ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 5/2013 - prečišćen tekst)

Član 1

Nadzor nad sprovođenjem odluka Skupštine grada Vranja, koje se odnose na komunalnu delatnost, vrši gradska Komunalna inspekcija pri Sekretarijatu za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 2

Poslove iz nadležnosti Komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor je samostalan u radu, u granicama ovlašćenja utvrđenim zakonom i drugim propisima, i za svoj rad je lično odgovoran načelniku Sekretarijata, načelniku Odeljenja za Komunalnu inspekciju i Gradskom veću Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 3

Komunalni inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1) pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju vršilaca komunalne delatnosti i drugih fizičkih i pravnih lica;

2) pregleda objekte, postrojenja i uređaje za obavljanje komunalne delatnosti i poslovne prostorije radi prikupljanja neophodnih podataka;

3) naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom i ovom odlukom;

4) naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti;

5) overi (potpisom) specifikaciju izvršenih radova preduzeća, drugog privrednog društva, odnosno pravnog subjekta ili preduzetnika, kome je Grad, odnosno Gradska opština poverila obavljanje komunalne delatnosti u skladu sa gradskim propisima;

6) pregleda objekte, postrojenja i uređaje koji služe korišćenju komunalnih usluga, uključujući i one koje predstavljaju unutrašnje instalacije i pripadaju korisniku komunalne usluge;

7) naloži rešenjem korisniku otklanjanje nedostataka na unutrašnjim instalacijama i da pristupi tim instalacijama prilikom izvršenja rešenja kojim je naloženo otklanjanje nedostataka ili isključenje korisnika sa komunalnog sistema;

8) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

9) naloži rešenjem uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina ako su ostavljeni protivno odredbama ove odluke;

10) naloži rešenjem uklanjanje vozila sa javnih površina ako su ostavljena protivno odredbama ove odluke;

11) naloži rešenjem uklanjanje montažnih objekata, u skladu sa gradskim propisima;

12) preduzima druge mere u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Član 3a

Kad komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da se ometa vršenje komunalne delatnosti ili korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem vozila, stvari i drugih predmeta ili na drugi način, izdaće nalog, odnosno rešenjem naložiti sopstveniku, odnosno korisniku da odmah ukloni vozilo, stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja, izdati nalog, odnosno doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo, stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na minute.

Nalog, odnosno rešenje iz stava 2. ovog člana, lepi se na vozilo, stvari, odnosno predmete, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje naloga, odnosno rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. i 2. ovog člana ne postupi po datom nalogu, odnosno rešenju, komunalni inspektor će odrediti da se vozilo, stvari i drugi predmeti uklone o trošku korisnika, odnosno sopstvenika, na mesto koje je za to određeno posebnim gradskim propisima.

Žalba protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 4

Komunalni inspektor u obavljanju poslova sarađuje sa Komunalnom policijom, gradskim organima i inspekcijskim službama i republičkim inspekcijskim službama, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisima.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata naročito: međusobno obaveštenje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti za obavljanje poslova Komunalne inspekcije.

Član 5

Vršioci komunalne delatnosti, kao i druga pravna i fizička lica dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano obavljanje nadzora, da mu bez odlaganja stave na uvid i raspolaganje potrebnu dokumentaciju i druge dokaze i izjasne se o činjenicama koje su od značaja za vršenje nadzora.

Član 6

Prilikom inspekcijskog nadzora komunalni inspektor mora imati legitimaciju, kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Obrazac legitimacije propisuje i istu izdaje načelnik Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 7

Komunalni inspektor je dužan da uzme u postupak prijave fizičkih i pravnih lica u vezi sa poslovima iz nadležnosti Komunalne inspekcije i da u roku od 8 radnih dana o rezultatima postupka obavesti podnosioce prijava i načelnika inspekcijske službe.

Član 8

0 svakom izvršenom inspekcijskom pregledu i radnjama komunalni inspektor sastavlja zapisnik, koji sadrži nalaz stanja, mere i rokove u kojima se moraju izvršiti.

Zapisnik se obavezno dostavlja vršiocu komunalne delatnosti, odnosno drugom pravnom ili fizičkom licu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen uvid.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene mere u smislu stava 1. ovog člana, komunalni inspektor vrši kontrolni pregled.

Član 9

Kad komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povredom propisa ili izvršenom radnjom od strane pravnog ili fizičkog lica učinjen prekršaj, dužan je da bez odlaganja podnese nadležnom organu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 10

Kada je propisom predviđena mogućnost oduzimanja predmeta kojim je izvršen prekršaj, komunalni inspektor je dužan da izda potvrdu sa tačnim naznačenjem oduzetih predmeta.

Uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni inspektor će predložiti da Sud za prekršaje izrekne zaštitnu meru oduzimanje predmeta.

Član 11

Kada komunalni inspektor u postupku vršenja službene dužnosti utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše drugi organ, odnosno inspekcija, dužan je da o tome obavesti nadležni organ, odnosno inspekciju.

Član 11a

Ako komunalni inspektor prilikom vršenja nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili da je nepravilno primenjen, u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana izvršenog nadzora, doneće rešenje o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i odrediće rok za njihovo otklanjanje.

Član 12

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću, u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

O žalbi Gradsko veće odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja komunalnog inspektora.

Rešenje Gradskog veća je konačno u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 13

Komunalni inspektor je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe vršenjem inspekcijskog nadzora, ili koje mu dostavljaju građani, mesne zajednice, ustanove i preduzeća, ili drugi organi.

Član 14

Komunalni inspektor je dužan da, preko načelnika Sekretarijata i načelnika Odeljenja za Komunalnu inspekciju, najmanje dva puta godišnje podnese Gradskom veću izveštaj o svom radu i pojavama u oblasti u kojoj je vršio nadzor, kao i o preduzetim merama i rezultatima tih mera, a najmanje jednom godišnje Skupštini grada Vranja.

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne omogući komunalnom inspektoru vršenje inspekcijskog nadzora, ili ometa komunalnog inspektora u vršenju službene dužnosti.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara, a fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara.

Izuzetno od odredaba stava 1, 2. i 3. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 35.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lica ako ne izvrši u određenom roku rešenje komunalnog inspektora.

Za prekršaj iz člana 1. ovog člana. kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 250.000,00 dinara, a fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Izuzetno od odredaba stava 1, 2. i 3. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o Komunalnoj inspekciji obuhvata:
1. Odluku o Komunalnoj inspekciji - prečišćen tekst, broj: 355-434/2011-13 od 19.08.2011. ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 23/11).
Iz ove Odluke, u prečišćen tekst nije unet član 14, koji se briše.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o Komunalnoj inspekciji, broj: 02-311/2012-13 od 27.12.2012. ("Službeni glasnik grada Vranja", broj: 43/12).
Iz ove Odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: član 9, o brisanju člana 14. Odluke i član 11, o stupanju na snagu Odluke.