UREDBA
O MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA RAZVRSTAVANJE JAVNIH PREDUZEĆA

("Sl. glasnik RS", br. 20/2013)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se merila i kriterijumi za razvrstavanje javnih preduzeća u javna preduzeća sa jednodomnim upravljanjem i javna preduzeća sa dvodomnim upravljanjem.

Član 2

Javno preduzeće razvrstava se u javno preduzeće sa dvodomnim upravljanjem ukoliko na dan stupanja na snagu ove uredbe kumulativno ispunjava sledeća merila i kriterijume:

1) ima više od 1.000 zaposlenih koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme;

2) obavlja delatnost koja je tehničko-tehnološki i organizaciono složena ili obuhvata vršenje delatnosti preko poslovnih jedinica van sedišta javnog preduzeća ili pruža usluge, odnosno vrši promet robe i drugih dobara sa preko 500.000 korisnika;

3) ima godišnji prihod preko 10.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Član 3

Javno preduzeće koje ne ispunjava merila i kriterijume iz člana 2. ove uredbe razvrstava se u javno preduzeće sa jednodomnim upravljanjem.

Član 4

Ukoliko javno preduzeće koje je razvrstano u javno preduzeće sa dvodomnim upravljanjem, prestane da ispunjava merila i kriterijume iz člana 2. ove uredbe, razvrstava se u javno preduzeće sa jednodomnim upravljanjem.

Ukoliko javno preduzeće koje je razvrstano u javno preduzeće sa jednodomnim upravljanjem, kumulativno ispuni merila i kriterijume iz člana 2. ove uredbe, razvrstava se u javno preduzeće sa dvodomnim upravljanjem.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".