PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE KOJU SU NAČINILI PSI LUTALICE

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete koju su načinili psi lutalice.

Član 2

Zahtev za naknadu štete koju su načinili psi lutalice podnosi se Gradu Smederevu - Komisiji za utvrđivanje naknade štete koju su načinili psi lutalice (u daljem tekstu: Komisija) predajom na pisarnicu Gradske uprave grada Smedereva ili putem Pošte.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se u dva primerka, od kojih jedan primerak Komisija dostavlja Gradskom javnom pravobranilaštvu, radi zavođenja u njegovu evidenciju.

Zahtev iz stava 1. ovog člana mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine, sa naznakom imena i prezimena, adrese, broja lične karte, kontakt telefona, i svojeručno potpisan.

Zahtev iz stava 1. ovog člana mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda sa iznosom naknade koju podnosilac zahteva potražuje.

Član 3

Uz jedan primerak zahteva, iz člana 2. ovog Pravilnika, podnosilac zahteva je u obavezi da dostavi overene fotokopije dokumentacije, i to:

- ličnu kartu, odnosno izvod iz MKR za maloletno lice, za razvedene roditelje akt o poveravanju deteta, odnosno rešenje centra za socijalni rad za staratelje;

- dokaz da je događaj prijavljen JKP Zelenilo i groblja Smederevo;

- dokaz da je događaj prijavljen Veterinarskoj inspekciji;

- dokaz da je događaj prijavljen Komunalnoj inspekciji (potvrda - zapisnik);

- zapisnik Komunalne policije sa fotografijama (ukoliko poseduje fotografije);

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje (izveštaj zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom povrede i sl.), zdravstvenu knjižicu, dokaz o prepisanim medikamentima, primljenim vakcinama - zaštitnim injekcijama ili dokaz da ne postoji potreba prepisivanja zaštitne injekcije;

- tekući račun, ukoliko podnosilac zahteva isti poseduje i

- druge dokaze koje podnosilac zahteva smatra značajnim za rešavanje po zahtevu.

Komisija ima pravo da od podnosioca zahteva, pored dokumentacije iz stava 1. ovog člana, traži da priloži i drugu dokumentaciju, odnosno dokaze, od značaja za rešavanje po zahtevu.

Član 4

Komisija razmatra primljene zahteve jednom mesečno, i to poslednjeg petka u mesecu.

Po razmatranju primljenog zahteva, Komisija upućuje Gradskom javnom pravobranilaštvu:

- predlog da zahtev prihvati i da sa podnosiocem zahteva zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila, a sa kojim su se saglasili podnosilac zahteva i gradonačelnik grada Smedereva, kao naredbodavac za izvršenje budžeta;

- obaveštenje da zahtev nije prihvaćen.

Predlog, odnosno obaveštenje, Komisije iz stava 2. ovog člana mora biti obrazloženo.

Uz predlog, odnosno obaveštenje, iz stava 2. ovog člana, Komisija upućuje Gradskom javnom pravobranilaštvu kompletnu dokumentaciju koju je podnosilac zahteva podneo.

Član 5

Gradsko javno pravobranilaštvo je obavezno da, u roku od petnaest dana od dana prijema predloga Komisije, sa podnosiocem zahteva zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete.

Član 6

Zahtevi za naknadu štete koju su načinili psi lutalice u 2013. godini, koji su podneti Gradu Smederevu pre stupanja na snagu ovog Pravilnika, a nisu rešeni, rešavaće se po proceduri propisanoj ovim Pravilnikom.

Član 7

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".