GODIŠNJI PROGRAM

ZAŠTITE, UREĐENJA I KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA GRADA VRANJA ZA 2012. GODINU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 4/2013)

 

OPŠTI DEO

1. Pregled stanja ukupnih površina poljoprivrednog zemljišta

Teritorija grada Vranja spada u brdsko planinska područja Republike Srbije sa nadmorskom visinom od 300-1920 metara i prostire se na oko 86.000 hektara, od čega su 41.200 ha šume i šumsko zemljište, a ostatak od 44.800 ha čini poljoprivredno zemljište.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u ovom gradu je, raspoređena u 110 katastarskih opština, sa sledećom strukturom: Obradivo poljoprivredno zemljište obuhvata 30.725 ha, od čega njive i vrtovi čine 21.585 ha, vinogradi 1.120 ha, voćnjaci 2.170 ha i livade 5.850 ha, dok je ostatak od 14.075 ha pod pašnjacima.

U vlasničkoj strukturi dominiraju površine privatnih gazdinstava sa učešćem od oko 85%, a ostali deo obuhvata površine koje su različitog oblika svojine.

Celokupnim obradivim zemljištem raspolaže 8.804 gazdinstva, što daje prosečnu veličinu poseda od 2,45 ha. Ako se uzme u obzir da je ta površina podeljena na veći broj sitnijih parcela, čija prosečna veličina iznosi oko 0,3 ha, odnosno 3,3 parcele po hektaru obradive površine, može se sagledati pravo stanje poljoprivredne proizvodnje i mogućnosti njenog daljeg razvoja.

Površina obradivog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini iznosi oko 1.352 ha, što u odnosu na celokupnu površinu obradivog zemljišta grada od 30.725 ha čini 4,40%.

U tabelama koje slede dat je pregled i struktura poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po katastarskim opštinama, kulturama i klasama.

2. Stanje zaštite i oblici ugrožavanja poljoprivrednog zemljišta grada Vranja

Na širem prostoru su zadnjih godina sve prisutniji razni oblici ugrožavanja poljoprivrednog zemljišta, od fizičkog zagađenja do trajnog izuzimanja iz poljoprivredne proizvodnje zagađenjem hemijskim sredstvima i prevođenjem u građevinsko.

- Veće površine u neposrednoj blizini gradskog jezgra izrastaju u deponije raznog otpadnog materijala, čije čišćenje postaje sve problematičnije.

- Poseban problem predstavlja eksploatacija šljunka i peska iz korita vodotoka i priobalnih parcela gde nastaje trajna promena namene poljoprivrednog zemljišta i otvorena mogućnost daljeg spiranja i plavljenja oraničnih površina. Ovde treba istaći i uticaj erozivnih procesa, koji su na ovom području jako izraženi posebno u brdsko-planinskom reonu.

- Hemijska zagađenja, nastala ispuštanjem otpadnih voda emisijom gasova, kao i prekomernom upotrebom hemijskih sredstava za zaštitu bilja, takođe predstavljaju jako ozbiljan vid ugrožavanja zemljišta.

- Migracija stanovništva iz sela u grad doprinela je nekontrolisanom širenju gradskog i prigradskog naselja i do pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

3. Mere zaštite poljoprivrednog zemljišta

- U proteklom periodu je na osnovu godišnjih planova, a sa ciljem očuvanja hemijskih i bioloških svojstava, rađena sistematska kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta od prve do pete katastarske klase na imanjima zemljoradnika. U tu svrhu su angažovana sredstva agrarnog budžeta Republike Srbije i grada Vranja, a rezultati ispitivanja su korišćeni kod pravilne primene mineralnih i organskih đubriva.

Ovim Programom je na području grada Vranja obuhvaćeno svih 110 katastarskih opština sa pregledom poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i biće u elektronskom obliku sastavni deo ovog Programa.

Komisija za izradu Programa je raspisala oglas za podnošenje zahteva za pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dana 10.11.2011. godine. Po raspisanom oglasu nije bilo prijavljenih za ovo pravo.

Grafički prilozi kopije planova i spiskovi parcela poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koje će biti predmet izdavanja u zakup, su urađene i biće dostupne na uvid uz javni oglas za izdavanje zemljišta u zakup.

Komisija za izradu predloga godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Vranja za 2012. godinu je koristila podatke iz javne evidencije o nepokretnosti i za tačnost podataka odgovara pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Program su sačinili sledeći članovi komisije:

Predsednik komisije:

dipl. ing. polj. Dejan Ilić

Članovi komisije:

dipl. ing. polj. Srđan Vasiljević

dipl. ing. polj. Danijela Cvetković

dipl. ing. polj. Branko Nikolić

dipl. ing. polj. Nebojša Popović

dipl. ing. elek. Predrag Branković

dipl. ecc. Nebojša Savić

geometar Vladan Ristić.

Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Vranja za 2012. godinu, objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".