POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O POKRETANJU I NAČINU SPROVOĐENJA POSTUPKA ZADUŽIVANJA EMITOVANJEM DUGOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2013)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: odluka) uređuje se pokretanje i način sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Emitovanje dugoročnih hartija od vrednosti vrši se radi davanja doprinosa očuvanju stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije.

Član 2

Dugoročne hartije od vrednosti iz člana 1. ove odluke jesu dugoročne obveznice (u daljem tekstu: obveznice).

Obveznice iz stava 1. ovog člana će u ime AP Vojvodine emitovati Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Vlada AP Vojvodine).

Obveznicama iz stava 1. ove odluke nadoknadiće se deo razlike između vrednosti osiguranih i neosiguranih depozita i vrednosti dela aktive Razvojne banke Vojvodine koji će biti preneti banci preuzimaocu.

Član 3

Obveznice se emituju u nematerijalizovanom obliku i registruju kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Obveznice se emituju u dinarima i/ili stranoj valuti.

Vrednost obveznica koje će se emitovati iznosiće najviše do 7.000.000.000,00 dinara (slovima: sedammilijardi dinara).

Ukoliko se obveznice emituju i/ili u stranoj valuti iznos emisije će se utvrditi prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan emisije, s tim da ukupan iznos emitovanih obveznica u dinarima i/ili u stranoj valuti ne može biti veći od iznosa iz stava 3. ovog člana.

Rok otplate obveznica je do 5 godina sa polugodišnjom amortizacijom glavnice.

Obveznicama će se moći trgovati na sekundarnom tržištu.

Član 4

Ovlašćuje se Vlada AP Vojvodine da donese jednu ili više odluka o emisiji obveznica dinarima i/ili u stranoj valuti u ukupnoj najviše do iznosa iz člana 3. stav 3. ove odluke.

Član 5

Vlada AP Vojvodine će pojedinačnim odlukama o emisiji obveznica utvrditi uslove pod kojima se vrši emisija, datum emisije, valutu, nominalnu vrednost obveznica, datum dospeća, kupon i sve druge elemente neophodne za realizaciju emisije.

Član 6

Ovlašćuje se Vlada AP Vojvodine da preduzme sve aktivnosti i donese akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, potrebna za sprovođenje ove odluke.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".