PRAVILNIK
O REALIZACIJI USLUGE "SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA"

("Sl. list grada Užica", br. 1/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom se regulišu prava, obaveze i odgovornosti korisnika i domaćina socijalnog stanovanja smeštenih u stambenom objektu u Sevojnu, Višeslava Bugarinovića br. 7/a, kat. parceli 4009/1 KO Sevojno, koji je namenski izgrađen za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Član 2

Korisnici stanova namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: korisnici) i domaćin socijalnog stanovanja (u daljem tekstu: domaćin), mogu koristiti stan za zadovoljavanje stambene potrebe, sopstvene i svoje porodice, sve dok su u stanju socijalne potrebe, bez mogućnosti otkupa stanova i sticanja prava vlasništva na istim.

Član 3

Dužnosti domaćina su da:

- prođe kroz obuku koju organizuje Centar,

- sarađuje sa Centrom za socijalni rad,

- sarađuje sa korisnicima stanova i članovima njihovih porodica,

- podstiče solidarnost i održavanje dobrosusedskih odnosa među korisnicima,

- podstiče korisnike na saradnju sa lokalnim stanovništvom u cilju bolje integracije,

- brine o poštovanju kućnog reda od strane korisnika,

- sa pažnjom dobrog domaćina prati namensko korišćenje objekta i opreme i preduzima mere otklanjanja opasnosti za nastanak štete, kao i da predlaže Centru preduzimanje odgovarajućih mera,

- utvrdi način korišćenja zajedničkih prostorija,

- brine o svakodnevnom održavanju čistoće zajedničkih prostorija u stambenom objektu, kao i u neposrednom okruženju objekta,

- utvrdi način korišćenja zajedničke mašine za pranje veša, kao i da brine o održavanju njene ispravnosti,

- se u zimskom periodu stara da prilazi stambenom objektu budu očišćeni od snega i leda.

Član 4

Domaćin aktivno sarađuje sa Centrom za socijalni rad Užice koji upravlja uslugom socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, tako što redovno izveštava o stanju stambenog objekta i stambenih jedinica, predlaže preduzimanje mera potrebnih za njihovo održavanje, izveštava o aktivnostima korisnika i predlaže zajedničke aktivnosti na unapređenju susedskih odnosa korisnika.

Član 5

- U odnosu na pojedine korisnike, čije su mogućnosti za samostalno življenje smanjene (nepokretna i teško bolesna lica), obaveza je domaćina da:

- dva puta godišnje, u proleće i u jesen, organizuje veliko spremanja stana korisnika, u koje će biti uključeni ostali korisnici stanova prema svojim radnim sposobnostima,

- obezbedi pomoć u obavljanju kućnih poslova - pranje i peglanje, ukoliko je to neophodno,

- svakodnevno kontaktira sa korisnicima radi uvida u njihovo zdravstveno stanje i potrebe,

- u slučajevima u kojima je to neophodno organizuje nabavku sredstava neophodnih za život i lekova, kao i pristup do najbliže zdravstvene ustanove radi lečenja.

Član 6

- Obaveze korisnika usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima su da:

- koristi stambeni prostor koji mu je dodeljen na korišćenje, kao i zajednički prostor sa pažnjom dobrog domaćina,

- poštuje kućni red,

- poštuje raspored korišćenja zajedničke prostorije u prizemlju zgrade,

- poštuje raspored korišćenja mašine i prostorije za pranje veša,

- učestvuje u redovnom održavanju zgrade (hodnika i zajedničkog prostora), kao i parternog prostora oko zgrade po rasporedu utvrđenom u dogovoru sa domaćinom,

- učestvuje u svim aktivnostima koje organizuje domaćin radi zadovoljavanja potreba nepokretnih i teško bolesnih korisnika,

- izvršava ugovorne obaveze u pogledu korišćenja stana, zajedničkih prostorija i prostora ispred zgrade.

Član 7

Korisnik je dužan prijaviti svaku promenu na imovini koja mu je data na korišćenje, u roku od tri dana od nastanka promene, domaćinu stanovanja, a ukoliko se promena odnosi na vanredno korišćenje stana, Centru za socijalni rad "Užice".

Član 8

Pravo na korišćenje stana prestaje:

- istekom Ugovora o smeštaju, ukoliko se ne zaključi novi ugovor sa korisnikom,

- na pismeni zahtev korisnika,

- ukoliko se steknu uslovi da korisnik reši stambeno pitanje na drugi način,

- u slučaju da komisija Centra za socijalni rad "Užice", na osnovu redovnih tromesečnih obilazaka, utvrdi da se stambeni prostor od strane korisnika ne koristi u trajanju od 6 meseci neprekidno,

- ukoliko kod korisnika dođe do promene zdravstvenog stanja tako da nije u mogućnosti da ispunjava ugovorne obaveze i obaveze utvrđene ovim Pravilnikom,

- u slučaju smrti korisnika,

- u slučaju težeg oblika kršenja obaveza iz Ugovora o smeštaju, od strane korisnika kao i u slučaju težeg oblika kršenja obaveza predviđenih u članu 6. ovog Pravilnika,

- i u svim drugim slučajevima regulisanim zakonom i drugim propisima koji regulišu ovu materiju.

Član 9

Ukoliko nastupi neki od razloga za prestanak prava na korišćenje smeštaja iz člana 8. ovog Pravilnika, direktor Centra za socijalni rad "Užice" donosi rešenje o prestanku prava na smeštaj, na osnovu koga se otkazuje Ugovor o smeštaju.

Smeštaj korisniku prestaje u roku od 15 dana od dana prijema pisanog obaveštenja o otkazu ugovora, o čemu se istovremeno pravi zapisnik.

Korisnika je dužan da se u roku od 5 dana iseli iz stana i iznese sve pokretne stvari u ličnoj svojini, kao i stvari date na čuvanje.

Član 10

Ukoliko korisniku prestane pravo na korišćenje stana zbog težeg oblika kršenja obaveza iz Ugovora o smeštaju ili zbog težeg oblika kršenja obaveza predviđenih u članu 6. ovog Pravilnika, korisnik je dužan platiti troškove stanovanja u celosti do momenta napuštanja stambenog objekta, po odluci Centra za socijalni rad "Užice".

Član 11

U slučaju smrti korisnika, sve pokretne stvari koje su bile u svojini pokojnika stavljaju se na raspolaganje njegovim srodnicima.

Ukoliko korisnik nema srodnika u pravoj liniji, niti u pobočnoj do trećeg stepena srodstva, pokretne stvari koje su bile u svojini pokojnika, uz zapisnik se predaju "Crvenom krstu" u Užicu.

Prilikom iznošenja ličnih stvari i stvari datih na čuvanje, pravi se poseban zapisnik ili službena beleška, kao i u slučajevima predaje stvari rodbini korisnika nakon njegove smrti.

Član 12

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se na način predviđen za njegovo donošenje.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".