PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA SUBOTICE ZA 2013. GODINU

("Sl. list grada Subotice", br. 7/2013)

I

Ovim Programom utvrđuju se planirani prihodi i namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom 2013. godine planiraju u oblasti zaštite i unapređivanje životne sredine.

Za realizaciju Programa planiraju se sredstva u budžetu Grada Subotice za 2013. godinu ("Službeni list Grada Subotice", br. 55/12) putem Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice u iznosu od 98.500.000,00 dinara (sredstva iz budžeta u iznosu od 58.000.000,00 dinara i preneta sredstva iz prethodne godine u iznosu 40.500.000,00 dinara), i to:

- naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine

58.000.000,00 dinara

- preneta sredstva iz prethodne godine po osnovu ugovorenih obaveza

20.352.000,00 dinara

- ostala preneta sredstva iz prethodne godine

20.148.000,00 dinara.

II

Sredstva Fonda iz tačke I stav 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

1. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) - 11.500.000,00 dinara

U 2013. godini planira se kontinuirana kontrola i praćenje stanja životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 69-73.) i posebnim zakonima i to:

- kvaliteta vazduha i aeroalergenog polena,

- kvaliteta površinskih voda i mulja jezera Palić i Ludaš,

- nivoa komunalne buke,

- kvaliteta zemljišta.

Za realizaciju navedenih kontrola i praćenja potpisaće se ugovori sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka.

2. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Subotice - 5.700.000,00 dinara

Sredstva će se koristiti za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Subotice na način koji će omogućiti njihovo očuvanje i to:

- sufinansiranje mera iz Programa upravljanja Parka prirode "Palić" kao i sufinansiranje drugih aktivnosti na obuhvatu zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode,

- sufinansiranje aktivnosti na očuvanju biološke i predeone raznovrsnosti, tipova staništa od značaja za očuvanje zaštite prirode.

U 2013. godini planiraju se mere u cilju zaštite prirodnih dobara koje će se finansirati u skladu sa finansijskim mogućnostima uz kontrolu i nadzor istih.

3. Podsticajne, preventivne i sanacione programe, projekte i aktivnosti - 17.230.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekata i programa koji se odnose naročito na:

- sprečavanje širenja korovskih biljaka (ambrozije) u urbanom delu Grada Subotice,

- očuvanje i unapređenje zelenila u funkciji zaštite životne sredine na teritoriji Grada Subotice,

- druge programe i projekte iz oblasti životne sredine za čijom se realizacijom ukaže potreba,

- konkursi za mesne zajednice za poboljšanje uslova stanja i kvaliteta životne sredine,

- aktivnosti na sanaciji jezera Palić i sl.

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovori sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka.

4. Upravljanje otpadom - 7.400.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekata i programa kao i obaveze shodno odredbama Zakona o upravljanju otpadom iz nadležnosti lokalne samouprave i to za:

- regionalnu deponiju,

- sanaciju deponije "ALEKSANDROVAČKA BARA",

- sanaciju i prevenciju nastajanja divljih deponija,

- podsticanje odvojenog sakupljanja otpada,

- obezbeđivanje kontejnera ili drugih odgovarajućih posuda domaćinstvima za odlaganje otpada,

- rešavanje posebnih tokova otpada i opasnog otpada iz domaćinstava.

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovori nakon sprovedenih odgovarajućih postupaka.

5. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, kao i informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine - 3.950.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, služba Gradske uprave Subotica nadležna za poslove zaštite životne sredine će samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati na predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja kao što su:

- Dan planete Zemlje,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- sajmovi ekologije,

- Dan bez automobila,

- kao i drugi značajni datumi i događaji.

Planira se sufinansiranje projekata - programa udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine na osnovu javnog konkursa.

Iz ovih sredstava sufinansiraće se obrazovne i druge aktivnosti koje doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite i unapređenju životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine, kao i učešće u finansiranju programskih i projektnih aktivnosti Regionalnog Arhus centra shodno Memorandumu o razumevanju zaključenom između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Grada Subotica i Otvorenog univerziteta Subotica.

6. Rezervisana su sredstva u iznosu od 12.220.000,00 dinara za realizaciju ugovora zaključenih sa Fondom za zaštitu životne sredine, u slučaju da Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine ne obezbedi ugovorena sredstva.

7. Preneta sredstva iz prethodne godine utrošiće se za programe i projekte za koje su se stekle obaveze zaključivanjem ugovora u prethodnoj godini u ukupnom iznosu od - 20.352.000,00 dinara. Iznos prenetih sredstava od 18.748.000,00 dinara predviđen je za aktivnosti na sanaciji jezera Palić koja će se realizovati putem D.O.O. "Park Palić" Palić dok je iznos od 1.400.000,00 dinara predviđen za postavljanje pijezometara sa ciljem monitoringa podzemnih voda i zemljišta na deponiji za čiju realizaciju će se potpisati ugovori sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka.

III

Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list Grada Subotice", br. 6/10 i 55/12) i priliva namenskih ustupljenih sredstava u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09 - dr. zakon, 72/09 i 43/11 - US).

IV

U slučaju da se prihodi ne ostvare u planiranom iznosu, Gradonačelnik će, na predlog Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, rešenjem utvrditi prioritetne aktivnosti.

V

Realizaciju ovog programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata i Izveštaj o realizaciji Programa za 2013. godinu sačinjava Sekretarijat za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

VI

Ovaj program se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice".