PRAVILNIK

O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 7/2012 i 1/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata u kulturi koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture a finansiraju se odnosno sufinansiraju iz budžeta grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje Gradsko veće grada Požarevca (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 3

Konkurs se objavljuje u lokalnom listu "Reč naroda" i na zvaničnom sajtu Grada, i otvoren je 15 dana od dana objavljivanja.

Konkurs se raspisuje najmanje jednom godišnje, najkasnije do 15. aprila tekuće godine, posle stupanja na snagu Odluke o budžetu grada Požarevca, pod uslovom da su u istoj opredeljena sredstva za projekte u kulturi, a može se raspisati i do 01. oktobra tekuće godine za narednu budžetsku godinu.

Član 4

Na konkurs se mogu prijaviti ustanove kulture izuzev ustanova kulture čiji je osnivač republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, udruženja u kulturi, samostalni umetnici, samostalni stručnjaci i saradnici u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa kao i drugi subjekti u kulturi (zadužbine i fondacije u kulturi, privredna društva i preduzetnici registrovani za obavljanje delatnosti u kulturi), čije je sedište odnosno prebivalište na teritoriji grada Požarevca.

Konkurs se raspisuje za kulturnu, odnosno kulturno umetničku delatnost pod kojom se smatraju polovi u sledećim oblastima:

- istraživanja kulturnog nasleđa,

- knjiga i književnosti (stvaralaštvo, izdavaštvo, knjižarstvo, prevodilaštvo),

- muzike (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija),

- likovne i primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti i kulture,

- scenskog stvaralaštva i interpretacije (drama, opera, balet, ples),

- kinematografije i audio - vizuelnog stvaralaštva,

- umetničke fotografije,

- digitalnog stvaralaštva i multimedije,

- naučnoistraživačke i edukativne delatnosti u kulturi,

- ostala muzička, govorna, i scenska izvođenja kulturnih programa.

Član 5

Prijava na konkurs mora da sadrži:

1. osnovne podatke o podnosiocu projekta, sa odgovarajućom dokumentacijom.

1.A. Za pravna lica:

- naziv, delatnost, strukturu zaposlenih i ljudi angažovanih na projektima, PIB, partnere,

- programe koji su do sada realizovani ili su u toku,

- evaluaciju najznačajnijih aktivnosti u prethodnoj godini (skraćena verzija)

- način finansiranja i finansijski izveštaj za prethodnu godinu,

- programske planove za tekuću godinu,

- odluku nadležnog organa pravnog lica o usvajanju predloga projekta.

1.B. Za pojedince ili grupu autora koji nisu registrovani kao pravno lice: osnovne podatke (ime, prezime, matični broj, adresa) i profesionalnu biografiju za svakog pojedinca ponaosob.

Pojedinac može da podnese projekat samo ukoliko je u partnerskom odnosu sa pravnim licem koje je registrovano za delatnost iz oblasti kulture i koje nije budžetski korisnik. Projekat bi se u ovom slučaju realizovao preko pravnog lica. Odobrena sredstva ne mogu biti uplaćena na žiro račun fizičkog lica.

2. projekat kojim se konkuriše za sredstva, sa opisom istog, ciljevima koji se postižu njegovom realizacijom, tačnim podacima o budžetu projekta i izvorima finansiranja, vremenu i nosiocima realizacije projekta;

3. druge podatke koji su sastavni deo prijave na konkurs.

Obrazac prijave na konkurs je sastavni deo konkursa.

Prijava se podnosi za ukupna ili nedostajuća sredstva, za realizaciju novog ili završetak započetog projekta.

Član 6

Neće se razmatrati:

- neblagovremene i nepotpune prijave,

- prijave upućene faksom ili elektronskom poštom,

- prijave onih učesnika na konkursu koji su prethodnih godina ostvarili pravo na finansiranje odnosno sufinansiranje projekta sredstvima iz budžeta grada a nisu podneli izveštaj o realizaciji projekta,

- prijave čiji podnosilac nije izvršio svoje dosadašnje obaveze prema gradu u vezi projekata u kulturi koje je grad finansirao odnosno sufinansirao.

Član 7

Izbor projekata predlaže komisija za izbor projekata u kulturi (u daljem tekstu: komisija) koju obrazuje Gradsko veće grada Požarevca.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana koji se imenuju iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću ili radom u oblasti kulture dala značajan doprinos razvoju i unapređivanju umetničkog i kulturnog stvaralaštva u Gradu.

Komisija se u svom radu rukovodi načelima kulturnog razvoja utvrđenih u Zakonu i u skladu sa ovim Pravilnikom.

Komisija svoje odluke donosi rukovodeći se ocenom projekata na osnovu kriterijuma propisanih ovim Pravilnikom i u obavezi je da završi postupak predlaganja izbora projekata u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa.

Član 8

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada moraju da ispunjavaju sledeća opšta merila:

1. umetnički kvalitet i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta,

2. dostupnost kulturnih vrednosti građanima i mogućnost njihovog masovnog korišćenja.

Član 9

Komisija, po raspisanom konkursu, vrši izbor projekata na osnovu sledećih kriterijuma:

1) usklađenost projekata sa svim zahtevima iz konkursa,

2) kapacitet podnosioca projekta (ostvareni rezultati rada iz prethodnih godina, materijalna i kadrovska opremljenost, stručnost kadrova uključenih u projekat i dr.),

3) održivost projekta,

4) obezbeđeno sopstveno učešće, finansijski ili drugi vid učešća odnosno obezbeđeno sufinansiranje projekta iz drugih izvora,

5) izvodljivost projekta (projektnih aktivnosti) u okviru predviđenog vremenskog perioda,

6) obezbeđeno partnerstvo,

7) realan finansijski plan za predloženi projekat.

Član 10

Iz budžeta grada Požarevca neće se finansirati:

- projekti sa komercijalnim efektima,

- projekti koji su prethodnih godina već bili finansirani iz gradskog budžeta a nisu realizovani,

- investiciona ulaganja u opremu, održavanje i izgradnju poslovnog prostora,

- projekti čije su jedine programske aktivnosti putovanja, studije, učešće na konferencijama i slične aktivnosti,

- nagrade i sponzorstva pojedincima i drugim organizacijama.

Član 11

Komisija razmatra pristigle prijave i sačinjava listu za finansiranje odnosno sufinansiranje koja će se objaviti na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave i na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Komisija može predložiti da se više projekata, koji ispunjavaju predviđena merila i kriterijume, finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada.

Prilikom sačinjavanja liste, prednost imaju projekti koji predviđaju sufinansiranje sa sredstvima iz budžeta grada i koji zadovoljavaju kriterijum održivosti.

Na listu, učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji u roku od 3 dana od dana objavljivanja liste. Po prigovoru odlučuje Komisija.

Odluku o izboru programa donosi Gradsko veće grada Požarevca a Gradonačelnik grada Požarevca zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Član 12

Rezultati konkursa objaviće se na sajtu grada Požarevca.

Član 13

Projekat se mora realizovati do 31. decembra tekuće godine.

Izveštaj o sprovedenom projektu dostavlja se Komisiji u roku od 15 dana od dana završetka realizacije a obavezno je da se izveštaj podnese do kraja tekuće godine sa dokazima o namenskom korišćenju sredstava.

U slučaju neblagovremene dostave Izveštaja i odstupanja od odobrenog projekta bez prethodne saglasnosti Komisije i Gradskog veća grada Požarevca, podnosilac projekta sa kojim je zaključen ugovor dužan je da Gradu vrati ukupan iznos sredstava odobrenih za finansiranje i sufinansiranje projekta iz budžeta Grada, u skladu sa Ugovorom.

Član 14

Grad Požarevac može sredstvima iz budžeta grada da finansira i sufinansira projekte u kulturi i bez javnog konkursa, ako se radi o izuzetno značajnim projektima koje nije bilo moguće unapred planirati a odnose se na projekte, manifestacije i druge aktivnosti od posebnog značaja za očuvanje i zaštitu kulturno - istorijskog nasleđa i razvoj međunarodne kulturne saradnje.

Akt o prihvatanju finansiranja odnosno sufinansiranja projekata iz prethodnog stava donosi Gradsko veće Grada Požarevca i utvrđuje iznos budžetskih sredstava za realizaciju projekta.

Budžetska sredstva za projekat, manifestaciju, ili drugu aktivnost iz stava 1. ovog člana, prenose se korisniku na osnovu ugovora koji zaključuje gradonačelnik sa nosiocem projekta, odnosno organizatorom manifestacije ili druge aktivnosti.

Ugovorom se bliže uređuju međusobna prava i obaveze i način kontrole izvršenja ugovora.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".