, dititalne koaksijalne i analogne audio izlaze,
- priključak za slušalice.
Takođe je opremljen i daljinskim upravljačem.
Aparat može da radi ili u samostalnom režimu povezan sa internet mrežom (bez (AOP) mašine za automatsku obradu podataka) ili sa softverom koji radi na AOP mašini.
Aparat može da reprodukuje audio datoteke memorisane na AOP mašini ili sa bilo kog internet radija.

8519 89 19

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1 i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature, i naimenovanjima uz CN oznake 8519, 8519 89 i 8519 89 19.
S obzirom na svojstva koja ima, aparat je konstruisan da vrši prijem i obradu zvuka bilo direktno sa interneta ili sa AOP mašine, reprodukujući ga na različitim audio aparatima.
Prema tome, aparat se svrstava u CN oznaku 8519 89 19 kao ostali aparati za reprodukciju zvuka koji nemaju ugrađen uređaj za snimanje zvuka.