PRAVILNIK
O POTVRDAMA O OBUČENOSTI VAZDUHOPLOVNOG METEOROLOŠKOG OSOBLJA I CENTRIMA ZA OBUKU

("Sl. glasnik RS", br. 32/2011 i 24/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: stručna obuka vazduhoplovnog meteorološkog osoblja, kao jedne od kategorija tehničkog osoblja pružalaca usluga u vazdušnoj plovidbi; uslovi za izdavanje, produženje važenja i obnovu potvrde o obučenosti; uslovi za upis u potvrdu o obučenosti odgovarajućeg stepena obučenosti ili ovlašćenja; sadržina obrasca potvrde o obučenosti; poslovi koje vazduhoplovno meteorološko osoblje može da obavlja na osnovu potvrde o obučenosti, kao i uslovi koje mora da ispuni centar za obuku vazduhoplovnog meteorološkog osoblja.

Vazduhoplovno meteorološko osoblje, u smislu ovog pravilnika, obuhvata vazduhoplovne meteorološke tehničare (aerodromske meteorološke tehničare, oblasne meteorološke tehničare i vazduhoplovne meteorološke tehničare - instruktore) i vazduhoplovne prognostičare (aerodromske prognostičare, oblasne prognostičare i vazduhoplovne prognostičare - instruktore).

Značenje izraza

Član 2

Pojedini izrazi i skraćenice koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) potvrda o obučenosti (Certificate of Sompetence) je isprava kojom se potvrđuje da je njen imalac osposobljen da obavlja stručne poslove u skladu sa stepenom obučenosti ili ovlašćenjem upisanim u potvrdu;

2) stepen obučenosti (Competence level) je sastavni deo potvrde o obučenosti kojim se utvrđuje nivo obučenosti imaoca potvrde i kojim su određeni poslovi koje on može obavljati na osnovu potvrde;

3) kandidat (Candidate) je lice koje pohađa stručnu obuku;

4) ovlašćenje instruktora (Instructor Rating) je sastavni deo potvrde o obučenosti kojim se potvrđuje da je imalac ovlašćenja osposobljen da vrši praktičnu obuku, sprovodi praktične ispite kandidata, kao i da vrši proveru stručne obučenosti;

5) meteorološka informacija (Meteorological information) podrazumeva meteorološki izveštaj, analizu, prognozu i svaki drugi iskaz koji se odnosi na postojeće ili očekivane meteorološke uslove;

6) meteorološki izveštaj (Meteorological report) je informacija o osmotrenim meteorološkim uslovima koji se odnose na određeno vreme i lokaciju;

7) brifing (Briefing) je usmeni komentar o postojećim i/ili očekivanim meteorološkim uslovima;

8) VOLMET je meteorološka informacija za vazduhoplove u letu (govorna ili data link);

9) ATS (Air Traffic Services) označava usluge u vazdušnom saobraćaju;

10) AIS (Aeronautical Information Services) označava usluge vazduhoplovnog informisanja;

11) ICAO (International Civil Aviation Organisation) označava Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva;

12) CNS (Communication, navigation and surveillance) označava usluge komunikacije, navigacije i nadzora;

13) RHMZ Srbije (Republic Hydrometeorological Service of Serbia) označava Republički hidrometeorološki zavod Srbije;

14) VFR (Visual flight rules) je letenje po pravilima za vizuelno letenje, u vizuelnim meteorološkim uslovima.

II POJAM I VRSTE STRUČNE OBUKE

Član 3

Stručna obuka vazduhoplovnog meteorološkog osoblja je obuka za sticanje znanja i sposobnosti neophodnih za pružanje meteoroloških usluga u vazdušnom saobraćaju i može da bude:

1) početna obuka - teorijska i praktična obuka za sticanje potvrde o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog tehničara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog meteorološkog tehničara, odnosno radi sticanja potvrde o obučenosti vazduhoplovnog prognostičara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog prognostičara;

2) dodatna obuka - obuka radi sticanja stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara, odnosno stepena obučenosti oblasnog prognostičara;

3) posebna obuka - obuka radi sticanja ovlašćenja vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora, odnosno ovlašćenja vazduhoplovnog prognostičara - instruktora.

III STRUČNA OBUKA VAZDUHOPLOVNOG METEOROLOŠKOG TEHNIČARA

1. Početna obuka

Aerodromski meteorološki tehničar

Član 4

Aerodromski meteorološki tehničar kontinuirano prati meteorološke uslove na aerodromu, vrši vazduhoplovna osmatranja, izrađuje meteorološke izveštaje o vazduhoplovnim osmatranjima, dostavlja meteorološke informacije korisnicima na aerodromu, šalje meteorološke izveštaje u razmenu, izdaje dokumentaciju za let i vrši brifing koji se odnosi na tehničku interpretaciju dokumentacije za let.

Početnoj obuci za aerodromskog meteorološkog tehničara može da pristupi lice koje ima četvrti stepen srednje stručne spreme i zvanje meteorološki tehničar.

Početna obuka za aerodromskog meteorološkog tehničara sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.

Član 5

Teorijski deo početne obuke za aerodromskog meteorološkog tehničara obuhvata sledeće predmete:

1) Vazduhoplovna merenja i osmatranja;

2) Opasne meteorološke pojave koje utiču na bezbednost letenja;

3) ICAO definicije i pojmovi;

4) Meteorološke usluge za međunarodni vazdušni saobraćaj;

5) Izveštavanje, kodiranje i diseminacija meteoroloških informacija;

6) Usluge u vazdušnom saobraćaju (ATS);

7) Aerodromi - osnovna znanja;

8) Vazduhoplovi - osnovna znanja;

9) Meteorološki aspekti planiranja letenja;

10) Vazduhoplovne telekomunikacije;

11) Međunarodni standardi, preporučena praksa i domaći vazduhoplovni propisi;

12) Engleski jezik (odgovarajući nivo prema programu centra za obuku).

Praktični deo početne obuke sprovodi se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora i podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za rad:

1) na merenjima i osmatranjima na vazduhoplovnoj meteorološkoj stanici;

2) sa vazduhoplovnim meteorološkim informacijama.

Po završenoj početnoj obuci za aerodromskog meteorološkog tehničara kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta koji su navedeni u stavu 1. ovog člana.

Posle uspešno položenih teorijskih ispita, kandidat polaže praktični ispit.

2. Dodatna obuka

Oblasni meteorološki tehničar

Član 6

Oblasni meteorološki tehničar prikuplja i dostavlja informacije korisnicima na aerodromu, šalje informacije u razmenu, nadzire razmenu informacija, snima i nadzire sadržaj radio-emisije VOLMET i obavlja poslove podrške pri izradi vazduhoplovnih prognoza i upozorenja.

Dodatnoj obuci za sticanje stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara može da pristupi kandidat koji poseduje stepen obučenosti aerodromskog meteorološkog tehničara.

Član 7

Dodatna obuka za sticanje stepena obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara sastoji se samo iz praktičnog dela i sprovodi se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora. Podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za:

1) rad na pripremi informacija za vazduhoplove u letu (VOLMET), kao i drugih meteoroloških informacija koje su u njegovoj nadležnosti i rukovanje tim informacijama;

2) kontrolu redovnosti informacija i kontrolu kvaliteta meteoroloških izveštaja iz svoje nadležnosti.

Po završenoj dodatnoj obuci kandidat polaže praktični ispit.

3. Posebna obuka

Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor

Član 8

Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor planira, organizuje i sprovodi:

1) praktičnu obuku na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici;

2) praktične ispite;

3) proveru stručne obučenosti.

Vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor mora da u potvrdi o obučenosti ima upisan stepen obučenosti koji je jednak ili veći od stepena obučenosti kandidata koga obučava, ispituje ili proverava.

Aerodromski meteorološki tehničar i oblasni meteorološki tehničar mogu da steknu ovlašćenje vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora ukoliko imaju najmanje tri godine radnog iskustva u obavljanju odgovarajućih poslova vazduhoplovnog meteorološkog tehničara i ukoliko uspešno završe posebnu obuku koja se sastoji iz teorijskog dela.

Teorijski deo posebne obuke za sticanje ovlašćenja vazduhoplovnog meteorološkog tehničara - instruktora obuhvata sledeće predmete:

1) Metodika obuke i

2) Psihologija.

Po završenoj posebnoj obuci kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta koji su navedeni u stavu 4. ovog člana, kao i praktični ispit koji se sastoji u proveri primene stečenog znanja u izradi plana obuke i demonstraciji zadate teme u ulozi instruktora.

IV STRUČNA OBUKA VAZDUHOPLOVNOG PROGNOSTIČARA

1. Početna obuka

Aerodromski prognostičar

Član 9

Aerodromski prognostičar kontinuirano prati meteorološke uslove koji utiču na letenje u zoni aerodroma, izrađuje prognozu za aerodrom i prognozu za sletanje i poletanje, izrađuje upozorenja za aerodrom i daje savete iz delokruga svog rada.

Početnoj obuci za aerodromskog prognostičara može da pristupi lice koje ima visoku stručnu spremu (sedmi stepen) i zvanje diplomirani meteorolog.

Početna obuka za aerodromskog prognostičara sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Član 10

Teorijski deo početne obuke za aerodromskog prognostičara obuhvata sledeće predmete:

1) Opasne meteorološke pojave koje utiču na bezbednost letenja;

2) ICAO definicije i pojmovi;

3) Meteorološke usluge za međunarodni vazdušni saobraćaj;

4) Usluge u vazdušnom saobraćaju (ATS);

5) Aerodromi - osnovna znanja;

6) Vazduhoplovi - osnovna znanja;

7) Meteorološki aspekti planiranja leta;

8) Vazduhoplovne telekomunikacije;

9) Usluge vazduhoplovnog informisanja (AIS);

10) Međunarodni standardi i preporučena praksa i domaći vazduhoplovni propisi;

11) Engleski jezik (odgovarajući nivo prema programu centra za obuku).

Praktični deo početne obuke sprovodi se se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora i podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za rad na:

1) analizi vremena;

2) prognozi vremena.

Po završenoj početnoj obuci za aerodromskog prognostičara kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta navedenih u stavu 1. ovog člana.

Posle uspešno položenih teorijskih predmeta kandidat polaže praktični ispit.

2. Dodatna obuka

Oblasni prognostičar

Član 11

Oblasni prognostičar kontinuirano prati meteorološke uslove koji utiču na letenje u oblasti informisanja u letu (FIR) i na rute i letove za koje je nadležan, obrađuje informacije primljene od vazduhoplova u svim fazama leta, izrađuje odgovarajuće informacije i koordinira poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušnog saobraćaja u oblasti njegove nadležnosti.

Dodatnoj obuci za sticanje stepena obučenosti oblasnog prognostičara može da pristupi kandidat koji poseduje stepen obučenosti aerodromskog prognostičara.

Član 12

Dodatna obuka za sticanje stepena obučenosti oblasnog prognostičara sastoji se samo iz praktičnog dela i sprovodi se na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici pod nadzorom instruktora. Podrazumeva sticanje odgovarajuće osposobljenosti za:

1) izradu vazduhoplovnih prognoza i upozorenja u skraćenom otvorenom tekstu;

2) izradu prognoza za oblast nadležnosti;

3) izradu vazduhoplovnih meteoroloških karata za dokumentaciju za let;

4) pripremu podataka za hitna obaveštenja;

5) analizu i obradu specijalnih upozorenja i izveštaja iz vazduha;

6) izradu informacija namenjenih traganju i spasavanju;

7) konsultaciju za VFR letove;

8) koordinaciju sa pružaocem CNS usluga i RHMZ Srbije;

9) kontrolu sadržaja i kvaliteta informacija u oblasti nadležnosti.

Po završenoj dodatnoj obuci kandidat polaže praktični ispit.

3. Posebna obuka

Vazduhoplovni prognostičar - instruktor

Član 13

Vazduhoplovni prognostičar - instruktor planira, organizuje i sprovodi:

1) praktičnu obuku na radnom mestu u operativnoj radnoj jedinici;

2) praktične ispite;

3) proveru stručne obučenosti.

Vazduhoplovni prognostičar - instruktor mora da u potvrdi o obučenosti ima upisan stepen obučenosti koji je jednak ili veći od stepena obučenosti kandidata koga obučava, ispituje ili proverava.

Aerodromski prognostičar i oblasni prognostičar mogu da steknu ovlašćenje vazduhoplovnog prognostičara - instruktora ukoliko imaju najmanje tri godine radnog iskustva u obavljanju odgovarajućih poslova vazduhoplovnog prognostičara i ukoliko uspešno završe posebnu obuku koja se sastoji iz teorijskog dela.

Teorijski deo posebne obuke za sticanje ovlašćenja vazduhoplovnog prognostičara - instruktora obuhvata sledeće predmete:

1) Metodika obuke;

2) Psihologija.

Po završenoj posebnoj obuci kandidat polaže teorijske ispite iz predmeta koji su navedeni u stavu 4. ovog člana, kao i praktični ispit koji se sastoji u proveri primene stečenog znanja u izradi plana obuke i demonstraciji zadate teme u ulozi instruktora.

V SPROVOĐENJE ISPITA

Teorijski ispiti

Član 14

Teorijski ispiti polažu se pismeno, rešavanjem testova posle održane nastave iz svakog pojedinačnog teorijskog predmeta.

Teorijske ispite sprovode nastavnici teorijske nastave sa liste nastavnika teorijske nastave koju je odobrio Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat).

Kandidat je položio teorijski ispit iz određenog predmeta ako je ostvario najmanje 80% predviđenih poena.

U ispitnu listu kandidata nastavnik teorijske nastave unosi rezultate teorijskog ispita iz svog predmeta.

Kandidat koji ne položi neki od propisanih teorijskih ispita ima pravo na jedan popravni ispit iz tog predmeta.

Praktični ispiti

Član 15

Po završenoj praktičnoj obuci za sticanje određenog stepena obučenosti ili ovlašćenja, kandidat podnosi centru za obuku prijavu za polaganje praktičnog ispita, kao i dokaz o završenoj praktičnoj obuci i položenim teorijskim ispitima, ako su propisani.

Centar za obuku u roku od 15 dana od dana podnošenja prijave donosi rešenje o sprovođenju praktičnog ispita i formiranju ispitne komisije ili rešenje kojim se prijava odbija ako kandidat ne ispunjava propisane uslove za polaganje praktičnog ispita.

Član 16

Praktični ispit sastoji se u proveri osposobljenosti za rad na odgovarajućim poslovima za koje se kandidat obučavao.

Praktični ispit sprovodi komisija koju sačinjavaju predsednik i dva člana komisije. Svi članovi komisije moraju imati ovlašćenje instruktora i biti na listi instruktora praktične obuke centra za obuku, koju je odobrio Direktorat.

Predsednik komisije ne može biti instruktor koji je vršio praktičnu obuku kandidata.

Predsednik komisije po završenom praktičnom ispitu ocenjuje kandidata ocenom "položio" ili "nije položio", unosi ocenu u ispitnu listu kandidata i potpisuje ispitnu listu.

Kandidat ima pravo da polaže praktični ispit najviše dva puta.

Bliže uslove koji se odnose na način polaganja teorijskih i praktičnih ispita, kao i obrazac ispitne liste utvrđuje centar za obuku.

VI IZDAVANJE POTVRDE O OBUČENOSTI I UPIS ODGOVARAJUĆEG STEPENA OBUČENOSTI, ODNOSNO OVLAŠĆENJA

Član 17

Na zahtev kandidata koji je uspešno završio početnu obuku i položio sve ispite, centar za obuku izdaje potvrdu o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog tehničara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog meteorološkog tehničara, odnosno potvrdu o obučenosti vazduhoplovnog prognostičara sa upisanim stepenom obučenosti aerodromskog prognostičara.

Na zahtev kandidata koji je uspešno završio dodatnu obuku i položio praktični ispit, centar za obuku u potvrdu o obučenosti upisuje stepen obučenosti oblasnog meteorološkog tehničara, odnosno oblasnog prognostičara.

Na zahtev kandidata koji je uspešno završio posebnu obuku za instruktora i položio sve ispite, centar za obuku u potvrdu o obučenosti upisuje ovlašćenje vazduhoplovni meteorološki tehničar - instruktor, odnosno vazduhoplovni prognostičar - instruktor.

Uz zahtev iz stava 1 - 3. ovog člana, kandidat je obavezan da dostavi dokaz o završenoj stručnoj obuci i položenim ispitima.

Obrazac zahteva za izdavanje potvrde o obučenosti, upis odgovarajućeg stepena obučenosti, odnosno ovlašćenja utvrđuje centar za obuku.

Sadržina obrasca potvrde o obučenosti

Član 18

Obrazac potvrde o obučenosti sadrži:

1) naziv centra za obuku koji izdaje potvrdu o obučenosti;

2) naziv potvrde o obučenosti (potvrda o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog tehničara ili potvrda o obučenosti vazduhoplovnog prognostičara) i rubrike u koje se unosi:

- broj potvrde o obučenosti;

- ime i prezime imaoca potvrde o obučenosti;

- datum i mesto rođenja imaoca potvrde o obučenosti;

- adresa prebivališta, odnosno boravišta imaoca potvrde o obučenosti;

- državljanstvo imaoca potvrde o obučenosti;

- datum izdavanja potvrde o obučenosti;

- potpis ovlašćenog lica centra za obuku;

- mesto za fotografiju imaoca potvrde o obučenosti;

- mesto za potpis imaoca potvrde o obučenosti;

- mesto za upis odgovarajućih stepena obučenosti, odnosno za upis ovlašćenja imaoca potvrde o obučenosti;

- mesto za upis produženja važenja, odnosno obnove potvrde o obučenosti.

Obrazac potvrde o obučenosti štampa se dvojezično, na srpskom jeziku i na engleskom jeziku.

Važenje potvrde o obučenosti i produženje važenja

Član 19

Potvrda o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog osoblja važi dve godine od dana kada je u nju upisan odgovarajući stepen obučenosti, odnosno ovlašćenje.

Imalac potvrde o obučenosti obavezan je da podnese zahtev za produženje važenja potvrde o obučenosti najkasnije 15 dana pre isteka njenog roka važenja.

Uz zahtev za produženje važenja potvrde o obučenosti imalac potvrde mora da podnese dokaz da je u toku važenja potvrde o obučenosti proveo najmanje 18 meseci na odgovarajućim poslovima.

Ako je u toku važenja potvrde o obučenosti imalac potvrde proveo manje od 18 meseci na odgovarajućim poslovima potrebno je da uz zahtev za produženje važenja dostavi i izveštaj o izvršenoj proveri stručne obučenosti od strane instruktora.

Obnova potvrde

Član 20

Ako od isteka roka važenja potvrde o obučenosti nije proteklo više od 24 meseca imalac potvrde može da podnese zahtev za njenu obnovu uz dokaz da je na odgovarajućim poslovima proveo najmanje poslednjih 18 meseci pre isteka roka važenja potvrde o obučenosti i uz dostavljen izveštaj o izvršenoj proveri stručne obučenosti od strane instruktora.

Član 21

Ako je od isteka roka važenja potvrde o obučenosti prošlo više od 24 meseca za obnovu potvrde imalac potvrde mora ponovo polagati ispite propisane za početnu obuku.

Obrazac zahteva za produženje važenja potvrde o obučenosti i obrazac zahteva za obnovu potvrde o obučenosti propisuje centar za obuku.

Provera stručne obučenosti

Član 22

Provera stručne obučenosti podrazumeva praktičnu proveru znanja i osposobljenosti za rad na odgovarajućim poslovima.

Proveru stručne obučenosti vrši instruktor u svrhu produženja ili obnove potvrde o obučenosti.

Instruktor je obavezan da o proveri stručne obučenosti sačini pisani izveštaj i dostavi ga centru za obuku.

VII CENTRI ZA OBUKU

Član 23

Stručnu obuku vazduhoplovnog meteorološkog osoblja vrši centar za obuku koji poseduje potvrdu o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja.

Centar za obuku dužan je da izradi programe obuke u skladu sa ovim pravilnikom, međunarodnim standardima i preporučenom praksom i da za njih pribavi odobrenje Direktorata.

Program obuke sadrži za svaki predmet: ciljeve obuke, naziv i opis svake teme, nivo potrebnog znanja, metodiku obuke, literaturu i ukupan broj časova po predmetu.

Uslovi za sticanje potvrde o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja

Član 24

Potvrdu o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja može da stekne pravno lice koje ima poslovno sedište u Republici Srbiji, koje je kod nadležnog organa registrovano za obavljanje delatnosti i koje raspolaže dovoljnim finansijskim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenom programu obuke.

Pored toga, pravno lice mora da:

1) poseduje odgovarajuće prostorije, opremu, učila i literaturu koji omogućavaju uspešno izvođenje obuke, zavisno od vrste obuke za koju se koriste;

2) ima odgovarajuću rukovodeću strukturu;

3) poseduje pravilnik o radu i unutrašnjoj organizaciji centra za obuku;

4) poseduje priručnik o sistemu kvaliteta centra za obuku;

5) obezbedi odgovarajući broj nastavnika teorijske nastave i instruktora praktične obuke;

6) ima utvrđene kriterijume, odobrene od strane Direktorata, po kojima obrazuje listu nastavnika teorijske nastave i listu instruktora praktične obuke;

7) poseduje programe za svaku vrstu obuke;

8) poseduje nastavne planove usklađene sa odobrenim programima obuke.

Izdavanje potvrde o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja

Član 25

Na zahtev pravnog lica koje ispunjava uslove iz člana 24. ovog pravilnika, Direktorat izdaje potvrdu o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja.

Potvrda o pravu na obučavanje vazduhoplovnog meteorološkog osoblja izdaje se sa rokom važenja od 24 meseca.

U potvrdi o pravu na obučavanje mora da bude navedeno: naziv i sedište centra za obuku, vrsta odobrene obuke, datum izdavanja potvrde i period važenja potvrde.

Za svaku promenu uslova rada centar za obuku mora da pribavi saglasnost Direktorata.

Dužnosti centra za obuku

Član 26

Centar za obuku je dužan da:

1) vodi registar kandidata na obuci u koji se unose lični podaci kandidata, vrsta stručne obuke kandidata, podaci o trajanju obuke, položenim ispitima, kao i podaci o nastavniku, odnosno instruktoru koji vrši obuku, stepen obučenosti kandidata, odnosno ovlašćenje koje je kandidat stekao;

2) vodi lični dosije kandidata koji sadrži: prijavu za obuku; rešenje o prijemu na obuku; zapisnike o konsultacijama sa predmetnim nastavnicima; prijavu za polaganje praktičnog ispita; rešenje o sprovođenju ispita, odnosno rešenje o odbijanju prijave za polaganje ispita; potvrdu o završenoj stručnoj obuci i položenim ispitima; ispitnu listu kandidata; ispitni materijal; zahtev za izdavanje potvrde o obučenosti, upis stepena obučenosti/ovlašćenja; kopiju potvrde o obučenosti; obrazac zahteva za produženje važenja /obnovu potvrde o obučenosti; izveštaj o izvršenoj proveri stručne obučenosti od strane instruktora; potvrdu o vremenu provedenom na odgovarajućim poslovima i druga dokumenta, ako je primenljivo.

3) vodi dnevnike nastave.

4) (brisana)

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Centri koji vrše obuku vazduhoplovnog meteorološkog osoblja dužni su da se usklade sa odredbama ovog pravilnika u roku od 12 meseci od stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 28

Po ispunjenju uslova iz člana 27. ovog pravilnika, centar za obuku će licima koja su privremenu potvrdu o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog osoblja stekla po odredbama Pravilnika o stručnoj spremi, stručnoj obuci, ispitima, dozvolama i ovlašćenjima osoblja koje vrši poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušne plovidbe ("Službeni list SFRJ", br. 36/89 i 50/90 i "Službeni list SRJ", broj 8/95) zameniti odgovarajućom potvrdom o obučenosti vazduhoplovnog meteorološkog tehničara, odnosno potvrdom o obučenosti vazduhoplovnog prognostičara.

Licima iz stava 1. ovog člana potvrda o obučenosti izdaće se sa upisanim stepenom obučenosti, odnosno ovlašćenjem koje odgovara poslovima na kojima lice radi, odnosno ovlašćenjem koje poseduje u trenutku zamene potvrde o obučenosti.

Član 29

Stručna obuka koja je započeta pre stupanja na snagu ovog pravilnika završiće se u skladu sa propisima koji su važili do stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 30

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o stručnoj spremi, stručnoj obuci, ispitima, dozvolama i ovlašćenjima osoblja koje vrši poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušne plovidbe ("Službeni list SFRJ", br. 36/89 i 50/90 i "Službeni list SRJ", broj 8/95).

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".