PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA KRUŠEVCA ZA SUFINANSIRANJE I FINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA

("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2010, 10/2012 - dr. pravilnik i 1/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuju se merila, kriterijumi i postupak dodele sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata koji su od javnog interesa, a koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta grada Kruševca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod programima i projektima iz člana 1. ovog Pravilnika, koji su od javnog interesa smatraju se programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, zaštite zdravlja, podsticanja nataliteta, društvene brige o deci i mladima, društvene brige o starim osobama, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, stručnog usavršavanja, nauke, kulture, informisanja, unapređenja i razvoja sporta, održivog razvoja, borbe protiv korupcije, zaštite potrošača, razvoja međunarodne saradnje, zaštite životne sredine, zaštite životinja, kao i humanitarni i drugi programi u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuje se svake godine Odlukom o budžetu Grada.

Član 4

Sredstva za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog Pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Javni konkurs iz prethodnog stava raspisuje se za sledeće oblasti:

1) socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica i društvene brige o starim osobama,

2) društvene brige o deci i mladima,

3) zaštite zdravlja i podsticanje nataliteta,

4) zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava,

5) obrazovanja, stručnog usavršavanja, nauke, informisanja i razvoja međunarodne saradnje,

6) unapređenja i razvoja sporta,

7) održivog razvoja i razvoja humanitarnih i drugih programa u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe (borba protiv korupcije, zaštita potrošača, zaštita životne sredine, zaštita životinja i sl.).

Konkurs za projekte u kulturi raspisuje se po posebnom Pravilniku, u skladu sa Zakonom o kulturi.

II MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA

Član 5

Merila i kriterijumi za izbor programa i projekata definišu se kao osnovna i posebna merila i kriterijumi za svaku od oblasti iz člana 4. stav 2. ovog Pravilnika.

Posebna merila i kriterijume za izbor programa i projekata utvrđuje nadležna Komisija za izbor programa i projekata od javnog interesa (u daljem tekstu: Komisija).

Član 6

Osnovna merila i kriterijumi za izbor programa i projekata koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta grada su:

- usklađenost sa usvojenim strateškim dokumentima na nacionalnom i lokalnom nivou;

- usklađenost sa javnim potrebama i interesima građana;

- podsticanje solidarnosti, zaštite, samopomoći i pomoći licima u specifičnim životnim situacijama;

- usmerenost ka što većem broju korisnika;

- stepen uspešnosti aplikanta u realizovanju prethodnih programa i projekata.

III KORISNICI SREDSTAVA

Član 7

Pravo podnošenja prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa imaju udruženja građana i drugi pravni subjekti registrovani za obavljanje delatnosti društvenog i humanitarnog karaktera.

Subjekti iz stava 1. ovog člana imaju pravo da podnesu prijavu za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa, pod uslovom da im je registrovano sedište ili ogranak na teritoriji grada i da obavljaju delatnost na području grada.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 8

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa raspisuje gradonačelnik, najmanje jednom godišnje, na predlog Komisije.

Član 9

Konkursni postupak sprovodi Komisija, koja se obrazuje posebno za svaku oblast iz člana 4. stav 2. ovog Pravilnika.

Komisija ima pet članova koje imenuje Gradsko veće grada Kruševca.

Rešenjem o imenovanju Komisije utvrđuju se zadaci i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Komisija donosi Poslovnik o radu.

Član 10

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Kruševca.

Konkurs sadrži:

- oblast i iznos sredstava za koji se raspisuje konkurs,

- subjekte ovlašćene za podnošenje prijave,

- opšta merila i kriterijume za podnosioca prijave,

- posebna merila i kriterijume za oblast za koju se raspisuje konkurs (u koliko postoje),

- obrazac prijave na konkurs,

- spisak priloga koji se obavezno prilažu uz prijavu,

- rok za podnošenje prijave i adresa,

- rok i način objavljivanja odluke o izboru programa i projekata,

- napomenu da se nepotpune, neblagovremene i prijave koje nisu predate na propisanom obrascu neće uzeti u razmatranje,

- i druge odredbe od važnosti za realizaciju konkursa.

Član 11

Prijava na konkurs podnosi se Komisiji koja je raspisala konkurs na obrascu "Prijava na Konkurs za finansiranje programa / projekata od javnog interesa" (Obrazac broj 1.) koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Za svaki program, odnosno projekat, podnosi se posebna prijava.

Uz prijavu, podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži:

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kopiju izveštaja o stanju računa podnosioca prijave (bilans stanja i bilans uspeha za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre),

- odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju programa rada za tekuću godinu,

- odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju projekta kojim se konkuriše za sredstva budžeta,

- dokaz o sufinansiranju od partnerske ili donatorske organizacije, ako se projekat tako realizuje,

- detaljan opis programa, odnosno projekta, za čije finansiranje ili, sufinansiranje se podnosi prijava,

- detaljan opis programa odnosno projekta treba da sadrži sledeće podatke: korisnike programa / projekta, značaj, mesto i vreme realizacije programa / projekta i detaljan finansijski plan,

- potpisane i overene protokole o saradnji sa svim navedenim partnerima na projektu ako se projekat tako realizuje,

- tri štampane prijave, potpisane i overene,

- podatke o načinu finansiranja programskih i projektnih aktivnosti udruženja u poslednje tri godine (budžet Grada, ministarstvo ili drugi izvori finansiranja-donatori, partneri i sl.).

Član 12

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zatvorenoj koverti.

Prijave se predaju na pisarnici Gradske uprave grada Kruševca ili poštom na adresu: Gradska uprava grada Kruševca - Komisiji za izbor programa i projekata od javnog interesa, ul. Gazimestanska br. 1, Kruševac.

Blagovremenom dostavom smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog roka za predaju konkursne dokumentacije (pečat pošte), bez obzira na datum prispeća.

Član 13

Komisija razmatra prijave i u skladu sa uslovima Konkursa, sačinjava predlog rešenja o izboru programa i projekata koji će se finansirati, sa navedenim iznosima novčanih sredstava.

Pre dostavljanja predloga rešenja, Komisija može udruženju predložiti da izvrši određene izmene u programu ili projektu u pogledu aktivnosti i troškova njihove realizacije.

O sprovedenom postupku Komisija vodi zapisnik i sačinjava predlog Odluke o izboru projekata koji se finansiraju iz budžeta grada i iste dostavlja Gradskom veću grada Kruševca u roku od 15 dana od dana zaključenja Konkursa.

Na osnovu zapisnika i predloga Odluke Komisije, Gradsko veće grada Kruševca donosi Rešenje o finansiranju programa, odnosno projekata iz budžeta grada Kruševca.

Član 14

Na osnovu Odluke Komisije i Rešenja iz člana 13. ovog Pravilnika Gradonačelnik grada Kruševca zaključuje Ugovore o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, sredstvima iz budžeta Grada Kruševca.

Ugovorom iz prethodnog stava ovog Pravilnika uređuju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekta, obaveza podnošenja izveštaja, način rešavanja sporova, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 15

Realizatori programa i projekata, dužni su da nakon mesečne realizacije aktivnosti dostavljaju nadležnom Odeljenju izveštaj o realizaciji, kao i dokaze o namenskom trošenju sredstava do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Izveštaj o realizaciji programa, odnosno projekta, podnosi se Komisiji na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa - projekta" (Obrazac broj 2).

Izveštaj se podnosi u štampanom obliku, predajom na pisarnici Gradske uprave ili se šalje poštom.

Član 16

Stručne i administrativno-tehničke poslove za sprovođenje ovog Pravilnika kao i za rad Komisije, obavlja nadležno odeljenje Gradske uprave grada Kruševca, određeno Odlukom načelnika Gradske uprave.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za finansiranje projekata društvenih i nevladinih organizacija ("Službeni list opštine Kruševac", br. 1/07).

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Kruševca za finansiranje i sufinansiranje programa i projekta od javnog interesa

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2013)

Član 9

Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o odobravanju sredstava i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta na teritoriji grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca", br. 10/2012), odnosno 2. januara 2013. godine, prestaju da važe odredbe Pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Kruševca za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa ("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2010) u delu koji se odnosi na unapređenje i razvoj sporta.