PRAVILNIK
O REALIZACIJI USLUGA "PRIVREMENI SMEŠTAJ U PRIHVATILIŠTE ZA ODRASLA I STARA LICA" I "PRIVREMENI SMEŠTAJ U PRIHVATILIŠTE ZA ŽRTVE NASILJA U PORODICI"

("Sl. list grada Užica", br. 1/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi, način i postupak smeštaja u prihvatilište odraslih i starih lica i žrtava nasilja u porodici (u daljem tekstu: smeštaj u Prihvatilište), kao i pripravnost stručnih radnika u postupku smeštaja u Prihvatilište.

Pružanje usluga smeštaja u Prihvatilište organizuje, koordinira i realizuje Centar za socijalni rad "Užice" u Užicu (u daljem tekstu: Centar).

Član 2

Smeštajem u Prihvatilište korisniku se obezbeđuje kratkotrajni smeštaj, osigurava bezbednost, iznalaženje održivih rešenja za krizne situacije, zadovoljenje njegovih osnovnih potreba i pristup drugim uslugama.

Član 3

Usluga smeštaja u Prihvatilište obuhvata: privremeni smeštaj sa ishranom i zadovoljenjem drugih osnovnih potreba; primenu zdravstveno-higijenskih mera, utvrđivanje identiteta i prebivališta, sačinjavanje nalaza o njihovom stanju na osnovu čega se preduzimaju dalje mere zaštite.

Član 4

Usluga smeštaja u Prihvatilište namenjena je odraslim i starim licima koja se nađu u skitnji ili prosjačenju, beskućnicima, i drugim licima za koje se utvrdi hitnost smeštaja i potreba neodložnog zbrinjavanja, kao i za koja su, po proceni Centra za socijalni rad, izložena nasilju, zlostavljanju ili zanemarivanju u porodici i kojima je neophodno obezbediti sigurnost radi sprečavanja posledica daljeg nepovoljnog položaja u porodici.

Usluge smeštaja u Prihvatilište mogu koristiti lica koja ispunjavaju uslove iz Zakona, za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu pod uslovom da je smeštaj u Prihvatilište za njih celishodan, po proceni Centra.

Član 5

Rukovodilac Prihvatilišta je direktor Centra za socijalni rad.

Član 6

Po primljenom obaveštenju da postoji potreba smeštaja u Prihvatilište, radnik Centra u pripravnosti, dužan je da preuzme korisnika i zajedno sa odgovornim radnikom Prihvatilišta realizuje smeštaj.

Član 7

Postupak za korišćenje usluge pokreće se po službenoj dužnosti.

Centar izdaje uput za korišćenje usluge koji sadrži: ime i prezime korisnika; vrstu usluge; označenje pružaoca usluge, cenu usluge; podatke o licu koje učestvuje u plaćanju usluge i iznos učešća, a može da sadrži i druge podatke od značaja za korišćenje usluge.

Član 8

Centar obezbeđuje zdravstveni pregled lica koje se smešta.

U roku od 5 radnih dana od realizacije smeštaja Centar dostavlja odgovornom radniku Prihvatilišta:

- overenu zdravstvenu knjižicu za korisnika,

- akt o starateljstvu (ako postoji);

- nalaz i mišljenje voditelja slučaja.

Voditelj slučaja vrši procenu potreba, planiranje i ponovni pregled u skladu sa rokovima utvrđenim Pravilnikom o organizaciji, normativima i standardima rada centara za socijalni rad.

Kada se smeštaj u prihvatilište realizuje kao mera neodložne intervencije, donošenjem privremenog zaključka o obezbeđenju smeštaja, uz isti se pružaocu usluge dostavlja izveštaj dežurnog lekara, a uput izdaje prvog narednog radnog dana.

Član 9

Po prijemu korisnika u Prihvatilište obavezno je sprovođenje zdravstveno-higijenskog tretmana.

Član 10

Prijem u Prihvatilište se vrši tokom cele kalendarske godine, svakog dana od 00 - 24 časa, za korisnike kojima je neophodan urgentan smeštaj, i može da traje najduže 30 dana.

Izuzetno, ovaj rok se može produžiti, kada za to postoje naročito opravdani razlozi, koje utvrđuje Stručni tim Centra.

Član 11

Korisnicima se tokom prijema pružaju informacije o njihovim pravima i obavezama, kao i o pravilima ponašanja i rasporedom dnevnih aktivnosti u Prihvatilištu.

Korisnici se uključuju u organizovanu zaštitu.

Član 12

Stručni radnik i radnik u prihvatilištu su u obavezi, da u svakom konkretnom slučaju prihvata, procene da li je neophodno angažovanje radnika Policijske uprave Užice, radi očuvanja bezbednosti, reda i mira u Prihvatilištu.

Član 13

Stručni radnik u pripravnosti je u obavezi da prvog narednog radnog dana obavesti rukovodioca odgovarajuće službe Centra o izvršenom prijemu, radi daljeg postupanja.

Član 14

Pri svakom prijemu vodi se evidencija koju čine:

- prijemni list;

- zaključak tima i uput o smeštaju u Prihvatilište;

- knjiga evidencije;

- uput o smeštaju preko 30 dana.

Svi navedeni dokumenti nalaze se na čuvanju u Prihvatilištu.

Član 15

Za sva prihvaćena lica sa područja teritorije drugih opština, Centar za socijalni rad će mesno nadležnom Centru za socijalni rad fakturisati izvršene usluge i uz fakturu obavezno dostaviti:

- obaveštenje o smeštaju u Prihvatilište;

- račune za vanredne hitne potrebe prihvaćenog korisnika.

Pri fakturisanju cene boravka prihvaćenog korisnika primenjivaće se važeće rešenje o cenama usluga socijalne zaštite, utvrđene rešenjem Ministarstva rada i socijalne politike u zavisnosti od kategorije smeštenog lica.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".