ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA "RADIO - TELEVIZIJA VRANJE"

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 5/2013 - prečišćen tekst)

Član 1

Za obavljanje radio difuzne delatnosti od interesa za grad Vranje i Pčinjskog upravnog okruga, ovom odlukom osniva se Javno preduzeće u oblasti javnog informisanja, sa firmom:

"Javno preduzeće - Radio - televizija Vranje, skraćeni naziv firme JP "RT Vranje", sa sedištem u Vranju, u ulici Partizanskoj, broj 17a.

Član 2

(Briše se)

Član 3

Osnovna delatnost Javnog preduzeća "Radio televizija Vranje" je radio difuzna delatnost stvaranje i proizvodnja radio i televizijskog programa, prenošenje i emitovanje programa, razmena programa i učestvovanje u zajedničkim programima sa drugim radio i televizijskim organizacijama, održavanje i razvijanje tehničke osnove emisijskog i prenosnog sistema, uvođenje i korišćenje nove tehnologije u ovoj oblasti i obavljanje drugih poslova kojima se obezbeđuje jedinstvo radio difuznog sistema.

Delatnost "Radio televizije Vranje" je komercijalna, koje obuhvata marketing i propagandu i druge delatnosti koje se utvrđuju Statutom Preduzeća.

Član 3a

Radio televizijski programi "Radio televizije Vranje" obuhvataju informativne, kulturne, obrazovne, naučne, zabavne i druge sadržaje.

"Radio televizija Vranje" obezbeđuje dostupnost svojih programa i stara se o njihovoj čujnosti i vidljivosti na teritoriji grada Vranja, Pčinjskog upravnog okruga i šire.

Član 4

Programska orijentacija "Radio televizije Vranje" je nestranački koncipirana i obezbeđuje blagovremeno, nepristrasno i istinito informisanje građana.

Član 5

"Radio televizija Vranje" priprema i realizuje programe radija i televizije u cilju:

- da istinito, blagovremeno, profesionalno i nepristrasno informiše građane i doprinosi slobodnom formiranju i izražavanju mišljenja slušalaca i gledalaca;

- da doprinosi afirmaciji nacionalnih, istorijskih i kulturnih vrednosti srpskog naroda i drugih naroda i narodnosti koji žive u Republici Srbiji;

- da doprinosi opštem obrazovanju, zdravstvenom obrazovanju, zaštiti životne sredine, stručnom uzdizanju građana i širenju znanja iz svih oblasti;

- da informiše o naučnim aktivnostima i podstiče ukupno naučno stvaralaštvo;

- da razvije kulturu i umetničko stvaralaštvo i obezbeđuje najviši kvalitet umetničkih programa;

- da neguje humane, moralne, estetske i umetničke vrednosti;

- da doprinosi zadovoljavanju zabavnih, rekreativnih, sportskih i drugih potreba građana; i

- da čuva radio i televizijske zapise od kulturnog i nacionalnog interesa.

Član 6

Radi ostvarivanja programske orijentacije iz člana 4. ove odluke, svi novinari "Radio-televizije Vranje" u obavljanju svoje delatnosti ne mogu zastupati, niti sprovoditi stranačke interese, već su dužni da postupaju u skladu sa propisima o javnom informisanju i kodeksom novinara.

Član 7

Osnivač je odgovoran za ukupnu programsku orijentaciju i uređivačku politiku JP "Radio televizija Vranje", koja ne može biti usmerena pa nasilno rušenje Ustavom utvrđenog poretka, narušavanje teritorijalne celokupnosti i nezavisnosti Republike Srbije, kršenje ustavom zajemčenih sloboda i prava čoveka i građanina ili na izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne i verske netrpljivosti i mržnje.

Skupština Grada (u daljem tekstu: Skupština) razmatra godišnji izveštaj o radu i program rada "Radio televizije Vranje", prati ostvarivanje programske orijentacije i donosi odluku o prestanku rada "Radio televizije Vranje".

Član 8

Za ostvarivanje utvrđene programske orijentacije i uređivačke politike JP "Radio televizija Vranje" i za svaku objavljenu informaciju, osim u slučaju kada je informacija objavljena na zahtev nadležnog državnog organa, odgovoran je direktor i glavni i odgovorni urednik.

Za istinitost datih, odnosno objavljenih informacija odgovorno je lice koje daje informaciju, odnosno autor.

Član 8a

Statutom "Radio televizije Vranje" bliže se uređuje unutrašnja organizacija, način rada, delokrug organa upravljanja, delatnost preduzeća i druga pitanja od značaja za poslovanje preduzeća.

Član 9

Sredstva i imovinu "Radio televizije Vranje" čine sredstva Radio-difuznog javnog preduzeća "Radio Vranje", sredstva i oprema nabavljena sredstvima Skupštine, sredstva privrede grada Vranja i druga sredstva.

Član 10

Danom početka rada, Javno preduzeće "Radio televizija Vranje" preuzima sredstva, prava i obaveze i zaposlene radnike Radio difuznog javnog preduzeća "Radio Vranje" u Vranju.

Član 11

JP "Radio televizija Vranje" se finansira iz sopstvenih prihoda od delatnosti koje obavlja, iz javnih prihoda, kao i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Iz javnih prihoda JP "Radio televizija Vranje" obezbeđuje sredstva koja se za svaku tekuću godinu utvrđuju namenski u budžetu Grada Vranja.

Član 12

Javno preduzeće "Radio televizija Vranje" može menjati poslovno ime, sedište i delatnost, uz prethodnu saglasnost osnivača.

Član 13

Organi Javnog preduzeća jesu:

1. Upravni odbor, kao organ upravljanja;

2. Direktor, kao organ poslovođenja;

3. Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Upravni odbor i direktor Javnog preduzeća čine Upravu Javnog preduzeća.

Član 13a

Javno preduzeće ima glavnog i odgovornog urednika, koga postavlja Upravni odbor, na predlog direktora, na način i po postupku propisanim Statutom Javnog preduzeća.

Mandat glavnog i odgovornog urednika traje četiri godine.

Ovlašćenja glavnog i odgovornog urednika propisana su Statutom i drugim aktima Javnog preduzeća.

Član 14

Upravni odbor ima devet članova, uključujući i predsednika, koje imenuje i razrešava Skupština, u skladu sa zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Predsednik Upravnog odbora ima zamenika, koji se određuje aktom o imenovanju Upravnog odbora.

Od ukupnog broja članova Upravnog odbora, šest članova su iz reda osnivača, a tri člana iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Predstavnici zaposlenih predlažu se na način utvrđen Statutom Javnog preduzeća.

Mandat predsednika i članova Upravnog odbora traje četiri godine.

Upravni odbor Javnog preduzeća:

- donosi Statut;

- odlučuje o statusnim promenama;

- utvrđuje poslovnu politiku;

- donosi planove i programe rada Javnog preduzeća;

- donosi finansijski plan Javnog preduzeća;

- donosi plan javnih nabavki;

- odlučuje o smanjenju i povećanju osnovnog kapitala;

- usvaja izveštaje o poslovanju i godišnji obračun;

- odlučuje o raspodeli dobiti;

- odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini akcija;

- odlučuje o načinu pokrivanja gubitaka;

- donosi investicione programe;

- postavlja i razrešava glavnog i odgovornog urednika;

- vrši i druge poslove, u skladu sa zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Član 15

Direktora Javnog preduzeća imenuje i razrešava Skupština, u skladu sa zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Mandat direktora traje četiri godine.

Skupština može do imenovanja direktora da imenuje vršioca dužnosti direktora, u skladu sa zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Mandat vršioca dužnosti direktora traje najduže jednu godinu.

Direktor Javnog preduzeća predstavlja i zastupa Javno preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog preduzeća, odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća, predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun, izvršava odluke Upravnog odbora, vrši i druge poslove, u skladu sa zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Član 16

(Briše se)

Član 17

Nadzorni odbor JP "Radio televizija Vranje" ima tri člana, koje imenuje Skupština grada Vranja, od kojih je jedan iz sastava preduzeća.

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem preduzeća o čemu jednom godišnje podnosi izveštaj Skupštini grada Vranja.

Član 17a

Javno preduzeće "Radio televizija Vranje" u pravnom prometu ima pravo da zaključi ugovore i preduzima druge pravne radnje i poslove u skladu sa svojom pravnom sposobnošću i u okviru registrovane delatnosti.

Član 17b

Javno preduzeće za svoje obaveze odgovara svojom imovinom.

Član 18

(Prestao da važi)

Član 19

Do imenovanja direktora i glavnog i odgovornog urednika funkciju vršioca direktora i glavnog i odgovornog urednika obavljaće dosadašnji direktor i glavni i odgovorni urednik.

Član 19a

Radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u Javnom preduzeću, nadležni organ osnivača daje saglasnost na:

- Statut;

- statusne promene;

- davanje garancija, avala, jemstva, zaloga i drugih sredstava obezbeđenja za poslove koji nisu iz okvira delatnosti od opšteg interesa;

- raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) imovine veće vrednosti, koja je u funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa;

- raspodelu dobiti;

- ulaganje kapitala;

- promenu sedišta i poslovnog imena (naziva) Javnog preduzeća;

- promenu delatnosti Javnog preduzeća;

- program rada Javnog preduzeća;

- finansijski plan poslovanja Javnog preduzeća;

- druge odluke, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, kojima se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

Skupština obezbeđuje zaštitu opšteg interesa imenovanjem direktora, Upravnog i Nadzornog odbora Javnog preduzeća, kao i usvajanjem izveštaja o radu Javnog preduzeća.

Član 19b

Za svaku kalendarsku godinu, Javno preduzeće donosi godišnji program poslovanja, prema sadržaju propisanim zakonom i dostavlja ga Skupštini radi davanja saglasnosti, najkasnije do 01. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Program iz stava 1. ovog člana smatra se donetim kada na isti saglasnost da Skupština.

Program donet u smislu stava 1. i 2. ovog člana dostavlja se nadležnim ministarstvima, u skladu sa zakonom.

Član 19c

U slučaju poremećaja u poslovanju preduzeća, osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje preduzeća i obavljanje delatnosti za koje je preduzeće osnovano, u skladu sa zakonom.

Član 19d

Ostvarivanje prava na štrajk zaposleni u preduzeću ostvaruju u skladu sa zakonom.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke obuhvata:
1. Odluku o osnivanju Radio-difuznog javnog preduzeća "Radio Vranje" Vranje ("Opštinski službeni glasnik", broj 28/1/91).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: članovi 2. i 16. koji se brišu, član 18, koji je prestao da važi, član 20, čija je važnost prestala i istekla i član 21, o stupanju na snagu Odluke.
2. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Radio-difuznog javnog preduzeća "Radio Vranje" Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 19/95).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: član 3, o brisanju člana 2. Odluke, član 19, o brisanju člana 16. odluke, član 21, čija je važnost prestala i istekla i član 22, o stupanju na snagu Odluke.
3. Odluku o izmeni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Radio televizija Vranje" Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 21/97).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 2, o stupanju na snagu odluke.
4. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Radio televizija Vranje" Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 5/01).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: član 5, čija je važnost prestala i istekla i član 6, o stupanju na snagu odluke.
5. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Radio televizija Vranje" Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 12/09).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: član 14, čija je važnost prestala i istekla i član 15, o stupanju na snagu Odluke.
Prečišćen tekst Odluke ne obuhvata Odluku o osnivanju Javnog preduzeća "Radio televizija Vranje" Vranje - prečišćen tekst ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 26/09) i ista prestaje da važi.