UREDBA

O DODELI PODSTICAJNIH SREDSTAVA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA ZA RAZVOJ TRADICIONALNIH ZANATA U REPUBLICI SRBIJI U 2013. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 25/2013)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način dodele podsticajnih sredstava za razvoj tradicionalnih zanata u Republici Srbiji u 2013. godini, u cilju očuvanja i unapređenja zanata koji su tradicionalni u Republici Srbiji, jačanja konkurentnosti proizvoda i usluga tih zanata na domaćem i inostranom tržištu i jačanja ekonomskog položaja privrednih subjekata u toj oblasti u uslovima ekonomske krize (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, kao i profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, a koje su zasnovane na tradicionalnim znanjima i tehnologijama, upotrebom prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

Tradicionalnim zanatom u smislu ove uredbe smatraju se stari zanati, umetnički zanati i domaća radinost, a prema klasifikaciji iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata ("Službeni glasnik RS", broj 56/12).

Član 3

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove trgovine (u daljem tekstu: Ministarstvo), putem javnog poziva.

Javni poziv se objavljuje na internet stranici Ministarstva.

Prijava na konkurs se podnosi Ministarstvu, u roku i sa dokumentacijom koji su utvrđeni javnim pozivom.

Kriterijumi za dodelu podsticajnih sredstava su:

1) usklađenost ciljeva iz prijave sa ciljevima dodele podsticajnih sredstava iz člana 1. ove uredbe;

2) preciznost i kvalitet očekivanih rezultata, aktivnosti i tržišnog plasmana;

3) reference (nagrade, priznanja i slično).

Bliža merila za dodelu podsticajnih sredstava primenom kriterijuma iz stava 4. ovog člana utvrđuje Ministarstvo.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju privredna društva, zadruge i preduzetnici (u daljem tekstu: privredni subjekti), upisani u registar Agencije za privredne registre, sa aktivnim statusom i nalaze se na Evidenciji sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti koja se vodi u Ministarstvu finansija i privrede.

Pravo učešća na konkursu nemaju privredni subjekti:

1) kod kojih je pokrenut stečajni postupak, odnosno postupak likvidacije;

2) koji imaju dospele, a neizmirene poreske i druge finansijske obaveze prema Republici Srbiji;

3) ako je preduzetnik, odnosno odgovorno lice privrednog subjekta osuđivano ili se protiv njega vodi istraga ili krivični postupak u vezi sa delima iz oblasti privrede, odnosno u vezi sa njihovom delatnošću.

Privredni subjekti mogu podneti samo jednu prijavu na konkurs.

Član 5

Podsticajna sredstva su namenska i dodeljuju se za:

1) unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za stari zanat;

2) unapređenje proizvoda i/ili ambalaže proizvoda;

3) unapređenje internet, audio, video i štampanih komunikacija privrednih subjekata;

4) učešće privrednih subjekata na specijalizovanim sajmovima i izložbama u zemlji i inostranstvu u 2013. godini, a radi promocije proizvoda i usluga tradicionalnih zanata;

5) unapređenje prodaje, kanala distribucije i promociju proizvoda i usluga tradicionalnih zanata;

6) edukaciju zaposlenih u privrednim subjektima u oblasti marketinga.

Privredni subjekat može da konkuriše za dodelu podsticajnih sredstava za jednu ili dve namene iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava sprovodi komisija koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove trgovine (u daljem tekstu: Ministar).

Komisija vrši ocenjivanje prijava na osnovu kriterijuma iz člana 3. st. 4. i 5. ove uredbe i sačinjava bodovnu listu za svaku prijavu.

Komisija utvrđuje rang listu na osnovu svih bodovnih lista i sačinjava izveštaj o ocenjivanju prijava sa predlogom raspodele raspoloživih sredstava, odnosno predlogom da se podsticajna sredstva ne dodele u slučaju da nijedna prijava ne ispunjava propisane uslove.

Komisija izveštajem iz stava 3. ovog člana predlaže Ministru da se najbolje ocenjenim prijavama po redosledu na rang listi dodeli iznos, a koji može biti od 100.000,00 do 500.000,00 dinara.

Na osnovu izveštaja iz stava 3. ovog člana Ministar donosi Rešenje o dodeli podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Rešenje), a najviše do iskorišćenja raspoloživih sredstava predviđenih iz člana 8. ove uredbe, odnosno rešenje da se podsticajna sredstva ne dodele nijednom od prijavljenih učesnika, u slučaju da nijedna prijava ne ispunjava propisane uslove.

Rešenje iz stava 5. ovog člana je konačno.

Podsticajna sredstva u skladu sa ovom uredbom dodeljuju se kao bespovratna.

Obaveštenje o dodeli podsticajnih sredstava se objavljuje na internet stranici Ministarstva.

Član 7

Korisnik podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Korisnik) je dužan da podsticajna sredstva koristi namenski i u skladu sa Rešenjem.

Korisnik je dužan da dostavi Ministarstvu Izveštaj o upotrebi podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Izveštaj) koji sadrži narativni deo i finansijsku dokumentaciju (fotokopije originalnih računa dobavljača, fiskalnih računa i druge isprave) kojom dokazuje izvršeno plaćanje za namenu, odnosno namene prema Rešenju.

Korisnik podsticajnih sredstava je dužan da dostavi Izveštaj u roku od 30 dana po utrošku ukupnog iznosa primljenih podsticajnih sredstava, a ne kasnije od 30. oktobra 2013. godine.

Ako Korisnik nije iskoristio dodeljena podsticajna sredstva, u punom ili delimičnom iznosu, dužan je da u narativnom delu to obrazloži i izvrši povraćaj neutrošenih podsticajnih sredstava najkasnije do 1. decembra 2013. godine.

Izuzetno Ministarstvo može ostaviti naknadne rokove za dostavljanje Izveštaja i povraćaj neutrošenih sredstava iz stava 2. ovog člana.

Ministarstvo će opomenuti Korisnika o nedostacima Izveštaja i utvrditi rok za postupanje Korisnika, koji ne može biti kraći od osam dana od dana prijema opomene za postupanje.

Član 8

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/12), Razdeo 31 - Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Program 1502-04 - Unapređenje kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srbiji, ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 15.750.000,00 dinara.

Član 9

Novčanom kaznom od 100.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik ako postupa suprotno odredbama ove uredbe.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe sprovodi Ministarstvo.

Član 11

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".